Connect with us

Infrastrukturë

Riaktivizimi i hapësirave publike me pajisje fitnesi në natyrë

Published

on

Në mjediset urbane moderne, hapësirat e gjelbra si kopshtet, oborret e shtëpive dhe parqet publike po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme për të siguruar ekuilibër në jetën tonë të përditshme. Në rastin e këndeve të lojërave, të cilat janë hapësira publike kryesore për fëmijët, lind pyetja: nëse bëjmë kënde lojërash ku fëmijët të kalojnë kohën dhe të luajnë, pse të mos e shtrijmë këtë ide për t’u shërbyer edhe të rriturve? Të rriturit duhet të jenë të pranishëm në këndet e lojërave, duke shoqëruar fëmijët e tyre, ndaj pse të mos zgjerohen këto zona që të bëhen interesante dhe përfshirëse edhe për të rriturit?

Është kjo ide që impulson Gritbird, një prodhues finlandez i pajisjeve të fitnesit në natyrë. Duke siguruar një vend për të rriturit për të lëvizur dhe për të ushtruar në hapësira publike, ata janë në gjendje të përdorin mjete dhe lëvizje të thjeshta për të ofruar rezultate efektive. Kjo shkon përtej fitnesit; është një angazhim për t’i bërë stërvitjet në natyrë gjerësisht të aksesueshme për publikun, ndërkohë që harmonizohen me peizazhe të ndryshme, duke frymëzuar arkitektët dhe dizajnerët e peizazhit për të ripërcaktuar hapësirat publike.

Pajisja kombinon funksionalitetin shumëdimensional me dizajnin nordik, duke vendosur një standard të ri për integrimin e shëndetit dhe estetikës. Gama aktuale e produkteve, seritë Grit- dhe Nolla, janë projektuar për t’u përdorur në stërvitje me peshë trupore shumë efektive, ndërsa përshtaten në një gamë të larmishme peizazhesh dhe mjedisesh piktoreske. Seria Grit është projektuar me forma universale, natyrale në mendje duke e bërë atë lehtësisht të arritshme për të gjitha grupmoshat. Seria Nolla, nga ana tjetër, ndjek një dizajn minimalist që kombinon thjeshtësinë dhe funksionalitetin e lartë. Të përshtatshme për parqe publike, përgjatë brigjeve të lumenjve ose në çatitë e qyteteve, ato lehtësojnë stërvitjet duke u bërë pjesë integrale e rrethinës së tyre. Aksesi në pajisjet e stërvitjes, në fund të fundit, është gjithnjë e më i rëndësishëm për të menaxhuar kostot e kujdesit shëndetësor globalisht në rritje.

Produktet Gritbird prodhohen në Finlandë dhe janë bërë nga materiale të qëndrueshme dhe të qëndrueshme si çeliku inox dhe plastika e ricikluar, të cilat ndihmojnë në promovimin e ekonomisë rrethore. Ky angazhim për dizajnin ekologjik përputhet me vlerat e kompanisë, duke siguruar që çdo pajisje jo vetëm t’i shërbejë qëllimit të saj të fitnesit, por gjithashtu të kontribuojë në një peizazh urban të qëndrueshëm dhe të qëndrueshëm.

Inovacioni i tij në dizajnimin e produktit u ofron përdoruesve mundësinë për të kryer ushtrime të ndryshme të peshës trupore në të gjitha rrafshet kryesore të lëvizjes, si shtytje/tërheqje vertikale dhe horizontale. Shumë i adaptueshëm, përdoruesit mund të rregullojnë nivelin e vështirësisë thjesht duke ndryshuar pozicionet e trupit. Ky shkathtësi jo vetëm që i përshtatet një spektri të gjerë nivelesh fitnesi, por gjithashtu ndihmon që stërvitjet në natyrë të jenë të arritshme universalisht.

Koncepti i stërvitjes me peshë trupore është një metodë e lehtë, e sigurt dhe efektive që është e përshtatshme për të gjitha grupmoshat dhe mund të bëhet një nga themelet e një jete më të shëndetshme. Këto lloje ushtrimesh efikase përputhen me prirjen globale drejt thjeshtësisë në fitnes, ku mjetet më të drejtpërdrejta japin rezultatet më të efektshme pasi, sipas studimeve, ushtrimet me peshë trupore janë po aq të mira sa edhe pesha e lirë për rritjen e muskujve.

Pajisjet Gritbird u ofrojnë arkitektëve dhe dizajnerëve të peizazhit mjete për të transformuar hapësirat publike si vizualisht ashtu edhe funksionalisht. Përveç kësaj, pajisjet e fitnesit në natyrë jo vetëm që promovojnë një mënyrë jetese më të shëndetshme, por gjithashtu kontribuojnë në harmoninë vizuale të mjediseve urbane, pasi ato mund të integrohen pa probleme në peizazhet rurale, pranë lumenjve ose deteve, në qendrat e qyteteve dhe madje edhe në çati, duke ofruar fleksibilitet në dizajn dhe vendosje.

Përtej estetikës dhe funksionalitetit, kosto-efektiviteti është pjesë e angazhimeve të markës, pasi shkathtësia e pajisjeve do të thotë që nevojiten më pak pajisje në krahasim me pajisjet tradicionale të fitnesit. Kjo e bën atë një zgjidhje ekonomikisht të qëndrueshme për arkitektët dhe projektuesit e peizazhit që kërkojnë të krijojnë hapësira publike me ndikim dhe efikasitet. Kur bëhet fjalë për krijimin e hapësirave publike të gjalla dhe aktive, është thelbësore një lëvizje drejt një peizazhi urban më të shëndetshëm, më tërheqës vizualisht.

Infrastrukturë

Së shpejti parkim publik me energji diellore në Durrës

Published

on

Një parkim modern multifunksional po ndërtohet në Durrës, në shërbim jo vetëm të qytetarëve, por edhe në funksion të sezonit turistik.

Për të inspektuar punimet, ishte prezent në kantier Kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga kryebashkiakja e Durrësit Emiriana Sako dhe nga drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit, Dritan Agolli. “Është një objekt i cili ndodhet në një pozicion shumë të mirë, shumë afër me qytetin.

Durrësi ka një shtim të fluksit të lëvizjes gjatë sezonit turistik dhe një nevojë të madhe për parkim dhe mendojmë që me këtë godinë, me përfundimin e saj do të japim një shërbim të mirë pasi këtu do të akomodohen 400 vende parkimi,

do të ketë poste për biçikletat, karikues elektrik për mjetet elektrike dhe nga pjesa tjetër e funksioneve të objektit kemi parashikuar edhe hapësira të tjera funksionale si zyra të cilat mund të jenë në funksion të transportit publik në qytetin e Durrësit, por edhe salla për aktivitete të ndryshme”, – u shpreh kryetarja e bashkisë së Durrësit.

Godina do të furnizohet me energji falë paneleve diellore ndërkohë që projekti është konceptuar që të funksionoj si një rampë nga hyrja, deri në katin e fundit. Kjo gjë do të bëjë të mundur uljen e sipërfaqes së qarkullimit.

“Nga pikëpamja e teknologjisë ka për të qenë e gjitha me panele fotovoltaike që do të krijojë qëndrueshmëri nga pikëpamja e eficiencës së energjisë së parkimit.

Nuk është thjesht një hapësirë parkimi, por është një hapësirë me jetë e gjallëri gjatë gjithë kohës”, – theksoi drejtori i FSHZH, Agolli. Objekti është i vendosur në një nyje strategjike të qytetit.

“Nga e djathta kemi Portin turistik që po ndërtohet dhe pjesën e portit e Durrësit ekzistues dhe në të majtë kemi godinën e hekurudhës ku ka filluar puna me shtrimin e linjës Durrës – Tiranë dhe Durrës – Aeroport dhe mendojmë se është një nyje shumë e rëndësishme strategjike dhe ky objekt është i një nevoje shumë të lartë për qytetin – tha kryebashkiakja Sako.

Ky projekt, pritet të lehtësojë trafikun në qytet sidomos gjatë sezonit veror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Prokuroria urdhëron ndalimin e punimeve në rrugën ‘Gëzim Sahiti’ në Ferizaj

Published

on

Pas reagimeve dhe deklaratave të organizatës AVONET dhe shqetësimeve për mos respektim të vendimit të gjykatës themelore në Prishtinë dhe gjykatës së apelit, Prokuroria Themelore në Ferizaj ka urdhëruar inspektoriatin komunal në Ferizaj që të ndalojë punimet që po zhvillohen kundërligjshëm në rrugën Gëzim Sahiti.

Reagimi i prokurorisë vie si rezulatat i takimit të përbashkët me Kryeprokurorin z. Jashari, AVONET dhe banorët e lagjes. Në takim u shtjelluan dhe u prezantuan të gjitha faktet, provat dhe gjendja faktike, e rastit në fjalë.

Prokuroria me veprimet e saja ndaloi vazhdimi e shkeljeve ligjore nga kompania e përfshirë në çështje.

Rrjeti i Organizatave Jo-Qeveritare AVONET shpreh shqetësimin e thellë lidhur me veprimet e kundërligjshme të Drejtorisë së Urbanizmit, në lidhje me zbatimin e vendimeve gjyqësore, konkretisht Aktvendimin A.nr.1365/23 të Gjykatës Themelore në Prishtinë dhe Aktvendimin AA.nr.855/23 Gjykatës së Apelit. Këto vendime kanë bërë shtyrjen e ekzekutimit të vendimit të lejes ndërtimore në rrugën Gëzim Sahiti, në Ferizaj.

Këto veprime të kundërligjshme janë duke u bërë në një amulli totale të krijuar nga Drejtoria e Urbanizmit dhe Mjedisit në Komunën e Ferizajt. Për AVONET kjo amulli e krijuar është manifestim i paditurisë ose kapjes së Komunës së Ferizajt nga mafia e betonit.

AVONET ka parashtruar kërkesa për qasje në dokumente publike në Gjykatën Supreme dhe në Gjykatën Themelore në Prishtinë ku ka kërkuar sqarime në lidhje me rastin e krijuar nga zyrtarët e Komunës së Ferizajt. Nga këto institucione kemi pranuar informacione zyrtare se vendimi gjyqësor në lidhje me rastin në fjalë ende nuk është ekspedituar (dërguar) në gjykatën e shkallës së I-rë gjegjësisht Gjykata Themelore në Prishtinë nuk e ka pranuar ende këtë vendim gjyqësor.

Nga përgjigjjet e Komunës së Ferizajt shohim se zyrtarisht organet komunale nuk kanë marr asnjë veprim, në drejtim të fillimit të punimeve në objektin banesor në rrugën Gëzim Sahiti. Kurse nga gjendja faktike në terren shohim se punimet zhvillohen pa u penguar fare, madje punëkryerësit deklarohen se kanë leje pune nga Komuna e Ferizajt. Për këtë kemi njoftuar edhe organet e rendit siç është Prokuroria Themelore në Ferizaj dhe Policia e Kosovës, por deri më tani nuk kemi parë asnjë veprim nga organet në fjalë. AVONET vlerson se me këtë mosveprim po rrezikohet rëndë siguria juridike e qytetarëve.

Continue Reading

Infrastrukturë

Rruga Kijevë – Dollc, jepen zotime se do të kryhen brenda afatit

Published

on

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka marrë pjesë në inaugurimin e nisjes së punimeve të projektit “Zgjerimi i rrugës nacionale N9-Segmenti Kijevë-Dollc”, më 19.04.2024.

Me këtë rast, ai tha se punimet e kësaj rruge do të kenë edhe mbikëqyrës të punëve të kryera.

Ndërsa zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi njoftoi që janë tri llote të punimeve të kësaj rruge.

Ai tha se afati për llotin më të madh është 260 ditë, por u shpreh i bindur se punimet do të realizohen para këtyre afateve.

“E nisëm me Podujevën për të vazhduar me Mitrovicën me ritëm të lartë dhe tani po e fillojmë ndërtimin e rrugës në drejtim të Pejës. Janë tri llote. Afati më i gjatë është 260 ditë për llotin me të madh, por unë jam i bindur që do të realizohen para këtij afati të gjitha llotët”- tha ai.

Kurti dhe Durmishi u pyeten edhe lidhur me ankesat e qytetarëve që për shkak të punimeve do të mbyllen disa biznese.

Durmishi tha se devijimi i rrugës ka filluar shumë më herët.

Komplet elaborimin e studimit ua kam dhënë përfaqësuesve të bizneseve”- tha ai.

Ndërsa, kryeministri Kurti tha se kjo çështje do të diskutohet dhe se nuk dëshirojnë ta dëmtojnë askënd për shkak të këtyre punimeve.

Po ashtu, ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu tha se po i kushtohet rendësi që shpronësimet të kryhen në kohë në mënyrë që të mos krijojnë probleme tjera.

“Në dallim të projekteve të mëhershme ajo që i kemi kushtuar rendësi është që shpronësimet të kryhen në kohë dhe të mos kemi problem me shpronësime, të cilat pastaj na krijojnë pengesa në projekt. Ky projekt është duke u realizuar në mbikëqyrjen e një kompanie. Të gjitha këto na sigurojnë që punimet të kryhen në kohë”- tha Aliu.

Ai ka njoftuar më 25.03.2024 se është nënshkruar kontrata për fillimin e ndërtimit të rrugës Prishtinë – Pejë, segmenti Kijevë-Dollc.

Kjo kontratë, siç ka bërë të ditur ministri, kap vlerën 21 milionë euro dhe se rruga do të jetë me katër korsi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending