Connect with us

Infrastrukturë

Shtohen kontrollet, 4 kompanive u pezullohen lejet për cilësinë e derivateve  

Published

on

Viteve të fundit janë ndërmarrë disa hapa në mënyrë që cilësia e derivateve të naftës të jetë më e mirë. Përveç inspektimeve që janë rritur, në katër raste MINT, ka marrë vendim për pezullimin-revokimin e licencave-lejeve të disa kompanive të derivateve të naftës, të cilat merren më përpunimin dhe shitjen më shumicë të këtij produkti.

Petrol Company, Kosova Rafinery, Kulla Exim dhe Inn Oil, janë kompanitë e dyshuara, të cilave u janë pezulluar lejet.

Për të dhënë lajmin në një konferencë për media në vitin e kaluar pati dalë ministrja Rozeta Hajdari e cila pati thënë se bazuar në faktet e Doganës këto kompani rrezikojnë cilësinë e produkteve dhe mund t’i sjellin dëm buxhetit të shtetit, shkruan Preportr.cohu.org

Sipas saj, disa nga subjektet u kanë shitur produkte të naftës kompanive të palicencuara, nuk kanë përdorur mjete matëse të verifikuara dhe kanë shmangur akcizën duke deklaruar gabimisht përbërjen e produktit.

Ajo pati thënë se kanë marrë disa mostra të dizelit në Kazermat e Forcës së Sigurisë së Kosovës dhe me Inspektoratin e Tregut dhe janë gjetur shumë raste të jokonformitetit, që do të thotë se derivatet e naftës nuk kanë qenë në parametrat e duhura.

“Në një rast kemi gjetur dizel me përmbajtje të sulfurit prej 77.4 miligramësh për litër që tejkalon shumëfish shkallën e lejuar prej 10 miligramësh për litër. Për këto raste do të njoftojmë edhe Prokurorinë”, pati thënë Hajdari.

Vendimet e MINT-it për pezullim/revokim të lejeve/licencave akoma janë në fuqi. Disa operatorë  sipas përgjigjes që kemi marrë në Ministrinë e Tregtisë, kanë parashtruar padi në gjykatën kompetente si dhe kanë kërkuar masë të sigurisë ( për pezullim të zbatimit të vendimeve), mirëpo gjykata e shkallës së parë dhe Gjykata e Apelit kanë refuzuar kërkesën për pezullim të vendimeve dhe çështja është akoma në shqyrtim nga gjykatat.

Preportr, i ka dërguar pyetje dy prej kompanive, për të marrë opinionin e tyre rreth pretendimeve të Ministrisë së Tregtisë si dhe rastit që e kanë dërguar në gjykatë, por edhe pas disa javësh pritjeje nuk kemi marrë përgjigje.

Këto kompani të kontaktuara vitin e kaluar nga Radio Evropa e Lirë e patën mohuar se ato kanë shpërndarë naftë më cilësi të dobët.

Sektori i derivateve të naftës konsiderohet më fitimprurësi në Kosovë. Meqë nevojat për këto produkte janë të mëdha dhe të vazhdueshme gjithherë është kërkuar që të ketë kontroll për cilësinë e tij.

Për shumë vite nga kontrollet që janë bërë në terren ka rezultuar që vlerat e lejuara janë tejkaluar nga operatorët dhe ata pa problem i kanë shitur produktet e tyre, pa i respektuar këto vlera. Arsye që nuk ka pasur një kontroll më të madh të kompanive që shesin derivate të naftës, thuhet të ketë qenë mungesa e inspektorëve, laboratorëve etj.

Viteve të fundit sipas MINT, mund të thuhet se cilësia e produkteve të naftës është dukshëm më e mirë dhe ndër produktet më të kontrolluara përmes testeve laboratorike në pikat doganore dhe në tregun e brendshëm.

Për këtë përmirësim ata kanë përmendur se janë marrë një sërë hapash si ai i revokimit të licencave, duke vazhduar me inspektimet më të shpeshta dhe gjobat që u janë shqiptuar atyre që nuk i kanë respektuar rregullat.

Qytetarët janë ankuar në vazhdimësi për mungesën e cilësisë së naftës dhe derivateve të saj. Në pyetësorin e Preportr, ata janë përgjigjur se ka mungesë të cilësisë së naftës. Më shumë se 60 përqind e respodentëve kanë thënë se cilësia e derivateve të naftës nuk është aspak e mirë. Mesatarisht e mirë kanë menduar 27 përqind e respodentëve. Ndërsa e mirë vetëm rreth 4 përqind e tyre./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Energji e pastër dhe e sigurt falë reformave të reja të tregut

Published

on

Konsumatorët në të gjithë BE-në tani do të jenë në gjendje të kenë çmime më të qëndrueshme të energjisë dhe më pak varësi nga çmimi i karburanteve fosile, falë reformave të mëdha në tregjet e energjisë elektrike dhe gazit të BE-së. Në të njëjtën kohë, BE do të nxisë zhvillimin e hidrogjenit dhe gazrave të tjerë të dekarbonizuar. Këto reforma do të ndihmojnë drejt garantimit të kalimit tonë drejt energjisë së pastër, duke rritur gjithashtu sigurinë e furnizimit dhe mbrojtjen e konsumatorëve.

Me reformat në tregun e energjisë elektrike, konsumatorët tani do të kenë:

zgjedhje më të gjerë të kontratave dhe informacione më të qarta përpara nënshkrimit të kontratave

një opsion për të bllokuar çmimet e sigurta dhe afatgjata

kontrata dinamike të çmimeve, nëse është e nevojshme, për të përfituar nga ndryshueshmëria e çmimeve për të përdorur energjinë elektrike kur është më e lirë

mbrojtje nga të qenit pa energji elektrike nëpërmjet vendosjes së furnizuesve të mundësisë së fundit

mbrojtje nga shkyçja për ata që janë të cenueshëm ose të varfër me energji

më shumë mundësi për ndarjen e energjisë, për shembull, qiramarrësit do të jenë në gjendje të ndajnë energjinë diellore të tepërt në çati me një fqinj

Bizneset evropiane do të kenë gjithashtu akses në kosto më të parashikueshme të energjisë, duke i ndihmuar ata të qëndrojnë më konkurrues. Si familjet ashtu edhe kompanitë do të jenë në gjendje të përfitojnë nga kostot më të ulëta të burimeve të rinovueshme dhe vendet e BE-së do të jenë në gjendje të zgjerojnë çmimet e rregulluara me pakicë për të dyja në rast krize.

Kuadri i ri për tregun e gazit do të çojë në krijimin e një tregu për hidrogjenin, i cili do të jetë kyç për të frenuar emetimet nga industritë e rënda dhe transporti. Për konsumatorët, reformat do të nënkuptojnë se ata mund të ndërrojnë më lehtë furnizuesit e gazit, të përdorin mjete efektive të krahasimit të çmimeve dhe të marrin informacion të saktë, të drejtë dhe transparent të faturimit. Kuadri i përditësuar gjithashtu u jep vendeve të BE-së mundësinë për të ndaluar ose kufizuar importet e gazit me tubacione dhe gazit natyror të lëngshëm (LNG) nga Rusia dhe Bjellorusia./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Turqia bëhet prodhuesi më i madh në Evropë i energjisë elektrike me qymyr

Published

on

Turqia ka kaluar Gjermaninë duke u bërë prodhuesi më i madh në Evropë i energjisë elektrike me qymyr gjatë katër muajve të parë të vitit 2024, tregojnë të dhënat nga grupi i ekspertëve të energjinë, Ember.

Prodhimi i energjisë elektrike nga qymyri prej 36 teravat (TWh) në Turqi deri në prill tejkaloi 34.6 TWh të prodhuar nga shërbimet komunale të Gjermanisë gjatë së njëjtës periudhë, si dhe 31.3 TWh të energjisë nga përdoruesi i tretë më i madh i qymyrit në Evropë, Polonia.

Arsyeja kryesore e rritjes së Turqisë në renditjen rajonale të qymyrit ishte një rënie e madhe e përdorimit të qymyrit në Gjermani gjatë periudhës janar-prill, e cila ishte 32% më e ulët se e njëjta periudhë në 2023 dhe më e ulëta për atë periudhë kohore, raporton SCAN.

Totali i prodhimit të qymyrit të Turqisë ishte afërsisht 3% më pak se gjatë të njëjtës periudhë në 2023, por ishte numri i dytë më i lartë për atë periudhë dhe shënoi një rritje afërsisht 6% në raport me katër muajt e parë të 2019-ës.

Në të kundërt, prodhimi i qymyrit gjerman dhe polak deri në prill u ul përkatësisht me 42% dhe 19.4%, nga të njëjtët muaj në 2019, duke treguar një përpjekje të qëndrueshme brenda ekonomive kryesore të Evropës veriore për të zvogëluar përdorimin e qymyrit në prodhimin e energjisë gjatë pesë viteve të fundit.

Nëse ndërmarrjet në Gjermani dhe Poloni bëjnë shkurtime të mëtejshme në përdorimin e qymyrit këtë vit, viti 2024 mund të shënojë një pikë kthese në përpjekjet e tranzicionit energjetik të Evropës duke zhvendosur fokusin e emetimeve larg nga ekonomitë industriale të krijuara në tregjet rajonale në zhvillim, ku qymyri mbetet një lëndë djegëse kryesore e energjisë.

Zgjerimet e shpejta të kohëve të fundit në kapacitetin e prodhimit të energjisë së pastër në Gjermani, Poloni dhe ekonomi të tjera të pasura në Evropën veriore dhe perëndimore kanë qenë të rëndësishme për statusin e reduktuar të qymyrit në ato sisteme energjetike.

Ndërmjet viteve 2022 dhe 2023, kapaciteti gjenerues i pastër u zgjerua me 9% në Gjermani, 21.4% në Poloni, 21% në Holandë, 9.6% në Itali dhe me 8% në Spanjë, sipas Ember, pjesërisht falë subvencioneve të mëdha të qeverisë të krijuara për të ndihmuar tranzicionin e energjisë larg lëndëve djegëse fosile. Në të kundërt, kapaciteti gjenerues i pastër në Turqi u zgjerua me 4.5% nga viti 2022 në 2023, ku një deficit buxhetor në rritje i qeverisë ka kufizuar shpenzimet e subvencioneve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

BERZH financon projektin më të madh të infrastrukturës rrugore në Armeni

Published

on

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) po i jep Armenisë një kredi prej 236 milionë eurosh për ndërtimin e seksionit jugor të rrugës Sisian-Kajaran.

Ky shënon projektin më të madh të infrastrukturës rrugore të financuar ndonjëherë nga BERZH në Armeni.

Projekti mori financim për bashkëpunim teknik nga Bashkimi Evropian (BE) për të kryer studimin e fizibilitetit dhe vlerësimin e ndikimit mjedisor dhe social.

Marrëveshja e huasë u nënshkrua nga Ministri i Financave i Armenisë, Vahe Hovhannisyan, dhe Drejtoresha Menaxhuese e Grupit të Infrastrukturës së Qëndrueshme të BERZH, Nandita Parshad, gjatë Takimit Vjetor të BERZH dhe Forumit të Biznesit në Jerevan.

Financimi do t’i mundësojë Qeverisë së Armenisë të ndërtojë 24 kilometra të një seksioni të ri rrugor jugor midis Sisian dhe Kajaran, që do të jetë pjesë e Korridorit Rrugor Veri-Jug.

Rruga e re thuhet se përmirëson lidhjen lokale, rajonale dhe ndërkombëtare të Armenisë, duke ofruar akses më të mirë në tregjet ndërkombëtare nëpërmjet Detit të Zi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending