Connect with us

Dizajn

Si të kombinoni ngjyrat për të përmirësuar dizajnin arkitektonik?

Published

on

Edhe pse eksperimentet dhe vëzhgimet e Isak Njutonit çuan në zhvillimin e rrotës së ngjyrave gjatë shekullit të 17-të, revolucioni i tij në kuptimin dhe aplikimin e ngjyrave vazhdon të ndikojë në krijimin e projekteve të arkitekturës dhe dizajnit.

Duke i rregulluar ngjyrat në një format rrethor, Njutoni hartoi spektrin e ngjyrave për të krijuar rrotën e parë të ngjyrave. Si një paraqitje vizuale e mënyrës sesi ngjyrat lidhen me njëra-tjetrën, ka qenë një mjet themelor për artistët, arkitektët dhe dizajnerët për të kuptuar marrëdhëniet e ngjyrave dhe për këtë arsye për të krijuar paleta tërheqëse për çdo hapësirë.

Përtej thjesht “shikimit” të kombinimeve të ngjyrave, aplikimi i teorisë së ngjyrave bazuar në marrëdhëniet gjeometrike në rrotën e ngjyrave i ndihmon dizajnerët të përcaktojnë se cilat ngjyra janë të përshtatshme së bashku. Ngjyra ka aftësinë të luajë me perceptimin hapësinor, të krijojë një ndjenjë atmosfere dhe të ngjall reagime emocionale, duke e bërë atë thelbësore për dizajnin.

Duke eksploruar mundësitë e shumta të rrotës së ngjyrave, ne krijojmë një udhëzues për të përmirësuar dizajnin arkitektonik përmes tre kombinimeve të ngjyrave: monokromatike, analoge dhe plotësuese.

Përveç dallimit të ngjyrave parësore, dytësore dhe terciare – dhe si krijohen ato – teoria e ngjyrave përfshin gjithashtu errësirën ose ndriçimin e ngjyrave. Në paletat monokromatike, një ngjyrë e vetme mund të ketë shkallë të ndryshme të bardhë ose të zezë, duke krijuar ndryshime në nuancat, nuancat dhe tonet e tyre. Në këtë drejtim, skemat monokromatike të ngjyrave janë ato që përcaktohen nga një ngjyrë bazë dhe mbizotëruese nga e cila të gjithë derivatet – duke rregulluar ndriçimin dhe ngopjen – plotësojnë paletën e ngjyrave.

Si në hapësirat e brendshme ashtu edhe në ato të jashtme, kjo qasje synon të arrijë një efekt vizual koheziv që krijon një tërheqje estetike të unifikuar. Edhe pse bazohet në një ngjyrë, këto dizajne mund të përfshijnë ngjyra neutrale ose të theksuara për të shtuar shumëllojshmëri dhe ekuilibër, duke ruajtur ende një pamje të përgjithshme monokromatike. Gjithashtu, zgjedhjet e ndriçimit dhe materialeve plotësojnë këto skema duke rritur shumëllojshmërinë e nuancave dhe duke shtuar përfundime, tekstura dhe modele të ndryshme në hapësirë.

Përveç nxjerrjes në pah të formës dhe strukturës së një ndërtese, skemat monokromatike të ngjyrave janë një strategji e shkëlqyer për t’i bërë hapësirat më të vogla të duken më të mëdha dhe më të bollshme. Duke përdorur nuancat e një ngjyre të vetme, krijon një efekt vizual që përdor thjeshtësinë dhe vazhdimësinë për të shtuar thellësi në hapësirë, duke dhënë përshtypjen e një zone më të zgjeruar dhe më të hapur.

Kur vendosni se cilat ngjyra janë më të përshtatshme për t’u çiftuar me njëra-tjetrën, zgjedhja e vendeve të kundërta në rrotën e ngjyrave është një vendim i mrekullueshëm. Brenda këtyre ngjyrave të kundërta, skemat plotësuese të ngjyrave krijojnë kombinime ngjyrash me kontrast të lartë, që zakonisht përfshijnë ngjyra të ngrohta dhe të ftohta. Shembuj të çifteve plotësuese përfshijnë të kuqe dhe jeshile, të verdhë dhe vjollcë, si dhe portokalli dhe blu.

Në varësi të proporcionit të këtyre ngjyrave, këto skema mund të kenë efekte të ndryshme. Ato mund të përdoren në përmasa të barabarta ose të ndahen në një ngjyrë dominuese me një ngjyrë të theksuar. Megjithëse koncepti bazë rrotullohet rreth dy ngjyrave, këto skema mund të zgjerohen duke shtuar nuanca me ngopje dhe intensitet të ndryshëm.

Duke luajtur me kontrastin dhe ekuilibrin, përdorimi i ngjyrave plotësuese lejon krijimin e pikave kryesore që tërheqin vëmendjen në zona specifike ose detaje arkitekturore. Arkitektura ka gjithashtu fuqinë për të integruar një qasje materiale, duke mundësuar përdorimin jo vetëm të ngjyrave të thjeshta, por edhe të materialeve të ndryshme në këto nuanca për të pasuruar teksturat e hapësirës.

Dizajn

“Tavolinat në këmbë”, risi nëpër vendet e punës, ofrojnë fleksibilitet dhe promovojnë një kulturë të shëndetit në punë

Published

on

Ndër risitë e viteve të kaluara, të ashtuquajturat “tavolina në këmbë” po fitojnë popullaritet, pasi ofrojnë fleksibilitet dhe promovojnë një kulturë të shëndetit dhe mirëqenies. Të kesh fleksibilitet për të punuar në këmbë ose ulur inkurajon më shumë lëvizje gjatë ditës dhe është vërtetuar se përmirëson shëndetin dhe shtrirjen, djeg më shumë kalori dhe madje rrit përqendrimin.

Është një fakt i njohur që trupat e njeriut evoluan për të qenë aktivë. Paraardhësit tanë gjuetarë-mbledhës ishin vazhdimisht në lëvizje, duke ecur në distanca të gjata, duke mbledhur ushqime, duke gjuajtur dhe duke kryer detyra të ndryshme fizike. Kjo mënyrë jetese aktive i dha formë fiziologjisë sonë që të ishte më e përshtatshme për lëvizjen sesa për pasivitetin e zgjatur.

Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë është shoqëruar me një rrezik më të lartë të sëmundjeve kronike si obeziteti, diabeti, sëmundjet kardiovaskulare dhe disa lloje të kancerit. Kjo dëshmohet nga një studim i botuar në Science Daily që tregon se qëndrimi i zgjatur ulur çon në një rritje prej 147% të ngjarjeve kardiovaskulare dhe një rrezik më të madh të çrregullimeve metabolike si diabeti i tipit 2.

Problemet muskuloskeletore, si dhimbja e shpinës dhe qafës, janë gjithashtu të zakonshme për shkak të qëndrimit të dobët të shkaktuar nga qëndrimi ulur për shumë orë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, rekomandohet që të rriturit të kalojnë më pak kohë ulur dhe të marrin të paktën 150 minuta aktivitet fizik aerobik me intensitet të moderuar gjatë javës për të kompensuar disa nga rreziqet e të qenit ulur. Qëndrimi për orë më të gjata mund të kontribuojë në disa fronte në këtë rast. Mund të rrisë rrjedhjen dhe qarkullimin e gjakut, duke çuar në nivele më të larta energjie dhe përqendrim më të mirë.

Disa studime sugjerojnë gjithashtu se tavolinat në këmbë mund të rrisin produktivitetin. Përfitimet e tavolinave në këmbë përfshijnë djegien e kalorive dhe zvogëlimin e rrezikut të obezitetit, siç dëshmohet nga hulumtimi nga Klinika Mayo që tregon se qëndrimi në këmbë djeg më shumë kalori në minutë sesa ulur (Revista Smithsonian).

Ai gjithashtu kontribuon në uljen e niveleve të sheqerit në gjak, me studime që tregojnë një reduktim prej 43% të rritjes së sheqerit në gjak pas ngrënies kur përdorni tavolina në këmbë (The Work Medic). Përveç kësaj, ata mund të përmirësojnë disponimin, nivelet e energjisë dhe produktivitetin, me punonjësit që raportojnë rehati, fokus dhe produktivitet më të madh kur i përdorin ato.

Por përveç përfitimeve shëndetësore dhe produktivitetit, këto tavolina mund të krijojnë hapësira pune më dinamike dhe të relaksuara. Me fjalë të tjera, ata mund të krijojnë çdo gjë nga mjediset e rastësishme në ato zyrtare, në varësi të konfigurimit të përdorur dhe qëllimit të hapësirës. Mobiljet luajnë një rol vendimtar në krijimin e këtyre ambienteve. Tavolinat dhe karriget e rregullueshme janë thelbësore për promovimin e rehatisë dhe produktivitetit të punonjësve.

Mundësia e punës në këmbë, për shembull, me tavolina të larta në zonat e tranzicionit, jo vetëm që ofron një alternativë ergonomike, por gjithashtu mund të rrisë ndërveprimin dhe dinamikën midis punonjësve. Këto zgjidhje projektimi marrin parasysh nevojat e ndryshme të punëtorëve modernë, duke ofruar hapësira që lejojnë bashkëpunimin dhe përqendrimin, si dhe përmirësimin e përvojës së përgjithshme në vendin e punës.

Kur jeni ulur, është gjithashtu një ide e mirë të përdorni një mbështetëse këmbësh nëse këmbët tuaja nuk janë të sheshta në dysheme për t’i mbajtur kofshët tuaja paralele me tokën. Bëni pushime të shkurtra rregullisht për të lëvizur dhe shtrirë, duke u fokusuar kryesisht në qafën, shpatullat, shpinën dhe këmbët.

Personalizoni konfigurimin e stacionit tuaj të punës bazuar në komoditetin tuaj dhe çdo shenjë shqetësimi, pasi nevojat individuale mund të ndryshojnë. Duke ndjekur këto rekomandime ergonomike, mund të optimizoni përdorimin e një tavoline të rregullueshme në lartësi, duke reduktuar shqetësimin dhe duke rritur produktivitetin.

Njohja e dallimeve individuale në sjellje dhe zakonet e punës është gjithashtu e rëndësishme. Nuk ka qëndrim universal për të qëndruar në këmbë; ai ndryshon në varësi të detyrës dhe komoditetit të individit. Gjetja e një mënyre të rehatshme dhe me efikasitet energjie për të qëndruar në këmbë gjatë punës është thelbësore.

Tavolinat e rregullueshme përfaqësojnë një ndryshim të rëndësishëm drejt mjediseve më të shëndetshme të punës. Duke promovuar lëvizjen, duke përmirësuar qëndrimin dhe duke reduktuar rreziqet që lidhen me uljen e zgjatur, ato kontribuojnë në një shëndet më të mirë fizik, nivele më të larta energjie dhe një rritje të mundshme të produktivitetit. Përshtatja me përdorimin e tyre mund të jetë një proces i personalizuar, por përfitimet i bëjnë ato një shtesë të vlefshme për vendet moderne të punës, qoftë në zyra apo shtëpi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Dizajn

Çka përmban logoja e 25 vjetorit të çlirimit të Kosovës?

Published

on

Më 12 qershor, Kosova shënon 25 vjetorin e çlirimit. Kryeministri Albin Kurti e ka publikuar logon për këtë përvjetor.

Kurti e ka përshkruar logon në ‘Facebook’, ku ka sqaruar edhe kuptimin e logos. Thotë se përfshin motivet tradicionale “të rifreskuara me dizajn modern”.

“25-vjetori i çlirimit të Kosovës Frymëzuar nga historia dhe kultura, motivet e ngjyrat që i gjejmë të qëndisura në veshjet tradicionale e të thurura në artizanatet tona, na vijnë të rifreskuara me dizajn modern. Aty shohim profilin e pëllumbit të bardhë që simbolizon paqen e lirinë, si dhe simbolin e shqiponjës dykrenare e vigjilente, që është e ngulitur thellë në historinë e identitetin tonë kombëtar”, shkroi Kurti.

Me aktivitete të ndryshme nga 8 deri më 21 qershor, Kosova do ta shënojë këtë përvjetor të çlirimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Dizajn

Dizajnohet një nivel i ri i privatësisë funksionale në aeroporte

Published

on

Arkitektura e sotme, ambientet e brendshme dhe mobiljet kanë pësuar një evolucion rrënjësor vitet e fundit, të nxitura nga një ndryshim paradigme në konceptimin e hapësirës dhe ndërveprimin tonë me të. Kjo qasje bashkëkohore na ka drejtuar drejt hapësirave më pak të kufizuara, më bashkëpunuese dhe me shumë qëllime, të cilat gjithashtu mund të ofrojnë privatësi dhe funksionalitet. Përveç kësaj, ato duhet të shërbejnë si hapësira të përkohshme pune në kontekste specifike, duke iu përshtatur dinamizmit të nevojave dhe aktiviteteve bashkëkohore.

Nga kjo qasje e re, arkitektët dhe projektuesit po riformësojnë mjediset e brendshme për të akomoduar sjellje të reja, duke lehtësuar zbulimin e ergonomisë së përtërirë në aktivitetet njerëzore. Sot, të menduarit arkitektonik po shkrihet për të krijuar hapësira që mundësojnë drejtimin e jetës sonë në lëvizje, një prirje veçanërisht e dukshme në mjedise dinamike si aeroportet, duke përfshirë momente intime dhe sociale me njerëz në lëvizje. Rrjedhimisht, një lloj i ri mobiljesh është rishfaqur, duke u bërë i zakonshëm në mjediset e aeroportit dhe hapësirat e tjera të përbashkëta: kabina.

Në këtë kontekst, Boss Design ka prezantuar Frida, një kabinë pune dhe sallonesh të dizajnuara me rehati dhe qëndrueshmëri si shqetësimet kryesore. Veçanërisht, ai shkëlqen në mjediset e aeroportit dhe është veçanërisht i përshtatshëm për sallone private dhe luksoze VIP. Ndryshe nga ndenjëset tradicionale plastike, Frida trajton mangësitë ergonomike, duke ofruar një përvojë superiore.

Si një element dizajni, kabina Frida integrohet pa probleme në hapësirat luksoze të aeroportit dhe lloje të ngjashme të lobeve dhe zonave të pritjes, duke shfrytëzuar tiparet e saj dhe dizajnin inovativ. Funksionaliteti i tij i gjithanshëm u mundëson përdoruesve të përfshihen në aktivitete të tilla si leximi, pushimi, puna dhe biseda private, duke përmirësuar kështu përvojën e përgjithshme të pritjes për fluturimet. Bërë nga kompensatë, shkumë PE dhe pëlhurë – pa përdorur ngjitës – është i disponueshëm edhe si një karrige e pritjes dhe një vend pune, me një ekran të përbashkët akustik për të ruajtur vazhdimësinë vizuale.

Pika qendrore e dizajnit të Frida rrotullohet rreth ekranit të lakuar butësisht, i cili shërben si elementi qendror i tij, duke krijuar një hapësirë ​​për të menduar. Ky ekran vendoset me kujdes në lartësi për të shmangur izolimin e plotë të përdoruesit. Është gjithashtu i mbushur me shkumë dhe i veshur me tone dhe tekstura organike, duke krijuar një guaskë akustike 40 mm të thellë. Modeli bazë ka një sedilje dhe mbështetëse të butë, duke përfshirë teknologjinë ergonomike të shkumës së prerë CMPF. Këta elementë notojnë në hapësirë, duke lënë hapësirë ​​të bollshme për të ruajtur çantat nën sedilje dhe duke ofruar mundësinë e pajisjes me tavolinë dhe veçori shtesë.

Duke avancuar drejt niveleve të ndryshme të privatësisë dhe funksionalitetit në sallonet e aeroportit —duke ruajtur pa kompromis përvojën e markës luksoze—, kabina mund të pozicionohet ose në mënyrë të pavarur ose të përafrohet me hapësirat ndarëse dhe të krijojë një grup strehimesh. Forma e thjeshtë dhe shkathtësia e tij lejojnë integrimin pa probleme në stile të ndryshme dizajni. Kjo veçori lehtëson konfigurimin e lehtë të Frida-s në brinjë ose çifte përballë, duke lejuar krijimin pa mundim të një forme S-je.

Duke marrë parasysh se një nga elementët kryesorë të përmbledhjes së Fridës ishte të dizenjonte një shezlong të përshtatshëm për “ndenjësen 1A”, (sedilja më e lakmuar në klasin e parë), kabina e pritjes dhe e punës prezantoi një qasje të re. Ajo tregon se, pavarësisht nga familjariteti ynë me sediljet plastike të pakëndshme në zonat e pritjes, ka vend për ndryshim. Propozimi i tij përfshin një qasje më të butë në mjedisin e aeroportit, duke sjellë një ndjenjë kreativiteti në vend. Kjo tregon se komoditeti nuk kufizohet në hapësira statike si shtëpitë ose hotelet, por mund të shtrihet edhe në mjedise dinamike dhe njerëz në lëvizje, duke e bërë rehatinë një aspekt integral të dizajnit në të gjithë bordin./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending