Connect with us

Opinion

Mbetet sfidë konkursi ndërkombëtar për Qendrën dhe Mobilitetin Urban në Ferizaj

Published

on

shkruar nga: Luljeta Çejku-Sokoli, arkitekte ish-drejtoreshë e Urbanizmit në Komunën e Prishtinës

Jo rastësisht do të evokojë vetëm një sekuencë të kujtimeve me profesorin tonë të nderuar arkitektin-urbanist Bashkim Fehmiu dhe ish Drejtorin e urbanizmit me një bagazh të madh krijues dhe kontributin prej kolosi në hapësirë, në shumë institucione dhe në shumë sfera.

Kontribuesi kolosal nuk u vlerësua nga rrethi me mirënjohje të veçantë përpos zhgënjimi , sepse kur dhuron shumë edhe lëndohesh shumë.

Ndaj në periudhën e fundit të jetës së tij i zhgënjyer kishte vendosur të vetëpërmbahej duke refuzuar intervistat, paraqitjet në media, mospjesëmarrje në debate publike profesionale, refuzonte të botonte dorëshkrimet profesionale, refuzonte të merrte pjesë në komisione dhe aktivitete të tjera sidomos kur mungonin rrethanat serioze dhe niveli adekuat profesional

Rasti i fundit i angazhimit të tij do ishte emërimi i tij në cilësi të Kryetarit të Jurisë profesionale për Konkursin ndërkombëtar të Qendrës dhe Mobilitetit Urban në Ferizaj, i organizuar si projekt i përbashkët nga UN-Habitat, MMPH dhe Komunës së Ferizajit.

Profesori me nivelin e lartë të përkushtimit kishte formuar grupin e Jurisë profesionale me përbërje të profesionistëve dhe ekspertëve të përzgjedhur të fushave të ndryshme.

Në mesin e tyre isha e ftuar edhe unë, që pa hezitim isha bashkangjitur në përkrahje të punës me profesorin, sepse ideja e emërimit të tij për Kryetar të Jurisë ishte nder i veçantë për Kosovën.

Askush nuk mund të organizonte punën e Jurisë dhe vlerësonte projektet e konkursit më mirë se profesori, arkitekti urbanist Bashkim Fehmiu.

Paraprakisht profesori kishte kryer punët parapërgaditore dhe pas vizitës së parë të Jurisë profesionale në teren, ai ishte fyer me një defekt të organizimit të punës, dhe kjo kishte mjaftuar të konstatojë gjithë seriozitetin institucional të qasjes në konkursin ndërkombëtar, përfshirë pagesën simbolike dhe fyese .

Ndryshe konkursi ndërkombëtar funksionon sipas rregullativës ligjore në të kundërtën e humb validitetin.

Profesori ishte dorëhequr, organizatorët të alarmuar për dështimin eventual të konkursit e kishin organizuar mbledhjen e përbashkët me anëtarët e Jurisë profesionale, dhe të gjithë tani ishim para aktit të kryer. Më kot kisha insistuar që të riftohet profesori , më kot e kishim lutur dhe munduar që të bindnim shumëherë profesorin për tu kthyer dhe vazhduar punën.

Qëndrimin e fundit profesori do më kumtonte në telefonatë në prezencë edhe të dy kolegëve tanë që nuk pranon të vazhdojë punën po sikur t’i kushtojë edhe me jetë!

Ishte një përgjegje shumë e rëndë dhe drithëruese që të dëgjohej nga një ekspert i llojit të tillë. Paramendoni sa thellë i ka përjetuar rrethanat që kanë nxitur për një akt të tillë pikërisht në fillimin e punës me Jurin profesionale.

E kuptoja plotësisht botën e tij dhe më vinte keq që akoma nuk ishin krijuar kushtet dhe rrethanat e duhura për nivelin e tij profesional, sepse tranzicioni nuk kishte kursyer edhe këtë drejtim.

Diskrepanca e tij profesionale dhe intelektuale karshi masës akoma ishte e paarritshme, dhe ishte shumë e dhimbshme që potenciali i tij nuk arrinte të përhapej dhe vlerësohej në nivelin e duhur .

Atëherë të brengosur dhe të ngarkuar para përgjegjësisë morale, me propozimin dhe insistimin unanim të organizatorëve dhe anëtarëve të Jurisë profesionale, roli me përgjegjësi të jashtzakonshme i Kryetarit të Jurisë profesionale më ishte ndarë dhe mveshur mua pavarësisht hezitimit tim dhe kohës së shkurt të integrimit urgjent në rolin e Kryetarit.

Detyrimi ndaj punës së filluar të profesorit dhe imazhit të Kosovës karshi 43 pjesëmarrësve të konkursit nga bota ishin motivi kryesor i mobilizimit dhe sakrificës time ndaj vazhdimit dhe përfundimit të suksesshëm të punës bashkë me anëtarët e Jurisë profesionale dhe organizatorët e konkursit.

Gjatë punës kisha planifikuar të ftoja profesorin në ekspozitën përfundimtare që do të organizohej në Prishtinë. Për fat të keq para ekspozitës profesori ndërroi jetë, nuk e përjetoi kurorëzimin e punës që e kishim si amanet të pathënë, por me vete mori gjithë pezmin, kurse ne mbetëm të sfidohemi me të përditshmen tonë të hidhur./Media Ndërtimi.

Opinion

A është arkitektura e mirë sinonim i bukurisë?

Published

on

Arkitektura nuk është thjesht ndërtim. Mbi 2,000 vjet më parë, arkitekti romak Marcus Vitruvius Pollio përcaktoi dy realitete bazë në ndërtim: “Fortësia” (Siguria) dhe “Mall” (Përdorimi) dhe më pas ofroi atë që e kthen ndërtesën në arkitekturë: “Kënaqësia” (Bukuria).

“Qëndrueshmëria” është rishfaqur në këtë shekull si “Rezistenca”. Pasi ishte e padëmtuar në pesë uragane mbi tridhjetë vjet, a ka kjo ndërtesë “kënaqësi” përtej “ngurtësisë” së saj? Vetia e “Mallit” gjendet në dobinë dhe përshtatshmërinë e çdo dizajni: a ka ky arkiv, në përdorim të vazhdueshëm, “Kënaqësi” përtej “Mallit” të tij?

“Bukuria” mund të jetë një fjalë me katër shkronja për ndjeshmëritë e arteve të bukura, ku gjykimet bëhen të mbrojtura nga arsyetimet e mësuara. Por njerëzit përjetojnë gëzim në botë përpara se të mund ta kuptojnë, shpjegojnë ose justifikojnë atë. Pra, si e përkufizoni “Bukurinë”? A është në harmoni me botën natyrore?

Njerëzimi dëshiron të përcaktojë, kontrollojë dhe riprodhojë suksesin – por nëse suksesi në krijimin e “Arkitekturës së Mirë” po lehtëson përgjigjet e pakontrollueshme që shfaqen në gjenetikën tonë, atëherë “Bukuria” është jashtë kontrollit tonë.

Realiteti jashtëzakonisht subjektiv i njerëzimit tonë ka një universalitet të së vërtetës në arkitekturë. Mendoj se gjetja e asaj që ekziston brenda secilit prej nesh dhe dëgjimi i atij realiteti thelbësor, “pa emër”, është mënyra më e vështirë dhe më e natyrshme për të gjetur “Bukurinë” – dhe “Bukuria” përcakton “Arkitekturën e Mirë”.

Masa e “Arkitekturës së mirë” përtej “ngurtësisë” dhe “Mallit” gjendet tek çdo njeri, për zhgënjimin e madh të atyre që kërkojnë të vërtetojnë vlerën e tyre në gjykimet e lindura nga racionalizimi. Siç tha shkrimtari Henry James, “Nuk më interesojnë asgjë për arsyet, por e di se çfarë më pëlqen”.

Continue Reading

Opinion

Reflektime mbi një jetë në arkitekturë të Jim Polshek

Published

on

Reflektime mbi një jetë në arkitekturë të Jim Polshek

Jim Polshek, i cili vdiq në moshën 92-vjeçare javën e kaluar, ishte një arkitekt i vlerësuar me çmime (Medalja e Artë e AIA, 2018), projektues, avokat publik dhe edukator (dekani i arkitekturës në Kolumbia, 1973–1987).

Ai ishte një Midwesterner, i lindur në Akron, Ohio, i cili vazhdoi të hapte praktikën e tij në vitin 1963, kur themeloi James Stewart Polshek Architects. Në fund të fundit, praktika u bë e njohur ndërkombëtarisht si Arkitektët e Partneritetit Polshek. Në vitin 2010, partnerët e riemëruan firmën Ennead Architects dhe ai mbeti i përfshirë si konsulent dizajni.

Xhimi u tërhoq nga modeli i kujtesës i Nabokovit, me ngjarje të vendosura përballë njëra-tjetrës, në shtresa, sikur të shiheshin përmes një pirg letrash gjurmuese. “Qasja joortodokse ndaj shkrimit të kujtimeve më tërheq mua,” pranoi Jim.

“Dloset” në historinë e Polshekut shfaqen në mënyrën Nabokoviane: dizajni i Muzeut Kombëtar të Historisë së Hebrenjve Amerikanë në Filadelfia në vitet e para të shekullit të 21-të përputhet me kujtimet e Jim-it për punën e Louis Kahn-it për kongregacionin Mikveh Israel në Filadelfia (një projekti që nuk u realizua kurrë), dhe ditët studentore të Polshek në Yale dhe hapësira e studios që ai dhe shokët e tij të klasës pushtuan në Galerinë e Arteve të Universitetit të Kahn’s Yale, të cilën firma e Polshek do ta rivendoste 50 vjet pas përfundimit të saj.

Historia e Polshek për projektimin e fabrikës së shtypshkronjës New York Times në College Point, Nju Jork, shpaloset me një tangjente në vendin e mediave të lajmeve në jetën amerikane dhe rolin e manjatëve të medias si S.I. Newhouse, i cili themeloi Shkollën e Komunikimit Newhouse në Sirakuzë. Universiteti, për të cilin firma e Polshek projektoi një shtesë të re në 2007. Jim lidhi pikat në një odise personale dhe profesionale.

Arkitektura e Polshekut ishte produkt jo vetëm i një rezervuari intelektual depërtues të kujtesës, vlerave dhe altruizmit, por edhe bashkëpunimi me kolegët dhe klientët gjatë një jete profesionale që zgjati gati tre të katërtat e një shekulli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Opinion

A mundet Arti publik të formësoj qytete?

Published

on

“Arti synon të përfaqësojë jo pamjen e jashtme të gjërave, por rëndësinë e tyre të brendshme”, vuri në dukje polimateni grek Aristoteli. Arti publik në qytetet në mbarë botën kërkon të ndjekë këtë qëllim duke ofruar një ndjenjë kuptimi dhe identifikimi për banorët e tij.

Duke marrë formën e muraleve, instalimeve, skulpturave dhe statujave, arti publik angazhohet me audiencë jashtë muzeve dhe në sferën publike.

Ky art paraqet një mënyrë demokratike të ripërcaktimit kolektiv të koncepteve si komuniteti, identiteti dhe angazhimi social.

Arti publik është një mënyrë efikase për komunitetet për të krijuar një imazh të ri, për të zgjidhur një problem ose për të treguar një histori.

Kjo formë imazhi merr domenin publik si një vend për frymëzim dhe shprehje, duke përdorur një proces pjesëmarrës për të krijuar pjesët. Së bashku me komunitetin, artisti ndjek një proces të krijimit të dizajnit qytetar.

Vepra artistike e krijuar në bashkëpunim mund të jetë e përhershme, e instaluar përkohësisht ose e përfunduar vetëm me pjesëmarrjen në të. Praktika e zonës specifike dhe e përqendruar te njerëzit është një kontribues kryesor në strukturën sociale të zonave urbane.

Krijimi i vendeve mbështetet në lidhjet e forta të komunitetit rreth vendndodhjes dhe kulturës, dhe veprat e artit japin një dorë në lidhjen e identitetit kolektiv me një hapësirë. Arti publik mund të përforcojë themelet e komuniteteve, duke ndërtuar një imazh të së kaluarës së tyre dhe duke projektuar një vizion për të ardhmen e tyre.

Ai rrit kapitalin social dhe përmirëson ekonomitë lokale. Artistët përfshijnë një qasje krijuese në fabrikimin e ndërveprimeve për shkëmbimin kulturor, duke përdorur artin publik për të rigjallëruar lagjet dhe qytetet.

Arti publik është parë se promovon rigjenerimin urban. Ai ofron një kombinim të vlerave estetike dhe identitetit social për të aktivizuar hapësirat publike. Qytetet që demonstrojnë një kulturë aktive dhe dinamike janë më tërheqëse për individët dhe bizneset.

Artet dhe kultura luajnë gjithashtu një rol kyç në zhvillimin e mundësive turistike duke rritur imazhin publik të qytetit. Këta faktorë krijojnë vende pune nga sipërmarrjet e reja të biznesit, duke sjellë të ardhura në ekonominë vendase.

Ndikimi i artit publik në komunitetet dhe vendet e tyre është thelbësor, duke peshuar përgjegjësinë mbi shtetin dhe artistët me shpirt të lirë. Për të siguruar që arti publik i shërben qëllimit të tij të synuar, është e rëndësishme që komuniteti të vërë në dyshim pronësinë e tij qytetare.

Qëllimi i veprave të artit në hapësirat publike është të përfaqësojë dhe të përfitojë njerëzit e qytetit, dhe jo forcat kapitaliste apo politike.

Arti publik pozicionohet në kryqëzimin e historisë së përbashkët dhe kulturës në zhvillim. Përdorimi i mediumit do të përcaktojë njëkohësisht se si arti publik formon qytetet.

Shkruar nga: arkitekti dhe shkrimtari indian, Ankitha Gattupalli i cili merret me kryqëzimin midis hapësirave, ekologjive dhe komuniteteve.

Continue Reading

Trending