Connect with us

Arkitekturë

Stili parametrik në arkitekturë

Published

on

Ndërtesat moderne bëhen produkte komplekse me shumë pjesë, të cilat duhet të përmbushin funksione të ndryshme. Prandaj, janë zhvilluar mënyra dhe teknika të reja llogaritëse për të lehtësuar modelimin e ndërtesave moderne të komplikuara dhe për të krijuar një marrëdhënie të përshtatshme sasiore midis mjedisit dhe paraqitjes, duke marrë parasysh pengesat që ndikojnë në projektin e ndërtesës.

Kjo ka formuar konceptin e projektimit parametrik në arkitekturë si mënyra më krijuese për të kuptuar zhvillimin dhe kompleksitetin e epokës së re të trendeve arkitektonike.

A ka një stil parametrik? Parametricizmi është një stil bashkëkohor që e ka zanafillën në projektimin parametrik dhe mbështetet në programe, algoritme dhe kompjuterë për të manipuluar ekuacionet për qëllime të dizajnit. Termi u shpik në vitin 2008 nga Patrik Schumacher, një partner arkitektonik i Zaha Hadid.

Në vend të mbështetjes klasike dhe moderne në figurat gjeometrike ideale, primitivët e rinj të parametricizmit janë entitetet gjeometrike si blloqe themelore ‘gjeometrike’ për përbërjet dinamike. Aspektet e parametricizmit janë përdorur në dizajnin urban, modelin arkitektonik, dizajnin e brendshëm dhe modelin e mobiljeve.

Projektimi parametrik është një proces i bazuar në të menduarit algoritmik. Mundëson shprehjen e parametrave dhe rregullave që përcaktojnë, kodojnë dhe sqarojnë marrëdhëniet midis qëllimit dhe përgjigjes së dizajnit.

Projektimi parametrik është një paradigmë në dizajn, ku marrëdhënia midis elementeve përdoret për të manipuluar dhe informuar modelin e gjeometrive dhe strukturave komplekse.

Termi parametrik e ka origjinën nga matematika (ekuacioni parametrik) dhe i referohet përdorimit të disa parametrave ose ndryshoreve, që mund të redaktohen për të manipuluar ose ndryshuar rezultatin përfundimtar të një ekuacioni ose sistemi.

Projektimi parametrik ekzistonte para kohërave digjitale. Ka precedentë për këto sisteme moderne në punimet e Antoni Gaudí, i cili përdori modele analoge për të eksploruar hapësirën e dizajnit. Për të projektuar kishën e Sagrada Família, ai krijoi një model të kthyer kokëposhtë, duke përdorur tela të peshuar nga fishekë të vegjël.

Një pasqyrë e vendosur poshtë modelit tregonte se si do dukej kapela sipër. Gaudi përdori ligjet fizike për të përshpejtuar llogaritjen e tij të ekuacioneve parametrike dhe metoda e tij analoge përfshin tiparet kryesore të llogaritjes së një modeli parametrik (parametrat e inputit, ekuacioni, outputi)./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Zaha Hadid fiton konkursin për projektimin e një distrikti të ri kulturor në Kinë

Published

on

Qyteti i Sanya në Hainan, Kinë, ka zgjedhur Zaha Hadid Architects si fituese të konkursit për projektimin e rrethit të ri kulturor pranë portit të qytetit. Zhvillimi i ri, me një sipërfaqe totale prej 409,000 metrash katrorë, synon të bëhet një vend qendror për jetën kulturore të Sanyas, duke ofruar programe të ndryshme për artet e shfaqjes, teatrin, galeritë e ekspozitave, konferencat dhe panairet tregtare. Forma e lëngshme e ndërtesave krijon një tranzicion nga ujërat tropikale të Gjirit Sanya në strukturën urbane të qytetit, me një bosht qendror që ndan çatitë me shtresa që mbështjellin nga jashtë dhe dematerializojnë vëllimin arkitektonik.

Distrikti i ri do të vendoset në hyrje të portit të Sanyas, me lidhje me rrjetet e automobilave dhe tramvajit që e lidhin atë me zonat rezidenciale dhe hoteliere të qytetit. Imazhi i zhvillimit përcaktohet nga boshti qendror, i cili gjithashtu përcakton shpërndarjen e brendshme funksionale, me njërën anë të dedikuar për artet performuese dhe ekspozita dhe tjetra për programimin komercial për konferenca dhe tregti të panairit. Midis dy objekteve, një shesh publik hap pamje drejt portit.

Struktura e shtresuar e çatisë, e frymëzuar nga lëvizja e velave në flladin e detit, kaskada nga boshti qendror dhe kornizon hollet e hyrjes së teatrit të artit skenik dhe qendrës së konferencave. Përbërja vëllimore hapet drejt portit me shtresa tarracash publike me pamje panoramike të ujit. Sheshet publike, kopshtet, marinat dhe një shëtitore buzë portit janë gjithashtu të integruara në dizajn. Programi i larmishëm i rrethit plotësohet me rezidenca në qendër të qytetit, hotele, pajisje për blerje dhe ngrënie.

Duke pasur parasysh klimën tropikale të Hainan-it të shënuar nga musonet, dizajni i distriktit kulturor merr parasysh faktorët natyrorë për të rregulluar orientimin, përbërjen dhe peizazhin për të optimizuar ajrosjen natyrale dhe rrezet e diellit. Arkitektura përfshin projektimin, prokurimin, ndërtimin dhe strategjitë operacionale me karbon të ulët, duke përfshirë fotovoltaikët dhe sistemet e grumbullimit të ujit të shiut të ngulitura brenda zonave më të mëdha të çatisë. Për të strehuar tarracat publike të brendshme dhe të jashtme sigurohen qepalla të varura, ndërsa një fabrikë qendrore përdor shkëmbyes nxehtësie të ujit të detit për ftohje. Hijezimi, ndriçimi dhe ajrimi do të optimizohen duke përdorur një sistem të zgjuar të menaxhimit të ndërtesave, ndërsa materialet lokale dhe ato të ricikluara do të kenë prioritet sipas arkitektëve, duke përfshirë veshjen me dru të marrë nga pyje të çertifikuar të qëndrueshme.

Së fundmi, Zaha Hadid Architects përfundoi Resortet “Studio City” të frymëzuara nga Hollywood në Macau. Zyra është ngarkuar gjithashtu të projektojë Kullën e teknologjisë së lartë Daxia në Zonën e Zhvillimit Teknologjik të Xi’an, një nga qytetet më të mëdha në brendësi të Kinës. Në fillim të këtij viti, Stadiumi Qendror i Biznesit i projektuar nga arkitekti Zaha Hadid iu dha miratimi nga Qyteti i Vilnius, Lituani, ndërsa Muzeu i Fantashkencës së Chengdu është aktualisht në ndërtim e sipër, i planifikuar të hapet në kohë për të pritur Worldcon 2023, shkencën më të madhe në botë. ngjarje fiksioni./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

(Mos)komunikimi me klientët, një nga sfidat kryesore me të cilat përballen arkitektët

Published

on

Kur një arkitekt derdh zemrën dhe shpirtin e tij në një projekt, gjëja e fundit me të cilën dëshiron të merret është një klient i pakënaqur dhe, rrjedhimisht, një proces gjyqësor i mundshëm.

Zbutja e rrezikut mbetet një shqetësim kryesor për arkitektët, pavarësisht se si evoluon industria e Arkitekturës, Inxhinierisë, Ndërtimit dhe Operacioneve (AECO). Kërkesat e reja dhe në zhvillim për firmat për të dyfishuar përpjekjet e tyre në identifikimin e rreziqeve të mundshme dhe sigurimin e dokumentacionit të duhur për të shmangur fajin, mund të shkojnë vetëm kaq larg.

Një nga sfidat më të mëdha me të cilat përballen aktualisht arkitektët në këtë fushë duhet të jetë komunikimi me klientët. Qoftë një keqkuptim në fillim të projektit, keqkomunikim i palëve të interesuara ose ndryshimi i qëllimit të projektit nga klienti; të gjitha këto janë çështje tipike me të cilat janë mësuar të merren arkitektët.

Kjo është ajo ku mjetet e arkitektit për të shfrytëzuar menaxhimin e informacionit të projektit bëhen thelbësore për menaxhimin e rrezikut dhe për të mbrojtur firmat nga paditë e mundshme në të ardhmen.

Menaxhimi i Informacionit të Projektit në Veprim

Platformat e menaxhimit të informacionit si Newforma Konekt ndihmojnë në thjeshtimin e komunikimit midis të gjithë palëve të interesuara të një projekti ndërtimi, duke ndihmuar në organizimin e emaileve dhe skedarëve dhe duke mbajtur një regjistrim të plotë të projektit.

Duke bërë këtë, çdo palë e interesuar e projektit – duke përfshirë arkitektët – mund të aksesojë informacionin nga një email i projektit dhe të përmirësohet shpejt. Përveç kësaj, funksioni i kërkimit agregat i Newforma Konekt i lejon përdoruesit të skanojnë email-et dhe bashkëngjitjet (përfshirë skedarët, RFI-të, dorëzimet ose dokumente të tjera) për të gjetur informacione që përndryshe do të ishin varrosur në zinxhirë të gjatë emaili.

Kjo mund të kursejë në orët e faturueshme që përndryshe do të ishin shpenzuar duke kërkuar për një referencë të paqartë për një vendim projekti dhe e mban të paprekur rekordin e projektit për ta parë të gjithë palët e interesuara. Por dërgimi i emailit është vetëm maja e ajsbergut.

Zakonisht ndodh që sa më herët që një arkitekt të mund të ndajë projektet e tij dhe të marrë miratimin gjatë ciklit jetësor të një projekti, aq më të buta priren të jenë dërgesat e projektit. Por edhe modelet më të mira i nënshtrohen kërkesave për informacion (RFI), të cilat nëse nuk organizohen në mënyrë efikase mund të çojnë në vonesa të panevojshme.

Monitorimi dhe përpunimi i fluksit të RFI-ve ose të dorëzimeve mund të jetë punë e përpiktë dhe me kohë intensive. Dhe me kaq shumë gjëra të tjera për t’u marrë parasysh, nuk është çudi që përpunimi i RFI-ve mund të rezultojë në gabime njerëzore dhe gabime midis palëve të ndryshme të interesuara.

Këtu hyn në lojë një platformë me funksionalitetin e koordinimit BIM: duke qenë në gjendje të gjurmojë çështjet dhe artikujt e veprimit, të adresojë përplasjet në model dhe të sigurojë rishikime të suksesshme të dizajnit, i gjithë projekti mund të përfundojë pa probleme.

Me Newforma Konekt, arkitektët mund t’i kursejnë vetes shumë pikëllim me shikuesin e përbashkët 2D/3D, i cili u lejon palëve të interesuara të shikojnë dizajnet në kohë reale në mjedisin që u përshtatet më së miri. Kjo zvogëlon paqartësitë që kërkojnë shumë RFI, gjë që kursen kohë të konsiderueshme të shpenzuar në komunikimet mbrapa dhe mbrapa.

Kur projekti juaj përfundimisht përfundon dhe ju dorëzoni ndërtesën e përfunduar tek klientët, është përfundimi i një përpjekjeje masive ekipore. Por ndonjëherë, projektet nuk përfundojnë pikërisht ashtu siç prisnin palët e tyre të interesit; proceset gjyqësore pas dorëzimit mbeten një rrezik i vazhdueshëm.

Newforma Konekt ofron një rekord të plotë të projektit të disponueshëm në çdo kohë, i cili siguron që çdo vendim të mund të gjurmohet në mënyrë që të gjithë të dinë se për çfarë ranë dakord palët e interesuara. Mbulimi i bazave tuaja nga proceset gjyqësore në fund të projektit është një pjesë thelbësore, por e nevojshme, e arkitekturës si disiplinë, kjo është arsyeja pse platformat e menaxhimit të informacionit të projektit mund të ndihmojnë në mbajtjen e firmave të qarta.

Platforma organizon dhe bën të kërkueshme të gjitha të dhënat e nevojshme të projektit, të tilla si emailet, RFI-të, dorëzimet, porositë e ripërpunimit, etj. Duke pasur të gjitha këto në dorë, përdoruesit mund të gjurmojnë lehtësisht vendimet dhe dokumentacionin e projektit edhe vite pas dorëzimit të tij, ose nëse anëtarët të firmës kanë kaluar në projekte apo kompani të tjera.

Tarifat ligjore janë një përpjekje mjaft e kushtueshme për çdo firmë arkitekturore dhe të kesh mjetet e duhura në vend mund të ndihmojë në kufizimin e nevojës për beteja ligjore dhe shpenzime të papritura në linjë. Me platforma si Newforma Konekt, firmat mund të përfitojnë nga produktiviteti i përmirësuar i projektit dhe komunikimi i optimizuar pa rrezikuar cilësinë e projekteve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Rotterdam Rooftop Walk fitoi çmimin për Arkitekturë inovative

Published

on

Shtëpia e njohur projektuese MVRD njoftoi se instalimi i tyre në tavan 600 metra i gjatë u zgjodh midis 620 aplikimeve në 30 vende nga një panel ndërkombëtar ekspertësh si fitues.

Projekti është një shembull i mrekullueshëm se si ne mund të riimagjinojmë qytetet sipas nevojave të tyre në rritje në një mënyrë inovative.

Duke nderuar projektet shumëfunksionale të arkitekturës, arkitekturës së brendshme, dizajnit të produkteve dhe komunikimit të markës, Iconic Awards: Innovative Architecture është një konkurs arkitektonik dhe dizajni i njohur globalisht.

Portokallia e ndezur Rotterdam Rooftop Walk është 600 metra e gjatë dhe i ofron publikut një pamje fantastike të qytetit holandez. Në ekspozitën në çati, artistët, dizajnerët dhe arkitektët tregojnë se sa është e mundur nëse i përdorim me efikasitet çatitë tona për gjelbërim, ruajtjen e ujit, prodhimin e ushqimit dhe prodhimin e energjisë.

Në krye të instalimit, të gjitha llojet e prodhuesve tregojnë se si çatitë mund të kontribuojnë në një qytet të qëndrueshëm, të shëndetshëm dhe të jetueshëm – nga një fshat virtual në një dizajn të gjelbër për çatinë e dyqanit Bijenkorf. Instalimi i përkohshëm është një iniciativë e Rotterdam Rooftop Days, me konceptin dhe dizajnin e zhvilluar së bashku me MVRDV.

Rooftop Walk në Rotterdam, i hapur për një muaj në vitin 2022, ishte pjesë e Muajit të Arkitekturës në Rotterdam dhe Festivalit të Roterdamit në Rooftop.

Projekti i lejoi vizitorët të kalonin nëpër një shumëllojshmëri çatish të qytetit në një lartësi prej 30 metrash.

Në këtë mënyrë, rriti ndërgjegjësimin për potencialin e kulmeve, të cilat mund të bëhen një “shtresë e dytë” duke i bërë qytetet më të jetueshme, biodiversitete, të qëndrueshme dhe të shëndetshme.

 

Continue Reading

Trending