Connect with us

Infrastrukturë

Shpallet fituesi i kontratës 7.8 milionë euro për zhvillimin e master-planit për Kompleksin “Adem Jashari”

Published

on

Më shumë se një vjet nga shpallja e tenderit, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit ka shpallur fituesin e kontratës gati 8 milionë euro për zhvillimin e master-planit për Kompleksin Memorial “Adem Jashari” në Prekaz.

Më 04.06.2024, MKRS ka rekomanduar për kontratë konsorciumin e kompanive “Gerber Architekten International GmbH & Donald Insall Associates & Barker Langham” me bazë në Dortmund të Gjermanisë. Vlera e kontratës është 7 milionë e 890 mijë euro, gati 5 milionë më shumë se sa vlera e parashikuar. Kontrata pritet të nënshkruhet më 11.07.2024 me një kohëzgjatje prej 24 muajve apo dy vjet.

Kallxo.com ka kontaktuar Ministrinë e Kulturës për të kuptuar arsyen se pse ka qenë dallimi kaq i madh në mes të vlerës së parashikuar – 3 milionë euro dhe vlerës së ofertës fituese – 7,890,000 euro, por deri në publikimin e këtij artikulli, të njëjtit nuk janë përgjigjur.

Konsorciumi fitues “Gerber Architekten International GmbH & Donald Insall Associates & Barker Langham”, ishte në mesin e tre konsorciumeve që kishin ofertuar në tenderin e shpallur në maj të vitit 2023. Përveç konsorciumit me bazë në Dortmund të Gjermanisë, në këtë tender kanë oferuar edhe konsorciumi “Instituti i Shkencës dhe Teknologjisë (INSI) SHPK & Tecnoengieneering SRL & Daniele Lauria & Studio Lauria Network & ALB Architect SHPK” dhe konsorciumi “POLIS Univerity & ASArchitects STP-SLR MetroPolis, SA Corporate Advisory LLC”. Kjo e fundit ishte eliminuar nga gara për shkak se në fazën e parë e kishte zbuluar identitetin.

Ndërsa konsorciumi tjetër “Instituti i Shkencës dhe Teknologjisë (INSI) SHPK & Tecnoengieneering SRL & Daniele Lauria & Studio Lauria Network & ALB Architect SHPK” është eliminuar nga gara  për shkak se është vlerësuar “administrativisht i papërgjegjshëm”. MKRS ka renditur 15 arsye që kanë çuar në eliminimin e këtij konsorciumi.

“Nuk i keni përmbushur kërkesat e sigurisë së tenderit. Nuk i keni përmbushur kërkesat e vlefshmërisë së tenderit. Partneri juaj nuk i ka përmbushur kërkesat e përshtatshmërisë” – janë disa nga arsyet e përmendura në listën e arsyeve të listuara për eliminim të këtij konsorciumi në vendimin e AK-së që mban datën 04.06.2024.

Ndaj këtij vendimi janë ankuar dy konsorciumet e eliminuara, duke përfshirë edhe atë që ishte eliminuar në fazën e parë për shkak të zbulimit të identitetit.

Paraprakisht procedura për përzgjedhjen e konsorciumit fitues është shoqëruar me ankesë në Organin Shqyrtues të Prokurimit (OSHP) dhe padi në gjykatë.

Konsorciumet në këtë tender kishin aplikuar me kode, me përjashtim të “POLIS Univerity & ASArchitects STP-SLR MetroPolis, SA Corporate Advisory LLC”, e cila kishte zbuluar identitetin në fazën e parë dhe për këtë arsye ishte eliminuar.

Në vendimin e publikuar më 01.12.2023 për fazën e parë, konsorciumi “Gerber Architekten International GmbH & Donald Insall Associates & Barker Langham” me kodin 2606 ishte renditur i par me më së shumti pikë ndërsa konsorciumi tjetër “Instituti i Shkencës dhe Teknologjisë (INSI) SHPK & Tecnoengieneering SRL & Daniele Lauria & Studio Lauria Network & ALB Architect SHPK” me kodin 1111 ishte renditur i dyti.

Kullat e familjes heroike Jashari në Prekaz të Skenderajt mbesin të rrezikuara nga shembja, kjo pasi ndonëse kanë kaluar më shumë se dy dekada nga sulmi i forcave serbe ndaj tyre, objektet në kuadër të kompleksit memorial “Adem Jashari”, ende nuk janë konservuar.

Në mars të vitit 2019 ishte themeluar Komiteti ndërministror për realizimin e projektit për konservimin e Kompleksit Memoroal “Adem Jashari”, pas miratimit të Ligjit për këtë kompleks, në fund të vitit 2018./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

SHBA miratoi programin e qendrës së hidrogjenit prej 12.6 miliardë dollarësh

Published

on

Projektet e ndërtimit me vlerë miliarda po vijnë pasi qeveria federale e SHBA-së dhe një organizatë publike-private njoftuan financimin dhe miratimin e projektit e bëjnë shtetin amerikan të Kalifornisë një “Qendra hidrogjeni”

Aleanca për Sistemet e Energjisë së Hidrogjenit të Pastër të Rinovueshme (ARCHES), koalicioni publik-privat me bazë në Kaliforni, bëri njoftimin në 17 korrik.

ARCHES përfshin katër entitete: Zyrën e Guvernatorit të Kalifornisë për Zhvillimin Ekonomik dhe Biznesin, sistemin e Universitetit të Kalifornisë, Këshillin Shtetëror të Ndërtimit dhe Tregtisë së Ndërtimit të Kalifornisë dhe Institutin e Politikave të Rinovueshme 100.

Së bashku me Departamentin Amerikan të Energjisë, ARCHES nënshkroi një angazhim prej 12.6 miliardë dollarësh për të ndërtuar më shumë se 60 stacione të karburantit me hidrogjen në të gjithë shtetin. Skema e shtrirë do të kalojë gjithashtu termocentralet ekzistuese për të përdorur energjinë e hidrogjenit, si dhe do të zëvendësojë pajisjet me naftë në tre porte kyçe të Kalifornisë.Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Miratohet ligji Ekodizajn, produktet mund të riciklohen lehtësisht

Published

on

Një ligj i BE-së ka hyrë në fuqi që do të mundësojë vendosjen e kërkesave dhe informacionit të projektimit ekologjik për pothuajse të gjitha kategoritë e mallrave fizike që dalin në tregun e BE-së. Rregullorja e re Ekodizajn për Produkte të Qëndrueshme bazohet në Direktivën ekzistuese të Ekodizajnit, e cila aktualisht mbulon vetëm produktet që lidhen me energjinë. Ai synon të përmirësojë ndjeshëm qarkshmërinë, performancën energjetike dhe aspekte të tjera të qëndrueshmërisë mjedisore të produkteve të vendosura në tregun e BE-së.

Ekodizajni ka të bëjë me integrimin e konsideratave mjedisore në të gjitha fazat e zhvillimit të produktit. Është thelbësore, në një botë ku ka një kërkesë kaq të lartë për produkte efikase dhe të qëndrueshme si një mënyrë për të reduktuar konsumin e energjisë dhe burimeve.

BE-ja ka qenë prej kohësh aktive në këtë fushë. Ju mund të njihni etiketën e energjisë që vjen në lavatriçe ose frigorifer, për shembull, të cilën e kemi falë BE-së. Por qëndrueshmëria mjedisore ka të bëjë më shumë sesa thjesht efikasitet energjetik. Me miratimin e rregullores, një produkt i qëndrueshëm do të duhet të shfaqë një ose më shumë nga karakteristikat e mëposhtme:

përdor më pak energji

zgjat më shumë

mund të riparohet lehtësisht

pjesët mund të çmontohen lehtësisht dhe të vihen në përdorim të mëtejshëm

përmban më pak substanca shqetësuese

mund të riciklohen lehtësisht

përmban më shumë përmbajtje të riciklueshme

ka një gjurmë më të ulët të karbonit dhe mjedisit gjatë ciklit të saj jetësor

Rregullorja gjithashtu prezanton masa për të ndaluar shkatërrimin e tekstileve dhe këpucëve të pashitura dhe hap një rrugë për të shtrirë ndalime të ngjashme në sektorë të tjerë, nëse provat tregojnë se ato janë të nevojshme. Kompanive gjithashtu do t’u kërkohet të zbulojnë publikisht në faqet e tyre të internetit informacionin vjetor, si numrin dhe peshën e produkteve që kanë hedhur poshtë, si dhe arsyet për ta bërë këtë. Së fundi, ai gjithashtu mundëson kriteret e detyrueshme të Prokurimit Publik të Gjelbër për të shpenzuar fondet publike në një drejtim më të qëndrueshëm. Autoritetet publike në BE në fakt shpenzojnë rreth 1.8 trilion euro për blerjen e punëve, mallrave dhe shërbimeve.

Me këtë ligj të ri, BE-ja synon të ndërtojë historikun e saj të gjatë për ofrimin e përfitimeve për bizneset, konsumatorët dhe mjedisin. Në fund të fundit, vetëm në vitin 2021, ndikimi i masave aktuale të ekodizajnit, që mbulojnë 31 grupe produktesh, kurseu 120 miliardë euro në shpenzimet e energjisë për konsumatorët e BE-së dhe çoi në një konsum vjetor 10% më të ulët të energjisë nga produktet në fushë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rreth 300 mijë tifozë në hapjen e Lojërave Olimpike në Paris

Published

on

Për herë të parë në histori, ceremonia hapëse e Lojërave Olimpike do të mbahet në lumë. Lumi Sena në Paris do të jetë skena e këtij eventi madhështor, ku pritet të marrin pjesë rreth 300 mijë tifozë.

Kjo ceremoni unike do të jetë një spektakël i papërsëritshëm, duke shënuar një fillim të jashtëzakonshëm për Lojërat Olimpike Paris 2024.

Ceremonia hapëse, e cila do të mbahet më 26 korrik, do të përfshijë një parade madhështore nëpër lumë, me sportistë që lundrojnë përgjatë Senës në anije të zbukuruara.

Parakalimi i sportistëve do të nisë nga ura Austerlitz dhe do të përshkojë 6 kilometra, duke kaluar pranë disa prej monumenteve më të famshme të Parisit, si Kopshti i Bimëve, Invalides, Pallati i Madh dhe Kulla Eifel, për të përfunduar te Trocadéro ku do të mbahet finalja e ceremonisë.

E pjesë e këtij parakalimi do të jenë edhe sportistët e ekipit olimpik të Kosovës, të cilët me krenari do të prezantohen me flamurin shtetëror.

Për ata që nuk do të kenë mundësinë të jenë të pranishëm fizikisht në Paris, ceremonia hapëse dhe një maratonë e tranmetimeve të garave olimpike ju pret në ekranin e Radiotelevizionit të Kosovës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending