Connect with us

Infrastrukturë

Rinis çmontimi në centralin bërthamor të Çernobilit

Published

on

Çmontimi i termocentralit bërthamor të Çernobilit (ChNPP) në Ukrainë ka rifilluar, pasi komisioni i licencimit mori vendimin për të riinstaluar licencat për menaxhimin dhe çmontimin e mbetjeve radioaktive.

Licencat u hoqën nga Inspektorati Shtetëror Rregullator Bërthamor i Ukrainës (SNRIU) në fillim të këtij viti, pasi centrali (i cili njihet edhe si Çornobili) ra nën pushtimin e forcave ruse gjatë pushtimit të Ukrainës.

Kjo do të thoshte se menaxhimi i mbetjeve radioaktive dhe punimet e çmontimit në Njësitë 1-3 u ndërprenë përkohësisht pasi rregullatori besonte se pushtimi kishte ndikuar në funksionimin e kantierit dhe se punë të tilla nuk do të përmbushnin standardet e sigurisë.

Pas tërheqjes së forcave ruse nga vendi, ChNPP kreu një “fushë të madhe pune” për të provuar se mund të përmbushte kushtet e përcaktuara nga komisioni i licencimit.

Ajo gjithashtu duhej të provonte se struktura e saj organizative do të plotësonte kërkesat e përcaktuara nga standardet dhe rregulloret e sigurisë bërthamore dhe rrezatuese.

Igor Khomyak, kreu i Departamentit të Licencimit të ChNPP, tha se “Vlefshmëria e licencave u rifillua pas dorëzimit të dokumenteve në SNRIU që konfirmojnë aftësinë e NPP Chornobyl për të përmbushur kushtet për zbatimin e sigurt të aktivitetit lejues pas çlirimit të territorit të zonës së përjashtimit nga pushtuesit rusë.

“Vendimi është marrë duke marrë parasysh rezultatet e një vlerësimi ekspert të kryer nga SNRIU me përfshirjen e ekspertëve të SSTC NRS. SNRIU gjithashtu i propozoi ChNPP-së të zbatojë një sërë masash shtesë për të përmirësuar nivelin e sigurisë së objekteve, sipas rekomandimeve të vlerësimit të ekspertëve.”, tha Khomyak.

Punimet e çmontimit në vend rifilluan në fillim të këtij muaji, me aktivitetet e përpunimit dhe asgjësimit të mbetjeve radioaktive./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Me tenderë njëburimorë, këta pronarë do t’i gëzojnë së shpejti shtëpitë e reja në veri

Published

on

Ministria e udhëhequr nga ministri Liburn Aliut, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, vazhdon të japë tenderë njëburimorë.

Për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në veri në të dy tenderët ka vazhduar me procedurë të negociuar, shkruan Indeksonline.

Me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në pjesën veriore të Mitrovicës ka shpërblyer dy kompani.

Sipas dosjes së tenderit të publikuar në platformën E-prokurimi për ndërtim të 11 shtëpive e ka shpërblyer me kontratë kompaninë “Limitproject Sh.P.K” me vlerë të kontratës mbi 63 mijë euro.

Lista e pronarëve të cilëve do të iu ndërtohet shtëpia.

Po ashtu edhe për renovimin e 4 shtëpive në veri të vendit me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës kjo ministri e ka shpallur fituese kompaninë “Able Group Sh.P.K nga Prishtina me vlerë të kontratës 18 mijë e 255 euro.

Continue Reading

Infrastrukturë

Volvo prezanton një linjë të re të makinerive me naftë dhe elektrike

Published

on

Volvo CE ka prezantuar linjen e re të makinerive të prodhuara, duke shfaqur makineri me naftë dhe elektrike në selinë e saj në Eskilstuna, Suedi.

Kompania prezantoi një linjë të re ekskavatorësh me zvarritës që përfshinte Volvo EC500, EC400 dhe EC230, të cilët kanë peshë maksimale funksionimi përkatësisht 52, 41 dhe 25 ton.

Gama përmban gjithashtu EC210 dhe ECR145, të cilat të gjitha janë përmirësuar me teknologji inteligjente në një sistem të ri elektro-hidraulik. Ndërfaqja e përmirësuar njeri-makinë (HMI) është projektuar për të rritur efikasitetin e karburantit, produktivitetin, sigurinë dhe efektivitetin e përgjithshëm të kostos.

“Ne kemi qenë gjithmonë krenarë që udhëheqim tregun me linjën tonë inovative të ekskavatorëve, dhe tani me këtë gamë të re ne po ndihmojmë klientët tanë të përfitojnë edhe më shumë nga makinat e tyre.”, deklaroi Kurt Deleu, shefi i Ekskavatorëve të Menaxhimit të Produkteve të Volvo CE.

Sipas prodhuesit, makinat e reja “janë një zgjedhje më e pastër dhe më e zgjuar për klientët që kërkojnë të dekarbonizojnë operacionet e tyre”.

Ngarkuesit me rrota dhe ekskavatori me rrota mbështeten nga gamën më të gjerë të zgjidhjeve të karikimit të kompanisë deri më sot, të cilat përfshijnë njësinë e re të lëvizshme të energjisë PU40, për pajisje kompakte./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Firmat franceze dhe daneze do të ndërtojnë “tunelin e shpërthimit të reve”

Published

on

Dy kontraktorë që punojnë në sipërmarrje të përbashkët janë përzgjedhur për të ndërtuar tunelin e shpërthimit të reve në Valby sipas një kontrate me vlerë 490 DKK (71.3 milionë dollarë amerikanë).

Tuneli është projektuar për të mbrojtur pjesën perëndimore të Frederiksberg, pranë Kopenhagës, nga përmbytjet gjatë shpërthimeve të reve dhe reshjeve të mëdha.

Kontraktori danez MT Højgaard Danmark dhe kompania franceze Eiffage do të ndërtojnë projektin për kompaninë e shërbimeve më të mëdha të Kopenhagës HOFOR dhe firmën lokale të shërbimeve Frederiksberg Forsyning.

Tuneli nëntokësor do të jetë 2380 m i gjatë dhe do të ndërtohet si tunel i shpuar me diametër të brendshëm 3.4 m. Tuneli do të ketë kapacitetin për të trajtuar të ashtuquajturat ngjarje 100-vjeçare të shiut dhe do të mbështesë rrjetin e ujërave të zeza duke mbledhur ujërat e tejmbushur nga sistemi i kanalizimit derisa uji të mund të pompohet në impiantin e trajtimit të ujërave të zeza.

Në rastet e shiut ekstrem, uji gjithashtu mund të përcillet drejtpërdrejt në Kalveboderne, një trup ujor në jug të Kopenhagës.

Ndërtimi do të fillojë në vitin 2024 me ngritjen e katër kantiereve dhe boshteve të ndërtimit dhe projekti është planifikuar të dorëzohet në vitin 2028./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending