Connect with us

Infrastrukturë

“Termokos” tejkaloi vlerën e parashikuar të kontratës për ndërtimin e objektit të ri administrativ

Published

on

Në planin përfundimtar të prokurimit për vitin 2023, “Termokos” kishte planifikuar 1,250,000.00 euro për ndërtimin e objektit të ri administrativ dhe renovimin e hapësirave përcjellëse.

Në deklaratën e nevojave dhe përcaktimit të disponueshmërisë së fondeve, dokument me të cilin aprovohet inicimi i aktivitetit të prokurimit, Autoriteti Kontraktues (AK) përmend kodin 77 të planit vjetor të prokurimit, i cili parashihet këtë aktivitet përshkruan këtë aktivitet të prokurimit në vlerë 1,250,000.00 euro, shkruan ne raportin “Monitorimi i Prokurimit Publik në Ndërmarrjet Publike: Termokosi, KRU Bifurkacioni, Trafiku Urban dhe Pallati i Rinisë, të publikuar nga organizata Demokracia Plus.

Kjo shumë u parashikuar për vitin 2023, ndërkohë pjesa e mbetur mbeti për vitin e ardhshëm, ndonëse në deklaratën e nevojave dhe përcaktimit të disponueshmërisë së fondeve, ky projekt nuk është plotësuar si shumë vjeçar.

Në këtë aktivitet të prokurimit morën pjesë tre operatorë ekonomikë, teksa për kontratë u rekomandua grupi i operatorëve ekonomikë (GEO) LimitProject Sh.P.K.; Delta – CCD Sh.P.K.; Rinesa Sh.P.K.; Ilea – Gr Sh.P.K.

Ndonëse në përgjigjen për informata sqaruese, kjo ndërmarrje vlerësoi se vlera e parashikuar e kontratës ishte vlerë reale e cila përputhej me çmimet e tregut, “Termokos” nuk pranoi asnjë ofertë të përgjegjshme brenda çmimit të parashikuar.

Në fakt, oferta e GEO fitues tejkaloi vlerën e parashikuar të kontratës për 233,753.60 euro, por u rekomandua për kontratë pasi dy operatorët e tjerë ofertues u shpallën si të papërgjegjshëm. Para dhënies së kontratës, AK iu drejtua Komisionit Regullativ të Prokurimit Publik (KRPP), me një kërkesë për interpretim, duke sqaruar rrethanat e krijuara, ku oferta e pranuar kishte çmim më të lartë se vlera e mjeteve të ndara për këtë aktivitet.

Në përgjigjen e KRPP-së, u citua nenin 62 i LPP-së, i cili thotë se autoriteti kontraktues mund të përfundojë atë aktivitet të prokurimit, kur të gjithë tenderët e përgjegjshëm përmbajnë çmime që e tejkalojnë buxhetin e autoritetit kontraktues për aktivitetin e prokurimit.

Në përgjigje, u theksua se LPP përdor fjalën “mund” dhe jo “duhet”, ndaj nëse AK konstaton se çmimet e ofruara në ofertën më të lirë janë çmime reale të tregut, si dhe mund të sigurojë mjete shtesë duke u siguruar në dëshmi me shkrim nga Zyrtari Kryesor Financiar (ZKF) dhe Zyrtari Kryesor Administrativ (ZKA), atëherë nuk kërkohet anulimi i aktivitetit. AK vendosi që të vazhdojë me nënshkrimin e kontratës, duke u zotuar se do të sigurojë mjetet shtesë në vlerë 233,753.60 euro nga bordi i drejtorëve, mjete të cilat të cilët do të përfshihen në planifikimin e buxhetit për vitin 2024.

“Termokos” është dashur të bëjë një vlerësim më të saktë të tregut, duke siguruar mjete të mjaftueshme për inicimin e këtij aktiviteti të prokurimit konform rrethanave të tregut, në mënyrë që të mundësojë konkurrencën dhe ofertimin e më shumë operatorëve ekonomikë të interesuar.

Kjo dëshmohet me faktin se kompania e cila kishte kërkuar rritjen e buxhetit për këtë tender, nuk ofertoi fare pas përgjigjes së AK-së se shuma e ndarë për këtë projekt ishte e mjaftueshme. Kjo ngrit dyshimet se AK qëllimisht ka kufizuar konkurrencën duke vendosur fillimisht një vlerë të parashikuar e cila nuk përkonte me çmimet në treg, duke bërë që të ulet numri i ofertueseve e pastaj pas mbylljes së ofertave, ka rritur shumën për këtë tender për operatorin ekonomik fitues.

Shkalla e lartë e interesimit për këtë tender dëshmohet nga fakti se 99 operatorë ekonomikë kanë shkarkuar Dosjen e Tenderit, ndërsa numri i ulët i ofertuesve (vetëm 3), tregon se konkurrenca ishte e bllokuar nga çmimi i kuotuar dhe kërkesat teknike që nuk përdoren më. Përveç ndikimit negativ në konkurrencë, që është mekanizimi që siguron kontraktimin e çmimeve më të lira, tejkalimi i shumës së planifikuar pritet të ndikojë në projektet e tjera të planifikuara për vitin 2024, nga të cilat do të hiqen mjetet të cilat do të zotohen për këtë projekt.

Ndonëse në përgjigjen për informata sqaruese, kjo ndërmarrje vlerësoi se vlera e parashikuar e kontratës ishte vlerë reale e cila përputhej me çmimet e tregut, “Termokos” nuk pranoi asnjë ofertë të përgjegjshme brenda çmimit të parashikuar. Në fakt, oferta e GEO fitues tejkaloi vlerën e parashikuar të kontratës për 233,753.60 euro, por u rekomandua për kontratë pasi dy operatorët e tjerë ofertues u shpallën si të papërgjegjshëm.

Para dhënies së kontratës, AK iu drejtua Komisionit Regullativ të Prokurimit Publik (KRPP), me një kërkesë për interpretim, duke sqaruar rrethanat e krijuara, ku oferta e pranuar kishte çmim më të lartë se vlera e mjeteve të ndara për këtë aktivitet. Në përgjigjen e KRPP-së, u citua nenin 62 i LPP-së, i cili thotë se autoriteti kontraktues mund të përfundojë atë aktivitet të prokurimit, kur të gjithë tenderët e përgjegjshëm përmbajnë çmime që e tejkalojnë buxhetin e autoritetit kontraktues për aktivitetin e prokurimit.

Në përgjigje, u theksua se LPP përdor fjalën “mund” dhe jo “duhet”, ndaj nëse AK konstaton se çmimet e ofruara në ofertën më të lirë janë çmime reale të tregut, si dhe mund të sigurojë mjete shtesë duke u siguruar në dëshmi me shkrim nga Zyrtari Kryesor Financiar (ZKF) dhe Zyrtari Kryesor Administrativ (ZKA), atëherë nuk kërkohet anulimi i aktivitetit. AK vendosi që të vazhdojë me nënshkrimin e kontratës, duke u zotuar se do të sigurojë mjetet shtesë në vlerë 233,753.60 euro nga bordi i drejtorëve, mjete të cilat të cilët do të përfshihen në planifikimin e buxhetit për vitin 2024. “Termokos” është dashur të bëjë një vlerësim më të saktë të tregut, duke siguruar mjete të mjaftueshme për inicimin e këtij aktiviteti të prokurimit konform rrethanave të tregut, në mënyrë që të mundësojë konkurrencën dhe ofertimin e më shumë operatorëve ekonomikë të interesuar. Kjo dëshmohet me faktin se kompania e cila kishte kërkuar rritjen e buxhetit për këtë tender, nuk ofertoi fare pas përgjigjes së AK-së se shuma e ndarë për këtë projekt ishte e mjaftueshme.

Kjo ngrit dyshimet se AK qëllimisht ka kufizuar konkurrencën duke vendosur fillimisht një vlerë të parashikuar e cila nuk përkonte me çmimet në treg, duke bërë që të ulet numri i ofertueseve e pastaj pas mbylljes së ofertave, ka rritur shumën për këtë tender për operatorin ekonomik fitues. Shkalla e lartë e interesimit për këtë tender dëshmohet nga fakti se 99 operatorë ekonomikë kanë shkarkuar Dosjen e Tenderit, ndërsa numri i ulët i ofertuesve (vetëm 3), tregon se konkurrenca ishte e bllokuar nga çmimi i kuotuar dhe kërkesat teknike që nuk përdoren më. Përveç ndikimit negativ në konkurrencë, që është mekanizimi që siguron kontraktimin e çmimeve më të lira, tejkalimi i shumës së planifikuar pritet të ndikojë në projektet e tjera të planifikuara për vitin 2024, nga të cilat do të hiqen mjetet të cilat do të zotohen për këtë projekt./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Fillon punën fabrika e parë në Gjermani për prodhimin e ‘asfaltit të gjelbër’

Published

on

Fabrika e “parë” e përzierjes së asfaltit pothuajse pa karbon në Gjermani filloi prodhimin në Bavari pas një bashkëpunimi midis Benninghoven dhe kompanisë së ndërtimit të rrugëve Altomünster.

Marka Wirtgen Group tha se objekti i ri – i vendosur në Aichach, Bavari, Gjermani – është një hap tjetër në krijimin e “asfaltit të gjelbër” në zero.

Hapja e rrugës për një produkt më të qëndrueshëm është përdorimi i pluhurit të drurit në vend të naftës si burim energjie. Më parë, uzina përdorte rreth 600,000 litra vaj ngrohjeje për të prodhuar një prodhim vjetor prej 60,000 litrash asfalti, i cili rezultoi në emetime prej 1,800 ton CO2.

Kontraktori dhe operatori i një fabrike përzierjeje në Aichach, Gjermani, Christian Schweiger iu afrua Benninghoven më shumë se katër vjet më parë për të bashkëpunuar në një plan për përdorimin e burimeve të rinovueshme si burim energjie.

Benninghoven instaloi një kufizues fuqie që ndihmon në uljen e performancës së djegësit në 12 MW/h. Nëse impianti zgjerohet, djegësi është projektuar me kapacitet të mjaftueshëm rezervë për të shkallëzuar performancën në përputhje – një aspekt që Schweiger i sinjalizoi Benninghoven si jetik për projektin.

Fabrika e “parë” e asfaltit të gjelbër në Gjermani kaloi vite në purgatorin rregullator

Pavarësisht nga qëllimi i bashkëpunimit i rrënjosur në reduktimin e emetimeve të CO2 – pra reduktimin e dëmit publik – Wirtgen Group vuri në dukje se afati kohor nga ideja në prodhim kërkonte vite miratimi rregullator.

 

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Mos dhënia e lejeve ilustron rënien e vazhdueshme të ndërtimit të banesave në Gjermani

Published

on

Sipas statistikave të reja zyrtare, rënia e numrit të lejeve të ndërtimit të lëshuara për apartamente në Gjermani u rrit në maj.

Rënia prej 24% e lejeve në maj, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë, nënvizoi një rënie të vazhdueshme të kërkesës në industrinë e ndërtimit dhe të pasurive të paluajtshme, sipas një raporti të Reuters.

Rreth 17,800 leje u dhanë në maj, treguan të dhënat. Rënia prej 24% e majit ishte më e madhe se rënia prej 17% e muajit të kaluar dhe duke sjellë një rënie prej 44% gjatë dy viteve të fundit, ndërsa Gjermania po përballet me krizën e saj më të keqe të pronave në dekada.

Shifrat pasojnë të dhënat e kësaj jave se ndërtimi po tkurret më tej, me ndërtesat e reja që nisin të bien 26% në gjysmën e parë të vitit, duke u krahasuar me rëniet e mëdha të mëparshme. Javën e kaluar, një nga pronarët më të mëdhenj të vendit, CEO i Vonovia, Rolf Buch, parashikoi se më shumë kompani pronash do të shkatërroheshin.

Për vite me radhë, normat e ulëta të interesit dhe një ekonomi e fortë mbajtën një bum në të gjithë sektorin gjerman të pronave, por ky bum përfundoi në vitin 2022 kur inflacioni i shfrenuar e detyroi Bankën Qendrore Evropiane të rriste me shpejtësi kostot e huamarrjes./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

AVONET: Qyteti i Ferizajt i kapluar nga turpi dhe korrupsioni!

Published

on

Gjykata Themelore në Prishtinë, Departamenti për Çështje Administrative, ka marrë aktgjykim, duke aprovuar kërkesëpadinë e Bekim Alitit dhe duke anuluar kushtet ndërtimore dhe vendimin e lejes ndërtimore nr. 04-351/02-0030187/20, të nxjerrë nga Komuna e Ferizajt.

“Ky aktgjykim vërteton pretendimet e AVONET-it që Komuna e Ferizajt, përkatësisht Drejtoria për Mjedis dhe Urbanizëm, ka vepruar në kundërshtim me Ligjin e Planifikimit Hapësinor, me rastin e lëshimit të lejeve ndërtimore.

𝗘 𝗿𝗲̈𝗻𝗱𝗲̈𝘀𝗶𝘀𝗵𝗺𝗲 𝗲̈𝘀𝗵𝘁𝗲̈ 𝗾𝗲̈ 𝗸𝘆 𝗮𝗸𝘁𝗴𝗷𝘆𝗸𝗶𝗺 𝗸𝗼𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗼𝗻 𝘀𝗲 𝗣𝗥𝗥𝗨-𝘁 𝗸𝗮𝗻𝗲̈ 𝗾𝗲𝗻𝗲̈ 𝗱𝗵𝗲 𝗷𝗮𝗻𝗲̈ 𝗻𝗲̈ 𝗳𝘂𝗾𝗶, 𝗮𝘀𝗵𝘁𝘂 𝘀𝗶𝗰̧ 𝗸𝗮 𝗱𝗲𝗸𝗹𝗮𝗿𝘂𝗮𝗿 𝗔𝗩𝗢𝗡𝗘𝗧.

Komuna e Ferizajt vazhdimisht nga viti 2017, ka nxjerrë vendime për kushte ndërtimore në kundërshtim me dispozitat ligjore pozitive, e që Aktgjykimi i e vërteton faktin se të gjitha vendimet e lejeve ndërtimore janë të kundërligjshme, e tilla janë mbi 400 vendime.”, shkruan në reagimin e organizatës joqeveritare AVONET.

“Heshtja dhe mosveprimi i Prokurorisë Themelore të Ferizajt ndër vite dëshmon për mbështetjen dhe përkrahjen e brendshme të ndërtimit të paligjshëm dhe shkatërrimit të qytetit tonë, duke e shndërruar në një qytet të pajtueshëm për gjeneratat e ardhëshme.

Edhe pse AVONET ka iniciuar raste ligjore kundër vendimeve të lejeve ndërtimore, nuk ka pasur veprime parandaluese konkrete nga organi përgjegjës i ndjekjes penale (Prokuroria Themelore Ferizaj), e gjitha kjo është manifestuar duke lejuar kështu përfundimin e objekteve ndërtimore.

Nga monitorimi i prokurorisë është vërejtur mbyllja e rasteve dhe hedhja poshtë e kallëzimeve penale të qytetarëve. Sipas burimeve, raste të tilla janë transferuar në prokurori të tjera.

Korrupsioni dhe keqpërdorimi i pozitës zyrtare fatkeqësisht ende po vazhdojnë të kultivohen nga elitat udhëheqëse të institucioneve të vendit tonë, por në këtë vend ka edhe persona të ndershëm dhe të përgjegjshëm, që vazhdimisht i kanë luftuar, po i luftojnë dhe do të i luftojnë këto dukuri negative.”, shkruan tutje në reagim.

“𝗦𝗶𝗰̧ 𝗸𝗲𝗺𝗶 𝗸𝗲̈𝗿𝗸𝘂𝗮𝗿 𝘃𝗮𝘇𝗵𝗱𝗶𝗺𝗶𝘀𝗵𝘁, 𝗽𝗲̈𝗿𝘀𝗲̈𝗿𝗶𝘀𝗶𝗺 𝗸𝗲̈𝗿𝗸𝗲𝘀𝗲̈𝗻 𝘁𝗼𝗻𝗲̈ 𝗻𝗱𝗮𝗷 𝘇. 𝗔𝗴𝗶𝗺 𝗔𝗹𝗶𝘂: 𝗻𝗱𝗮𝗹𝗼𝗻𝗶 𝗱𝗵𝗲 𝗽𝗲𝘇𝘂𝗹𝗹𝗼𝗻𝗶 𝘃𝗲𝗻𝗱𝗶𝗺𝗲𝘁 𝗲 𝗹𝗲𝗷𝗲𝘃𝗲 𝗻𝗱𝗲̈𝗿𝘁𝗶𝗺𝗼𝗿𝗲, 𝗽𝗲̈𝗿 𝗳𝗮𝗸𝘁𝗶𝗻 𝘀𝗲 𝗷𝘂 𝗷𝗲𝗻𝗶 𝗽𝗲̈𝗿𝗴𝗷𝗲𝗴𝗷𝗲̈𝘀 𝘀𝗶 𝗭𝘆𝗿𝘁𝗮𝗿 𝗞𝗿𝘆𝗲𝘀𝗼𝗿 𝗔𝗱𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗶𝘃, 𝗶 𝗞𝗼𝗺𝘂𝗻𝗲̈𝘀 𝘀𝗲̈ 𝗙𝗲𝗿𝗶𝘇𝗮𝗷𝘁

𝗣𝗼 𝗮𝘀𝗵𝘁𝘂, 𝗶 𝗯𝗲̈𝗷𝗺𝗲̈ 𝘁𝗵𝗶𝗿𝗿𝗷𝗲 𝗞𝗿𝘆𝗲𝗽𝗿𝗼𝗸𝘂𝗿𝗼𝗿𝗶𝘁 𝘇. 𝗦𝗵𝘂𝗸𝗿𝗶 𝗝𝗮𝘀𝗵𝗮𝗿𝗶 𝗾𝗲̈ 𝘁𝗲̈ 𝗻𝗱𝗲̈𝗿𝗺𝗮𝗿𝗿𝗲̈ 𝘃𝗲𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲𝘁 𝗲 𝗻𝗲𝘃𝗼𝗷𝘀𝗵𝗺𝗲 𝘀𝗶𝗽𝗮𝘀 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗿𝗶𝘇𝗶𝗺𝗲𝘃𝗲 𝗹𝗶𝗴𝗷𝗼𝗿𝗲, 𝗻𝗲̈ 𝗱𝗿𝗲𝗷𝘁𝗶𝗺 𝘁𝗲̈ 𝘁𝗿𝗮𝗷𝘁𝗶𝗺𝗶𝘁 𝘁𝗲̈ 𝗿𝗮𝘀𝘁𝗶𝘁 𝘁𝗲̈ 𝗹𝗲𝗷𝗲𝘃𝗲 𝗻𝗱𝗲̈𝗿𝘁𝗶𝗺𝗼𝗿𝗲 𝗻𝗲̈ 𝗙𝗲𝗿𝗶𝘇𝗮𝗷.”, thuhet ne reagim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending