Connect with us

Infrastrukturë

Realizohet projekti fotovoltaik në katër objekte të Mamushës në vlerë prej 45,652 euro

Published

on

Me mbështetjen e BE-së, Bankës Botërore dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës, është realizuar projekti fotovoltaik në katër objekte në komunën e Mamushës, të cilat përfshijnë Kuvendin Komunal, Objektin e Administratës, Gjimnazin “Ataturk” dhe shkollën “Anadolu”, një investim ky prej 45,652€.

Qëllimi i këtij projekti është të zvogëlojë varësinë e konsumit të energjisë elektrike nga rrjeti elektrik për këto ndërtesa dhe në të njëjtën kohë të promovojë përdorimin e burimeve të rinovueshme të energjisë dhe energjisë së pastër.

Para zbatimit të projektit është kryer një studim fizibiliteti, i cili ka rezultuar se prodhimi nga sistemi fotovoltaik në Kuvendin Komunal do të mbulojë 73% të konsumit të saj të energjisë elektrike. Kjo do të thotë se vetëm 27% e energjisë elektrike do të konsumohet nga rrjeti elektrik i operatorit të sistemit të shpërndarjes.

Ky projekt është një hap i rëndësishëm drejt promovimit të praktikave të qëndrueshme dhe reduktimit të emetimeve të karbonit. Duke përdorur burimet e rinovueshme të energjisë, ne jo vetëm që mund të reduktojmë ndikimin mjedisor të aktiviteteve tona, por edhe të kontribuojmë në zhvillimin e një shoqërie më të qëndrueshme./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Barcelona shpallet nga UNESCO kryeqyteti Botëror i Arkitekturës për vitin 2026

Published

on

Duke iu bashkuar Kopenhagës dhe Rio de Zhaneiros, Barcelona është emëruar Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës i UIA-s për vitin 2026 nga UNESCO.

Ky titull njeh angazhimin e qytetit për të promovuar vlerat e arkitekturës, planifikimit urban dhe qëndrueshmërisë. Duke kaluar Pekinin si pretendenti tjetër për titullin e vitit 2026, Barcelona fitoi ofertën me propozimin e saj të titulluar “Një sot, një nesër”, me një plan për të pritur një seri ngjarjesh transformuese në të gjitha rrethet e saj dhe për t’u bërë një laborator kërkimor që analizon kapacitetin e arkitektura për të transformuar realitetin me kalimin e kohës.

Për dhjetë muaj, nga festivali i Santa Eluàlia në shkurt në Santa Llúcia në dhjetor, qyteti planifikon të jetë i gjallë me një gamë të gjerë aktivitetesh që synojnë angazhimin e publikut. Sipas përditësimit të fundit të qytetit, kalendari do të përfshijë ekspozita, rrugë arkitekturore të drejtuara, seminare, dyer të hapura për ndërtesa të rëndësishme, instalime dhe konferenca të nivelit të lartë.

Kryetari i bashkisë, Juame Collboni dhe UNESCO-UIA kanë paraqitur një qasje gjithëpërfshirëse për edukimin dhe përfshirjen e qytetarëve në ligjërimin arkitektonik. Kryebashkiaku Callboni theksoi qëllimet e dyfishta të këtyre nismave: thellimin e të kuptuarit publik të rolit të arkitekturës në përmirësimin shoqëror dhe nxitjen e një vlerësimi të ri për peizazhin ekzistues urban. Nisma planifikon gjithashtu një ceremoni hapëse dhe mbyllëse me ndikim, duke shfaqur ndriçimin e vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në të gjithë qytetin, duke shtuar një festë vizuale të trashëgimisë arkitekturore të Barcelonës.

Në lajme të tjera të ngjashme në Barcelonë, përfundimi i shumëpritur i Sagrada Familia pritet të bëhet në vitin 2026, që përkon me 100 vjetorin e vdekjes së Antoni Gaudi. Këtë vit, Bienalja Evropiane Nomadike, Manifesta 15 Barcelona Metropolitana ka zbuluar një program të decentralizuar që përfshin peizazhin e qytetit nga 8 shtatori deri më 24 nëntor.

Themeluar në vitin 1948, Unioni Ndërkombëtar i Arkitektëve (UIA) është një organizatë joqeveritare e mbështetur nga UNESCO dhe synon të nxjerrë në pah rolin e arkitekturës dhe planifikimit urban në formësimin e një të ardhmeje të qëndrueshme dhe trajtimin e sfidave globale. I caktuar çdo tre vjet, Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës së qytetit do të bëhet një forum ndërkombëtar për debat rreth çështjeve që lidhen me mjedisin urban./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Prezantohet koncepti i çerdhe-kopshtit në lagjen Kolovicë e Vjetër

Published

on

Synimi i këtij projekti është të përfshijë prioritizimin e sigurisë, krijimin e hapësirave të përshtatshme dhe fleksibile për moshën, maksimizimin e dritës natyrore dhe sigurimin e ventilimit të duhur.

Zonat e lojēs në natyrë, stimulimi ndijor`dhe konsideratat akustike  kontribuojnë në një mjedis të të mësuarit holistik. Qasshmëria për të gjithë dhe hapësirat e aktiviteteve janë elementë thelbësorë. Integrimi i teknologjisë, duke i dhënë përparësi qëndrueshmërisë dhe përzgjedhja e mobiljeve për femijët ndikojnë në ngritjen e dizjanit në një nivel më të lartë.

Sinteza e këtyre elementëve do të sigurojë një mjedis edukues dhe frymëzues, që pērputhet me filozofinë arsimore, duke promovuar mirëqenien dhe zhvillimin e  nxënësve të rinj.

Ndērtesa ka një masë dhe formë tẽ  balancuar, duke kombinuar funksionalitetin me tërheqjen estetike. Ajo pērfshin karakteristika të qëndrueshmërisë si kulmi me panele  diellore, duke treguar një pěrkushtim  ndaj pērgjegjësisë mjedisore

Elemente arkitekturore, të tilla si dizajni i thjeshtẽ dhe mikëpritës i fasadave dhe ndriçimi natyral, kontribuojnë si në formë ashtu edhe  nẽ funksion. Në përgjigje të lokacionit, ndërtesa merr parasysh orientimin për efikasitet optimal të energjisë, integron peizazhin për një lidhje pa probleme me mjedisin dhe  demonstron ndjeshmëri kontekstuale ndaj strukturave fqinje./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Biblioteka Kombëtare ua krijon qasjen më të lehtë personave me aftësi të kufizuara

Published

on

Në objektin e Bibliotekës Kombëtare, “Handikos” ka përuruar punimet për krijimin e qasjes infrastrukturore për persona me aftësi të kufizuara, raporton Ekonomia Online. Persona me aftësi të kufizuar bënë gjiro rreth bibliotekës.

Përveç kësaj, në objektin e bibliotekës ishin të vendosura edhe pllaka taktile të cilat shërbejnë për lehtësimin e ecjes lirshëm të persona të verbër./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending