Connect with us

Arkitekturë

Sa na tregojnë realisht horizontet, nëse bëhet fjalë për cilësinë urbane të një qyteti?

Published

on

Qytetet kanë qenë dhe do të jenë gjithmonë vende elastike me shumë aspekte. Ato janë vendbanime në evolucion të vazhdueshëm, të formuara nga afërsia me burimet natyrore, nga popullsitë migruese dhe nga kapitali. Pavarësisht diversitetit në karakterin urban të qyteteve të ndryshme, është thënë se qytetet duken njësoj tani më shumë se kurrë më parë, një uniformitet që do të thotë se një kullë prej xhami dhe çeliku në Singapor nuk do të dukej e pavend në kompleksin Bandra Kurla të Mumbait.

Mes këtij fenomeni, një mënyrë popullore për të vëzhguar dhe vlerësuar qytetet tona ka qenë përmes një imazhi tërheqës – ai i horizontit. Turistët në qytete të caktuara inkurajohen të vizitojnë vende ku horizonti i qytetit është i dukshëm në tërësi, një pikë e favorshme që supozohet të prodhojë një përvojë vizualisht të kënaqshme për vizitorin. Horizontet e qytetit janë quajtur përfaqësime të fakteve të jetës së një qyteti – por sa na tregojnë ato në të vërtetë?

Megjithëse mund të formohet nga peizazhi natyror si pemët, urbanizimi i pjesës më të madhe të botës bashkëkohore do të thotë që horizonti zakonisht përkufizohet si forma ose skica e formuar aty ku qielli takohet me mjedisin e ndërtuar – një kategorizim që popullohet gjithnjë e më shumë nga rrokaqiejt dhe shumëkatëshe ndërsa ndërtesat vazhdojnë të bëhen më të larta.

Pra, sa na tregojnë realisht horizontet? Nëse bëhet fjalë për cilësinë urbane të një qyteti, në fakt nuk na thonë shumë.

Ndoshta një nga horizontet më të njohura globalisht do të ishte në qytetin amerikan të Nju Jorkut, ndoshta si rezultat i faktit se metropoli është një mjedis i shpeshtë në një nga eksportet kulturore më të qëndrueshme të Shteteve të Bashkuara – filmi. Horizonti i Nju Jorkut, veçanërisht në lagjen e tij të Manhatanit, përbëhet nga një shumëllojshmëri monumentesh shumëkatëshe, një peizazh qyteti me kulla me popullsi të dendur ku ndërtesa Chrysler e vitit 1930 tundet për kontroll me 4 Times Square të vitit 1999.

Çfarë na tregojnë horizontet? Holistikisht – jo shumë, ata pikturojnë një pamje shumë të ngushtë të një qyteti. Por ato paraqesin të dhëna, sado delikate, të tensionit arkitekturor dhe sesi peizazhet e qytetit janë në gjendje transformimi të përhershëm – të formuara nga forcat sociale dhe ekonomike.

Ky artikull është pjesë e ArchDaily për temën: Çfarë është Arkitektura e Mirë?/Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Shtëpia botuese Sorry Press nga Mynihu sapo ka publikuar librin e titulluar “Prishtina në 53 ndërtesa”

Published

on

Libri pasqyron të kaluarën dhe të tashmen e Prishtinës, duke përmbledhur tekste mbi ndërtesa te famshme, të harruara apo ato që në shikim të parë duken të rëndomta.

Të shkruara nga autorë me prejardhje të ndryshme gjeografike por edhe me përgatitje të ndryshme profesionale, tekstet e përmbledhura nuk ofrojnë vetëm informata arkitekturale, por edhe analiza politike, kujtime personale, pasqyrë historike, si dhe përshkrime të përditshmërisë që zhvillohej në ato ndërtesa dhe ndërmjet tyre.

Së bashku, tekstet krijojnë një portret polifonik dhe shumëdimensional të Prishtinës dhe arkitekturës së saj.

Libri i cili gjendet në Librarinë Dukagjini përfshin edhe fotografitë dhe esetë pamore të fotografit italian Filippo Romano./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Zhvendoset në Lviv, Shkolla e Arkitekturës në Kharkiv vazhdon programin e saj arsimor të fokusuar në Ukrainë

Published

on

Kur lufta filloi në Ukrainë, fakulteti dhe studentët e Shkollës së Arkitekturës në Kharkiv (KhSA) u detyruan të largoheshin nga qyteti i tyre. Pas tre javësh që u shpërndanë nëpër Ukrainë dhe Evropë, ata vendosën të mblidheshin sërish në Ukrainë dhe të vazhdonin punën e tyre.

Shkolla u zhvendos në Lviv, një nga qytetet më të sigurta në Ukrainë, për të rifilluar edukimin e tyre personal.

Platforma dhe institucione të ndryshme në Lviv, si Akademia Kombëtare e Arteve e Lviv, po presin institucionin e zhvendosur dhe po ofrojnë mbështetje të vazhdueshme. KhSA po kërkon gjithashtu mbështetje financiare për të ndihmuar në mbajtjen e shkollës të hapur.

Kjo shënon një fazë të re në zhvillimin e KhSA, pasi fokusi po zhvendoset drejt adresimit të sfidave aktuale të Ukrainës, duke parashikuar sfidat e pasluftës dhe duke ndihmuar arkitektët dhe planifikuesit e ardhshëm urban të kuptojnë rolin e tyre vendimtar në krijimin e një rruge për rimëkëmbjen e Ukrainës. Shkolla po riformulon kurrikulën dhe po përshtat programin e saj Bachelor dhe Master për të pasqyruar realitetin e ri.

Modulet e reja trajtojnë tema si parafabrikimi dhe banimi si përgjigje ndaj kërkesës së lartë për strehim të prodhuar me shpejtësi; trashëgimia, kujtesa dhe rindërtimi kritik; qëndrueshmëria dhe përgjegjësia sociale dhe studimet e evolucionit të ndërtesave popullore dhe përshtatja e tyre.

Shkolla po kërkon aktualisht donacione për të mbështetur programin e saj të trajnimit të një grupi të ri profesionistësh të mjedisit të ndërtuar për të adresuar sfidat aktuale të Ukrainës për strehim dhe strehim dhe plan për rindërtimin e saj të pasluftës.

Mbështetja financiare mund të ndihmojë në mbajtjen e shkollës të hapur dhe të studentëve të përfshirë në arsim, pasi shumë studentë të rinj nuk janë në gjendje të paguajnë për studimet e tyre, edhe pse kostot e shkollimit janë ulur në mënyrë drastike.

Përveç mbështetjes financiare, KhSA mirëpret gjithashtu bashkëpunime dhe partneritete akademike, teknike dhe materiale për të arritur qëllimet e saj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Në Dubai fillon ndërtimi i hotelit në formë të Hënës

Published

on

Qoftë një shpërthim në hapësirën suborbitale ose një qëndrim në hotel mes yjeve, sipërmarrësit e turizmit hapësinor besojnë se një ditë ne të gjithë do të zgjedhim për pushime jashtë kësaj bote.

Ekipi që qëndron pas Moon World Resorts, duan të ndërtojnë në planetin Tokë, më saktësisht, në Dubai një sërë hotelesh gjigante që ngjajnë me formën e hënës.

Çdo hark do të jetë një rikrijim 360 gradë i hënës në një shkallë të madhe, i kompletuar me kratere dhe teksturë me pamje realiste.

Çdo hënë e rikrijuar mund të jetë 224 metra e lartë me një perimetër 622 metra, në varësi të vendndodhjes dhe lejeve të planifikimit.

Sipërmarrësi me bazë në Kanada, Michael R. Henderson, bashkëthemelues i Moon World Resorts, ka thënë për CNN Travel se thelbi i projektit është se hëna është një “markë e njohur”.

“Shtatë miliardë e gjysmë njerëz e dinë se të gjithë e duan atë”, ka thënë ai.

Sipas Henderson, çdo Moon World Resort do të jetë “një vendpushim destinacioni shumë luksoz dhe bashkëkohor, plotësisht i integruar, me shumë komponentë brenda që dikush tashmë do t’i njihte”, për shembull, një qendër konventash, restorante, spa, secila me një kthesë hënore.

Qëllimi afatgjatë është të ndërtohen pesë resorte në forme të hënës, një në Amerikën e Veriut, një në Evropë, një në Lindjen e Mesme dhe Afrikën Veriore dhe një në Azi.

Moon World Resorts është një kompani licencuese, kështu që Henderson parashikon të licencojë çdo Moon World Resort për të licencuarit me para në dorë.

Henderson ka thënë se përvoja e Moon World Resort do të jetë dukshëm më e lirë, duke sugjeruar se regjistrimi për të ecur në “sipërfaqen hënore” të resortit do t’u kushtojë mysafirëve 500 dollarë amerikanë (519.29 euro)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending