Connect with us

Trashëgimia Kulturore

Rreth 250 objekte të trashëgimisë kulturore rrezikohen nga mos restaurimi

Published

on

Sali Shoshi, nga Organizata për Trashëgimi Kulturore tha se gjatë luftës në Kosovë mbi 300 kulla dhe rreth 240 xhamive janë rrënuar.

“Një pjesë e tyre është rinovuar por jo të gjitha, shumica e kullave janë rrënuar për shkak se nuk ka pasur intervenim të shpejt, i kanë mbet vetëm muret dhe pronarët janë detyruar që këto mure, ato mbetje të rrënojave t’i pastrojnë dhe ato janë shuar komplet”, tha Shoshi.

Tutje ai tha se ende ka objekte të rrezikuara e që nevojitet intervenimi urgjent i tyre.

“Ka plotë sipas statistikave janë edhe rreth 250 ndërtesave që janë në rrezik të shkatërrimit qoftë nga lufta qoftë nga mos mirëmbajtja dhe kujdesi pas luftës, ato kërkojnë ndërhyrje të shpejt që t’ju jepet ndihma e parë”, tha Shoshi, për Shqip.com.

Tutje, Shoshi tregon që Organizata për Trashëgimi Kulturore, ka lansuar para 10-ditëve një program i cili financohet nga Qeveria e Kosovës, për intervenimet emergjente që i dedikohet këtyre ndërtesave me qëllim që të mund të qëndrojnë para një restaurimit të plotë./Media Ndërtimi.

Trashëgimia Kulturore

Trashëgimia kulturore në luftë me zjarret

Published

on

Muret, shkallët dhe disa dyer e dritare i kanë rezistuar zjarrit të madh, ndoshta për të mbetur dëshmia e vetme për vjetërsinë qindravjeçare të objektit.

Kulmi, i cili dikur ishte i mbuluar me tjegulla tradicionale, nuk shihet më. Aty kanë mbetur vetëm drunjtë që shpërfaqin vjetërsinë dhe veçantinë e objektit. Struktura nuk ka humbur, vërehet stili osman i ndërtimit mbi themelin me gurë.

Kjo është shtëpia e familjes Koroglu, e cila besohet të jetë ndërtuar në pjesën e parë të shekullit XIX.

Shtëpia konsiderohet prej më të vjetrave në jug të Mitrovicës dhe karakterizohet si tip i çardakut të mbyllur. Ajo nuk ka pësuar shumë ndryshime gjatë historisë, veçse sot është e rrethuar me ndërtesa shumëkatëshe.

E ndërtuar 300 vjet më parë, shtëpia ndodhet jo larg nga qendra e vjetër e qytetit dhe ende e ruan karakterin e destinuar për banim, edhe pse nuk shfrytëzohet si e tillë tash e një kohë.

Objekti, i cili është pjesë e listës së trashëgimisë kulturore për mbrojte të përkohshme në Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës (MKRS), u përfshi nga zjarri mbrëmjen e 31 tetorit – deri tani në rrethana të panjohura.

Deri tani janë të regjistruara tri raste të përpjekjeve për ta dëmtuar shtëpinë në Mitrovicë të Jugut, e cila gjithashtu ka pësuar nga moti me shi.

Sipas Fondit Kosovar “Trashëgimia Kulturore pa Kufij” (CHwB Kosovo), problemet do të evitoheshin me hartimin e planit të konservimit dhe me mbajtjen nën kontroll të ndërtimeve që ndodhin, në veçanti në zonat historike.

Sali Shoshi, nga CHwB Kosovo, thotë për Radion Evropa e Lirë se problemi qëndron në faktin se mbrojtja e trashëgimisë kulturore ose shpallja e tyre monumente, “nuk është treguar efektive, për shkak se nuk merret parasysh i gjithë konteksti ku ato ndërtesa janë ndërtuar”.

Trashëgimia kulturore në Kosovë mbrohet me ligj dhe dëmtimi është i dënueshëm me Kodin Penal.

Shtëpia e familjes Koroglu është objekti i tretë i trashëgimisë kulturore i djegur vetëm gjatë këtij viti.

Në muajin mars, nga zjarri është përfshirë objekti i Shkollës së Parë Shqipe në Ferizaj, ndërsa në gusht është djegur Muzeu i Muzikës në Gjakovë.

Shkolla e parë shqipe, apo siç njihet gjimnazi i vjetër “Ismail Qemali” në Ferizaj, tashmë është restauruar. Monumenti pritet të funksionalizohet si hapësirë kulturore e qytetit.

MKRS-ja ka njoftuar se kanë filluar punimet edhe në monumentin e Taphanës – Muzeun e Muzikës në Gjakovë – i cili është përfshirë nga zjarri muaj më parë.

Fillimisht parashihen punime në masa të sigurisë, për të vazhduar pastaj me projektin e restaurimit që synohet ta kthejë objektin në gjendjen e mëparshme.

Kosova numëron më shume se 1.500 asete që konsiderohen të rëndësishme për trashëgiminë kulturore.

Në Listën e Trashëgimisë Kulturore për Mbrojtje të Përkohshme ka kryesisht asete arkitekturore dhe arkeologjike.

Dhjetëra objekte, të cilat përfaqësojnë vlera të rëndësishme, janë përballur me vështirësi si dhe rrezik për shkatërrim.

Policia e Kosovës, ndërkaq, nuk iu përgjigj pyetjeve të REL-it në lidhje me hetimin e rasteve të djegies së tri objekteve të trashëgimisë kulturore sivjet.

Kosova ka në mbrojtje të përhershme edhe disa objekte të trashëgimisë kulturore, në mesin e tyre: Manastiri i Deçanit, ai i Graçanicës, Patriarkana e Pejës, Kalaja e Prizrenit e Xhamia e Sinan Pashës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Lista e trashëgimisë kulturore pasurohet edhe me tre asete nga rajoni i Prizrenit

Published

on

Në këtë vit, lista e trashëgimisë kulturore në mbrojtje të përkohshme pasurohet edhe me tre asete të rëndësishme nga rajoni i Prizrenit.

Shtëpia e familjes Muniku, Shtëpia familjes Tupeci dhe shkolla e vjetër në fshatin Mushtisht, Komuna e Suharekës i janë shtuar listës së trashëgimisë kulturore për mbrojtje të përkohshme.

Kujdesi institucional për këto vlera të trashëgimisë kulturore është një investim në identitetin tonë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Vazhdon inventarizimi dhe dokumentimi i trashëgimisë kulturore në Rahovec

Published

on

Qendra Rajonale për Trashëgimi Kulturore e Prizrenit ka njoftuar se po vazhdon procesi i inventarizimit dhe dokumentimit të trashëgimisë kulturore në Komunën e Rahovecit.

“Ky projekt është një detyrë periodike që synon të na ofrojë një pasqyrë të plotë të pasurisë sonë të trashëgimisë kulturore nëpërmjet vizitave në terren”, thuhet në njoftimin e Qendrës.

Sipas këtij njoftimi, qëllimi i projektit është evidentimi i gjendjes së monumenteve të trashëgimisë kulturore në regjionin e Prizrenit.

“Trashëgimia jonë është pasuri që duhet të ruhet dhe promovohet, dhe kjo është një hap tjetër drejt këtij qëllimi”, njofton QRTKP./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending