Connect with us

Infrastrukturë

Si mund të revolucionarizojë inteligjenca artificiale shëndetin urban për një mirëqenie proaktive?

Published

on

Sot, shëndeti është i lidhur me fusha të ndryshme, si shëndeti mendor, social, politik, ekonomik dhe urban. Këto ditë, një gamë e gjerë fushash akademike përfshihen kur diskutohet për shëndetin e popullsisë urbane, duke përfshirë shkencat sociale, ligjin, shëndetin publik, planifikimin urban, shëndetin shoqërues dhe shkencat mjekësore.

Sipas OBSH-së, planifikimi për njerëzit është në qendër të planifikimit të shëndetshëm urban. Ai përfshin përqendrimin e nevojave të komunitetit dhe njerëzve brenda procesit të planifikimit urban dhe duke marrë parasysh efektet e vendimeve në shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve. Ai gjithashtu përfshin arritjen e ekuilibrit të duhur midis kërkesave sociale, mjedisore dhe ekonomike; si i tillë, ai ndan shumë ngjashmëri me planifikimin e zhvillimit të qëndrueshëm. Ideja bazohet në parimet themelore të Qyteteve të Shëndetshme të qëndrueshmërisë, përfshirjes së komunitetit, bashkëpunimit ndërsektorial dhe barazisë.

Ideja e një qyteti të shëndetshëm është edhe strategji edhe qëllim në vetvete. Ajo ofron vende pune, ruan mjediset historike dhe natyrore, ka një identitet të veçantë që është i mbrojtur, është i sigurt nga fatkeqësitë natyrore dhe fatkeqësitë e tjera, ka çmime të arsyeshme dhe ka zona banimi me cilësi të lartë, është shtëpia e shërbimeve publike të fuqishme si shëndetësia dhe arsimi, ka hapësirë ​​të mjaftueshme të hapur dhe është e populluar nga banorë të zonës përreth. Një qytet i suksesshëm nxit kohezionin social dhe rritet sipas një plani të planifikuar.

Në Evropë, dy të tretat e njerëzve jetojnë në qytete dhe qytete. Për shkak të trafikut të tepruar, ndotjes, zhurmës, dhunës dhe izolimit social që përjetojnë familjet e reja dhe të moshuarit në rajonet urbane, këto zona janë shpesh vende jo të shëndetshme për të jetuar.

Sipas OBSH-së, qytetet e shëndetshme kanë prioritet investimin te njerëzit, duke inkurajuar përfshirjen, integrimin dhe mosdiskriminimin, dhe duke përfshirë të gjithë komunitetin. Ata vendosën standardin për të sjellë ndryshime pozitive, për të adresuar pabarazinë dhe për të mbrojtur qeverisjen dhe udhëheqjen e shëndoshë për shëndetin dhe mirëqenien. Qytetet e shëndetshme kanë prioritet diplomacinë shëndetësore, inovacionin dhe shkëmbimin e informacionit duke e mbajtur shëndetin e planetit dhe të njerëzve në qendër të të gjitha vendimeve politike. Nëpërmjet të gjitha akteve, politikave dhe procedurave të tyre, ata nxisin paqen dhe mbështesin kërkimin e shëndetit dhe mirëqenies duke krijuar një mjedis social, fizik dhe kulturor të aksesueshëm.

Është vlerësuar se sëmundjet kronike marrin jetën e rreth 41 milionë njerëzve në mbarë botën çdo vit, sipas Imperial College London. Projektimi i mjediseve të shëndetshme është bërë më i rëndësishëm pasi sëmundjet kronike bëhen shkaku kryesor i vdekjeve dhe paaftësisë në mesin e popullatave urbane.

Për shembull, OBSH raporton se ndotja e ajrit shkakton mbi 500,000 vdekje të parakohshme çdo vit në Rajonin Evropian. Gjithashtu, të paktën 20% e njerëzve jetojnë aty ku ndotja akustike nga makinat konsiderohet e pashëndetshme.

Ndërtimi i qyteteve të qasshme dhe të zgjuara është thelbësore për krijimin e qyteteve më të shëndetshme dhe përmirësimin e sistemit të kujdesit shëndetësor. Në nivel global, qytetet e kuptojnë se adoptimi i një qasjeje të gjelbër ndaj zhvillimit urban mund të zvogëlojë efektet e ishujve të nxehtësisë urbane, të zvogëlojë ndotjen e ajrit dhe të rrisë elasticitetin natyror mjedisor.

Për shembull, Buenos Aires krijoi një Plan Strategjik të AI pak përpara epidemisë së COVID-19, duke përshkruar tre pengesat kryesore që qyteti duhet të kapërcejë për të integruar AI: zhvillimin, vendosjen dhe aftësimin e teknologjisë.

Për t’i mbajtur njerëzit e qytetit të shëndetshëm, inteligjenca artificiale (AI) po ndryshon peizazhin shëndetësor urban dhe po hap mundësi të reja për qeveritë dhe sistemet shëndetësore për të kaluar nga reaktive në proaktive, parashikuese dhe madje parandaluese./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending