Connect with us

Arkitekturë

Si reagon uji ndaj bonifikimit të tokës në qytetet bregdetare

Published

on

Rikuperimi i tokës është praktikuar me shekuj duke përdorur metoda të ndryshme në mjedise të ndryshme. Tradicionalisht, qytetet përdornin diga për të mbyllur ujërat e cekëta dhe për të kulluar rrethimet për të krijuar tokë të thatë. Një shembull i kësaj është Zuiderzee në Holandë. Në vitet 1900, diga u ndërtuan në Detin e Veriut dhe uji u drenazhua për të krijuar tokë për strehimin e popullsisë së saj në rritje.

Në kohët moderne, janë zbatuar më shumë praktika konkrete të tilla si përzierja e thellë e çimentos direkt në mjediset oqeanike dhe ndërtimi i mureve detare për t’i mbajtur ato. Eko-qyteti Sino-Singapori Tianjin në Kinë është një shembull në shkallë të gjerë i kësaj praktike moderne, duke prodhuar 6.2 milje tokë për banim, projekte industriale dhe objekte portuale, duke nxitur rritjen dhe ekonominë e tij urbane.

Rikuperimi i tokës është praktikuar me shekuj duke përdorur metoda të ndryshme në mjedise të ndryshme. Tradicionalisht, qytetet përdornin diga për të mbyllur ujërat e cekëta dhe për të kulluar rrethimet për të krijuar tokë të thatë. Një shembull i kësaj është Zuiderzee në Holandë. Në vitet 1900, diga u ndërtuan në Detin e Veriut dhe uji u drenazhua për të krijuar tokë për strehimin e popullsisë së saj në rritje.

Në kohët moderne, janë zbatuar më shumë praktika konkrete të tilla si përzierja e thellë e çimentos direkt në mjediset oqeanike dhe ndërtimi i mureve detare për t’i mbajtur ato. Eko-qyteti Sino-Singapori Tianjin në Kinë është një shembull në shkallë të gjerë i kësaj praktike moderne, duke prodhuar 6.2 milje tokë për banim, projekte industriale dhe objekte portuale, duke nxitur rritjen dhe ekonominë e tij urbane.

Rikuperimi bregdetar, megjithë përfitimet e tij për qytetet dhe evolucionin e metodave të tij, në mënyrë të pashmangshme do të ndikojë në strukturën dhe sjelljen e mjediseve oqeanike. Studimet kanë treguar se rikuperimi mund të ndryshojë formën e profilit, pjerrësinë e shtratit dhe madhësinë e kokrrizave të sedimentit të mjediseve oqeanike, duke ndikuar në dinamikën lokale të baticës si amplituda, asimetria dhe rrymat e baticës.

Kur rrymat natyrore të oqeanit pengohen, uji gjen rrugën e tij duke rritur veprimin e valëve dhe baticat, duke u zhvendosur natyrshëm në një drejtim të ri me forcë shtesë. Kjo është baza për reagimin e ujit ndaj bonifikimit të tokës dhe përcakton suksesin, ndikimin mjedisor dhe qëndrueshmërinë e një projekti të bonifikimit të tokës.

Diskursi rreth reagimit të ujit të oqeanit ndaj projektimit dhe bonifikimit të tokave në zonat bregdetare është zgjeruar. Përveç kushtimit të vëmendjes ndaj dinamikës së baticës së ujit, ne duhet t’i shohim këto zona si shtëpi për specie të mëdha ekologjike. Të gjitha aspektet e projekteve të bonifikimit të tokës, nga vendimmarrja dhe vendndodhja në oqeane deri te dizajni i vijës bregdetare, ruajtja e ekologjisë detare, struktura e oqeanit, baticat lokale dhe ligatinat, duhet të shqyrtohen me ndjeshmëri për të promovuar një mjedis të qëndrueshëm bregdetar./Media Ndërtimi

Arkitekturë

Çfarë është arkitektura kinetike?

Published

on

Dizajni kinetik është bërë një pjesë thelbësore e zhvillimit arkitektonik, nga shpikja e urave të lëvizshme në Egjiptin e lashtë deri te dhomat rrotulluese në shtëpinë e Sharifi-ha. Megjithatë, si arritëm nga kjo në këtë? Për të kuptuar konceptin e arkitekturës kinetike, le të hedhim një vështrim më të thellë në origjinën e saj.

“Kinetic” rrjedh nga fjala greke kinētikos, që do të thotë “lidhur me lëvizjen muskulare”, ndërsa përkufizimi arkitektonik është koncepti “lejimi i pjesëve të një strukture të lëvizin, pa zvogëluar integritetin strukturor”. me fjalë të tjera, është arkitekturë në formën e një trupi në lëvizje.

Një nga format më të hershme të arkitekturës kinetike është tenda e beduinëve, e përdorur në Afrikën e lashtë. Kjo strukturë elastike ftohëse është e adaptueshme ndaj klimës së shkretëtirës dhe urës së lëvizshme, një mekanizëm mbrojtës i zhvilluar në Egjipt dhe më vonë i përdorur zakonisht në shekullin e 15-të.

Megjithatë, arkitektët filluan të pranojnë konceptin e Arkitekturës Kinetike vetëm në fillim të shekullit të 20-të. Shembuj janë vizatimet e Yakov Chernikhov në Fantazitë arkitekturore dhe koncepti i pandërtuar i Thomas Gaynor për Ndërtesën Rotary në 1908, megjithatë këto botime ishin ende thjesht teorike.

Një projekt që u ndërtua ishte Villa Girasole nga inxhinieri i Marinës Angelo Invernizzi. E ndërtuar në vitin 1935, ajo është një shtëpi rrotulluese që ndjek lëvizjen e diellit për të maksimizuar nxehtësinë dhe dritën në brendësi. Girasole, e cila në italisht përkthehet në Luledielli, ndodhet në një bazë rrethore me diametër 44 metra dhe është një vepër e jashtëzakonshme arkitekturore e ndërtuar gjatë epokave të arkitekturës funksionaliste dhe futuriste.

Më vonë në shekullin e 20-të, arkitektët e zhvendosën fokusin e tyre në arkitekturën kinetike. Teori të tilla si Manifesti i Arkitekturës Mobile të Yona Friedman dhe Planifikimi Hapësinor i Qytetit, Pallati i Argëtimit të Cedric Price dhe Qyteti Plug-in i Peter Cooke u botuan. Megjithatë koncepti i arkitekturës kinetike u prezantua për herë të parë në vitin 1970 nga William Zuk, i cili botoi librin Kinetic Architecture. Kjo tërhoqi më tej interesin për konceptin kinetik ndërsa u zhvilluan shkenca kompjuterike dhe teknologjitë e ndërtimit.

Shembuj të tjerë përfshijnë shtëpinë Sharifi-Ha, e cila siguron vëllime banimi që rrotullohen për t’u kthyer në tarraca në verë dhe mbyllen në dimër, dhe Muzeu i Artit Milwaukee, me mburojën e tij të lëvizshme të diellit, i përbërë nga 72 pendë çeliku që palosen dhe shpalosen. sipas kohës së ditës, dhe Kulla Al Bahar, me një fasadë që ndjek lëvizjen e diellit për të çuar panelet e tekstilit me fije qelqi në formë ylli të hapen dhe mbyllen, duke mbrojtur banorët nga nxehtësia dhe shkëlqimi diellor.

Ka shumë shembuj të tjerë që shfaqin mundësitë e pafundme të arkitekturës kinetike, por në fund të fundit, dizajni kinetik ka ndikuar në ndërtesa në parametra të tillë si koha, moti, energjia dhe nevojat njerëzore që nuk janë statike, por më tepër dinamike. Si rezultat, dizajni kinetik i lejon ndërtesat të zhvillojnë sisteme komplekse që u përgjigjen nevojave të tyre të veçanta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending