Connect with us

Opionion

Qytetet dhe lagjet po zhvillohen nga Instagrami!

Published

on

Nëse keni filluar të udhëtoni përsëri që nga pandemia, mund të keni vënë re diçka shqetësuese. Ndoshta e keni zbuluar edhe para bllokimit. Kudo duket njësoj, edhe pse çdo qytet shpall më fort se kurrë se ata janë unikë dhe të ndryshëm.

Qytetet dhe lagjet po e quajnë veten në produkte unike të parashikueshme. Asgjë shumë e guximshme, vetëm një aluzion i flakërimit lokal – një IPA mikroprodhuese e emërtuar sipas një monumenti vendas, një “dyqan i përgjithshëm” që shet karkaleca me një vizatim të stilizuar të horizontit në qendër të qytetit.

Qyteti po mendohet gjithnjë e më shumë si mbështetje dhe sfond për një jetë të jetuar në Instagram.

Këto janë vetëm disa nga elementët e qytetit autentik, lëvizja e tretë dhe e fundit e zhvillimit urban. Dhe ashtu si qyteti i bukur dhe lëvizjet efikase të qytetit që i paraprinë, qyteti autentik do të lërë një ndikim të qëndrueshëm në peizazhin urban.

Qyteti autentik është emri që unë i jap konvergjencës së teknikave të marketingut në rritje dhe zhvillimit ekonomik që e shfrytëzojnë popullaritetin e jetës urbane për të nxitur riinvestime në qytete dhe qyteza të neglizhuara prej kohësh. Ndërsa qyteti i bukur përdori avull dhe çelik për të ndërtuar teatro dhe muzeume mahnitëse, dhe qyteti efikas përdori fuqinë e kompjuterit dhe kodeve të zonave për të planifikuar autostradat dhe nënndarjet, qyteti autentik përdor mediat sociale dhe telefonat inteligjentë për të rigjallëruar qendrat e qyteteve dhe për të tërhequr investime të reja.

Qyteti autentik është global, por është kryesisht endemik për qytetet e vogla dhe të mesme post-industriale në vendet e pasura. Lagjja Stockbridge e Edinburgut, e mbushur me bare në modë dhe dyqane me artikuj të thjeshtë, është një shembull i mirë. Qytetet e vogla në Itali e kanë bërë atë një hap më tej dhe janë kthyer në hotele të shpërndara albergo-diffuso me pajisje të shpërndara në të gjithë vendbanimin. Dhe pranë meje, në Upstate New York, qytetet që dikur specializoheshin në tekstile dhe prodhime të rënda janë të zënë duke joshur restorante, bare dhe vende koncertesh për të ndihmuar në argëtimin e zhvilluesve të lojërave video dhe inxhinierëve të bioteknologjisë që punojnë aty pranë.

Në secilin rast, historia dhe gjeografia paketohen dhe shiten si diçka për t’u përjetuar dhe konsumuar pak nga telefoni juaj. Nga dekorimi i brendshëm te arti publik, qyteti po mendohet gjithnjë e më shumë si mbështetëse dhe sfond për një jetë të jetuar në Instagram.

Pse ky lloj zhvillimi i veçantë? Çfarë ka të bëjë me tullat dhe trarët e ekspozuar, pajisjet e personalizuara dhe fokusi në historinë lokale që siguron rrjedhjen e parave të grantit dhe vizitën e 20-vjeçarëve?

Përgjigjet e këtyre pyetjeve qëndrojnë në bashkimin e tendencave kulturore të shekullit të 21-të dhe ekonomisë politike post-industriale: një kontradiktë e tregut ku kompanitë janë më pak të përgatitura për të ofruar përvoja në dukje autentike pikërisht për shkak të mënyrës se si e gjenerojnë këtë dëshirë.

Mos më keqkuptoni, më pëlqejnë shumë gjëra që mund t’i përballoj akoma – Tregu i Fermerëve nuk mund të mposhtet, ka disa ambiente të reja muzikore që nxisin një skenë të mrekullueshme dhe unë kam një restorant të ri të preferuar që bën një djathë të copëtuar vrasës (shikoni Naughter’s nëse jeni ndonjëherë në Trojë).Por asgjë nuk e ndalon atë që ka ndodhur me SoHo ose Williamsburg të ndodhë këtu. Në të vërtetë, ka të gjitha indikacionet se ne po shkojmë drejt të njëjtit fat. Ajo që na dallon do të komodifikohet derisa të mos mbetet gjë tjetër veç degëve të bankave dhe dyqaneve të zinxhirit nën apartamente luksoze.

Opinion nga David A Banks që është lektor në departamentin e Gjeografisë dhe Planifikimit në Universitetin në Albany.

Opionion

“Një reduktim prej 60 për qind të plastikës është minimumi që duhet të bëjë bota”

Published

on

Ne duhet t’i japim fund përdorimit të plastikës për hir të planetit dhe shëndetit të njeriut, shkruan drejtori i nismave plastike për fundin e Ditës së Tokës Aidan Charron.

Plastika është bërë e pranishme kudo në jetën tonë, ato janë kudo dhe të pashmangshme por jo gjithmonë ka qenë kështu. Janë materiale relativisht të reja dhe megjithëse kanë disa përfitime, ato janë të tepruara! Pse dreqin na duhet të mbështjellim një portokall të qëruar në një enë goce? Kush përfiton nga kjo?

Kjo duhet të ndalet. Ne duhet t’i japim fund plastikës për hir të shëndetit njerëzor dhe planetar. Kjo është arsyeja pse ne kërkojmë një ulje prej 60 për çdo të prodhimit të të gjithë plastikës deri në vitin 2040.

Prodhimi i plastikës është dy herë më i lartë se 20 vjet më parë, pa asnjë shenjë ngadalësimi

Ashtu si duhani dhe plumbi në shekullin e 20-të, ne dimë kaq pak për mbi 15,000 kimikate që mund të përbëjnë plastikë dhe i konsiderojnë ato si të padëmshme. Nga këto kimikate, mbi 4,200 janë të rrezikshme, ndërsa vetëm 980 janë të rregulluara dhe shumica dërrmuese e rreth 11,000 të tjerëve nuk janë studiuar ose rregulluar fare.

Përdorimi ynë i plastikës është ende në rritje, me prodhimin e plastikës dy herë më të lartë se 20 vjet më parë, pa asnjë shenjë ngadalësimi. Nëse vazhdojmë me tendencat tona aktuale, përdorimi i plastikës do të trefishohet nga nivelet aktuale në më pak se 40 vjet.

Ne nuk kemi teknologjinë apo aftësinë për të trajtuar mbetjet që kemi aktualisht, kështu që çfarë do të ndodhë në vitin 2060 nëse trefishojmë prodhimin? Fotot e rrugëve ujore të mbytura, mbeturinat në dyshemenë e oqeanit dhe hapësirat publike të mbeturinave do të jenë normë – për të mos përmendur implikimet masive shëndetësore të plastikës dhe kimikateve të saj shtesë.

Aktualisht, plastika kontribuon me 250 miliardë dollarë në kostot e kujdesit shëndetësor çdo vit vetëm në Shtetet e Bashkuara. Kjo rrjedh nga sëmundjet e shkaktuara nga kimikatet e shumta si PFAS, bisphenolet dhe ftalatet, të cilat ofrojnë karakteristikat unike të secilës plastikë.

Është e qartë se ne duhet të pastrojmë veten nga plastika

Vitin e kaluar ekipi i Earthday.org filloi të analizojë dhe të prodhojë një raport që trajton çështjet kryesore shëndetësore që dalin nga përdorimi i plastikës, veçanërisht ato që po shohim tek foshnjat dhe fëmijët. Informacioni që gjetëm ishte tronditës. Mikroplastika po bioakumulohet në organet tona kryesore, duke u gjetur në placentën e njeriut, të zbuluar në qumështin e gjirit.

Është mjaft e frikshme që ata janë në gjendje të depërtojnë në të gjitha këto vende. Por edhe më keq, ato po kontribuojnë në mënyrë aktive në shkallën e kancerit të përgjithshëm dhe të fëmijërisë në mbarë botën, me ekspozimin e ftalateve të lidhura me një rritje prej 20 për qind të kancerit të fëmijërisë.

Mund të zhytem në më shumë, duke përfshirë rritjen e shkallës së infertilitetit për shkak të uljes së cilësisë së spermës, ndërkohë që prodhimi i plastikës është rritur. Por nëse kjo që kam theksuar deri tani nuk ju tremb pak, nuk e di se çfarë do të bëjë (ndoshta përmendja e uljes së madhësisë së organeve gjenitale mashkullore).

Është e qartë se ne duhet të pastrojmë veten nga plastika. Pra, pse një ulje prej 60 për qind deri në vitin 2040 dhe a është e mundur kjo? Sipas mendimit tim, nuk është vetëm e mundur, por edhe minimumi që duhet të bëjë bota.

Aktualisht, 50 për qind e të gjithë plastikës është një përdorimshe dhe pjesa më e madhe e saj janë ambalazhe për një përdorim që nuk janë të riciklueshme. Në nivel global vetëm nëntë për qind e të gjithë plastikës riciklohen. Në Shtetet e Bashkuara, është vetëm pesë për qind.

Le të kthehemi te përdorimi i materialeve më të qëndrueshme. Druri është rigjenerues, le të fillojmë të përdorim në vendet ku plastika ka marrë përsipër si në ndërtimin e mobiljeve. Ndaloni të bëni rrobat tona nga materiale sintetike, që nxjerrin mikroplastikë në ajër dhe në rrugët ujore. Pambuku organik, kërpi dhe leshi rriten përsëri ndryshe nga plastika.

Pasi të fillojmë të kërkojmë cilësinë mbi sasinë, mund të fillojmë të reduktojmë prodhimin tonë të plastikës. Mund të arrijmë në një reduktim prej 60 për qind të plastikës. Dy vjet më parë, mbi 75 për qind e amerikanëve donin të shihnin një reduktim të plastikës për një përdorim, dyshoj se ky numër është rritur me vëmendjen që plastika po merr në mediat tona dhe me ardhjen e Traktatit Global të Plastikës.

Është koha t’u bëjmë thirrje udhëheqësve tanë që të mbështesin uljen graduale të plastikës, ata patën ditën e tyre dhe është koha për të shkuar përtej tyre. Le të gjuajmë për një reduktim 60 për qind të prodhimit deri në vitin 2040. Ne mund ta bëjmë atë, na duhen vetëm ata që janë në pushtet të dëgjojnë shumicën dërrmuese të njerëzve që e mbështesin atë!

Opinion nga Aidan Charron, i cili është drejtor i iniciativave plastike fundore në Earthday.org./Media Ndërtimi

Continue Reading

Opionion

Si të fitoni pa qenë ofertuesi i ulët

Published

on

Sa herë keni marrë një telefonatë pasuese në lidhje me një projekt të mundshëm që ndiheni të dëshpëruar ndërsa lajmëroni ekipin tuaj se nuk keni qenë ofertuesi i ulët?

Është sikur fakti i thjeshtë i të qenit i ulët siguron që nuk mund ta fitoni projektin. Nëse ka ende kohë, ekipi juaj paraprak mund të mblidhet për të ulur çmimin dhe të përpiqet të arrijë një fitore kundër gjasave, por më shpesh, ky informacion është një njoftim se konkurrenca juaj i është dhënë projekti.

Megjithatë, kam punuar me dhjetëra kompani për të cilat njoftimi se nuk janë numri i ulët pasohet më shpesh nga një siguri se klienti i tyre do të mbrojë në emër të tyre dhe do t’i drejtojë ata punën pavarësisht. Le të përshkruajmë se si ata e bëjnë këtë të ndodhë.

Hapi i parë është ndërtimi i marrëdhënieve me njerëzit e duhur. Nëse pika juaj kryesore e kontaktit me klientin tuaj mendon se jeni më të mirët në biznes, kjo mund të mos përkthehet në një dollar më shumë se konkurrenca juaj nëse ata nuk mund të japin projektin ose të paktën të ndikojnë ndjeshëm në çmim.

Nëse jeni një GC/CM, lundrimi në ekipin vendimmarrës të pronarit mund të jetë i ndërlikuar. Pyetni dhe dalloni të dhënat që mblidhni për të identifikuar të gjithë lojtarët dhe rolet e tyre të ndryshme në procesin e vendimmarrjes. Në mënyrë ideale, bëjeni këtë plotësisht në mënyrë të pavarur nga ndonjë ndjekje e veçantë e projektit, pasi pyetjet tuaja do të përballen me më shumë skepticizëm kur një projekt i drejtpërdrejtë është në linjë.

Me këtë inteligjencë, ju mund të krijoni një strategji zhvillimi biznesi për të ndërtuar besueshmëri dhe për të fituar favore me ata që kontrollojnë fatin tuaj.

Zgjidhni klientin e duhur

Blerësit mund të binden për vlerën tuaj me qasjen e duhur strategjike. Pasi të keni mundësinë t’i fitoni ata, përqendrohuni më pak në gjetjen e një qasjeje fituese dhe më shumë në dëgjimin nga afër të asaj që u intereson më shumë.

Përshtateni qasjen tuaj për të shitur kompaninë tuaj me atë që ka më shumë rëndësi për ta. Nëse ajo që ka më shumë rëndësi për ta nuk është forca e kompanisë suaj, ju duhet të jeni të gatshëm të pranoni mundësinë që nuk jeni të aftë.

Sidoqoftë, mbani në mend se jo të gjithë duhet të jenë klienti juaj, dhe kjo është në rregull. Përqendrohuni te klientët që kujdesen më shumë për gjërat që e bëjnë kompaninë tuaj të veçantë.

Krijo një strategji superiore

Mos kini frikë të pyesni klientët për trajtimin e preferuar të kontraktorit që meritoni. A mund të presim një mundësi për t’u takuar me ju pasi të bëjmë ofertën? Nëse nuk jemi të ulët, do të na kontaktoni dhe do të negocioni që andej? A mund ta negociojmë punën drejtpërdrejt me ju në vend që të konkurrojmë?

Pasi të jepet puna, merrni komente të rregullta për performancën. Zbuloni se çfarë mund të bëjë ekipi juaj për të përmbushur më mirë nevojat e klientëve tuaj dhe për të ofruar. Pastaj shkoni konfirmoni se ekipi juaj është atje duke e shtypur atë.

Shfrytëzojeni suksesin tuaj

Dokumentoni reagimet pozitive të klientëve tuaj duke i pyetur nëse do të ofronin një dëshmi dhe duke u kërkuar që të shërbejnë si referenca për ju në projekte të tjera. Merr kredi për të qenë ofruesi i mrekullueshëm i shërbimit që jeni dhe do të ndërtoni një rast të fuqishëm kundër mjedisit të prokurimit “mollë-mollë” që blerësit tuaj priren të krijojnë.

Opinion i shkruar nga Chad Prinkey, i cili është CEO i Well Built Construction Consulting, një firmë me bazë në Baltimore që ofron këshillim strategjik, shërbime lehtësimi dhe tryeza të rrumbullakëta për drejtuesit e ndërtimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Opionion

Evropa e ka marrë sërish në duart e veta fatin e saj energjetik!

Published

on

Pranvera ka ardhur, dimri ka ikur. Ashtu si dimri i kaluar, Evropa u largua nga dimri i saj i dytë që nga pushtimi rus i Ukrainës pa mungesë energjie, ndërprerje, shtëpi të ftohta apo ndërprerje të furnizimit. Krejt e kundërta, Evropa e mbylli dimrin me një moment historik të jashtëzakonshëm për sektorin e saj të energjisë: depozitat e gazit të BE-së ishin pothuajse 60% plot, një sasi rekord.

Kjo nuk rrëmbeu titujt, por ka rëndësi. Sepse tregon se Evropa më në fund ka liruar kontrollin që Rusia kishte mbi sektorin e saj të energjisë. Evropa e ka marrë sërish në duart e veta fatin e saj energjetik.

Le të shpjegojmë se si. Kthejeni mendjen në vitin 2021, shumë përpara pushtimit të Ukrainës nga Rusia. Tashmë atëherë, Rusia nuk po arrinte të mbushte depot e gazit në nivelet e tyre të zakonshme përpara dimrit. Kjo ishte një përpjekje e qartë për të luajtur me varësinë tonë nga gazi, për të rritur ndikimin e Rusisë.

Pastaj erdhi pushtimi i Ukrainës. Dhe Presidenti Putin vendosi që, përballë solidaritetit evropian, ai do ta përdorte këtë levë kundër nesh, kundër Evropës, duke shkurtuar furnizimet me gaz dhe duke përdorur çmimet e larta të karburantit si armë.

Të gjithë ne mbajmë plagët e vendimeve të Putinit. Evropianët kanë luftuar me presionet që rezultojnë në koston e jetesës. Dhe ndërsa nivelet e ruajtjes së gazit u pakësuan dhe rrodhën, ato u bënë një barometër i cenueshmërisë sonë, i pasigurisë sonë energjetike. Por ky barometër tani është i qëndrueshëm, duke u prirë në drejtimin e duhur. Zgjedhjet tona ishin të mira. Evropa ka bërë përparim të vërtetë në përmirësimin e qëndrueshmërisë së sistemit të saj energjetik. Çmimet e gazit kanë rënë ndjeshëm. Që nga fillimi i këtij viti, ato janë vazhdimisht nën 30 euro për megavat orë.

Çfarë bëmë? Evropa veproi shpejt dhe ne vepruam së bashku. Ne përdorëm pikat e forta të tregut tonë të vetëm. Ne mund të thërrasim pikat e forta të miqve tanë që na siguruan furnizime alternative. Deri tani, furnizuesi kryesor i BE-së i gazit natyror është Norvegjia, një aleate e besueshme.

Por më e rëndësishmja, ne punuam për një përgjigje strukturore ndaj kësaj krize, duke investuar masivisht në energjinë e rinovueshme, duke rritur efiçencën e energjisë. Dhe rezultatet flasin vetë. Dy vjet më parë – dhe këto janë shifra nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë – një në pesë njësi të energjisë së konsumuar në Bashkimin Evropian vinte nga lëndët djegëse fosile ruse. Sot është një në njëzet. Ne marrim më shumë energji në përgjithësi nga burimet e rinovueshme në Bashkimin Evropian sesa nga Rusia. Vitin e kaluar, në 2023, për herë të parë, ne kemi prodhuar më shumë energji elektrike nga era sesa nga gazi.

Evropa po ul konsumin e saj në përputhje me qëllimet tona klimatike. Por kjo nuk do të thotë se ne duhet të ndalojmë së menduari për tregjet e gazit. Sepse tani po shkojmë drejt një grupi të ndryshëm çështjesh dhe sfidash. Një valë e madhe e projekteve të reja të eksporteve të LNG-së po vjen në treg në gjysmën e dytë të dekadës, kryesisht nga Shtetet e Bashkuara dhe nga Katari. Këto projekte do të rrisin furnizimin global të LNG me 50%. Si rezultat, ne po lëvizim nga një botë me mungesë gazi në të kundërtën, një botë ku së shpejti mund të shohim një bollëk. Kjo mund të sjellë çmime dukshëm më të ulëta të gazit.

Në të njëjtën kohë, pjesa e importeve të gazit nga Rusia ra nga 45% para luftës në Ukrainë në 15% vitin e kaluar. Ka ikur koha e varësisë së Evropës nga Rusia. Me shkurtimet në dërgesat e tubacioneve ruse, LNG-ja është bërë tani në mënyrë efektive burimi bazë i furnizimit me gaz të Evropës. Do të mbetet e rëndësishme për kostot tona të energjisë dhe sigurinë tonë energjetike për ca kohë që do të vijë, edhe pse ne ndërtojmë një ekonomi të re të energjisë së pastër.

Opinion i shrkuar nga: Ursula von der Leyen është Presidente e Komisionit Evropian. Fatih Birol është Drejtor Ekzekutiv i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending