Connect with us

Arkitekturë

Ta njohësh Prizrenin – Shpirti dhe transformimi që e bën qytetin unik

Published

on

Qytetet mund të përkufizohen si një tërësi hapësirash fizike ku njerëzimi ka lënë gjurmët më të mëdha gjatë gjithë historisë dhe ku shoqëritë e ndryshme pasqyrojnë arritjet dhe sfondin e aspektit kulturor. Në fakt, qyteti identifikohet si simbol i qytetërimit, madje edhe fjala ‘civilization’ që do të thotë qytetërim në anglisht, rrjedh nga fjala ‘civitaz’ që do të thotë qytet në latinisht.

Me fjalë të tjera, kuptimi themelor i qytetërimit është një shoqëri e përbërë nga qytete. Në anën tjetër, qytetet që veprojnë si urë lidhëse midis së shkuarës dhe së ardhmes, përveç strukturave të dukshme fizike përmbajnë edhe struktura të ndryshme kulturore dhe fetare si: monumentet, rrugët, hapësirat urbane, sheshet,  të cilave u atribuohet edhe një shtresë semantike që zhvillohet dhe pasurohet me kalimin e kohës.

Kjo shtresë semantike është formuar nga kujtesa kolektive e shoqërisë që ka jetuar dhe jetojnë në qytet, si rezultat i ndërsjellë i një sërë elementesh siç janë historitë e ndryshme, përrallat, epika-t, këngët, vajtimet apo ritualet, të cilat bashkojnë njohuritë e kaluara me brezat e rinj, duke i dhënë qytetit një karakter unik dhe duke u dhënë njerëzve ndjenjën e përkatësisë.

Në periudhën romake, kjo shtresë përkufizohej si ‘Genius Loci’ (shpirti i qytetit), që do të thotë shpirti mbrojtës. Fryma e qytetit, në fakt ekziston me marrëdhënien e fortë midis shoqërisë dhe qytetit. Këto përkufizime, në fakt janë paraqitur për të kuptuar dhe përshkruar ngjashmërinë e qyteteve, dallimin e tyre nga njëra – tjetra dhe përkufizimin e atmosferës unike për secilën prej tyre.

Në këtë pikë, kur fokusohemi te qyteti i Prizrenit, për ta njohur qytetin, për ta shqyrtuar frymën e këtij qyteti dhe për të vënë në dyshim çështje të ndryshme, është e rëndësishme të kuptojmë dhe të zbulojmë tiparet e ndryshme të cilat e bëjnë Prizrenin, Prizren.

Para së gjithash, siç paraqitet edhe në qytetet e tjera, prej shekujsh ekziston një lidhje e fortë me të kaluarën, e cila paraqet strukturën urbane dhe trashëgiminë kulturore, duke mos harruar se elementet që e përcaktojnë Prizrenin dhe e bëjnë atë unik në fakt janë transformuar nga momentet e rëndësishme të thyerjes, luftërat dhe ndërhyrjet e autoriteteve vendore dhe globale.

Megjithatë, një pikë tjetër ku duhet të përqendrohemi është se a mund të flasim ende për një qytet unik pas rezultatit të këtyre transformimeve? Kësaj pyetjeje do t’ia gjejmë përgjigjen.

Kështu, mund të flitet për shumë qytete të botës të cilat nuk kanë histori për nga vlerat e trashëgimisë kulturore dhe historike dhe ku tentohet të krijohet një mit urban dhe kombëtar me struktura të reja ikonike. Qytetet manipulohen qëllimisht për të krijuar një imazh të caktuar ose për të ndryshuar imazhin e mëparshëm, siç mund të shihet në shumë shembuj nga Los Angeles në SHBA, apo Dubai, Abu Dhabi dhe shumë shembuj të ngjashëm nga vendet e Gjirit.

Në këtë kuptim, mund të thuhet se Prizreni në momente të caktuara ka qenë i ekspozuar edhe ndaj ndërhyrjeve të qëllimshme edhe të paqëllimshme. Prizreni, i cili gjatë historisë ka qenë nën ndikimin e perandorive dhe mbretërive të ndryshme, elementët që e bëjnë unik nuk janë ‘ekzistenca’ e ndërtesave të caktuara, por ‘bashkësia’ e tyre. Elementi kryesor që i jep shpirt Prizrenit dhe e bën Prizrenin ‘Prizren’ është bashkëjetesa e ndërtesave që ruajnë informacionin historik të qytetit dhe mbi të cilat kodohen akumulimet kulturore (multikulturore) dhe intelektuale të qytetit, ku këto struktura janë të pozicionuara sikur po veprojnë me gjeste ndaj njëra-tjetrës dhe në fakt ndërveprojnë si vizualisht ashtu edhe semantikisht.

Në pika të ndryshme sfiduese të Prizrenit,  veçanërisht gjatë luftërave, qyteti ishte i ekspozuar ndaj transformimeve strukturore dhe semantike. Posaçërisht ndërhyrjet e sotme urbane dhe transformimet e mëdha po dëmtojnë qytetin dhe po krijojnë situata të ndryshme në kundërshtim me frymën e tij.

Në këtë pikë, çështja që duhet të shqyrtohet është se si duhet të ruhen vlerat që e bëjnë Prizrenin ‘Prizren’, brendësinë e qytetit ku jetojmë dhe marrim frymë. Për këtë, para së gjithash, duhet të fokusohemi tek transformimet që ka pësuar Prizreni, veçanërisht transformimet hapësinore dhe semantike të përjetuara në kalimin shumë të shpejtë nga socializmi në kapitalizëm si dhe ‘kujtesa e re urbane’ e cila ka filluar të formohet nga ndërhyrjet e ndryshme urbane.

Megjithatë, ‘si mund të parandalohen transformimet?’, ‘çfarë masash mund të marrë bashkia?’, cilat metoda janë përdorur në shembuj të ngjashëm në mbarë botën?’ përgjigjet e pyetjeve të tilla duhet kërkuar dhe kështu duhet shmangur rreziqet që e presin Prizrenin në të ardhmen.

Në këtë aspekt, gjëja më e rëndësishme që duhet bërë është t’i shpjegojmë shoqërisë se qytetet u përkasin atyre që jetojnë në të dhe të aplikohen procese për zgjidhje ndaj problemeve të mundshme. Këto vepra do të jenë të vlefshme për ruajtjen e shpirtit të qytetit dhe parandalimin e shkatërrimit të tij. (Opinion nga Hadis Abdula i publikuar në Prizma Medium)/Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Shtëpitë – Kontejnerë, zgjidhje ekonomike në këto kohë krizash

Published

on

Shumë prej jush jeni mësuar që këta kontejnerë të i shihni në anije transportuese.

Megjithatë roli i tyre nuk është më vetëm të mbushen me mallra dhe të transportohen nga një vend në tjetrin.

Kjo pasi në shumë vende të botës, këto kontejnerë po shfrytëzohen për banim.

E përpos që po del të jetë më ekonomike, shtëpitë e ndërtuara nga kontejnerët po marrin një pamje shumë të bukur.

Një nga kompanitë e specializuara për ndërtimin e shtëpive – kontejnerë është edhe Ecohaus e cila operon në Amerikën Latine, më saktë në Argjentinë.

Kjo kompani e cila operon me moton “mund të jetojmë dhe punojmë më mirë në shtëpi të vogla” ndërton dizajne të ndryshme të shtëpive me madhësi nga 15 deri në 60 metra katror.

Kriza ekonomike që ka goditur globin, mund t’i japë mundësi këtyre shtëpive, pasi kanë disa avantazhe ndaj shtëpive klasike.

E para ka të bëjë me çmimin, pasi një e tillë mund të kushtojë rreth 10 mijë dollarë.

Kohëzgjatja e ndërtimit të një shtëpie të tillë është tejet e shkurtër, e po ashtu shkaku i madhësisë, mund të transformohet edhe në një shtëpi lëvizëse, të cilën mund ta marrësh me vete në çdo udhëtim.

Me mënyrën se si po lëviz bota, e ardhmja duket premtuese për shtëpitë – kontejnerë./ Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Pretendimet për jetëgjatësi të qytetit 170 kilometra saudit janë “naive” thonë ekspertët

Published

on

Pas zbulimit të planeve të qeverisë së Arabisë Saudite për një megaqytet të madh linear në shkretëtirë, ekspertët e dizajnit urban kanë shprehur skepticizëm nëse vizioni i saj utopik është realist.

“Do të kishte kaq shumë dukuri fizike dhe mjedisore që do të duhej të trajtoheshin për të arritur karakterin e jashtëzakonshëm minimal dhe të veçantë që propozojnë interpretimet,” tha Marshall Brown, drejtor i Qendrës Urban Imagjinate në Princeton dhe një profesor i asociuar i arkitekturës në Princeton. universiteti.

Philip Oldfield, kreu i shkollës së mjedisit të ndërtuar në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor (UNSW) Sydney, paralajmëroi se kostoja e madhe e karbonit e mishëruar e ndërtimit “do të kapërcejë çdo përfitim mjedisor”.

Drejtoresha e planifikimit dhe dizajnit urban në C40, Hélène Chartier, argumentoi se ajo nuk do të “donte të jetonte në një vend ku është kaq i ngushtë”, ndërsa arkitekti Winy Maas tha se “do të donte të jetonte në një mjedis të tillë”.

Shteti i Lindjes së Mesme i pasur me naftë zbuloi së fundmi imazhe dramatike të The Line, duke përshkruar dy mure gjigante me pasqyrë që vrapojnë drejt paralelisht për 170 kilometra përgjatë shkretëtirës.

E projektuar nga studioja e arkitekturës amerikane Morphosis, do të ishte 500 metra e gjatë, por vetëm 200 metra e gjerë, me boshllëkun ndërmjet të mbushur nga pëlhura urbane e mbushur dendur së bashku me pemët dhe jetën e bimëve dhe një rrjet hekurudhor me shpejtësi të lartë të ngulitur nën tokë.

Princi i kurorës saudit Mohammed bin Salman u mburr se qyteti, i planifikuar për nëntë milionë banorë, “do të sfidojë qytetet tradicionale të sheshta, horizontale dhe do të krijojë një model për ruajtjen e natyrës dhe rritjen e jetesës njerëzore”.

Dezeen pyeti ekspertët e planifikimit dhe dizajnit urban se si mund të funksionojë në të vërtetë një strukturë e tillë.

Që në vitin 1882, planifikuesi urban spanjoll Arturo Soria y Mata po sugjeronte idenë e një qyteti linear, me planifikuesin sovjetik Nikolay Alexandrovich Milyutin që më vonë e miratoi atë në librin e tij të vitit 1930 Sotsgorod: Problemet e ndërtimit të qyteteve socialiste.

Arkitektët Peter Eisenman dhe Michael Graves imagjinuan një qytet Linear për Nju Xhersin në vitin 1965. Katër vjet më vonë, firma italiane Superstudio propozoi Monumentin e Vazhdueshëm, interpretimet e të cilit kanë një ngjashmëri të frikshme me ato të The Line.

Kohët e fundit, arkitekti britanik Peter Barber paraqiti një plan për një qytet 160 kilometra të gjatë dhe 200 metra të gjerë, të mbështjellë rreth Londrës.

Asnjë nga këto nuk është ndërtuar realisht. Corviale, një bllok banimi social i gjatë një kilometër në Romë i përfunduar në 1984, ndoshta i afrohet më shumë të qenit një qytet linear i realizuar.

Edhe pse projekti ka marrë vëmendje të konsiderueshme, nuk është ende e sigurt nëse The Line do të bëhet realitet.

“Edhe për të imagjinuar se si do të ishte kjo pasi të përfundonte ose çfarë do të ndodhte me kalimin e kohës – madje edhe gjëra të tilla si sa lëndë e parë do të kërkonte për të ndërtuar, sa forcë do të duhej për të pompuar ujin nëpër të nga fundi në fund, çfarë ndodh me gjëra të tilla si era dhe nxehtësia në një shkallë të tillë – nuk është e mundur me krahasimet ekzistuese, “tha Brown.

“Ne jemi në fushën e spekulimeve të pastra, gjë që më kthen në pyetjen: çfarë është kjo gjë? Dyshoj se imazhi arkitektonik mund të jetë një provokim për të nxitur bisedën që po bëjmë tani.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Si mund të jetohet në banesat e epokës sovjetike?

Published

on

Në të gjithë ish-Bashkimin Sovjetik dhe Bllokun Lindor, komplekset e mëdha të betonit qëndrojnë si dëshmi e lëvizjes së Evropës për strehim të pasluftës. Të ndërtuara masivisht në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të, dizajnet e tyre utilitare zakonisht ishin të orientuara drejt sigurimit të shtëpive sa më shpejt dhe më lirë.

Por ndërkohë që disa nga këto zhvillime që atëherë janë rrafshuar ose janë shkatërruar, shumë prej tyre kanë mbijetuar më shumë se qeveritë komuniste që i ndërtuan ato.

Në vitin 2012, David Navarro dhe Martyna Sobecka, themelues të shtëpisë botuese dhe studios së dizajnit Zupagrafika, filluan të dokumentojnë blloqet e vjetra të betonit të Evropës Lindore — dhe të takojnë njerëzit që ende i quajnë në shtëpi. Fillimisht, dyshja synonin të fotografonin modele arkitekturore letre kundër ndërtesave që përfaqësonin, megjithëse në vend të kësaj ata u kërkuan banorëve të pozonin për portrete duke mbajtur ilustrimet.

Një dekadë më vonë, dhe me ndihmën e fotografëve nga i gjithë rajoni, ata kanë publikuar imazhe dhe histori nga 40 projekte banimi në 37 qytete të ndryshme.

Nga ai që dikur ishte Berlini Lindor e deri te qyteti i largët rus i Norilsk, Navarro dhe Sobecka zbuluan se banorët e këtyre ndërtesave shpesh të shara ankohen për probleme, duke përfshirë izolimin e dobët dhe mungesën e mirëmbajtjes. Por ata gjithashtu zbuluan shumë banorë që ishin kompliment dhe nostalgjik për shtëpitë e tyre të kohës së Luftës së Ftohtë.

Siç shkruan dyshja në hyrjen e librit të tyre të ri, “Qiratarët: Portrete konkrete të ish-Bllokut Lindor”, subjektet e tyre kanë kujtime si për “vitet e arta të ndërtesave ashtu edhe për kohët më të errëta”.

“Unë kam qenë një nga qiramarrësit e parë këtu. Unë absolutisht e dua apartamentin tim në katin e katërt. Kam tre dhoma te bollshme me një kuzhinë të vogël.

“I vetmi disavantazh janë pëllumbat, oh i dashur, kjo është vërtet e tmerrshme! Rinovimi duket i bukur dhe i pastër nga jashtë, por ata nuk vendosën qeramikë në dyshemetë e ballkonit, siç premtuan. Përveç kësaj, qiramarrësit ende paguajnë rreth 200 zloty. (43 dollarë) në muaj secili për këtë rinovim.”

“Këto shtëpi panelake (betoni të parafabrikuara) u ndërtuan shumë shpejt në mënyrë që njerëzit të kishin vend për të jetuar. Të gjithëve u pëlqente këtu. Pastaj erdhi Revolucioni i Kadife dhe ata donin t’i shembnin; po t’i kishin prishur, ne nuk do t’i kishim shtëpitë sot.

“Kur ne blinim një apartament këtu ishte shumë e përballueshme, tani ato janë në dispozicion për 4 milionë koruna (166,000 dollarë), mjaft të shtrenjta për njerëzit që nuk kanë shumë para.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending