Connect with us

Infrastrukturë

Qytetet e mëdha kanë nevojë për ndërtesa të larta

Published

on

Rrokaqiejt mbeten të diskutueshëm në shekullin e 21-të, megjithatë ato po bëhen më të gjata dhe më të shumta. Shtatë herë më shumë ndërtesa prej 150 metrash ose më të larta kanë dalë që nga viti 2000 sesa janë ndërtuar në të gjithë shekullin e 20-të. Pesë dekada më parë, lartësia e ndërtesës më të lartë të përfunduar çdo vit në nivel global ishte mesatarisht rreth 250 metra (55-60 kate). Në ditët e sotme, ato janë zakonisht dyfishi i asaj lartësie.

Që nga lindja e rrokaqiellit në fund të shekullit të 19-të, kritikët kanë argumentuar se ndërtesa e lartë merr më shumë nga shoqëria sesa jep në këmbim. Shumë arkitektë parashikuan vdekjen e tyre eventuale, duke përfshirë Frank Lloyd Wright, i cili më vonë u kthye në vath në 1956 me prototipin e tij të lartë milje për Çikago.

Rreth fundit të shekullit të 20-të, qytetet shpesh ndaluan rrokaqiejt. Deri në vitin 1921, të paktën 22 qytete të SHBA – përfshirë Çikago – kishin kapele lartësie. Në 1894, Londra kufizoi ndërtesat në 24 metra të larta. Megjithatë, kufijtë e lartësisë përfundimisht ranë në rrugë, pasi qytetet kuptuan se ato shkaktonin më shumë dëm sesa dobi duke kufizuar ndërtimin e ndërtesave të nevojshme.

Kur qyteti i Nju Jorkut mori një qasje të ndryshme në vitin 1916 duke rregulluar format e ndërtesave përmes rregullave të prapambetjes, dhe horizonti i tij u rrit si kërpudha në vitet e njëzeta të zhurmshme, qytetet globale mësuan një mësim: qytetet e mëdha kanë nevojë për ndërtesa të larta për t’i ndihmuar ata të lulëzojnë. Në fund të shekullit, edhe Londra e kuptoi se kishte nevojë për ndërtesa të larta dhe e ktheu refuzimin e mëparshëm të tyre.

Për të kuptuar pse është kështu, duhet të bëjmë një hap prapa dhe të bëjmë një pyetje më të gjerë: pse shumica në rritje e popullsisë së botës jeton në qytete? Përgjigja themelore është tregjet. Qytetet janë, para së gjithash, tregjet e punës, ku njerëzit gjejnë punën e tyre. Në këtë kuptim, qytetet janë motorët që fuqizojnë jetën tonë ekonomike.

Duke pasur parasysh rëndësinë jetike të qytetit në jetën tonë, si duhet të organizohet për të funksionuar më mirë? Përgjigja është përmes tregut të tokës. Siç është përmbledhur bukur nga planifikuesi urban dhe autori Alain Bertaud, tregu i tokës “siguron një nxitje të fortë për përdoruesit për të përdorur sa më pak tokë të jetë e mundur në zonat ku ka një kërkesë të madhe”.

Nju Jorku dhe Londra kanë rregulla që penalizojnë zhvilluesit për gjenerimin e sasive të tepërta të karbonit. Kjo është politika e duhur dhe duhet të zgjerohet për të gjithë pronarët e pronave.

Jeta në rrugë: ndërtesat e larta janë kritikuar për shkatërrimin e jetës në rrugë. Po, ndonjëherë këto ndërtesa mund të ndjehen dërrmuese. Megjithatë, planifikimi i qytetit dhe dizajni urban që i jep përparësi këmbësorëve mund të stimulojë më pas ndërtesat që lidhen më mirë me rrugën. Problemi i vërtetë i qyteteve moderne është se shumë automobila zënë shumë tokë urbane. Reduktimi i përdorimit të makinave dhe hapja e hapësirave publike janë nxitësit e vërtetë të gjallërisë urbane.

Qytetet e mëdha kanë rrokaqiej sepse na lejojnë të jetojmë, të punojmë dhe të luajmë së bashku. Kjo nuk do të thotë se ndërtesat e larta janë kudo ose se të gjitha qytetet kanë nevojë për to. Por ato i shërbejnë një qëllimi të rëndësishëm. Kur dëgjojmë tokën – kur lëmë vlerën e gjeografisë të na flasë – rrokaqiejt mund të ngrihen në vendin e duhur në kohën e duhur./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Prokuroria Themelore në Gjakovë në aksion kundër shkatërruesve të mjedisit

Published

on

Një kamion transportues dhe një ekskavator janë sekuestruar për shkak të aktivitetit ilegal të nxjerrjes së zhavorrit përgjatë shtratit të lumit Drini i Bardhë.

Lajmin e ka bërë të ditur Prokuroria Themelore në Gjakovë, përmes një njoftimi për media, teksa ka bërë të ditur se në disa fshatra të Komunës së Rahovecit, është duke u degraduar ambienti për shkak të aktivitetit të tillë ilegal.

“Prokurori koordinator për hetimin e krimeve kundër mjedisit, Kastriot Memaj, ka urdhëruar inicimin e rastit për veprën penale ‘Ndotja, degradimi ose shkatërrimi i mjedisit’ nga neni 338 i KPRK-së. Njëkohësisht, në koordinim me policinë, janë duke u ndërmarrë veprime aktive në drejtim të kapjes së kryesve të kësaj vepre penale”, thuhet në njoftim.

Tutje, thuhet se prokuroria mbetet e përkushtuar maksimalisht në luftimin e dukurive të tilla të kundërligjshme që degradojnë ambientin dhe u bëhet thirrje qytetarëve për bashkëpunim në luftimin e këtyre dukurive./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ura e Kukësit pritet të hapet më 1 qershor

Published

on

Segmenti tre kilometra i aksit Kukës-Morinë, pjesë e Rrugës së Kombit nga mbikalimi i Gostilit deri te ura e Kukësit tashmë është hapur për qarkullimin e mjeteve.

Plot tri javë iu deshën kompanisë koncensionare për vendosjen e shtresave të stabilizantit dhe asfaltimin e njërit segment rrugor që lidh dy anët e Urës së Re me Rrugën e Kombit, ndërsa po punohet për përgatitjen për asfaltimin e segmentit tjetër rrugor në hyrje të Urës së Re.

Konstrukti metalik i urës së re mbi Drin, tashmë është pozicionuar në bazamentin përfundimtar të saj ndërsa po punohet për montimin e pjesëve dhe vendosjen e shtresave të nevojshme drejt përmbylljes së projektit dhe vënien në funksion të plotë brenda muajit qershor, e gatshme për sezonin e verës.

I gjithë trafiku i mjeteve nga Shqipëria drejt Kosovës dhe anasjelltas, përgjatë tri javëve u devijua në qytetin e Kukësit përmes tri hyrjeve dhe një dalje.

Gjatë gjithë kësaj periudhe, nuk u shënuan incidente që kishin të bënin me pengesa në qarkullim për shkak të fluksit, ndërsa u arrit të mirëmenaxhohej siç duhet e me një orar të paracaktuar për mjetet e vogla dhe ato të transportit të mallrave.

Ura e Madhe lidh Rrugën e Kombit dhe dy brigjet e liqenit të Fierzës dhe konsiderohet si një nga urat me hapësirën më të madhe në Ballkan në tipologjinë e saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Inspektorati aksion për lirimin e hapësirave publike në Prishtinë

Published

on

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama, ka njoftuar se Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike.

Rama përmes një postimi në ‘Facebook’, ka bërë me dije se po lirohen hapësirat që janë zënë me terrasat e lokaleve, në qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë”.

“Nuk lejohet uzurpimi i pronës publike! Inspektorati i Kryeqytetit po vazhdon me lirimin e hapësirave publike të cilat ishin nxënë dhe po shfrytëzoheshin si pjesë (terrasa) të lokaleve. Këto ditë një e tillë është duke u larguar në zonën qendër në afërsi të “Pallatit të Rinisë””, ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending