Connect with us

Infrastrukturë

Sfidat Urbane të Qyteteve në Kodër

Published

on

Të jetosh në qytete të ndërtuara në shpatet gjeografike është një përvojë unike dhe sfiduese. Përderisa këto zona mund të ofrojnë pamje panoramike dhe peizazhe mbresëlënëse, topografia e pjerrët paraqet një sërë sfidash në aspektin e planifikimit urban, sigurisë strukturore dhe rreziqeve socio-mjedisore. Këto qytete kërkojnë kujdes dhe zgjidhje të veçantë në projektimin e rrugëve, ndërtesave dhe infrastrukturës, si dhe të kuptuarit që, për arsye të sigurisë mjedisore dhe mirëqenies së popullsisë, jo të gjitha zonat duhet të jenë të zëna.

Në terma urbanë, projektimi i sigurt i rrugëve dhe ndërtesave në terrene të thyer është thelbësor për të garantuar stabilitetin strukturor dhe sigurinë e banorëve. Rrugët duhet të planifikohen duke marrë parasysh pjerrësinë e terrenit, kullimin e ujërave të shiut dhe aksesin për këmbësorët dhe automjetet. Kjo kërkon burime të tilla si zbatimi i kthesave të buta, sisteme efikase kullimi dhe struktura të përshtatshme mbajtëse, veçanërisht për të zbutur rrezikun e rrëshqitjeve të dheut dhe shembjeve. Ndërtesat gjithashtu kërkojnë vëmendje të veçantë, me themele të forta, struktura fleksibël dhe materiale ndërtimi të përshtatshme për të siguruar rezistencë ndaj forcave gravitacionale dhe zhvendosjeve të tokës.

Një sfidë tjetër e madhe urbane për qytetet në kodër janë sistemet e transportit. Projektimi i rrugëve të aksesit, si rrugët dhe tunelet, kërkon konsiderata të veçanta për t’u marrë me kthesat e mprehta dhe pjerrësinë e terrenit. Transporti publik, si autobusët dhe tramvajet, shpesh përballet me vështirësi në funksionimin e rrugëve të ngushta ose të pjerrëta, duke kërkuar zgjidhje përshtatëse për të siguruar aksesueshmërinë dhe efikasitetin e shërbimit. Zbatimi i sistemeve vertikale të transportit, si ashensorët, teleferiku, teleferiku dhe shkallët, është një strategji e miratuar nga shumë qytete. Shembuj të dukshëm përfshijnë teleferikun Complexo do Alemão në Rio de Zhaneiro dhe Metrocable në Medellín.

Është e rëndësishme të ritheksohet se jo të gjitha zonat e kodrës janë të përshtatshme për okupim urban. Tokat e papërshtatshme dhe shpatet e paqëndrueshme ose tepër të pjerrëta paraqesin rreziqe të menjëhershme dhe domethënëse për sigurinë e banorëve, duke e bërë shpesh profesionin e tyre të rrezikshëm dhe jo të rekomanduar. Për më tepër, shpyllëzimi dhe heqja e bimësisë natyrore nga këto zona përkeqësojnë situatën, duke kontribuar në rrëshqitje të dheut, erozion dhe ekspozim ndaj fatkeqësive, shqetësime të rëndësishme në këto zona.

Megjithatë, këto zona shpat kodrash shpesh tërheqin popullata me të ardhura të ulëta që kërkojnë strehim të përballueshëm në zonat urbane, në një proces që lidhet më gjerë me mungesën e banesave dhe pabarazinë sociale në qytete. Shpesh, ky pushtim ndodh në toka të paqëndrueshme dhe të papërshtatshme për ndërtim, duke rritur rrezikun e rrëshqitjeve të dheut dhe fatkeqësive të tjera, veçanërisht gjatë periudhave të reshjeve të mëdha. Mjerisht, lajmet që mbulojnë këto tragjedi janë shumë të zakonshme në shumë qytete, duke theksuar diskutimin mbi diferencimin social dhe racor të këtyre ndikimeve në popullatë.

Pushtimi urban i faqeve të kodrave përfaqëson një sfidë komplekse dhe të shumëanshme që përfshin çështjet e ndërtimit, mjedisit, sigurisë dhe drejtësisë sociale. Sfidat e projektimit urban përfshijnë nevojën për të zhvilluar struktura adaptive, sisteme transporti efikase dhe kreative dhe strategji kontrolli për të garantuar sigurinë dhe cilësinë e jetës së banorëve. Mungesa e planifikimit adekuat dhe politikave efektive të strehimit shpesh rezulton në kushte të këqija dhe cenueshmëri të konsiderueshme për komunitetet që jetojnë në këto zona.

Prandaj, qeveritë, arkitektët, planifikuesit urbanë, inxhinierët dhe sektorë të tjerë të shoqërisë civile duhet të punojnë së bashku për të zhvilluar zgjidhje të integruara që promovojnë sigurinë, përfshirjen sociale dhe elasticitetin në komunitetet urbane në kodër. Kjo qasje është thelbësore për krijimin e qyteteve më të drejta, më të qëndrueshme dhe më gjithëpërfshirëse për të gjithë banorët e tyre./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Palestra e sportit në Gjilan në vlerë prej 2.3 milionë euro

Published

on

Palestra e sportit “Bashkim Selishta-Petriti” në Gjilan do të rinovohet dhe do të ofrojë kushte moderne për sportistët.

Është nëshkruar momorandum bashkëpunimi nga sekretari i MKRS-së, Xheladin Krasniqi dhe kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, në praninë e ministrit, Hajrulla Çeku dhe drejtorit të sportit në MKRS, Ibër Alaj.

Ky projekt është investim i përbashkët i ministrisë dhe komunës në vlerë 2.3 milionë euro.

Përmirësim i infrastrukturës sportive në gjithë vendin është njëri ndër prioritetet kryesore të Ministrisë së Sportit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Pse kaq pak gjermanë jetojnë në shtëpi apo banesa të blera?

Published

on

Më pak se gjysma e gjermanëve jetojnë në shtëpi apo banesa që i kanë blerë. Shumica jetojnë në banesa me qira. Situata është e ndryshme në jug dhe lindje të Evropës. Pse ka kaq shumë dallime?

Më shumë se 83 milionë vetë jetojnë në Gjermaninë një sipërfaqe prej 357.580 kilometra katrorë. Prej tyre, më pak se gjysma jetojnë në shtëpitë dhe banesat e tyre. Sipas të dhënave të zyrës evropiane të statistikave Eurostat, në vitin 2022, 47 për qind e familjeve gjermane jetonin në banesat e tyre, ndërsa pjesa tjetër prej rreth 53 për qind janë qiramarrës, gjë që e vendos Gjermaninë në fundin e vendeve në Evropë, nëse përjashtohet Zvicra. Rumania, Sllovakia, Kroacia, Hungaria dhe Mali i Zi kanë përqindjen më të lartë sa i përket pronësisë së pasurive të paluajtshme. Në këto vende më shumë se 90 për qind e popullsisë jeton në shtëpinë ose apartamentin e vet. Por pse dallimet janë kaq të mëdha?

“Kazerma rezidenciale”

Gjermania ka një përqindje kaq të vogël të pronësisë në krahasim me Evropën Jugore dhe Lindore, kryesisht për arsye historike. Ato datojnë në shekullin e 19-të, koha pas Luftës Franko-Prusiane dhe themelimit të Perandorisë Gjermane në 1871. Në atë kohë, Gjermania u zhvillua nga një vend bujqësor i vonë feudal në një komb industrial. E kjo do të thotë se njerëzit lëviznin nga fshatrat në qytete për të gjetur punë atje. Prandaj, shumë apartamente të lira duhej të ndërtoheshin shpejt.

Miliona pa vendbanime pas Luftës

Qeveria e re u përpoq të krijonte shpejt një hapësirë ​​të re jetese me ndihmën e një sërë masash dhe njëkohësisht u përpoq të parandalonte rritjen tepër të madhe të qirave për shkak të mungesës së hapësirave të banimit.

Për këtë arsye ndërtimi i banesave u shpall prioritet absolut. “Ndërtimi i banesave është kushti më i rëndësishëm që populli gjerman të drejtohet drejt rimëkëmbjes politike, ekonomike, por edhe etike dhe kulturore”, tha në shkurt 1950 kancelari i atëhershëm Konrad Adenauer, duke folur për krizën e strehimit.

“Një e katërta e banesave u shkatërrua në luftë,” thotë Konstantin Kolodilin nga Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW). Në disa qytete, shkalla e dëmtimit ishte dukshëm më e lartë. Strehimi është shpallur prioritet kombëtar.

Bumi i banesave në vitet pesëdhjetë

Në vitin 1950 u miratua i ashtuquajturi Ligji i parë për Strehimin. Si rezultat i këtyre masave, më shumë se pesë milionë apartamente të reja u ndërtuan në vitet e pasluftës. Mungesa e banesave ishte e madhe edhe në Gjermaninë Lindore. Në të njëjtën kohë me Ligjin e parë për ndërtimin e banesave në Perëndim, u miratua edhe i ashtuquajturi Akti i Rindërtimit për të nxitur ndërtimin e banesave. Në mesin e viteve 1950, ky ligj inkurajoi ndërtimin e blloqeve të apartamenteve të stilit sovjetik, tipike për Evropën Lindore.

“Në vitet 1950-1960 ndërtoheshin kryesisht apartamente me qira në pronësi të kooperativave të ndërtimit. Si rezultat, kishte një përqindje të lartë të qiramarrësve”, shpjegon profesori Günter Fornholz, i specializuar në historinë e ndërtimit. Që atëherë, norma e qiramarrësit ka ndryshuar pak. Disa ndërtesa u bënë pronë e kompanive të pasurive të paluajtshme, por qiramarrësit mbetën në apartamente.

Continue Reading

Infrastrukturë

Stambolli frikë nga një tërmet shkatërrues dhe cunami, vendosen tabela paralajmëruese

Published

on

Autoritetet në Turqi jetojnë prej muajsh nën kërcënimin e një tërmeti të madh në Stamboll, i cili dyshohet se do të jetë me magnitudë më të madhe se 7 gradë Rihter dhe si pasojë do të ketë një cunami shkatërrues.

Kjo është arsyeja pse në disa pjesë të Stambollit janë vendosur tabela paralajmëruese për cunami prej disa muajsh, duke u bërë thirrje njerëzve të lëvizin në pjesët më të larta të qytetit larg brigjeve të Bosforit.

Shenjat e para të tilla u vendosën në Buyukcekmeç, një zonë më e gjerë e Stambollit, një lagje në anën evropiane të qytetit që është shtëpia e një bregdeti të gjatë, por edhe ku zonat me popullsi të dendur ndahen nga deti vetëm nga plazhet dhe shëtitore e gjatë.

Por në të njëjtën kohë, tabela të tilla u vendosën edhe në pjesët qendrore të Stambollit, si në Fanari. Sipas shkrimit të “Protothema” greke, të njëjtat shenja ekzistojnë në rrethin e Patriarkanës Ekumenike në rrethin historik.

“Një tërmet i madh në Turqi është i sigurt”

Efthimios Lekas, profesor i gjeologjisë së aplikuar të tektonikës dinamike dhe menaxhimit të fatkeqësive natyrore dhe president i Organizatës për Planifikimin dhe Mbrojtjen nga Tërmetet, paralajmëroi edhe një herë për një tërmet të madh që u raportua në Stamboll, dhe vlerësime të ngjashme u bënë nga sizmologë nga e gjithë bota.

“Çarja analoge e veriut, e cila fillon nga deti Kaspik dhe përfundon në detin Egje në një gjatësi prej 1300 kilometrash, ka vetëm një pjesë që nuk është thyer dhe nuk ka shkaktuar ndonjë tërmet të madh dhe ai është ai që ndodhet në det në jug të Stambollit”, tha prof. Lekas ​​për shërbimin publik grek ERT.

Në të njëjtën kohë, ai sqaroi se nuk është një çarje e re, por një strukturë e madhe tektonike që është pjesë e thyerjes së Anadollit të Veriut.

Dega e dytë është ajo që shkon nga Nikomedia, kalon nga Bursa, pas së cilës ndahet në dy degë, 50 kilometra në jug. I pyetur nëse një tërmet i tillë mund të jetë shkatërrues edhe për Greqinë, Lekas ​​u përgjigj:

“Po, të dyja këto thyerje kanë një drejtim – Lindje dhe Perëndim. Prandaj, të dyja thyerjet kanë një projeksion në detin Egje, jo në zonën kontinentale të Greqisë”, tha ai, duke shtuar se këto vlerësime nuk vijnë vetëm nga sizmologë turq, por edhe nga kolegë në mbarë botën.

“Pra, fakti është se ne mund të presim një tërmet të madh në Stamboll”

Prof. Lekas ​​tregon se alarmi është shpallur kryesisht për faktin se Stambolli ka një sasi dhe dendësi të madhe të popullsisë. Një e treta e shtëpive në Stamboll janë të ndërtimit të vjetër dhe vetëm një e treta e atyre moderne janë ndërtuar sipas rregullave antisizmike.

“Por as kjo nuk na tregon shumë. Vitin e kaluar ne pamë se çfarë ndodhi në Antakia dhe më gjerë me ndërtimet e reja. Ndërtimi në qytetin e ri të Stambollit, pranë aeroportit, gjithashtu u tregua i pasigurt”, vuri në dukje ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending