Connect with us

Infrastrukturë

Pse të përdorni panele të përbëra alumini për fasadat e ajrosura?

Published

on

Rritja e performancës energjetike të ndërtesave ekzistuese përmes proceseve të rinovimit ofron mundësinë për të krijuar mjedise më komode dhe të qëndrueshme, duke përmirësuar gjithashtu funksionalitetin, estetikën dhe sigurinë e tyre. Qasjet arkitekturore ndaj këtyre rinovimeve përfshijnë aspekte të ndryshme të një ndërtese, duke përfshirë hapësirat e brendshme, strukturën, sistemet e brendshme dhe fasadat.

Kur bëhet fjalë për të rimenduar zarfin e një ndërtese, zgjidhjet e paneleve të përbëra të STACBOND gërmojnë në zhvillimin e fasadave të ventiluara. Këto sisteme fasadash shërbejnë si një strategji arkitekturore për rinovimet e ndërtesave me efikasitet energjetik. Duke minimizuar konsumin e energjisë për ngrohje dhe ftohje, strategjia e rehabilitimit përfshin izolimin termik, menaxhimin e lagështisë dhe optimizimin e masës termike.

Si funksionon një sistem fasadash me ventilim?

Fasadat e ajrosura, që përmbajnë komponentë kyç si spiranca, një shtresë izoluese, një fletë e jashtme dhe elementë kurorëzues, integrohen pa probleme për të formuar një strukturë shumë efikase dhe funksionale për mbylljet e jashtme. Ankorat sigurojnë hapësira në fletën e brendshme dhe parandalojnë kolapsin e fasadës. Profilet janë ngjitur në këto spiranca për montime mbështetëse, ndërsa shtresa izoluese rrit izolimin termik dhe akustik. Përgjegjëse për efektin e oxhakut, fleta e jashtme ndan mjediset e brendshme dhe të jashtme, duke ruajtur fasadën origjinale gjatë projekteve të rehabilitimit. Në krye të fasadës së ventiluar, kurora bllokon ujin dhe lejon ajrosjen.

Sistemi mundëson vendosjen e një shtrese izoluese së bashku me një fletë të jashtme mbi një fletë të brendshme, e gjitha përmes një strukture metalike mbështetëse. Në të njëjtën kohë, strategjia e projektimit krijon një hendek midis këtyre shtresave për rrjedhën e ajrit, duke gjeneruar ventilim natyral të njohur si “efekti i oxhakut”. Qëllimi i tij kryesor është të zbusë shkëmbimin e nxehtësisë dhe ajrit, si dhe dritën që qarkullon ndërmjet pjesës së brendshme dhe të jashtme të ndërtesës.

Përveç kursimit të energjisë për shkak të efektit të tyre të oxhakut, sistemet e fasadave të ventiluara ofrojnë avantazhe të ndryshme në aspektin e banueshmërisë dhe ndërtimit. Ato zvogëlojnë kërcimet termike, shmangin lagështinë dhe urat termike dhe lehtësojnë mbështjelljen e ndërtesës. Ndërkohë, përdorimi i materialeve të lehta (si alumini) për veshjen e jashtme të ankoruar lehtëson transportin, instalimin dhe mirëmbajtjen afatgjatë.

Duke zëvendësuar materialet e konsumuara ose të mangëta me këto teknologji, arkitektët dhe projektuesit mund të arrijnë izolim të jashtëzakonshëm akustik dhe termik, duke ndikuar pozitivisht në qëndrueshmërinë e çdo projekti ndërtimi. Në fakt, fasadat e ajrosura përfundimisht mund të rezultojnë në një kursim të vlerësuar të energjisë prej 30%.

Eksplorimi i fasadës së ajrosur si mbështjellës ndërtimi ka çuar në zgjidhje të ndryshme materiale, nga druri dhe qeramika e deri te kompozitat. Paneli i përbërë prej alumini (ACP) i STACBOND është një material i përbërë nga dy fletë alumini dhe një bërthamë e brendshme mbushëse minerale. Me veti të shkëlqyera mekanike, ACP përfshin ngurtësi përkulëse me peshë të reduktuar, rrafshueshmëri të sipërfaqes, qëndrueshmëri dhe lehtësi në mirëmbajtje. Duke qenë një material i riciklueshëm, ai kontribuon në minimizimin e ndikimit mjedisor të projektit të arkitekturës.

Në një gamë të gjerë ngjyrash, shkëlqimi, teksture dhe përfundimesh natyrale, këto sisteme ACP përshtaten me kontekste të ndryshme arkitekturore, duke përfshirë ndërtime të reja dhe rinovime të fasadave të ajrosura. Duke ilustruar aplikimet e tyre të shumta të mundshme, rehabilitimi i Espazo Amisar, një ndërtesë qeveritare e vendosur në A Coruña, Spanjë, tregon se si fasadat e ajrosura mund t’i japin ndërtesave një jetë të re./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Historike! Kontejnerët ‘Made in Kosova’ akomodohen në projektin gjigant të ndërtimit “Stuttgart 21” të STRABAG dhe ZÜBLIN

Published

on

Kontejnerët e prodhuar nga fabrika GAMP, pas eksportimit nga Kosova, tashmë kanë nisur të pozicionohen për nevojat e mega projektit të ndërtimit “Stuttgart 21”.

Kontejnerët e parë të ndërtuar nga GAMP, do të shërbejnë për akomodimin e mijëra punëtoreve të këtij projekti, me nënkontraktor ‘Amiri Bauunternehmen GmbH’.

Kontejnerët e transporti, të bërë kryesisht nga çeliku i fortë, ofrojnë një bazë të qëndrueshme dhe të fortë për ndërtim.

Ato janë të përshtatshme për të krijuar shtëpie, zyre, dyqane, lokale tregtare, restauronte, galeri arti dhe shumë ambiente të tjera banimi.

Projekti “Stuttgart 21”, përfshinë ndërtimin e stacionit nëntokësor me një kalim luginash, si pjesë e projektit në shkallë të gjerë dhe po ndërtohet nga kompanitë gjigante të ndërtimit STRABAG dhe ZÜBLIN.

Gjeografikisht, projekti i ndërtimit ndahet në Kokën Veriore, Sallën e Stacionit dhe Kreun e Jugut. Tuneli Nordkopf DB, i cili do të ndërtohet duke përdorur metodën e ndërtimit të hapur, lidhet me dy tunelet e minuar drejt Feuerbach dhe Bad Cannstatt dhe përfundon me kalimin në sallën e stacionit.

Salla e stacionit, e vendosur midis majave veriore dhe jugore, është 450 m e gjatë dhe 80 m e gjerë dhe ka kulmin arkitekturor të çatisë së guaskës, është thelbi dhe pika fikse e projektit të përgjithshëm “Stuttgart 21”.

Javë më parë, në Lipjan, është përuruar fabrika e kontejnerëve modularë “GAMP”, një investim 7 milionë euro i një kompanie kosovare dhe një gjermane.

Fabrika 7 mijë m² shtrihet në 20 mijë m² në fshatin Konjuh të Lipjanit dhe është arritur të ndërtohet për gjashtë muaj.

Bashkëinvestitori Valon Vataj, pronar i kompanisë “KAWA”, deklaroi se GAMP do të kontribuojë në hapjen e vendeve të reja të punës dhe prodhimet “Made in Kosova”, e cila do të “pushtojë” tregjet ndërkombëtare.

Continue Reading

Infrastrukturë

Pas Konventës së Bernës, 30 organizata mjedisore kërkojnë ndalimin e punimeve në aeroportin e Vlorës

Published

on

30 organizata mjedisore nga “Aleanca e Mesdheut për Ligatina”, një rrjet ndërkombëtar nga 15 shtete kanë kërkuar të ndalohen punimet e aeroportit të Vlorës në Vjosë-Nartë, duke e konsideruar vijimin e punimeve si “shkatërrimtare për xhevahirin mesdhetar që është shtëpi për 70 specie të rrezikuara, 200 lloje shpendësh apo llojesh endemike”.

Në këtë letër përmenden mundësitë alternative të ndërtimit infrastrukturor, pa dëmtuar mjedisin. Një prej këtyre alternativave përfshin zgjerimin e madhësisë së Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës ose ndërtimin e një hekurudhe të shpejtë për të lidhur jugun e vendit me Tiranën.

“AOS dhe PPNEA kanë propozuar shqyrtimin e vendndodhjeve alternative për aeroportin siç janë Risili, Kafaraj ose Levan, në varësi të një vlerësimi të përshtatshmërisë së mjedisit apo rrezikshmërisë”.

Kjo deklaratë vjen një ditë pas vendimit të Konventës së Bernës, e cila i ka kërkuar autoriteteve shqiptare të pezullonin punimet për ndërtimin e aeroportit të Vlorës brenda zonës së mbrojtur Vjosë – Nartë derisa të kryhet një vlerësim i plotë i ndikimit në mjedis.

Komisioni Evropian, në cilësinë e anëtarit të Komitetit Drejtues të Konventës, e mbështeti vendimin. Të gjitha palët anëtare të Komitetit Drejtues e mbështetën atë unanimisht. Ky vendim është marrë në një mbledhjen e 26 qershorit (2023) të Byrosë së Komitetit Drejtues, por u zyrtarizua në 13 shtator.

Vendimi i Konventës së Bernës çon në tre numrin institucioneve politike europiane që kundërshtojnë ndërtimin e aeroportit, qysh nga çelja e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Europian (BE). Më herët në korrik të këtij viti edhe Parlamenti Europian kërkoi ndalimin e aeroportit.

Të premten dhe të shtunën e javës së shkuar, organizatat mjedisore protestuan përballë Ministrisë së Mjedisit dhe më pas përballë Kryeministrisë dhe kërkuan zbatimin e Konventës së Bernës, që Shqipëria e ka ratifikuar në janar të vitit 1999.

Zona ku sot po ndërtohet aeroporti i Vlorës, deri në vitin 2021 kategorizohej si zonë e rëndësisë së veçantë, pjesë e Peizazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë (Kategoria V). Planet për ndërtimin e këtij aeroporti kishin nisur prej muajit janar të vitit 2018./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Masterplani i Trojenës ka “harmoninë holistike”

Published

on

Drejtori i projektit LAVA, Lukas Kronawitter, ka përshkruar mendimin pas masterplanit të vendpushimit të skive Trojena që po zhvillohet si pjesë e projektit Neom në Arabinë Saudite.

Duke folur në një panel të fokusuar në Trojena në konferencën Cityscape në Riad, Kronawitter shpjegoi se si projekti synon të kombinojë peizazhin malor me zhvillimet turistike të integruara në peizazh.

Sipas Kronawitter, kjo qasje do të lejojë që zhvillimi turistik, i cili do të përfshijë një vendpushim skish dhe një kullë 330 metra të lartë, të projektuar nga Zaha Hadid Architects, të jetë në harmoni me peizazhin.

E shpallur vitin e kaluar, Trojena është planifikuar si një destinacion turistik në malet e rajonit Tabuk të Arabisë Saudite si pjesë e zhvillimit më të gjerë të Neom.

Masterplani do të ndërtohet rreth një liqeni të madh, të krijuar nga njeriu, i rrethuar nga hotele dhe shtëpi. Krahas liqenit, një mal do të jetë në majë nga një vendpushim skish i projektuar gjithashtu nga LAVA, ndërsa tjetri do të jetë në krye të rrokaqiellit të projektuar nga Zaha Hadid Architects.

/Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending