Connect with us

Infrastrukturë

Pse ndërtimet evropiane po gjenerojnë më shumë mbetje

Published

on

Në mënyrë të papritur, industria e ndërtimit në Evropë ka parë rritjen e nivelit të mbetjeve që ka gjeneruar gjatë dekadës së fundit, në një kohë kur duhet të ishte tkurrur.

Kjo është sipas hulumtimit të bankës holandeze ING, e cila zbuloi se sasia e mbeturinave të krijuara në Eurozonë midis 2010 dhe 2020 u rrit me 6%.

Materialet e klasifikuara si mbetje ndërtimi përfshinin beton, dru, metal, tulla, izolim, qelq dhe plastikë. Në vitin 2020, ndërtimi kontribuoi me 37% të të gjitha mbetjeve në Bashkimin Evropian.

Kjo ishte në të njëjtën kohë që sasia e përgjithshme e mbetjeve të gjeneruara në rajon ra me 3%. Ndërkohë industria përpunuese arriti të shkurtojë mbetjet me 8% në të njëjtën periudhë.

Pamja duket edhe më e keqe për ndërtimin, kur merret parasysh se nivelet e prodhimit në sektor ranë me 7.6% ndërmjet viteve 2010 dhe 2020, ndërsa aktiviteti i përgjithshëm ekonomik u rrit me 8.1%.

ING ka ofruar dy arsye të mundshme pse ndërtimi ka gjeneruar më shumë mbetje në një kohë kur sektorët e tjerë po pastrojnë aktin e tyre:

1) Mes mungesës së punëtorëve, kompanitë e ndërtimit po zgjedhin materiale të reja në vend të ripërdorimit të materialeve të vjetra. Ripërdorimi i materialeve të vjetra mund të jetë më intensiv i punës dhe kompanitë duket se po kursejnë në punë duke zgjedhur t’i hedhin në vend të tyre.

2) Pjesa e tregut të rinovimit dhe mirëmbajtjes është rritur vitet e fundit. ING sugjeroi se prishja dhe heqja e materialeve ekzistuese gjatë rinovimeve nënkupton që ato shpesh gjenerojnë më shumë mbeturina sesa ndërtimet e reja.

Federata Evropiane e Industrisë së Ndërtimit (FIEC) ka mirëpritur lajmin se “instalimi i drejtpërdrejtë” i produkteve të ndërtimit do të përjashtohej nga objekti i rregullores së rishikuar.

Por “çinstalimi” i produkteve dhe “shërbimeve” do të mbulohet nga rregullat e reja.

FIEC paralajmëroi se këto potencialisht mund të mbulojnë aktivitetet që zbatohen për kontraktorët dhe të krijojnë “pasiguri ligjore”.

Ai kërkoi gjithashtu një procedurë të ndryshme nga “aktet e deleguara” për vendosjen e rregullave për kontratat e prokurimit publik të gjelbër, me më shumë kompetenca që u jepet shteteve anëtare në këtë fushë.

Dhe ai bëri thirrje për “procedura të thjeshtuara, pragmatike” ku prodhuesit janë “përgjegjës dhe të besuar për deklaratat e tyre”.

Nuk është e qartë në këtë fazë saktësisht se kur mund të hyjë në fuqi Rregullorja e rishikuar e Produkteve të Ndërtimit. Diskutimet e mëtejshme janë caktuar për në shtator pas një votimi plenar në Parlamentin Evropian mbi propozimet në korrik.

Por periudha e tranzicionit nga rregullorja aktuale në versionin e rishikuar ka të ngjarë të jetë më e shpejtë se sa ishte parashikuar në propozimin fillestar nga Komisioni, tha FIEC./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Arkitekti Shigeru Ban ‘zbarkon’ prototipin e shtëpive të përkohshme nw Marok pas tërmetit shkatërrues

Published

on

Arkitekti fitues i çmimit Pritzker Architecture Shigeru Ban ka krijuar një prototip për një shtëpi të përkohshme që ai planifikon të hapë në Marok pas tërmetit shkatërrues të këtij muaji.

Struktura është përsëritja më e fundit e modelit të Shtëpisë së Dretë të Banit, të cilin ai e zhvilloi si një strehë e shpejtë dhe e përballueshme për viktimat e fatkeqësive natyrore.

Paper Log House u krijua nga Shigeru Ban Architects with Voluntary Architects’ Network, organizata joqeveritare (OJQ) që ai themeloi në 1995.

Ai do të hapet në Marok pas tërmetit me magnitudë 6.8 më 8 shtator, i cili mori mbi 3,000 jetë dhe shkaktoi dëme të konsiderueshme në ndërtesa, duke përfshirë shkollat ​​dhe monumentet e trashëgimisë.

Ban e prezantoi projektin dje në Shkollën Kombëtare të Arkitekturës në Marrakech, ku dha gjithashtu një leksion për të ndarë ekspertizën e tij në ofrimin e ndihmës në fatkeqësi.

Ai qëndron sot në Marrakech me synimin për të vizituar dhe vlerësuar zonat e prekura nga fatkeqësia dhe për të identifikuar vendet e mundshme për instalimin e strukturave.

Ban ka punuar në vendet e fatkeqësive natyrore për më shumë se 30 vjet dhe ai themeloi VAN në 1995 për të mbështetur projektet e tij të ndihmës ndaj fatkeqësive.

Modeli Paper Log House u krijua fillimisht në vazhdën e tërmetit të madh Hanshin në 1995 në Kobe, Japoni dhe së fundmi është instaluar gjithashtu në Antakya për t’u përdorur si një ndërtesë shkolle pas tërmetit Turqi-Siri të vitit 2023.

VAN është gjithashtu i njohur për sistemin e tij të ndarjes së letrës që ofron privatësi për njerëzit që jetojnë në strehimore të përkohshme. Ngjashëm me Paper Log House, ai përdor tuba kartoni dhe është projektuar të jetë i shpejtë dhe i lirë për t’u ndërtuar.

Ajo u instalua kohët e fundit nëpër strehimore të përkohshme në Evropë ku strehohen ukrainasit që ikin nga pushtimi rus, si dhe në strehimin për viktimat e tërmetit Turqi-Siri.

Pas tërmetit në Marok në fillim të këtij muaji, UNESCO tha se po mbështet autoritetet lokale në përpjekjet e saj për të rindërtuar shkollat ​​dhe monumentet e trashëgimisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Nënshkruhet marrëveshja për ndërtimin e Rrugëve të Fshatrave ndërkufitarë mes Kosovës dhe Shqipërisë

Published

on

Është nënshkruar protokolli për zbatimin e marrëveshjes për ndërtimin e Rrugëve të Fshatrave ndërkufitarë që ndërlidhin fshatrat ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, nga zëvendësministri i MMPHI-së,  Hysen Durmishi, dhe Drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit,  Dritan Agolli.

“Nëpërmjet kësaj marrëveshje përveç se do të ndërlidhemi më afër me njëri tjetrin ekonomikisht, bashkarisht do të kontribuojmë në vlerësimin e gjendjes dhe përmirësimin e rrugëve të fshatrave ndërkufitare që lidhin zonat kufitare Shqipëri-Kosovë.”, deklaroi zv.ministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi.

Zona e përbashkët në mes të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Kosovës, e cila do të mbulohet me këtë program zhvillimi, është e përbërë nga Bashkia e Hasit dhe Kukësit në Republikën e Shqipërisë, si dhe Komunat e Prizrenit dhe Dragashit në Republikën e Kosovës.

Zonat e bashkëpunimit, siç përcaktohen në raportin mbi shqyrtimin dhe vlerësimin e gjendjes së rrugëve të fshatrave ndërkufitarë që lidhin zonat kufitare Kosovë – Shqipëri, janë fshatrat si më poshtë:

Zapod (🇦🇱) – Kërstec (🇽🇰 )

Pogaj (🇦🇱) – Gorozhup (🇽🇰) dhe

Dobrunë (🇦🇱) – Blinishtë (🇽🇰).

Continue Reading

Infrastrukturë

Prezantohet një alternativë ekologjike ndaj betonit tradicional në Bienalen e Arkitekturës së Çikagos

Published

on

Për hapjen e edicionit të 5-të Bienales së Arkitekturës së Çikagos, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) prezantoi një alternativë ekologjike ndaj betonit tradicional. I quajtur “Bio-Block Spiral”, instalimi është në The Mews në Fulton Market në Çikago. Krijimi u zhvillua me Prometheus Material, një kompani materialesh që ofron materiale ndërtimi të qëndrueshme për një të ardhme me karbon negativ.

Alternativa inovative u krijua duke përdorur mikroalga natyrale që thithin karbonin, të cilat i nënshtrohen një procesi bioçimentimi fotosintetik. Bio Block u krijua si një alternativë ndaj betonit dhe potencialisht mund të zvogëlojë emetimet globale të CO2 deri në 8%. Materiali aktualisht po i nënshtrohet testimit të performancës dhe është i disponueshëm për projekte të ndryshme për të zëvendësuar Njësitë e Masonerisë së Betonit me intensitet karboni (CMU) që përdoren zakonisht në ndërtimet moderne sot.

“The Spiral” ul emetimet e karbonit me një ton metrikë vetëm duke përdorur Bio-Blocks në vend të blloqeve konvencionale të betonit. Në fakt, ajo u ndërtua duke përdorur metodat tradicionale të muraturës nga punëtorë të aftë të sindikatave. Instalimi i lejon pjesëmarrësit e Bienales të vëzhgojnë dhe prekin Bio-Blloqet, por gjithashtu inkurajon vizitorët të dëshmojnë se si materiali reagon ndaj ndryshimeve në erë, lagështi dhe temperaturë gjatë muajve të vjeshtës në Çikago. I krijuar posaçërisht për temën e Bienales të këtij viti: “Kjo është një provë”, ekrani shënon një pikë kthese në udhëtimin drejt një industrie ndërtimi neutrale ndaj karbonit.

Instalimi fillimisht u frymëzua nga përbërja e ngjashme me guaskën e bio-çimentos. I ndodhur në zemër të Tregut Fulton, ai inkurajon vizitorët të largohen nga rrugët e ngarkuara dhe të eksplorojnë prezantimin. Hapësira qendrore e The Spiral ofron pamje të rrugës Halsted, me blloqe të rrotulluara në intervale të rregullta duke krijuar hapje, duke theksuar thjeshtësinë e ndërtimit të bllokut dhe llaçit. Fundet e palosur nxjerrin në pah përshtatshmërinë e formës së bllokut dhe forcojnë integritetin strukturor të instalimit, duke e lejuar atë të qëndrojë më vete. Për më tepër, metodat e patentuara të prodhimit të The Bio-Block Spiral tregohen dhe shpjegohen në një film të montuar në mur që projektohet pas instalimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending