Connect with us

Infrastrukturë

Si e arsyetoi Gjykata refuzimin e masës së paraburgimit ndaj të dyshuarit që tjetërsoi pronën rreth 10 milionë euro në Veternik?

Published

on

Pas hulumtimit të “Betimi për Drejtësi“, më 25 gusht 2023, Afrim Gashi u arrestua nën dyshimin se përmes dokumenteve të falsifikuara në bashkëkryerje me Ylber Hysenin, i cili është në arrati, kanë tjetërsuar pronën në vlerë rreth 10 milionë euro në Veternik.

Prokuroria Themelore në Prishtinë, përkatësisht prokurorja e çështjes Nebahate Salihu, për të dyshuarin Gashi, kishte kërkuar masën e paraburgimit, për shkak të dyshimit të arsyeshëm se në bashkëkryerje me Hysenin kanë kryer veprën penale të “Mashtrimit” dhe “Legalizimit të përmbajtjes së rreme”.

Por, kjo kërkesë është refuzuar nga ana e Gjykatës Themelore në Prishtinë, duke ia caktuar masën e arrestit shtëpiak në kohëzgjatje prej 30 ditësh, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Në vendimin e siguruar nga “Betimi për Drejtësi”, Prokuroria kishte arsyetuar se me lënien e të dyshuarit në liri, ekziston rreziku i arratisjes, rreziku i ndryshimit të provave apo ndikimit tek të dëmtuarit apo dëshmitarët. Për më tepër, thuhet se sipas databazës së Policisë së Kosovës, i dyshuari Gashi është recidivist pasi edhe në të kaluarën ka kryer veprat penale të mashtrimit dhe legalizimit të përmbajtjes së rreme.

Mbrojta e Gashit, avokatja Kosovare Kelmendi, kishte kundërshtuar kërkesën me arsyetimin se kërkesa dhe aktvendimi për zgjerimin e hetimeve janë kontradiktore.

“Është konstatuar se kjo procedurë penale është iniciuar me kallëzimin penal të ankuesve Nexhat dhe Gursel Sadiku, ndërkaq në pasuesin e mëtutjeshëm prokuroria paraqet të dëmtuar blerësit e parcelave të shituara, të cilët asnjëherë nuk janë ankuar dhe as nuk kanë denoncuar dhe as ndjerë të dëmtuar”, thuhet të ketë arsyetuar avokatja.

Tutje, sipas mbrojtjes, Afrim Gashi posedon autorizim të ligjshëm të vërtetuar te noteri nga pronari Ylber Hyseni, i cili veten e konsideron pronar mbi bazën e dokumentacionit.

I pandehuri Gashi, ishte shprehur se asnjëherë nuk e ka vënë në lajthitje asnjë organ shtetëror.

Gjyqtarja e procedurës paraprake, Naime Krasniqi-Jashanica, ka arsyetuar se kërkesa e prokurorisë tani për tani është e pabazuar dhe mori vendim që të pandehurit t’i caktojë masën e arrestit shtëpiak mbi këto parakushte ligjore:

“Ekziston dyshimi i bazuar se i pandehuri Afrim Gashi në bashkëkryerje me të pandehurin Ylber Hyseni kishin për të kryer veprën penale të mashtrimit nga neni 132, par. 4 lidhur me par.1 dhe nenin 77 dhe 31 të KPRK-së, sepse ekziston dyshimi i bazuar se në vazhdimësi që nga muaji janar i vitit 2021 deri më tani në lagjen “Veternik”, në Prishtinë, në parcelen e evidentuar më nr. 1742 Prishtinë, i pandehuri Afrim Gashi në bashkëkryerje me të pandehurin Ylber Hyseni (i cili gjendet në arrati), kanë vepruar në mënyrë që me qëllim që vetit t’i sjellin përfitim pasuror në mënyrë të kundërligjshme”, thuhet në vendimin e gjykatës.

Fillimisht, thuhet se të dyshuarit kanë parcelizuar dhe më pas kanë filluar shitjen dhe tjetërsimin e parcelave, duke sjellë kështu në lajthim dhe mashtruar shumë qytetarë të Kosovës duke iu prezantuar fakte të rrejshme se kinse parcela e lartcekur është në pronësi të Ylber Hysenit, i cili më pas ka autorizuar të pandehurin Gashi, për të lidhur kontrata mbi shitblerjen e këtyre parcelave.

Nga këto kontrata, thuhet se i dyshuari Gashi ka shitur 22 parcela, prej të cilave ka përfituar 5 milionë e 358 mijë e 784 euro, për të cilat nuk ka dëshmi se kanë kaluar në llogari të Ylber Hysenit përveç 340 mijë euro.

“Ekziston dyshimi i bazuar se në vitin 2021 i pandehuri Afrim Gashi në bashkëkryerje me të pandehurin Ylber Hyseni, më qëllim të vënies në lajthim të organit kompetent dhe më qëllim të vërtetimit të një çështje si të vërtetë, kanë përdorur dokumentin e dyshuar si të falsifikuar “resnje broj 461/61 të datës 07.VIII.1961”, thuhet tutje në vendimin e gjykatës./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Mospërputhjet në deklarim të pasurisë- Ku u zhdukën banesa dhe garazhi i papërfunduar i presidentes?

Published

on

Presidentja Vjosa Osmani përpara 2022-ës deklaronte në pasurinë e saj se kishte në pronësi një banesë dhe një garazh të papërfunduar. Banesa ishte prej 83 metrash katrorë, ndërsa garazhi 12 metra katrorë. Mirëpo ato s’i figurojnë në deklarimet e pasurisë për 2023-ën dhe 2024-ën. E para e vendit s’ka dhënë ndonjë shpjegim për këtë në formularet që ia ka dërguar AKP’së. Mospërputhje në deklarimet aktuale dhe ato të mëhershme janë parë edhe në luajtjen e vlerave të pasurisë së patundshme të Osmanit dhe zotëriut të parë, Prindon Sadriut.

Banesën e papërfunduar prej 83,51 metrash katrorë presidentja Osmani para 2022-ës e vlerësonte në vlerë prej 40 mijë eurosh. Ndërkaq, garazhin e papërfunduar prej 12 metrash katrorë 2,500 euro, shkruan Gazeta Insajderi.

Mirëpo, në formularët që presidentja ia ka dërguar Agjencisë për Parandalimin e Korrupsionit për vitet 2023 dhe 2024-ën nuk i deklaron këto më. Për këto, ajo s’ka dhënë edhe në ndonjë sqarim tek sektori “të dhënat e tjera”.

Shpjegim presidentja s’iu ka dhënë edhe luhatjes së vlerave të pasurive të paluajtshme përgjatë viteve, herë të presidentes e her të bashkëshortit të saj, Prindon Sadriut.

Gazeta Insajderi ka përgatitur një formular, ku përmes hijezimit me ngjyrë të kuqe shënjon rënien dhe me të kaltër ngritjen e vlerave të pasurisë së paluajtshme të së pares së vendit dhe zotëriut të parë.

Një banesë prej 67 metrash katrorë në pronësi të Prindon Sadriut deklarohet në vlerë prej 67 mijë eurosh më 2020-ën. Një vit më vonë 66 mijë, ndërkaq në 2022-ën 70 mijë euro. Më 2023-ën dhe 2024-ën banesës i bie vlera për 10 mijë euro, duke u vlerësuar 59,670 euro.

Njësoj ndodh me një garazhë në pronësi të zotëriut të parë. Për dy vite, ajo mban vlerën e pesë mijë eurove, më pas në 2023-ën dhe 2024-ën i hip vlera për një mijë euro më shumë, pra gjashtë mijë.

Kështu ndodh edhe me një shtëpi tjetër të Prindonit. Për tri vite me radhë, shtëpia prej 150 metrash katrorë për tri vite rresht vlerësohet për 180 mijë euro, ndërkaq më 2024-ën i bie vlera për 10 mijë më pak, pra 170 mijë euro.

Çuditërisht, për 20 mijë euro më shumë iu është rritur vlera edhe të ashtuquajturit “banimit në varg në Kosovë”, apo shtëpisë presidenciale në “Marigona Hill” të Osmanit dhe Sadriut. Në vitin 2023 vlerësohej 170 mijë euro, ndërkaq më 2024-ën 190 mijë sosh./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Çmimet e apartamenteve në Tiranë si dhe në zonat bregdetare vijojnë të shtrenjtohen

Published

on

Gjatë muajve të parë të 2024, në zonat periferike të Tiranës, është shënuar rritja më e fortë e çmimeve të shitjes së apartamenteve. Tendencë në rritje ka pasur edhe te pronat në zonat qendrore.

Por ky çmim a është në raport të kërkesës për këtë treg? Për SCAN ndërtuesi Artur Roshi ka thënë se kosto për 1 metër katror ndërtim varion nga 700-850 euro, prandaj nuk duhet të abuzohet me çmimet.

“Kosto varion nga 700-850 euro/m2, duke përfshirë pronarë, taksa e çdo gjë. Ti nuk mund ta marrësh dhe ta shesësh 2-fish, sepse ndërtimi nuk është thjesht tregti, aq më tepër kur flasim për njësi të sipërfaqes, që do të thotë se milionat aty janë të shumta.

Është mekanizmi i ekonomisë së tregut që duhet të funksionojë në bazë të kërkesë-ofertës”- thotë ndërtuesi dhe inxhinieri Artur Roshi.

Ndërsa Armand Shkembi, administrator i një agjencie imobiliare thotë se çmimet janë rritur fiktivisht, por pritshmëritë sipas tij janë për ulje të çmimeve në vitet 2025-2026

“Fundi i Bulevardit-Paskuqan është në çmimet 900-1000 euro/metër, ndërsa të tjerat madje dhe zona e Astirit që ka qënë 1000, ka shkuar 1200-1300/metër. Pra sa më afër qendrës, “qielli’’ është limiti.

Nga Durrësi e Shëngjini është 1300-1500 m2,  Dhërmiu fillon nga 2500- 4500 euro metri katror”- thotë Shkembi. Sa i takon sigurisë, Roshi dhe Shkembi kanë thënë se me përmirësimin e legjislacionit cilësia është rritur./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Kontraktori kinez i tuneleve pretendon rekord të ri në drejtimin e tunelit të autostradës së Gjeorgjisë

Published

on

China Railway Tunnel Group ka pohuar po punon për shpimin rekord të një tuneli të ri gjatë ndërtimit të autostradës së re në Gjeorgji.

Kompania tha se kishte arritur një përparim maksimal mujor prej 426 metrash në tunelin Gudauri në autostradën KK Veri-Jug të Gjeorgjisë.

Ky ishte një rekord në ndërtimin e tunelit TBM me diametër të madh, duke tejkaluar maksimumin e njohur më parë të industrisë prej 320 metrash në muaj, pohoi ai.

Për projektin ka përdorur TBM Kaukazi, i cili është 182 metra i gjatë dhe peshon 3900 ton. Ka një shtytje maksimale prej 22.600 ton dhe fuqi totale prej 9.900 kilovat. Kompania pretendoi se me një diametër gërmimi prej 15.08 metrash, është një nga më të mëdhenjtë e këtij lloji.

Autostrada me dy kate, me dy karrexhata KK Highway është 22.7 km e gjatë dhe seksioni 1 i lotit 10 km, i cili përfshin tunelin Gudauri 8,860 m të gjatë, po ndërtohet nga China Railway Tunnel Group.

China Railway Tunnel Group tha se e kishte përfunduar tunelin përpara afatit. Pasi të përfundojë, autostrada e re pritet të shkurtojë kohën e udhëtimit përgjatë shtrirjes nga një orë në 20 minuta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending