Connect with us

Tech

Pse kanë rënë çmimet e kriptovalutave?

Published

on

Shkruan: Korab Gashi

Është normale që të ketë lëvizje të çmimeve edhe te kriptovalutat, siç ka lëvizje edhe në tregjet e tjera. Ka një panikë momentale në tregjet e kriptovalutave, e cila ka ardhur si pasojë e kolapsit të TerraUST dhe pas saj të kriptovalutës Luna, themelues i të cilave është Do Kwon me Terraform Labs.

Mirëpo, edhe ekonomia globale, inflacioni dhe lufta në Ukrainë, e kanë ndikimin e tyre jo vetëm në tregjet e kriptovalutave. TerraUST, e cila është quajtur si e mbështetur për dollarin amerikan, mirëpo përkundër “Stable Coins” të tjerat si USDC, USDT etj, që janë të mbështetura nga dollari amerikan, realisht TerraUST ka përdorur një algoritëm i cili e ka mbajtur në nivelin e 1 dollar në bazë të ofertës së kriptovalutës Luna.

Shumica e investitorëve e kanë kritikuar si shumë të rrezikshme. Pse ka ndodhë rënia është ende e pa qartë, mirëpo ka shkaktuar një dëm të përgjithshëm me rreth 500 milionë usd. Gjithashtu, projekti i Solana Network ka pësuar kolaps 5 herë gjatë vitit 2022, mirëpo është rimëkëmbur. Edhe kjo ka shtuar panikën në tregje ku ka pasur ndikim në tërheqje të investitorëve.

Në cilat kriptovaluta ia vlen të investohet?

Ka shumë projekte interesante që janë duke u zhvilluar. Web3 është një nga temat kryesore në forumet e zhvilluesve, ka shumë projekte të cilat po zhvillohen për Web3. Kriptovalutat të cilat janë të ndërtuara mbi teknologjinë e Web3 janë: Helium (HNT), Chainlink (LINK), Theta (THETA). Këto projekte janë duke ndihmuar më së shumti në zhvillimin e platformës Web3. NFT janë duke u zhvilluar shumë dhe shpejtë. Edhe pse, edhe në tregjet e NFT ka shumë projekte që janë realisht të pa vlera, mirëpo është një mundësi shumë e mirë për të gjithë artistët, ata që kanë dhunti kreative në art, muzikë dhe gjithçka tjetër kreative, të jenë pjesë e krijimeve digjitale.

Projekte trend për vitin 2022 janë edhe projektet e ashtuquajtura “Move to earn”. Janë duke u zhvilluar shumë plaftorma “Move to earn”, të cilat janë të ndërlidhura me NFT dhe kanë treguar shumë potencial për të ardhmen, ndër to janë MetaGym (MGCN), STEPN (GMT), Step (FITFI).

Çfarë konsiderojmë investim të sigurtë?

Realisht, asnjë investim nuk është i sigurtë, aq më pak në tregjet e kriptovalutave. Mirëpo, për të gjithë ata që janë të interesuar të investojnë në projekte të kriptovalutave, ka shumë mundësi për investime. Ka shumë projekte interesante, mirëpo ka më shumë projekte që janë vetëm skema piramidale, mashtrime etj.

Si t’i dallojmë mashtrimet?

Ka shumë mënyra për t’i dalluar ato. Para se të investohet në një projekt (kriptovalutë) është mirë të hulumtohet, të dihet se çfarë projekti është, cila është idea e cila po zhvillohet, kush janë zhvilluesit dhe a janë vërtetë ata. Të gjitha projektet (kriptovalutat) përveç webfaqeve informuese, përdorin edhe rrjete sociale si Twitter, Reddit, Discord, Telegram ose të tjera.

Në bazë të aktiviteteve, njerëzve të involvuar, e investitorëve, mund të vërehet se sa serioz është projekti, edhe nëse ne si investitorë mund të mos e kuptojmë saktësisht atë.

Të gjitha projektet e kanë një “Whitepaper”, të cilën e përdorin për të përshkruar rrugëtimin e projektit dhe aty mund të informohesh për çdo gjë. Forumet dhe rrjetet sociale ndihmojnë shumë gjithashtu.

Ndërsa, për të gjithë ata që nuk kanë kohë të përcjellin të gjitha këto më lartë, mund të fokusohen tek Bitcoin, Ethereum, Binance, Cardano, Solana dhe projekte tjera, të cilat kanë tashmë asete mbi 1 miliardë dollar. /Buletini Ekonomik/

Biografi:

Korab Gashi ka një përvojë të gjatë në bankat komerciale si Business Analyst, ndërsa së fundmi punon për kompaninë amerikane Donnelly Tax Law si Crypto Tax Analyst. Kompania Donnelly Tax Law, me bazë në Houston, Texas, është kompani e kontabilitetit e cila është e specializuar në kalkulimin e taksave për “Crypto Traders”.

Tech

Cili është ndikimi i syzeve të realitetit të shtuar të Vision Pro të Apple në fushën e arkitekturës?

Published

on

Më 5 qershor, Apple lançoi Apple Vision Pro, një lloj i ri kompjuteri hapësinor që përdor syze të realitetit të shtuar për të lejuar përdoruesit të përjetojnë një përzierje midis botës dixhitale dhe asaj fizike.

Pajisja premton t’u ofrojë përdoruesve të saj një kanavacë të pafund për aplikacione, më të mëdha dhe më zhytëse se ekranet tradicionale, duke i lejuar ata të qëndrojnë të pranishëm dhe të lidhur me të tjerët.

Ai përmban visionOS, sistemi i parë operativ hapësinor që krijon këtë mënyrë të re të ndërveprimit me përmbajtjen dixhitale. Konceptet e mëparshme si metaverset kanë premtuar të transformojnë mënyrën se si i përjetojmë botët dixhitale, me arkitektët që shfrytëzojnë mundësinë për të gërmuar në hartimin e hapësirave virtuale pa kufizime. A mund të sjellë kjo pajisje e re mënyra të reja për të përjetuar hapësirat tredimensionale, për të integruar më mirë arkitekturën me mjediset dixhitale?

Në vizionin e Apple, llogaritja hapësinore është revolucionare në mënyrën se si ndërthur përmbajtjen dixhitale me hapësirën fizike. Vision Pro u mundëson përdoruesve të ndërveprojnë me aplikacionet që lundrojnë në hapësirën ku ndodhen, nëpërmjet gjesteve të syve dhe duarve, së bashku me kontrollin zanor.

Përdoruesit gjithashtu mund të zgjedhin të zëvendësojnë mjedisin e tyre të dukshëm me një imazh zhytës të sfondit, i cili, sipas Apple, do të shpërbëhej pjesërisht kur çdo njeri hyn në hapësirë. Pajisja e transformon të gjithë fushën e shikimit në një ekran pa e shkëputur plotësisht përdoruesin nga bota fizike.

Ndërsa Apple ka njoftuar synimin për të lançuar lojëra dhe video të reja zhytëse të filmuara me teknologjinë 3D, prezantimi zyrtar nuk duket të përfshijë mjedise plotësisht zhytëse 3D.

Teknologjia çliron aplikacionet dydimensionale nga ekranet e kompjuterëve dhe telefonave për t’i lejuar ata të zënë hapësirë ​​fizike, duke rritur madhësinë dhe ndikimin e tyre, por duke i mbajtur ato si imazhe dydimensionale.

Fusha e teknologjisë ka përparuar me shpejtësi, pasi sistemet e reja të inteligjencës artificiale duket se shpallin fillimin e një rilindjeje dixhitale të shekullit të 21-të. Për momentin, fusha duket se po shpërthen me mundësi dhe arkitektët kanë qenë të shpejtë për të reaguar dhe eksperimentuar me mjetet e reja: duke përdorur ChatGPT për të gjeneruar ide, duke transformuar tekstin në imazhe me mjete gjeneruese si Midjourney ose Dall-E, dhe duke u futur në premtimi i Metaversit.

Suksesi i mëparshëm i teknikave kompjuterike CAD dhe BIM ka dëshmuar se risitë teknologjike kanë potencialin të ndryshojnë jo vetëm mënyrën në të cilën punojnë arkitektët, por edhe shumëllojshmërinë e dizajneve që ata mund të imagjinojnë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Tech

Ndërtuan projekte robotike, nxënësit e shkollës ‘Vëllezërit Frashëri’ në Lipjan përfaqësojnë Kosovën në Olimpiadën e Gjenive

Published

on

Në shkollën fillore “Vëllezërit Frashëri” në Lipjan, punohen tash e sa vite projekte të robotikës nga nxënësit dhe me këto projekte ata marrin pjesë në gara të teknologjisë.

Këtë vit, ata do ta përfaqësojnë Kosovën në Olimpiadën e Gjenive në Amerikë, mirëpo ky nuk është suksesi i vetëm i tyre.

Robotika ka mbushur kabinetet dhe korridoret e shkollës fillore “Vëllezërit Frashëri” në Lipjan.

Në këtë shkollë nxënësit punojnë pas orarit të mësimit disa projekte, me të cilat marrin pjesë në gara dhe sfida të ndryshme të teknologjisë.

Me projektet që i kanë punuar për këtë vit, ata do ta përfaqësojnë Kosovën në Olimpiadën e Gjenive, në Amerikë. Këta nxënës e përbëjnë grupin e teknologëve të kësaj shkolle, i cili daton që nga viti 2006, me përbërje 80 deri 100 nxënës pothuajse për çdo vit.

Ata fillimisht e kanë sfiduar vetën e tyre në gara të organizuara nga USAID brenda Kosovës, pastaj kanë vazhduar të zgjerojnë interesimin edhe në gara jashtë Kosovës.

Hajriz Rashiti, arsimtar i teknologjisë në këtë shkollë, njëherit edhe udhëheqës i këtij grupi, ka thënë se për shkak të rezultateve të mira në garat e Kosovës, është paraqitur nevoja që të provojnë të dalin edhe jashtë Kosovës, dhe ata depërtuan jashtë që nga viti 2018, fillimisht në Amerikë.

“Mirëpo na nuk u ndalëm veç me aq, vitin tjetër e provuam me shku në Keni, është një garë atje në Nairobi të Kenisë, edhe kemi shku me dy projekte atje, kena marrë një medalje të argjendtë edhe një të bronztë” – ka thënë Rashiti për Kallxo.com.

Në anën tjetër, nxënësit thonë se këto aktivitete iu pëlqejnë shumë, dhe se kanë mësuar shumë prej tyre. “Këto aktivitete shumë më kanë pëlqy për shkak se robotika ëshë një gjë që më pëlqen se rritë interesin dhe nivelin e kreativitetit te një fëmijë” – është shprehur nxënësja Marta Çerkini./Media Ndërtimi

Continue Reading

Tech

Zaha Hadid lanson qendrën e komunikimit ‘Metrotopia’ në Metaverse

Published

on

METROTOPIA, një ndërmarrje unike metaverse që synon të bëhet qendra e komunikimit virtual për komunitetin botëror të dizajnit, është shpallur dhe lançuar nga Zaha Hadid Architects dhe grupi i mendimit i arkitekturës me bazë në Çikago ArchAgenda.

Metrotopia Metaverse është një mjedis virtual me shumë lojtarë i ndërtuar me Unreal Engine 5, që përmban tingull hapësinor për ndërveprim realist komunikues brenda një mjedisi të gjallë që lejon që karakteri dhe cilësia e objekteve dhe hapësirave të projektuara të vizualizohen me besnikëri. Partneri i teknologjisë dhe platforma pritëse e Metrotopia është Mytaverse.

Metrotopia aspiron të jetë një qytet virtual dhe qendër e kulturës-industrisë krijuese për ekosistemin më të madh të dizajnit, duke bashkuar të gjitha disiplinat e dizajnit si dizajni urban, arkitektura, ambientet e brendshme, dizajni i mobiljeve, dizajni i produkteve, dizajni i modës, dizajni grafik, si dhe shkollat ​​përkatëse. , galeritë, muzetë, ekspozitat, javët e dizajnit, bienalet, çmimet dhe konferencat, si dhe shtëpitë botuese, revistat dhe mediat e internetit përkatëse.

Ndërtesa e parë e inkubatorit të Metrotopia dhe një bërthamë fillestare urbane janë projektuar nga ZHA me hapësira të padukshme tani në dispozicion. Më shumë arkitektë dhe dizajnerë të brendshëm do të bashkohen së shpejti për të krijuar një peizazh të larmishëm qyteti me shumë autorë, duke ofruar llojin e sinergjive të bashkëvendosjes që ne i duam në rrethet më të gjalla të qytetit.

Metrotopia është pjesë e ngjarjes kolaterale të Bienales së Arkitekturës që përfshin CityX, një tufë pavijonesh virtuale që rri pezull mbi Venecia që shfaq punën kërkimore të mësuesve të arkitekturës nga e gjithë bota./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending