Connect with us

Aktuale

Qeveria prezanton fillimin e procesit të regjistrimit të ndërmarrjeve sociale

Published

on

Kryeministri i Republikës së Kosovës Albin Kurti dhe Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve,  Hekuran Murati mbajtën sot takim me përfaqësues të organizatave jo -qeveritare dhe bizneseve në Kosovë.

Në këtë takim u prezantua procesi i regjistrimit të ndërmarrjeve sociale i cili ndodh për herë të parë në Kosovë.

Bizneset dhe organizatat jo-qeveritare të cilat ofrojnë shërbime për grupet e cenueshme apo punësojnë mbi 30% të stafit nga grupet e cenueshme tashmë mund të aplikojnë dhe të regjistrohen si ndërmarrje sociale në Kosovë.

Këto ndërmarrje kanë një rëndësi të veçantë pasi në njërën anë inkurajojnë aktivizimin e personave nga grupet e cenueshme në tregun e punës, ndërsa në anën tjetër garantojnë rishpërndarjen e të hyrave për t’i kontribuar pikërisht këtyre grupeve të shoqërisë.

Ne fjalën e tij hapëse të këtij takimi, Kryeministri Kurti shprehu se “fillimi i regjistrimit të ndërmarrjeve sociale shënon edhe një arritje tjetër për ofrimin e mundësive të barabarta për të gjithë”.

Në anën e tij Ministri Murati theksoi se “ndërmarrjet sociale të regjistruara lirohen nga tatimi në fitimin që ato e gjenerojnë gjatë ushtrimit të aktiviteteve të tyre si dhe i nënshtrohen vlerës zero të Tatimit mbi Vlerën e Shtuar (TVSH) kur importojnë lëndën e parë, linjat e prodhimit dhe makineritë apo pajisjet për procesin e prodhimit apo ofrimit të shërbimit”.

Takimi u shoqërua me një diskutim të hapur me bizneset dhe OJQ-të në lidhje me lehtësirat që ofron Qeveria e Kosovës për ndërmarrjet sociale duke theksuar mundësitë e bashkëpunimit në të ardhmen.

Kujtojmë bizneset dhe organizatat jo- qeveritare të cilat dëshirojnë të aplikojnë për të marrë statusin e ndërmarrjeve sociale se ato duhet të aplikojnë duke sjellë të gjitha dokumentet e nevojshme për aplikim tek Divizioni për Ndërmarrjet Sociale në MFPT.

Për më shumë informata rreth procesit të aplikimit ju lutem vizitoni vegëzën në vijim:  https://mfpt.rks-gov.net/Puna/Page/966 apo kontaktoni në numrin e telefonit: +38320026045.

Aktuale

Skanska shet aksionet për 115 milionë dollarë

Published

on

Gjigandi suedez i ndërtimit Skanska ka shitur aksionet e tij të pronësisë në Terminalin B të Aeroportit LaGuardia në Nju Jork për 115 milionë dollarë.

Skanska drejtoi projektimin dhe ndërtimin e ndërtesës së terminalit si pjesë e një partneriteti publik-privat (PPP) me Autoritetin Portual të Nju Jorkut dhe Nju Xhersit për të rizhvilluar aeroportin, i përfunduar në 2022.

Ishte gjithashtu projekti i parë i aeroportit në botë që mori certifikatën LEED v4 Gold për projektimin dhe ndërtimin e ndërtesave.

Partnerët e LaGuardia Gateway fillimisht ranë dakord të marrin përsipër operacionet e Ndërtesës së Terminalit Qendror në aeroport, e hapur në vitin 1964, dhe të projektojnë, ndërtojnë, financojnë, operojnë dhe mirëmbajnë një terminal zëvendësues me qira deri në vitin 2050.

Projekti u financua duke përdorur kapitalin e vet, borxhin, tarifat e objekteve të pasagjerëve, shitjet me pakicë dhe të ardhurat e linjave ajrore.

Tani Skanska ka shitur të gjithë aksionin e saj 32% në LaGuardia Gateway Partners partnerëve të tjerë ekzistues, MI LaGuardia CTB dhe Vantage Airport Group (Nju Jork).

Kjo është shitja e dytë e një aksioni në një aeroport ndërkombëtar të profilit të lartë në pak më shumë se një javë, pasi Ferrovial shiti 25% të interesit të saj në Heathrow të Londrës në MB Fondit të Investimeve Publike Saudite për 3 miliardë dollarë. Të dyja vijnë në një kohë kur financimi i borxhit është bërë më i shtrenjtë për shkak të rritjes së normave të interesit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

“Open House Tirana” organizohet më 8 dhjetor në Tiranë

Published

on

“Open House Tirana” është iniciuar nga Fondi i Arkitekturës në Shqipëri në bashkëpunim me Shoqatën e Arkitektëve të Shqipërisë (SHASH), dhe me mbështetjen e Bashkisë së Tiranës.

Kjo ngjarje do të organizohet më datën 8 dhjetor nga ora 16:00, në Villa Ekrem Bardha, Rruga Papa Gjon Pali II, Tiranë.

Kjo nismë synon të vlerësojë diversitetin arkitektonik dhe trashëgiminë kulturore të qytetit të Tiranës, duke hapur dyert e një numri të gjerë institucionesh, banesash, monumentesh kulturore dhe strukturash./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Disa shtete premtojnë të mbyllin termocentralet me qymyr

Published

on

Disa vende u zotuan në COP28 në Dubai, për të hequr gradualisht impiantet e qymyrit të cilat identifikohen se kontribuojnë kaq shumë në ngrohjen globale. Shtetet e Bashkuara gjithashtu u angazhuan në fundjavë ndaj idesë për të hequr gradualisht termocentralet e qymyrit, duke u bashkuar me 56 vende të tjera në shuarjen e zakonit të qymyrit që është një faktor i madh në ngrohjen globale.

I dërguari i posaçëm i SHBA-së, John Kerry, njoftoi se Amerika po i bashkohej Aleancës Fuqizimi të së kaluarës së Qymyrit, që do të thotë se Administrata e Biden angazhohet të mos ndërtojë impiante të reja qymyri dhe të heqë gradualisht termocentralet ekzistuese. Asnjë datë nuk u dha se kur do të duhej të dilnin termocentralet ekzistuese, por veprimet e tjera rregullatore të Bidenit dhe angazhimet ndërkombëtare tashmë në punë kishin nënkuptuar mungesën e qymyrit deri në vitin 2035. “Ne do të punojmë për të përshpejtuar largimin e pandërprerë të qymyrit në të gjithë botën, duke ndërtuar ekonomi më të forta dhe komunitete më elastike,” tha Kerry në një deklaratë, duke shtuar se, “Hapi i parë është të ndalojmë së përkeqësuari problemin: ndaloni ndërtimin e ri të pandërprerë. termocentralet e qymyrit.’

Aleanca Powering Past Coal filloi gjashtë vjet më parë dhe kishte 50 vende anëtare deri të shtunën kur Shtetet e Bashkuara dhe gjashtë të tjerë u bashkuan, tha zëdhënësja e aleancës Anna Drazkiewicz. Të tjerë që bashkohen të shtunën përfshijnë Republikën Çeke dhe Republikën Domenikane. “Tranzicioni i energjisë nuk është një detyrë e lehtë dhe si e tillë kërkon bashkëpunim dhe mbështetje të fortë”, tha ministrja Artane Rizvanolli. “Bashkimi në Aleancën Powering Past Coal rithekson përkushtimin e qartë të Kosovës dhe përpjekjet e vazhdueshme drejt një sektori të energjisë shoqërore të drejtë dhe të pastër.”/Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending