Connect with us

Infrastrukturë

Stadiumet e Korçës, Vlorës dhe Durrësit do të transformohen duke ndjekur modelin e stadiumit “Air Albania”

Published

on

Stadiumet në qytetet e Korçës, Durrësit dhe Vlorës parashikohet të transformohen në komplekse sportive me shërbime të ndryshme duke ndjekur modelin e stadiumit “Air Albania” në Tiranë.

Agjencia Kombëtare e Planifikimit të Territorit përmes Agjencisë së Prokurimit Publik njoftoi konkursin ndërkombëtar të projektimit të tre komplekseve sportivë të stadiumeve: Durrës, Korçë, Vlorë (në lote) “Qendrat e reja të qytetit”.

Loti i parë është “Rikonceptimi tërësor i parcelës dhe rizhvillimi i stadiumit të futbollit “Niko Dovana” dhe i zonës përreth” në Durrës. Loti i dytë “Rikonceptimi tërësor i kompleksit sportiv “Skënderbeu”, përfshirë rizhvillimin e stadiumit të futbollit “Skënderbeu”, rindërtimin/rikonceptimin e pishinës olimpike dhe Pallatit të Sportit” në Korçë.

I treti “Rikonceptimi tërësor i kompleksit rezidencial dhe sportiv të lagjes së kompleksit sportiv “Flamurtari”, përfshirë rizhvillimin e stadiumit të futbollit “Flamurtari”, rindërtimin/rikonceptimin e pishinës, dhe Pallatit të Sportit” Vlorë.

Në dokumentin që shoqëron procedurën thuhet se stadiumet në këto 3 qytete janë unike, për shkak të vendndodhjes së tyre qendrore. Qeveria shqiptare në konceptimin e stadiumit “Air Albania”, përfshiu stadiumin e futbollit në strukturën urbane përreth duke krijuar kështu një precedent të suksesshëm në integrimin pa probleme të sporteve komplekse në dinamikën ekzistuese të një qyteti të gjallë bashkëkohor.

Stadiumet e futbollit në Durrës, Korçë dhe Vlorë kanë të njëjtin potencial. Si të tillë, rindërtimi i këtyre stadiumeve, duke respektuar kriteret ndërkombëtare do të shërbejë si një katalizator për zhvillimin policentrik dhe krijimin e qendrave të reja të qytetit, ku sportet mund të bashkëjetojnë me veprimtari kulturore, sociale, arsimore dhe tregtare.

Stadiumet kategorizohen si në mënyrë domethënëse si infrastruktura masive që zënë zona mjaft të mëdha brenda qyteteve. Ata kërkojnë burime të jashtëzakonshme të ndërtohen, operohen dhe mirëmbahen. Përveç kësaj, shumicën e kohës, dritat e tyre janë të fikura deri në ndeshjen tjetër” thuhet në dokument.

AKPT nënvizon se qëllimi i këtij konkursi është që gjenerojnë ide dhe propozime të reja për rizhvillimin dhe rivitalizimin e komplekseve të stadiumeve të futbollit në Durrës, Korçë dhe Vlorë, duke krijuar objekte bashkëkohore që kanë përdorim të përzier si për nevojat sportive edhe një shumëllojshmëri të objekte komerciale, biznesi, tregtare dhe shërbime. Programet kulturore dhe edukative duhet të jenë pjesë e risisë që sjellin komplekset stadiumeve.

Stadiumet e reja të futbollit në Durrës, Korçë, dhe Vlorë do të mbajnë 10 mijë spektatorë secili dhe respektojnë rregulloret e UEFA-s për stadiumet e kategorisë 3. Projektet do të rikonceptohen në mënyrë holistike dhe rizhvillojnë komplekset sportive, duke përfshirë objektet e brendshme të gjykatës, ambiente noti (në Korçë dhe Vlorë), dhe pjesa tjetër e terrenit sportiv.

Arena Kombëtare pjesë e të cilit është stadiumi “Air Albania” u ndërtua përmes një procedure Koncesioni ku fituese rezultoi kompania ALBSTAR. I gjithë kompleksi u ndërtua kundrejt një kostoje 75 milionë euro nga të cilat 65 milionë u paguan nga kompania dhe 10 milionë euro nga Federata Shqiptare e Futbollit.

Kompania private ka përfituar nga kjo marrëveshje 20 mijë metra katrorë që shfrytëzohen për qëllime tregtare si dhe një kullë 24 katëshe ndërsa federata stadiumin dhe zyrat./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Drejtuesit e ndërtimit përcaktuan udhërrëfyesin për dekarbonizimin e industrisë

Published

on

Gati 100 udhëheqës të industrisë së ndërtimit nga Evropa, Amerika e Veriut dhe Azia raportohet se kanë kontribuar në zhvillimin e një udhërrëfyesi të industrisë për të dekarbonizuar zinxhirin e vlerës së ndërtimit në një raport të ri të kryer nga Shell dhe Deloitte, të quajtur “Dekarbonizimi i ndërtimit: Ndërtimi i rrugës përpara”.

Raporti ofron një vlerësim të zinxhirit të vlerës së emetimeve të sektorit të ndërtimit dhe heton madhësinë e emetimeve nga ‘karboni i mishëruar’. Për më tepër, raporti ofron një analizë të detajuar të barrierave ekonomike, rregullatore dhe organizative që ndikojnë në aftësinë e sektorit për të dekarbonizuar.

Për të inkurajuar përparimin në të gjithë industrinë, raporti paraqet një udhërrëfyes drejt dekarbonizimit, i cili përmban 15 zgjidhje që industria duhet të miratojë për të arritur zero neto. Këto zgjidhje janë zhvilluar së bashku me drejtuesit e industrisë dhe theksojnë rëndësinë e shkallëzimit të zgjidhjeve ekzistuese dhe bashkëpunimit nga palët e interesuara në të gjithë zinxhirin e vlerës për të zhvilluar zgjidhje të reja./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet tenderi për ndërtimin e çerdhes në Godanc të Shtimes

Published

on

Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit ka njoftuar se tashmë kanë filluar procedurat për ndërtimin e çerdhes në Godanc të Shtimes.

Ky institucion edukativ, përveçse do t’iu shërbejë fëmijëve për zhvillim e parapërgatitje për arsimim, do t’ua lehtësojë edhe prindërve mundësinë që të punojnë.

“Investimet në sistemin arsimor do t’i shtojmë edhe më shumë sepse janë të domosdoshme dhe në këtë drejtim e kemi mbështetjen e plotë të Qeverisë së Republikës së Kosovës.”, deklaroi kryetari i Komunës së Shtimes, Qemajl Aliu./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Miratohet projektligjin për kredinë për projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës

Published

on

Qeveria e Kosovë ka miratuar sot Projektligjin për Ratifikimin e Marrëveshjes së Kredisë për Projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës, në mes Kosovës dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim.

Kryeministri Albin Kurti tha se vlera e huazimit të kësaj marrëveshje është 23.2 milionë euro, raporton Kallxo.com.

“Kjo marrëveshje do të shërbejë për të siguruar kapacitete shtesë të energjisë termike dhe për zgjerimin e rrjetit të ngrohtores së qytetit të Prishtinës.

Vlera e huazimit është 23.2 milionë euro nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim” – tha ai.

Ndërsa, prezantimin para kabinetit qeveritar e ka bërë ministri i Financave, Hekuran Murati.

“Kosova ka potencial të madh për prodhimin e energjisë nga panelet diellore, në këtë rast përdorimi i energjisë diellore për furnizimin me energji termike ndikon pozitivisht edhe në ekonomitë familjare” – tha Murati.

Kosova është vendi i parë në Ballkanin Perëndimor që do përdorë panelet solare për ngrohje të shtëpive.

Qeveria sot po ashtu ka miratuar edhe Projektligjin për Ratifikimin e Marrëveshjes së Kredisë dhe Projektit ndërmjet Kosovës, e përfaqësuar nga Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve, KOSTT (Operatori i Sistemit, Transmisionit dhe Tregut Sh. A.) dhe KfW, Frankfurt Am Main(kfW”) për Projektin “Zhvillimi i Sektorit të Energjisë VII-Përmirësimi i Rrjetit të Transmetimit.

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti tha se kjo marrëveshje parasheh huazim prej 25.5 milionë euro.

“Kjo marrëveshje parasheh huazimin prej 25.5 milionë euro nga KFW që do të nënhuazohet tek KOSTT për realizimin e projektit që ka për qëllim përmirësimin e sistemit të transmisionit në Kosovë”, tha kryeministri Kurti./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending