Connect with us

Infrastrukturë

Shkeljet e njëpasnjëshme në tenderin për mirëmbajtjen e rrugëve të rendit të katërt në Vushtrri

Published

on

Më 23 gusht të vitit 2023 janë bërë një vit që kur Komuna e Vushtrrisë e kishte hapur tenderin “Mirëmbajtja e rrugëve të rendit të katërt”, por e njëjta ende nuk ka arritur të nënshkruajë kontratën me asnjë nga 11 operatorët ekonomikë që kanë ofertuar në këtë tender.

Në këtë tender, që kishte një vlerë të parashikuar prej 130 mijë euro, komuna ka planifikuar të shtrojë me zhavorr rrugët e kategorisë së katërt.

“Kemi të bëjmë me shtruarje të zhavorrit, prerje të drunjve, gërmim, hapje të kanaleve, pastrim i kanaleve, gërmim dhe planifikim i trasesë, furnizim me zhavorr, shpërndarje me greder, ngjeshje me cilindër, vendosje e lëshesave, vendosje e gypave të betonit, furnizim dhe punim i mureve mbrojtëse, furnizim dhe punim i kokave hyrëse dhe dalëse nga betoni” – thuhet në tenderin e shpallur nga Komuna e Vushtrrisë.

Nga Autoriteti Kontraktues ishte kërkuar që kompanitë të kishin disa mjete teknike të cilat janë të specifikuara.

“Operatori Ekonomik duhet të posedojë mjete, stabilimentet dhe pajisjet teknike që janë të domosdoshme për realizimin e projektit. (Një) Bager minimum 20-30 tonë; (Një) Bullduzher për rrafshimin e terrenit minimum 8 tonë; (Një) Ekskavator me kapacitet minimum 16 tonë; (Një) Cilindër vibrues 12-16 tonë; (Një) Grejder rrafshues min. 12 tonë, (Tre) Kamionë kiper me kapacitet minimum 10m3” – thuhet në dosjen e tenderit.

Karakteristikë e këtij tenderi të hapur nga Komuna e Vushtrrisë ka qenë mënyra e ofertimit dhe vlerësimit të ofertave. Kriter për dhënie të kontratës ka qenë çmimi i lirë i peshuar, pra vlerësimi është bërë me poentim bazuar në një formulë që komuna paraprakisht e ka bërë publike. Pozicionet e ofertimit janë ndarë në katër pjesë/kategori.

Kategoria e parë kishte 20% të pikëve në vlerësim e në të cilën është paraparë të bëhen punët përgatitore dhe punimet e dheut. Në këtë kategori janë katër pozicione.

Shembull, në pozicionin e katër është paraparë të bëhet “pastrimi i kanaleve ekzistuese të rrjedhave ujore të cekëta dhe rrëkeve nga mbeturinat, rregullimi i tyre nga rrëshqitjet e dheut, materiali i gërmuar të transportohet në vendin e caktuar nga organi mbikëqyrës”.

Njësia matëse për këtë pozicion është metër/kub (m3), mirëpo tek sasia është vetëm numri 1, pra OE kanë ofertuar për vetëm 1 metër/kub.

Shembull, në procesverbalin e hapjes së ofertave, kompania “Agro Invest 1 sh.p.k” ka ofertuar me 108.20 euro; grupi i operatorëve “Gurëbardh sh.p.k” & “AlkoImpex sh.p k” ka ofertuar me 274 euro. Ndërsa, kompania “N.T.SH Ramadani” ka ofertuar me vetëm 15.90 euro, që në dukje ka një çmim dukshëm më të lirë se oferta më e shtrenjtë prej 274 eurove.

Kompania “NNP Hysnia” ka ofertuar me 45.90 euro; “Pouk Group shpk” me 50.60 euro; “Haxha Kom sh.p.k” me 53.90 euro; “EL BAU sh.p.k” ka ofertuar me 48.90 euro; “BENI COM shpk” me 130.60 euro; grupi i operatorëve “DESHISHKU GP sh.p.k” & “GASHI ING sh.p.k” me 88.11 euro; kompania “AdnanBislimi B.I sh.p.k” me 91.95 euro dhe “NNP Wenda” me 42.64 euro.

Rivlerësim pas rivlerësimiDy muaj pas hapjes së tenderit, operatori ekonomik “NTSH Ramadani” me seli në Mitrovicë, me ofertën 15.92 euro ishte rekomanduar për kontratë dhe ishte vlerësuar oferta më e lirë e përgjegjshme pas vlerësimit në bazë të poentimit për katër kategoritë e pozicioneve.

Operatori ekonomik, “NNP Hysnia”, bazuar në nenin 108/A të Ligjit të Prokurimit Publik, në kërkesën për rishqyrtim të dorëzuar tek Komuna e Vushtrrisë kishte kërkuar që tenderi të kthehet në rivlerësim./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Arkitekti Shigeru Ban ‘zbarkon’ prototipin e shtëpive të përkohshme nw Marok pas tërmetit shkatërrues

Published

on

Arkitekti fitues i çmimit Pritzker Architecture Shigeru Ban ka krijuar një prototip për një shtëpi të përkohshme që ai planifikon të hapë në Marok pas tërmetit shkatërrues të këtij muaji.

Struktura është përsëritja më e fundit e modelit të Shtëpisë së Dretë të Banit, të cilin ai e zhvilloi si një strehë e shpejtë dhe e përballueshme për viktimat e fatkeqësive natyrore.

Paper Log House u krijua nga Shigeru Ban Architects with Voluntary Architects’ Network, organizata joqeveritare (OJQ) që ai themeloi në 1995.

Ai do të hapet në Marok pas tërmetit me magnitudë 6.8 më 8 shtator, i cili mori mbi 3,000 jetë dhe shkaktoi dëme të konsiderueshme në ndërtesa, duke përfshirë shkollat ​​dhe monumentet e trashëgimisë.

Ban e prezantoi projektin dje në Shkollën Kombëtare të Arkitekturës në Marrakech, ku dha gjithashtu një leksion për të ndarë ekspertizën e tij në ofrimin e ndihmës në fatkeqësi.

Ai qëndron sot në Marrakech me synimin për të vizituar dhe vlerësuar zonat e prekura nga fatkeqësia dhe për të identifikuar vendet e mundshme për instalimin e strukturave.

Ban ka punuar në vendet e fatkeqësive natyrore për më shumë se 30 vjet dhe ai themeloi VAN në 1995 për të mbështetur projektet e tij të ndihmës ndaj fatkeqësive.

Modeli Paper Log House u krijua fillimisht në vazhdën e tërmetit të madh Hanshin në 1995 në Kobe, Japoni dhe së fundmi është instaluar gjithashtu në Antakya për t’u përdorur si një ndërtesë shkolle pas tërmetit Turqi-Siri të vitit 2023.

VAN është gjithashtu i njohur për sistemin e tij të ndarjes së letrës që ofron privatësi për njerëzit që jetojnë në strehimore të përkohshme. Ngjashëm me Paper Log House, ai përdor tuba kartoni dhe është projektuar të jetë i shpejtë dhe i lirë për t’u ndërtuar.

Ajo u instalua kohët e fundit nëpër strehimore të përkohshme në Evropë ku strehohen ukrainasit që ikin nga pushtimi rus, si dhe në strehimin për viktimat e tërmetit Turqi-Siri.

Pas tërmetit në Marok në fillim të këtij muaji, UNESCO tha se po mbështet autoritetet lokale në përpjekjet e saj për të rindërtuar shkollat ​​dhe monumentet e trashëgimisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Nënshkruhet marrëveshja për ndërtimin e Rrugëve të Fshatrave ndërkufitarë mes Kosovës dhe Shqipërisë

Published

on

Është nënshkruar protokolli për zbatimin e marrëveshjes për ndërtimin e Rrugëve të Fshatrave ndërkufitarë që ndërlidhin fshatrat ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, nga zëvendësministri i MMPHI-së,  Hysen Durmishi, dhe Drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit,  Dritan Agolli.

“Nëpërmjet kësaj marrëveshje përveç se do të ndërlidhemi më afër me njëri tjetrin ekonomikisht, bashkarisht do të kontribuojmë në vlerësimin e gjendjes dhe përmirësimin e rrugëve të fshatrave ndërkufitare që lidhin zonat kufitare Shqipëri-Kosovë.”, deklaroi zv.ministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi.

Zona e përbashkët në mes të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Kosovës, e cila do të mbulohet me këtë program zhvillimi, është e përbërë nga Bashkia e Hasit dhe Kukësit në Republikën e Shqipërisë, si dhe Komunat e Prizrenit dhe Dragashit në Republikën e Kosovës.

Zonat e bashkëpunimit, siç përcaktohen në raportin mbi shqyrtimin dhe vlerësimin e gjendjes së rrugëve të fshatrave ndërkufitarë që lidhin zonat kufitare Kosovë – Shqipëri, janë fshatrat si më poshtë:

Zapod (🇦🇱) – Kërstec (🇽🇰 )

Pogaj (🇦🇱) – Gorozhup (🇽🇰) dhe

Dobrunë (🇦🇱) – Blinishtë (🇽🇰).

Continue Reading

Infrastrukturë

Prezantohet një alternativë ekologjike ndaj betonit tradicional në Bienalen e Arkitekturës së Çikagos

Published

on

Për hapjen e edicionit të 5-të Bienales së Arkitekturës së Çikagos, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) prezantoi një alternativë ekologjike ndaj betonit tradicional. I quajtur “Bio-Block Spiral”, instalimi është në The Mews në Fulton Market në Çikago. Krijimi u zhvillua me Prometheus Material, një kompani materialesh që ofron materiale ndërtimi të qëndrueshme për një të ardhme me karbon negativ.

Alternativa inovative u krijua duke përdorur mikroalga natyrale që thithin karbonin, të cilat i nënshtrohen një procesi bioçimentimi fotosintetik. Bio Block u krijua si një alternativë ndaj betonit dhe potencialisht mund të zvogëlojë emetimet globale të CO2 deri në 8%. Materiali aktualisht po i nënshtrohet testimit të performancës dhe është i disponueshëm për projekte të ndryshme për të zëvendësuar Njësitë e Masonerisë së Betonit me intensitet karboni (CMU) që përdoren zakonisht në ndërtimet moderne sot.

“The Spiral” ul emetimet e karbonit me një ton metrikë vetëm duke përdorur Bio-Blocks në vend të blloqeve konvencionale të betonit. Në fakt, ajo u ndërtua duke përdorur metodat tradicionale të muraturës nga punëtorë të aftë të sindikatave. Instalimi i lejon pjesëmarrësit e Bienales të vëzhgojnë dhe prekin Bio-Blloqet, por gjithashtu inkurajon vizitorët të dëshmojnë se si materiali reagon ndaj ndryshimeve në erë, lagështi dhe temperaturë gjatë muajve të vjeshtës në Çikago. I krijuar posaçërisht për temën e Bienales të këtij viti: “Kjo është një provë”, ekrani shënon një pikë kthese në udhëtimin drejt një industrie ndërtimi neutrale ndaj karbonit.

Instalimi fillimisht u frymëzua nga përbërja e ngjashme me guaskën e bio-çimentos. I ndodhur në zemër të Tregut Fulton, ai inkurajon vizitorët të largohen nga rrugët e ngarkuara dhe të eksplorojnë prezantimin. Hapësira qendrore e The Spiral ofron pamje të rrugës Halsted, me blloqe të rrotulluara në intervale të rregullta duke krijuar hapje, duke theksuar thjeshtësinë e ndërtimit të bllokut dhe llaçit. Fundet e palosur nxjerrin në pah përshtatshmërinë e formës së bllokut dhe forcojnë integritetin strukturor të instalimit, duke e lejuar atë të qëndrojë më vete. Për më tepër, metodat e patentuara të prodhimit të The Bio-Block Spiral tregohen dhe shpjegohen në një film të montuar në mur që projektohet pas instalimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending