Connect with us

Infrastrukturë

Shkupi pa kompani për pastrimin e çative nga asbesti

Published

on

Institucionet e shtetit nuk kanë qasje serioze kur bëhet fjalë për pastrimin e objekteve të vjetra, të cilat kanë asbestin si material ndërtimor (material ky i cili vlerësohet si shumë i dëmshëm për organizmin e njeriut) thonë përfaqësues të organizatave joqeveritare që në fokus kanë mbrojtjen e mjedisit.

Këto reagime pasojnë djegien e objekteve të vjetra të ish-fabrikës Treska, e cila ndodhet në komunën Qendër të Shkupit.

“Ne, si qytetarë, jemi shumë të shqetësuar, pra të gjithë ne që jemi të ekspozuar ndaj materialeve që përmbajnë asbest”, thotë për Radion Evropa e Lirë, Tatjana Çukleva, nga Iniciativa O2, që në fokus ka mbrojtjen e ambientit jetësor.

Ajo, si banore e Shkupit, e cila jeton në afërsi të objekteve tashmë të djegura të ish-fabrikës Treska, thotë se problemi me asbestin bëhet i dukshëm vetëm gjatë incidenteve megjithëse ai është i pranishëm tërë kohën.

“Problemi bëhet aktual, gjithmonë kur kemi të bëjmë me objektet e vjetra të ndërtuara me material që përmbajnë asbest, veçanërisht materialet që janë përdorur për izolim disa dekada më herët, ndërkohë që gjatë rrënimit të tyre, as punëtorët e as qytetarët përreth nuk mbrohen, por janë të ekspozuar në mënyrë të drejtpërdrejtë ndaj këtij materiali që shkakton kancer dhe për këtë askush nuk bart përgjegjësi”, thotë ajo.

Ndryshe edhe pas një jave çatitë e objekteve të ish-fabrikës Treska në një sipërfaqe prej rreth 40 mijë metrash katror me materiale që përmbajnë asbest akoma mbeten të papastruara.

Autoritetet komunale thonë se është formuar një shtab krize për ballafaqimin me pasojat që shkaktoi zjarri në objektet e ish -fabrikës Treska.

Petrovski thotë kostoja për heqjen e një çatie nga asbesti arrin nga 20 deri në 30 mijë euro, andaj investitori për të ulur koston e shpenzimeve, objektet e këtilla nuk i trajton si objekte me material të rrezikshëm.

“Në Maqedoninë e Veriut mungojnë kompanitë e specializuara të cilat do të licencoheshin nga shteti dhe të njëjtat do të angazhoheshin në objektet e vjetra e të cilat janë të shumta, ku është përdorur asbesti. Nuk do të befasohem se do të improvizohen gjërat edhe në rastin Treska”, thotë Petroski, duke shtuar se kjo është dhe një nga arsyet se pse është ulur në masë të theksuar mosha e jetës së qytetarëve veçanërisht në viset urbane./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Komuna e Gjakovës hap afatin për konsultime publike të Hartës Zonale

Published

on

Komuna e Gjakovës, përkatësisht drejtoria për Urbanizëm dhe Mbrojtje të Mjedisit, duke filluar nga data 23 maj 2022 deri me datën 21 qershor 2022, shpallë të hapur afatin për konsultime dhe sugjerime publike ne lidhje me draftin e Vlerësimit Strategjik Mjedisor për Hartën Zonale Komunale.

Ndërsa, me datë 10 qershor, e premte, me fillim prej orës 13:30, në Sallën e Kuvendit Komunal, në objektin e ish- Bankosit, mban Konsultim Fizik me Publikun./Media Ndërtimi.

Draftin e këtij dokumenti, mund ta gjeni në ueb faqen e komunës së Gjakovës, në linkun e më poshtëm:

https://kk.rks-gov.net/…/Draft-i-Vleresimit-Strategjik…

Continue Reading

Infrastrukturë

Asfaltohet njëri segment i “Muharrem Fejza”, nuk përdoret rrjeta për të ruajtur rrugën nga gropat  

Published

on

Që nga orët e hershme të mëngjesit të së premtes ka nisur të asfaltohet njëri segment i rrugës “Muharrem Fejza” duke përfshirë rrugët lidhëse prej rrethrrotullimit të rrugës “B” në drejtim të lagjes Mati përkatësisht deri te rruga “Ibrahim Oruçi”.

Drejtoria e Investimeve Kapitale dhe Menaxhimit të Kontratave-KK Prishtina njoftoi se të premten më 20 maj do të asfaltohen hyrjet në rrugët lidhëse dhe rruga “Muharrem Fejza” nuk do të mbyllet këtë ditë për qarkullim.

Qarkullimi në këtë rrugë do të mbyllet për dy ditë:

E premte, 20 maj 2022, prej orës  06:00-18:00.

E shtunë, 21 maj 2022, prej orës  08:00-18:00.

“Kërkojmë nga banorët e lagjes që automjetet mos tii parkojnë në parkingun paralel me shiritat qarkullues të rrugës dhe as në trotuare për arsye se pengojnë realizimin e punimeve dhe automjetet mund të dëmtohen gjatë spërkatjes me emulsion.”, shkruan në njoftimin e Komunës së Prishtinës.

Mirëpo, gjatë punimeve të shtrirjes finale të asfaltimit nuk është përdor rrjeta në mënyrë që kjo rrugë t’i përballoj krijimit të gropave.

Ndryshe nga Komunat, Ministria e Infrastrukturës ka premtuar se do shtoj cilësinë e punimeve gjatë asfaltimit të rrugëve, duke përdorur kështu produkte të reja dhe efektive.

“Sanimet më nuk do të bëhen si në të kaluarën, por do të përdoren rrjeta, para se të shtrohet shtresa e asfaltit.”, kishte deklaruar zv.ministri i Infrastukturës Hysen Durmishi.

“Prej projektit në projekt vazhdojmë të punojmë për një Prishtinë sa më funksionale dhe praktike.”, është ky zotimi i Drejtorisë së Investimeve Kapitale dhe Menaxhimit të Kontratave të Komunës së Prishtinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Nënshkruhet marrëveshja për fasadimin e Soliterave në Ulpianë

Published

on

Lajm fantastik për banorët e lagjes “Ulpiana” e ka cilësuar  kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, marrëveshjen ku do të fasadohen ndërtesat ikonike në kryeqytet.

“Nënshkruam “Marrëveshjen e Bashkëfinancimit” me Millennium Foundation Kosovo për rinovimin dhe përmirësimin e furnizimit me energji të ripërtërishme në Ndërtesat Shumëbanesore, të njohura për qytetarët si ‘Soliterët e Ulpianës’.”, deklaroi Rama.

Renovimi është projekt i përbashkët i Komunës së Prishtinës me Bankën Botërore dhe fondet e Korporata e Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC), si një nga shtatë komunat që është përzgjedhur për renovimin e objekteve të vjetra.

Komuna e Prishtinë për një projekt të tillë nuk ka organizuar paraparakitsh asnjë debat publik në të cilën do të mund të shprehshin mendimet për sa i përket këtij renovim në ndërtesat ikonike të Prishtinës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending