Connect with us

Ambienti

Si të luftohet nxehtësia e tepërt e qyteteve

Published

on

Jemi në prag të mbylljes së vitit më të nxehtë në 125,000 vitet e fundit.

Kohët e fundit, temperaturat e ngritura kanë ndikuar negativisht në rutinën e përditshme të një pjese të konsiderueshme të popullsisë, veçanërisht të atyre që e kalojnë pjesën më të madhe të ditës jashtë pa akses në mjedise me ajër të kondicionuar.

Nxehtësia e tepërt rrjedh nga burime të ndryshme, si natyrore ashtu edhe të shkaktuara nga njeriu. Duke pasur parasysh këndvështrimin e zymtë për këtë çështje, bëhet e domosdoshme të hulumtohen masa strukturore për të trajtuar dhe zbutur përkeqësimin e mundshëm të shëndetit publik të shkaktuar nga përshkallëzimi i temperaturave.

Në një intervistë me G1, Denise Duarte, profesore në FAUUSP dhe studiuese në Laboratorin e Komfortit Mjedisor dhe Efiçiencës së Energjisë, thekson potencialin që bashkitë të krijojnë oaza urbane në vende të ndryshme në të gjithë qytetin. Këto hapësira do të shërbenin si qendra strategjike për të lehtësuar stresin termik të shkaktuar nga nxehtësia, duke ofruar lehtësim jo vetëm për individët që përballen me të pastrehët – tashmë në situata të pambrojtura – por edhe për këmbësorët që kalojnë orë të gjata duke lëvizur drejt dhe nga puna.

Sipas këndvështrimit të profesorit, në një projekt optimal, oaza urbane përbën një zonë me hije – mundësisht të zbukuruar me pemë – e pajisur me mobilje të përshtatshme për individët për të pushuar dhe për të hyrë në ujin e pijshëm të siguruar nga qeveria. Një hapësirë ​​e tillë do t’u mundësonte njerëzve të zbusin efektet e temperaturave të larta në trupin e tyre dhe të lundrojnë në qytet më komod.

Që oaza urbane të jetë efektive, është thelbësore t’i jepet përparësi aksesit, duke siguruar ofrimin e shërbimeve për individët e të gjitha moshave, që shtrihet përtej objektivit të tij parësor, duke e shndërruar atë në një hapësirë ​​të lirë mes sfidave urbane. Për të arritur këtë, integrimi i pandërprerë i projektit në planifikimin urban është thelbësor. Ky integrim duhet të rrisë cilësinë e përgjithshme të hapësirave publike, duke ndikuar pozitivisht në cilësinë e jetës së qytetarëve.

Në një botë ku ndikimet e racizmit mjedisor janë gjithnjë e më të dukshme në mënyra të dhunshme dhe të pabarabarta, të menduarit për hapësirat që zbusin stresin termik dhe ofrojnë një nivel bazë dinjiteti për këdo, bëhet një mjet për të rritur aksesin e qytetit dhe për të përmbushur rolin e tij demokratik./Media Ndërtimi

Ambienti

Ngrohja nga “Termokos” eliminon ndotjen e ajrit për rreth 135 mijë ton CO2

Published

on

NP “Termokos” gjatë sezonit ngrohës 2023/2024 ka zgjeruar rrjetin e ngrohjes edhe për 13.313 njësi banimi, 317 objekte banesore me një sipërfaqe totale prej 1,122,538.00m². Zgjerimi i rrjetit dhe përfshirja në furnizimin me ngrohje për mbi 13 mijë njësi banesore, ka pasur ndikim të drejtpërdrejtë në kursimin e energjisë elektrike si dhe eliminimin e nevojës së përdorimit të alternativave tjera ngrohëse, të cilat shkaktojnë ndotjen e ajrit.

Sipas kalkulimeve kjo ka ndikuar, që të zvogëlohet emitimi i dioksidit të karbonit (CO2) për 58.000 ton përgjatë një sezoni ngrohës. Ndërkaq, ndikimi në ruajtjen e mjedisit dhe zvogëlimi i ndotjes së ajrit, konsiderohet, se është shumëfish më i lartë dhe arrin në shifra të pallogaritshme, duke pasur parasysh faktin se aktualisht në rrjetin e ngrohjes janë të kyçur rreth 30 mijë konsumatorë.

Sipas një përllogaritje të thjeshtë për çdo sezon ngrohës NP “Termokos” nëpërmes furnizimit me ngrohje për rreth 30 mijë konsumatorë, eliminon ndotjen e ajrit të Prishtinës për afërsisht 135 mijë ton CO2.

NP Termokos përgjatë sezonit të fundit ngrohës 2023/2024 ka ekstraktuar nga KEK-u 303.15 GWh energji, që në raport krahasues me sezonin ngrohës paraprak ka një rritje prej 14.6%.

Gjatë këtij sezoni ngrohës janë liferuar 270 GWh energji termike tek konsumatorët apo 14.6% më shumë energji, gjë që ka qenë rrjedhojë e zgjerimit të rrjetit të ngrohjes./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Konventa e Bernës do të monitorojë projektin e Skavicës për shkelje të mundshme, shpresë për lumin e Drinit të Zi dhe speciet e rrezikuara

Published

on

Konventa e Bernës*, në mbledhjen e saj të prillit ka vendosur të monitorojë HEC-in e Skavicës dhe të kërkojë nga qeveria Shqiptare t’i përgjigjet shqetësimeve të përbashkëta të mëposhtme:

– HEC-i i Skavicës në lumin Drini i Zi mund të prekë një zonë të mundshme të Rrjetit Emerald dhe gjithashtu specie të shumta të mbrojtura në Konventën e Bernës, të cilën Shqipëria e ka ratifikuar në ligj, shkruan Monitor.al

– Shqetësim i veçantë është për Rrëqebullin e Ballkanit të rrezikuar në mënyrë kritike dhe korridoret e tij migratore. Konventa e Bernës ka theksuar se projekti i HEC-it të Skavicës bie ndesh me Projektin e Rimëkëmbjes së Rrëqebullit, në të cilin Shqipëria ishte propozuesi kryesor për renditjen e rrëqebullit të Ballkanit si një specie rreptësisht e mbrojtur.

– Byroja e Konventës së Bërnës theksoi gjithashtu se projekti mund të prekë tre liqene të rëndësishëm të Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë liqenet e Ohrit dhe të Shkodrës.

– Një çështje që kërkon monitorim të ngushtë është përpilimi i Vlerësimit të Ndikimit Mjedisor dhe Social për HEC-in e Skavicës që është ende i pa finalizuar,

– Së fundi, Byroja vuri në dukje mbrojtjen e kafshëve mishngrënësve të mëdhenj, të cilët gjithashtu preken nga HEC-i i Skavicës.

Konventa e Bernës i ka kërkuar Shqipërisë të zbatojë parimin e parandalimit gjatë fazës së parë aktuale të projektit. Kjo do të thotë të mos zhvillohen projekte që mund të ndikojnë negativisht në habitatet dhe speciet e Shqipërisë dhe të territorit të Konventës së Bernës.

Continue Reading

Ambienti

Sheffield, qyteti me më shumë pemë në Europë

Published

on

Qyteti anglez, Sheffield, i cili dikur njihej më së shumti për çelikun, prandaj edhe është mbiquajtur “qyteti i çelikut”, sot në vend të industrisë “ushqen” gjelbërim.

Qyteti me nëntë herë më shumë pemë se njerëzit ka pak më shumë se gjysmë milioni banorë të cilët janë dakord se natyra duhet të ushqehet.

Qyteti ndodhet në bashkimin e pesë burimeve ujore, lumit Don dhe katër degëve të tij: Sheaf, Rivelin, Loxley dhe Porter Brook, të cilat luajtën një rol të rëndësishëm në evolucionin e Sheffield. Uji i vrullshëm nxiste rrotat e ujit dhe qindra mullinj që nga shekulli i 12-të.

Por fakti që Qyteti i Çelikut është sot kampioni britanik në gjelbërimin urban konfirmon se vetëm ndryshimi është konstant. Besoni apo jo, më shumë se gjashtëdhjetë për qind e zonës është e mbuluar me parqe, pyje dhe kopshte, duke përfshirë një të tretën e Parkut Kombëtar të Distriktit Peak. Autoritetet e qytetit janë të vendosur të ruajnë natyrën dhe plani i tyre është që qyteti të reduktojë emetimet e karbonit në zero deri në vitin 2025.

Sot, me rreth 4.5 milionë pemë që rriten në të gjithë qytetin, Sheffield ka më shumë pemë për person se çdo qytet tjetër në Europë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending