Connect with us

Infrastrukturë

Pse njerëzit po kalojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura?

Published

on

Pamjet bashkëkohore të qytetit ndryshojnë shumë nga precedentët e tyre të hershëm, duke pritur jetën urbane në hapësira të brendshme të mëdha si mega-hotele, qendra tregtare dhe qendra transporti. Atriumet në rritje dhe konkurse të gjera janë tani një pjesë normale e përvojës urbane, duke lejuar aktivitet publik ‘brenda’ qytetit.

Brendësia dhe urbanizmi shpesh konsiderohen në skajet e largëta të spektrit hapësinor, me arkitekturën që shërben si ndërmjetës midis të dyjave. Rëndësia në rritje e ‘urbanizmit të brendshëm’ në funksionimin e mjedisit të ndërtuar kërkon pyetjen – si mund të rishpiken qytetet nga brenda jashtë?

Fenomeni i rritjes së hapësirës së brendshme urbane – i quajtur si Urbanizëm i Brendshëm – përshkruan sesi urbanizimi shtrihet përtej kufijve të jashtëm të qytetit për të ndikuar në dizajnin dhe dinamikën e hapësirave të brendshme, veçanërisht të brendshme publike.

Koncepti përfshin nocionin se hapësirat e brendshme, veçanërisht hapësirat publike, janë elemente thelbësore të jetës urbane, duke formësuar dhe pasqyruar dizajnin në ndryshim të qyteteve. Mund të perceptohet gjithashtu në hapësira të brendshme të vazhdueshme dhe të ndërlidhura në qytete si mega strukturat, arkadat, vendkalimet nëntokësore për këmbësorë, ura lidhëse mbi tokë dhe hapësirat infrastrukturore.

Krahasimi i ambienteve të brendshme dhe mjedisit urban sfidon praktikat tradicionale hapësinore. Urbanizmi i brendshëm i kapërcen nocionet konvencionale të hapësirave publike dhe private ku hapësirat e brendshme njihen si pjesë e ‘sferës publike’.

Natyra në zhvillim e muzeve, bibliotekave dhe hapësirave të tjera komunale brenda kontekstit urban tregon rëndësinë në rritje të hapësirave të brendshme në nxitjen e aktivitetit publik dhe ndërveprimit me komunitetin. Ndërsa qendrat tregtare dhe ndërtesat si bibliotekat marrin funksione të ndryshme publike, hapësirat e brendshme kanë filluar të duken shumë si hapësira publike të jashtme. Ndërtesat e zyrave ofrojnë gjithashtu një sërë lehtësish në hapësirat e përbashkëta “publike” si kopshtet qiellore.

Njerëzit po kalojnë gjithnjë e më shumë kohë në ambiente të mbyllura, qoftë për shkak të kërcënimit të sëmundjeve infektive apo ndikimeve të përshkallëzuara të ndryshimeve klimatike. Ekziston një nevojë urgjente për të trajtuar çështjet e projektimit në shkallë më të gjerë të nxjerra në dritë nga fenomene si Urbanizmi i Brendshëm. Tani është më e rëndësishme për fushën e dizajnit të brendshëm të merren parasysh shqetësimet e urbanizmit, jetueshmërisë dhe barazisë në krijimin e hapësirave publike të brendshme./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Skanska fillon punën për rinovimin e stadiumeve në SHBA për Kupën e Botës 2026

Published

on

Skanska ka filluar një projekt për të rinovuar tasin e poshtëm të stadiumit MetLife në East Rutherford, New Jersey, SHBA, në përgatitje për Kupën e Botës FIFA 2026.

Projekti përfshin prishjen e katër qosheve të ndenjëseve para-ekzistuese në të gjithë stadiumin dhe instalimin e një sistemi të ri modular të ndenjëseve prej çeliku.

Projekti gjithashtu përfshin rregullime mekanike, elektrike, audiovizive dhe hidraulike. Për më tepër, projekti përfshin heqjen e 1740 vendeve të përhershme për të zgjeruar dimensionet e fushës për ndeshjet e Kupës së Botës FIFA.

Skanska shton se modifikimet e stadiumit dhe të vendeve do ta bëjnë fushën e lojës më të madhe për të përmbushur kërkesat e nevojshme të madhësisë së FIFA-s, kështu që stadiumi mund të presë tetë ndeshje gjatë gjithë turneut, duke përfshirë finalen.

Për të siguruar ndërprerje minimale në aktivitetin ekzistues të stadiumit dhe oraret e ekipeve, Skanska thotë se ndërtimi do të kryhet në dy faza. Faza I filloi në janar të këtij viti dhe pritet të përfundojë në maj 2024. Faza II do të fillojë në janar 2025 dhe parashikohet të përfundojë deri në maj 2025.

Në vitin 2010, Skanska përfundoi ndërtimin e stadiumit MetLife prej 2.2 milionë metrash katrorë, i cili ishte objekti i parë i ndërtuar për të akomoduar dy ekipe të Ligës Kombëtare të Futbollit (NFL), New York Football Giants dhe New York Jets./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Palestra e sportit në Gjilan në vlerë prej 2.3 milionë euro

Published

on

Palestra e sportit “Bashkim Selishta-Petriti” në Gjilan do të rinovohet dhe do të ofrojë kushte moderne për sportistët.

Është nëshkruar momorandum bashkëpunimi nga sekretari i MKRS-së, Xheladin Krasniqi dhe kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, në praninë e ministrit, Hajrulla Çeku dhe drejtorit të sportit në MKRS, Ibër Alaj.

Ky projekt është investim i përbashkët i ministrisë dhe komunës në vlerë 2.3 milionë euro.

Përmirësim i infrastrukturës sportive në gjithë vendin është njëri ndër prioritetet kryesore të Ministrisë së Sportit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Pse kaq pak gjermanë jetojnë në shtëpi apo banesa të blera?

Published

on

Më pak se gjysma e gjermanëve jetojnë në shtëpi apo banesa që i kanë blerë. Shumica jetojnë në banesa me qira. Situata është e ndryshme në jug dhe lindje të Evropës. Pse ka kaq shumë dallime?

Më shumë se 83 milionë vetë jetojnë në Gjermaninë një sipërfaqe prej 357.580 kilometra katrorë. Prej tyre, më pak se gjysma jetojnë në shtëpitë dhe banesat e tyre. Sipas të dhënave të zyrës evropiane të statistikave Eurostat, në vitin 2022, 47 për qind e familjeve gjermane jetonin në banesat e tyre, ndërsa pjesa tjetër prej rreth 53 për qind janë qiramarrës, gjë që e vendos Gjermaninë në fundin e vendeve në Evropë, nëse përjashtohet Zvicra. Rumania, Sllovakia, Kroacia, Hungaria dhe Mali i Zi kanë përqindjen më të lartë sa i përket pronësisë së pasurive të paluajtshme. Në këto vende më shumë se 90 për qind e popullsisë jeton në shtëpinë ose apartamentin e vet. Por pse dallimet janë kaq të mëdha?

“Kazerma rezidenciale”

Gjermania ka një përqindje kaq të vogël të pronësisë në krahasim me Evropën Jugore dhe Lindore, kryesisht për arsye historike. Ato datojnë në shekullin e 19-të, koha pas Luftës Franko-Prusiane dhe themelimit të Perandorisë Gjermane në 1871. Në atë kohë, Gjermania u zhvillua nga një vend bujqësor i vonë feudal në një komb industrial. E kjo do të thotë se njerëzit lëviznin nga fshatrat në qytete për të gjetur punë atje. Prandaj, shumë apartamente të lira duhej të ndërtoheshin shpejt.

Miliona pa vendbanime pas Luftës

Qeveria e re u përpoq të krijonte shpejt një hapësirë ​​të re jetese me ndihmën e një sërë masash dhe njëkohësisht u përpoq të parandalonte rritjen tepër të madhe të qirave për shkak të mungesës së hapësirave të banimit.

Për këtë arsye ndërtimi i banesave u shpall prioritet absolut. “Ndërtimi i banesave është kushti më i rëndësishëm që populli gjerman të drejtohet drejt rimëkëmbjes politike, ekonomike, por edhe etike dhe kulturore”, tha në shkurt 1950 kancelari i atëhershëm Konrad Adenauer, duke folur për krizën e strehimit.

“Një e katërta e banesave u shkatërrua në luftë,” thotë Konstantin Kolodilin nga Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW). Në disa qytete, shkalla e dëmtimit ishte dukshëm më e lartë. Strehimi është shpallur prioritet kombëtar.

Bumi i banesave në vitet pesëdhjetë

Në vitin 1950 u miratua i ashtuquajturi Ligji i parë për Strehimin. Si rezultat i këtyre masave, më shumë se pesë milionë apartamente të reja u ndërtuan në vitet e pasluftës. Mungesa e banesave ishte e madhe edhe në Gjermaninë Lindore. Në të njëjtën kohë me Ligjin e parë për ndërtimin e banesave në Perëndim, u miratua edhe i ashtuquajturi Akti i Rindërtimit për të nxitur ndërtimin e banesave. Në mesin e viteve 1950, ky ligj inkurajoi ndërtimin e blloqeve të apartamenteve të stilit sovjetik, tipike për Evropën Lindore.

“Në vitet 1950-1960 ndërtoheshin kryesisht apartamente me qira në pronësi të kooperativave të ndërtimit. Si rezultat, kishte një përqindje të lartë të qiramarrësve”, shpjegon profesori Günter Fornholz, i specializuar në historinë e ndërtimit. Që atëherë, norma e qiramarrësit ka ndryshuar pak. Disa ndërtesa u bënë pronë e kompanive të pasurive të paluajtshme, por qiramarrësit mbetën në apartamente.

Continue Reading

Trending