Connect with us

Ndërtim

Rriten në SHBA shpenzimet për projektet e ndërtimit, nuk hiqen tarifat për materialet kryesore

Published

on

Punësimi në ndërtim dhe shpenzimet për projektet e ndërtimit u rritën përsëri në SHBA, por zyrtarët e shoqatës paralajmërojnë se rritja mund të ngecë nëse nuk hiqen tarifat për materialet kryesore të ndërtimit.

Sipas analizës së të dhënave të qeverisë nga Associated General Contractors of America (AGC) punësimi në ndërtim u rrit me 19,000 vende pune midis shkurtit dhe marsit, ndërsa shpenzimet për projektet e ndërtimit u rritën për muajin e 12-të radhazi në shkurt.

Megjithatë, AGC bëri thirrje që qeveria e SHBA t’i japë fund tarifave për materialet kryesore, si dhe të zgjerojë mundësitë e trajnimit dhe arsimimit për karrierën e ndërtimit. Zyrtarët e shoqatës thanë se industrisë do t’i duhet të marrë materiale në një bazë më në kohë dhe të punësojë qindra mijëra punëtorë shtesë në mënyrë që të ekzekutojë projekte që së shpejti do të financohen nga ligji Bipartizan i Infrastrukturës prej 1.2 trilion dollarësh, në krye të kërkesës së vazhdueshme për ndërtimin e shtëpive. dhe struktura private jorezidenciale.

Aktualisht ekzistojnë tarifa për lëndën drusore dhe çelikun dhe materialet e tjera të përdorura në industri.

“Kontraktorët po bëjnë pjesën e tyre për të shtuar punonjës dhe për të përfunduar projektet,” tha Stephen E. Sandherr, shefi ekzekutiv i shoqatës. “Por nuk do të ketë materiale apo punëtorë të mjaftueshëm për të shkuar nëse zyrtarët në Uashington dështojnë të lejojnë më shumë mallra në SHBA dhe të përgatisin më shumë punëkërkues për këto mundësi.”

Punësimi në industri arriti në 7,628,000 në mars, duke kaluar kulmin para pandemisë të vendosur në shkurt 2020 për herë të parë. Ndërtesat rezidenciale dhe kontraktorët e tregtisë së specializuar shtuan 7,600 punonjës në mars, dhe punësimi i sektorit tejkaloi nivelin e shkurtit 2020 me 161,000 ose 5.4%.

“Ndërtimi po kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në zgjerimin e punësimit dhe ekonomisë së përgjithshme,” tha Ken Simonson, kryeekonomist i AGC. “Por sektori po përballet me sfida në rritje për sa i përket plotësimit të vendeve të punës, marrjes së materialeve dhe mbajtjes së pagave dhe çmimeve në rritje.”/Media Ndërtimi.

Ndërtim

Prodhimi evropian i ndërtimit u rrit me 3.9% në muajin janar

Published

on

Në janar, prodhimi i ndërtimit në eurozonë pati një rritje prej 3.9%, krahasuar me muajin e kaluar, sipas shifrave të fundit të Eurostat.

Në raportin e euroindikatorëve të këtij muaji, dega e statistikave dhe e të dhënave të Komisionit Evropian raportoi gjithashtu se prodhimi i rregulluar sezonalisht vetëm në BE u rrit me 3.5%.

Prodhimi u rrit gjithashtu krahasuar me janarin 2022, me 0,9% në eurozonë dhe me 1,4% në BE.

Nga muaji në muaj, ndërtimet e ndërtesave në eurozonë u rritën me 4.2%, me inxhinierinë civile me 3.0%.

Në krahasimin e saj vjetor, shifrat e eurozonës nuk ishin aq pozitive, me ndërtimin e ndërtesave me 1.4% në janar 2023, krahasuar me janarin 2022. Sa i përket inxhinierisë civile, prodhimi ishte në -1.9%.

Nga një këndvështrim rajonal, Eurostat theksoi se rritja më e madhe në prodhim ishte në Gjermani (+12.6%), Slloveni (+9.8%) dhe Poloni (+7.0%).

Në anën tjetër të shkallës, rënia më e madhe e prodhimit u pa në Hungari (-5,0%), Rumani (-4,3%) dhe Belgjikë (-1,5%)./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

A mundet Kina të vazhdojë të rrisë pjesën e saj në tregun global të ndërtimit?

Published

on

Analiza e re e 200 kompanive më të mira të ndërtimit të International Construction ilustron se sa shpejt kompanitë kineze të ndërtimit kanë rritur pjesën e tyre në tregun global të ndërtimit.

Në dekadën e fundit, kompanitë kineze të ndërtimit kanë pothuajse dyfishuar pjesën e tyre në të gjitha të ardhurat e gjeneruara nga Top 200. Ndërsa në vitin 2012, firmat kineze përbënin 23.2% të të ardhurave totale, deri në vitin 2022 ishte 44%.

Siç tregon Top 200 më të fundit, të pesë kompanitë më të mëdha në listë tani vijnë nga Kina. Shitjet për firmat kineze në listë arritën në 866 miliardë dollarë vitin e kaluar, nga 697 miliardë dollarë një vit më parë.

Ndërkohë, vendet e tjera kanë parë që pjesët e tyre të të ardhurave në Top 200 ose të bien ose të qëndrojnë të pandryshuara.

Pjesa e Japonisë ra nga 14.2% një dekadë më parë në 9.4% në listën e vitit 2022. Spanja gjithashtu pati një rënie nga 7.3% në 2012 në 3.9% në shifrat më të fundit. Gjermania ra nga 3.5% në 2.2% dhe Holanda nga 2.5% në 1.6%.

Ndërkohë, pjesa prej 12.5% ​​e SHBA-së në listën e vitit 2022 ishte pak a shumë në përputhje me 12.1% që kishte në vitin 2012 dhe ishte një histori e ngjashme për kompanitë në Mbretërinë e Bashkuar me 4.2% në 2022, krahasuar me 4.5% në 2012.

Ngadalësimi i Kinës është i përkohshëm?

Kohët e fundit, Kina është përballur me një ngadalësim. Fundi i vitit 2022 pa një rënie graduale të besimit midis blerësve të ndërtimit, me Indeksin e Menaxherëve të Blerjeve (PMI) që ra në një pikë prej 54.4 në dhjetor nga 58.2 në tetor 2022. Indeksi PMI ndjek nivelet e besimit midis menaxherëve të blerjeve me një rezultat më të lartë që tregon besim më të madh në nivelet e ardhshme të punës. Një pikë nën 50 tregon se blerësit presin që tregu të tkurret./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Në lagjen TaukBahqe po ndërtohet një fushë sportive

Published

on

Drejtori i Sportit në Komunën e Prishtinës, Granit Rugova njofton se lagjja TaukBahqe po bëhet me fushtë të Streetball.

Rugova tregon se fusha do të ketë material nga goma, e hapur për të gjithë, dhe do të jetë në harmoni me ambientin e mrekullueshëm që e rrethon.

“Fushë për STREETBALL në TaukBahqe

Pas shumë kërkesave nga banorët e lagjes së TaukBahqes, posaçërisht të rinjtë e talentuar të saj, filluam me ndërtimin e fushës speciale për Streetball.

Bashkë, do të kombinojmë natyrën, sportin dhe ambiciet e rinisë tonë të mrekullueshme, për t’u dhënë platformë moderne në realizimin e ëndrrave të tyre.

Fusha do të ketë material nga goma, e hapur për të gjithë, dhe do të jetë në harmoni me ambientin e mrekullueshëm që e rrethon.”, deklaroi drejtori Rugova./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending