Connect with us

Infrastrukturë

Sa e rëndësishme do të jetë gjenerata e ardhshme e inxhinierëve për mjedisin e ndërtuar?

Published

on

Më 4 mars, komuniteti global festoi Ditën Botërore të Inxhinierisë, një rast për të vlerësuar kontributin e domosdoshëm të inxhinierisë në botën tonë bashkëkohore. Federata Evropiane e Shoqatave të Konsulencës Inxhinierike (EFCA) hedh një vështrim në rëndësinë e kësaj dite dhe atë që sjell e ardhmja për inxhinierinë në Evropë.

E udhëhequr nga UNESCO, kjo ditë shërben për të ndriçuar rolin kryesor të inxhinierisë në trajtimin e drejtpërdrejtë të sfidave moderne mjedisore dhe shoqërore.

Këto përfshijnë luftimin e pasojave të gjera të ndryshimeve klimatike dhe zgjidhjet pioniere të qëndrueshme që përfitojnë shoqërinë në mbarë botën.

Tema e këtij viti është Zgjidhjet inxhinierike për një botë të qëndrueshme. Me përshkallëzimin e pamëshirshëm të ndryshimeve klimatike, nevoja për qasje inovative nuk ka qenë kurrë më urgjente.

Vetëm tepër të vetëdijshëm për urgjencën e afërt, EFCA dhe komuniteti i saj i nxisin me pasion të rinjtë që ta konsiderojnë inxhinierinë si karrierën e zgjedhur.

Ngritja e talentit për novatorët e së nesërmes

Në përputhje me këtë ambicie, shoqata anëtare zvicerane e EFCA, suisse.ing – Shoqata Zvicerane e Inxhinierëve Konsulente, ka ndërmarrë një iniciativë të jashtëzakonshme që synon angazhimin e drejtpërdrejtë me shkollat (fillore).

Nocioni i tij themelor është se inxhinierët janë arkitektët e mjedisit tonë dhe themelorë për të formuar një të ardhme të begatë.

Duke theksuar prirjen e lindur të fëmijëve drejt aktiviteteve të lidhura me inxhinierinë gjatë kohës së lojës, shoqata ka kërkuar të ndezë kureshtjen dhe pasionin tek gjenerata e ardhshme e inxhinierëve.

Në Ditën Botërore të Inxhinierisë, inxhinierët nga shoqata shkuan në shkollat fillore, duke ndarë histori magjepsëse për punën e tyre, në të njëjtën kohë duke frymëzuar inxhinierët e rinj me përpjekjet e tyre inovative.

Përderisa vazhdimisht theksojmë inxhinierinë si një rrugë të qëndrueshme karriere për brezat e ardhshëm, EFCA i jep njësoj prioritet avancimit dhe zhvillimit të profesionistëve të rinj që tashmë kanë zgjedhur inxhinierinë si karrierën e tyre.

Për të fuqizuar dhe ngritur këtë brez të ardhshëm talentesh inxhinierike, EFCA lançoi Rrjetin e Udhëheqësve të Ardhshëm në vitin 2019. Kjo platformë vepron si një qendër dinamike ku profesionistët e rinj bashkohen për të shkëmbyer njohuri, për të ndarë ide dhe për të mësuar nga përvojat e njëri-tjetrit.

Në përputhje me temën kryesore të Ditës Botërore të Inxhinierisë të këtij viti, Rrjeti i Udhëheqësve të Ardhshëm vendos një theks të veçantë në promovimin e praktikave të qëndrueshme në vende të ndryshme evropiane.

Më 24 maj, ata do të mbajnë Ditën e tyre vjetore të Udhëheqësve të Ardhshëm EFCA në Madrid, me një axhendë të fokusuar në drejtimin e tranzicionit të gjelbër në Spanjë.

Duke bashkëpunuar ngushtë me ekspertë të industrisë nga Spanja, ngjarja do të shfaqë diskutime ndriçuese të përqendruara rreth praktikave të qëndrueshme inxhinierike brenda vendit.

Pak përpara ngjarjes, komuniteti i EFCA-s mezi pret shpalljen e Çmimeve të Liderëve të Ardhshëm EFCA 2024.

Ky konkurs prestigjioz përfaqëson një mundësi të artë për talentet në zhvillim brenda fushës së inxhinierisë për të shfaqur aftësitë e tyre.

Këtë vit, janë bërë rishikime të rëndësishme në rregulloret e konkursit, veçanërisht duke përfshirë kategori të reja ekselence.

Aplikantët tani vlerësohen përmes një spektri kriteresh, duke përfshirë cilësinë e prezantimit të paraqitjes, inxhinierinë, teknologjitë dixhitale dhe të reja, ndikimin në klimë dhe biodiversitet dhe kontributin në shoqëri.

Konkursi është i hapur për të gjithë drejtuesit e ardhshëm nën moshën 35 vjeç, të punësuar nga një kompani e lidhur me një shoqatë anëtare të EFCA.

Përderisa reflektojmë mbi festimet e 4 Marsit dhe nismat globale të ndërmarra nga UNESCO dhe organizata të tjera, është e qartë se kultivimi i talenteve dhe nxitja e inovacionit janë shtyllat kryesore në avancimin e zgjidhjeve inxhinierike për një botë të qëndrueshme.

Nga frymëzimi i gjeneratës së ardhshme të inxhinierëve përmes angazhimit të drejtpërdrejtë me shkollat, te ofrimi i një platforme për profesionistët e rinj për të shkëmbyer njohuri dhe ide përmes Rrjetit të Liderëve të Ardhshëm, EFCA dhe komuniteti i saj vazhdojnë të promovojnë inxhinierinë si karrierën e zgjedhur.

Gjersa shohim përpara për Ditën e Udhëheqësve të Ardhshëm në Madrid dhe shpalljen e Çmimeve të Udhëheqësve të Ardhshëm EFCA, ne jemi përsëri të mahnitur nga potenciali i jashtëzakonshëm brenda komunitetit inxhinierik për të nxitur ndryshime kuptimplota dhe për të formuar një të ardhme më të ndritshme dhe më të qëndrueshme për brezat që vijnë./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Prokuroria Themelore në Gjakovë në aksion kundër shkatërruesve të mjedisit

Published

on

Një kamion transportues dhe një ekskavator janë sekuestruar për shkak të aktivitetit ilegal të nxjerrjes së zhavorrit përgjatë shtratit të lumit Drini i Bardhë.

Lajmin e ka bërë të ditur Prokuroria Themelore në Gjakovë, përmes një njoftimi për media, teksa ka bërë të ditur se në disa fshatra të Komunës së Rahovecit, është duke u degraduar ambienti për shkak të aktivitetit të tillë ilegal.

“Prokurori koordinator për hetimin e krimeve kundër mjedisit, Kastriot Memaj, ka urdhëruar inicimin e rastit për veprën penale ‘Ndotja, degradimi ose shkatërrimi i mjedisit’ nga neni 338 i KPRK-së. Njëkohësisht, në koordinim me policinë, janë duke u ndërmarrë veprime aktive në drejtim të kapjes së kryesve të kësaj vepre penale”, thuhet në njoftim.

Tutje, thuhet se prokuroria mbetet e përkushtuar maksimalisht në luftimin e dukurive të tilla të kundërligjshme që degradojnë ambientin dhe u bëhet thirrje qytetarëve për bashkëpunim në luftimin e këtyre dukurive./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ura e Kukësit pritet të hapet më 1 qershor

Published

on

Segmenti tre kilometra i aksit Kukës-Morinë, pjesë e Rrugës së Kombit nga mbikalimi i Gostilit deri te ura e Kukësit tashmë është hapur për qarkullimin e mjeteve.

Plot tri javë iu deshën kompanisë koncensionare për vendosjen e shtresave të stabilizantit dhe asfaltimin e njërit segment rrugor që lidh dy anët e Urës së Re me Rrugën e Kombit, ndërsa po punohet për përgatitjen për asfaltimin e segmentit tjetër rrugor në hyrje të Urës së Re.

Konstrukti metalik i urës së re mbi Drin, tashmë është pozicionuar në bazamentin përfundimtar të saj ndërsa po punohet për montimin e pjesëve dhe vendosjen e shtresave të nevojshme drejt përmbylljes së projektit dhe vënien në funksion të plotë brenda muajit qershor, e gatshme për sezonin e verës.

I gjithë trafiku i mjeteve nga Shqipëria drejt Kosovës dhe anasjelltas, përgjatë tri javëve u devijua në qytetin e Kukësit përmes tri hyrjeve dhe një dalje.

Gjatë gjithë kësaj periudhe, nuk u shënuan incidente që kishin të bënin me pengesa në qarkullim për shkak të fluksit, ndërsa u arrit të mirëmenaxhohej siç duhet e me një orar të paracaktuar për mjetet e vogla dhe ato të transportit të mallrave.

Ura e Madhe lidh Rrugën e Kombit dhe dy brigjet e liqenit të Fierzës dhe konsiderohet si një nga urat me hapësirën më të madhe në Ballkan në tipologjinë e saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Inspektorati aksion për lirimin e hapësirave publike në Prishtinë

Published

on

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, ka njoftuar se Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike.

Rama përmes një postimi në ‘Facebook’, ka bërë me dije se po lirohen hapësirat që janë zënë me terrasat e lokaleve, në qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë”.

“Nuk lejohet uzurpimi i pronës publike! Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike të cilat ishin nxënë dhe po shfrytëzoheshin si pjesë (terrasa) të lokaleve. Këto ditë një e tillë është duke u larguar në zonën qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë””, ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending