Connect with us

Infrastrukturë

Pse portet europiane po kthehen në parkingje makinash elektrike?!

Published

on

Një numër në rritje i makinave elektrike të importuara, shumë prej tyre nga Kina, janë bllokuar në portet e Europës ndërsa prodhuesit dhe shpërndarësit luftojnë me një ngadalësim të shitjeve. Portet e Antwerpen dhe Zeebrugge në Belgjikë raportohet se janë përmbytur me automjete elektrike nga Kina, megjithatë, nuk janë vetëm automjetet kineze ato që janë të përfshira.

Megjithatë, Le Monde raportoi se në Calloo, pranë Antwerpen dhe Zeebrugge, parkingjet e mëdha për të akomoduar 130,000 automjete të sapo dërguara, janë të mbushura tani me modele kineze, duke përfshirë MG, BYD, Nio, XPeng, Lynk & Co, Omoda, Hongqi, ndër të tjera. Makinat elektrike kineze synohen të përfitojnë nga tendencat e tregut evropian, duke përfshirë ndihmën shtetërore në disa vende, e cila synon të inkurajojë blerësit të zgjedhin automjetet elektrike.

Ndërsa përpjekjet evropiane synojnë të mbështesin industrinë e tyre të prodhimit të makinave, eksportet e automjeteve në kontinent nga Kina janë ende të vërshuara dhe arritën në 1.3 milionë në tremujorin e parë të këtij viti, 33% më shumë krahasuar me një vit më parë, sipas Shoqatës së Logjistika Europiane e Automjeteve (EKG), me një shumicë të madhe EV.

Destinacioni kryesor evropian për prodhuesit kinezë të makinave ishte Belgjika në shkurt, ku thuhet se automjetet elektrike po grumbullohen në mënyrë spektakolare, duke i kthyer portet në parkingje makinash. “Kjo është ajo që po ndodh në të gjitha portet evropiane që trajtojnë një numër të madh makinash,” tha një zëdhënës në emër të Portit të Antwerp-Bruges, porti i dytë më i madh në Europë.

Porti mori në përgjithësi pak më pak se 1.7 milion makina vitin e kaluar, që ishte ende nën 1.95 milion që kishin hasur në 2019. Sipas Le Monde, duke cituar parashikimet e menaxherëve të portit, këtë vit numri i përgjithshëm i automjeteve që vijnë nga Kina mund të arrijë nga 600,000 deri në 1 milion që zbarkojnë në Antwerp-Bruges në vitin 2024./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Asfaltohet rruga Sllatinë e Epërme – Ramjan të Vistisë

Published

on

Në kuadër të projekteve infrastrukturore në Komunën e Vitisë, ka filluar sot edhe asfaltimi i rrugës Sllatinë e Epërme – Ramjan.

Me këtë rast, kryetari i komunës së Vitisë, Sokol Haliti, ka vizituar për së afërmi këtë rrugë dhe u prit nga shumë banorë të këtyre lokaliteteve.

Ata u shprehën të kënaqur dhe falënderues ndaj kryetarit Haliti për angazhimin të tij maksimal në teren dhe realizimin e shumë projekteve në dobi të qytetarëve jo vetëm në Sllatinë e Ramjan, po në çdo lokalitet.

Kjo rrugë përveç që lidhë dhe i ofron mes vete këto dy lokalitete, ua lehtëson edhe qarkullimin banorëve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Webber fiton kontrata me vlerë 1.2 miliardë dollarë në Amerikën e Veriut

Published

on

Firma e ndërtimit Webber ka fituar 10 projekte të reja ndërtimi dhe mirëmbajtjeje në Amerikën e Veriut që arrijnë në 1.2 miliardë dollarë.

Webber me bazë në Hjuston është një degë e kompanisë evropiane të infrastrukturës Ferrovial dhe ka fituar një sërë projektesh në lidhje me përmirësimin e rrugëve, ndërtimin e urave dhe impiantet e trajtimit të ujit.

10 kontratat përfshijnë dy në Teksas për Departamentin e Transportit të Teksasit:

IH 27 në Randall County: 312.5 milion dollarë: Projekti për Departamentin e Transportit të Teksasit, shtrihet 6.9 milje, duke shtuar një korsi shtesë në IH 27 në Randall County. Pas përfundimit, ai do të ndihmojë në mbështetjen e rritjes së trafikut të mallrave në korridorin “Ports to Plains” midis Laredo, TX dhe Denver, CO.

Autostrada (SHBA) 60 Parmer County në Friona: 69.9 milionë dollarë: Projekti 5.3 milje i gjatë për Departamentin e Transportit të Teksasit përfshin ndërtimin e korsive të nxitimit dhe ngadalësimit, një kuvertë ure dhe mure dheu të stabilizuara mekanikisht (MSE). Ky projekt do të lejojë një hyrje më të sigurtë në US 60 për volumin e lartë të automjeteve industriale dhe të rënda që operojnë në zonë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Auditori: NPB-ja shkurtoi afatin për tenderin mbi 300 mijë euro për riparim të rrugëve pa arsyetim të qëndrueshëm

Published

on

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka gjetur se Ndërmarrja Publike Banesore (NPB) ka shkurtuar pa ndonjë arsyetim të qëndrueshëm afatin kohor për dorëzim të ofertave në tenderin mbi 300 mijë euro për riparim të rrugëve.

Sipas raportit të auditimit për vitin 2023 për NPB-në, kjo ndërmarrje publike lokale afatet kohore për tenderin “Riparimi i Rrugëve Urbane dhe Rurale” në vlerë 313 mijë euro, i ka shkurtuar për 7 ditë, nga 20 ditë sa duhet të jetë sipas ligjit, në 13 ditë.

“Afati kohor për dorëzimin e tenderëve/aplikacioneve është shkurtuar me arsyetimin se natyra e punëve ka të bëjë me intervenime urgjente” – thuhet në gjetjen e ZKA-së, shkruan Kallxo.com

Në lidhje me këtë, sipas ZKA-së, Departamenti i Monitorimit në Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik (KRPP), ka vlerësuar se nuk ka pasur ndonjë detyrim emergjent, duke marrë parasysh lëndën dhe natyrën e aktivitetit.

“..andaj ka rekomanduar NPB-në të veprojë sipas nenit 44 të LPP-së dhe këtë aktivitet të prokurimit ta realizojë me afate të rregullta, mirëpo ky rekomandim nuk ishte zbatuar nga ndërmarrja” – thuhet tutje në raport.

Në gjetjen e saj, Zyra Kombëtare e Auditimit ka thënë se shkurtimi i afateve pa arsyetime bindëse dhe të bazuara ligjore, mund të kufizojë konkurrencën dhe për rrjedhojë mosmarrjen e ofertave më të përshtatshme për kompaninë.

Me këtë gjetje të ZKA-së, Ndërmarrja Publike Banesore është pajtuar./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending