Connect with us

Aktuale

Pse Berlini mbetet një nga qendrat më të preferuara për të jetuar?

Published

on

Për dekada, Berlini ka gëzuar reputacionin e një metropoli ndërkombëtar që tërheq njerëz nga e gjithë bota. Dhe ka shumë arsye të mira për këtë.

Kryeqyteti gjerman: krijues dhe plot ngjyra.

Kryeqyteti gjerman me 3.7 milionë banorët e tij nuk është vetëm qendra politike e Gjermanisë dhe qyteti në të cilin skena të historisë gjermane mund të gjenden pothuajse në çdo cep; sot Berlini është gjithashtu një nga qytetet më kreative në vend.

Galeritë e shumta të artit, skena e gjallë e artit të rrugës dhe kultura fillestare kontribuojnë në këtë imazh.

Dhe sigurisht që ka skenën shumëngjyrëshe dhe të egër të festave me klubet e saj legjendare, si Berghain i famshëm dhe famëkeq ndërkombëtarisht.

Ata që duan të pushojnë nga ngutja dhe nxitimi i qytetit të madh, mund të pushojnë në një nga rreth 3,000 liqenet ose në 2,500 parqe dhe zona rekreative lokale brenda dhe përreth Berlinit.

Nga Porta e Brandenburgut te busti i Nefertitit.

Klasikët e Berlinit përfshijnë Portën e Brandenburgut, Murin e Berlinit, ndërtesën e Reichstag dhe kullën televizive të Berlinit, ndërtesa më e lartë në Gjermani.

Ishulli i Muzeut të Berlinit është ansambli më i madh muzeor në botë dhe një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Muzeu Neues krenohet me bustin e famshëm të Nefertitit.

Përveç koleksioneve të njohura në ishullin e muzeut në zemër të qytetit, Berlini është gjithashtu shtëpia e 170 muzeve të tjerë, duke filluar nga Muzeu i Maceve deri tek Shtëpia e së Ardhmes.

Rrethe hip në lindje dhe perëndim të qytetit dikur të ndarë

Megjithëse Muri mund të shihet ende në shumë vende në Berlin, mbeten vetëm disa dallime midis Lindjes dhe Perëndimit. Gjatë kohës së Murit, një skenë krijuese u shfaq veçanërisht në Berlinin Perëndimor, i cili migroi ngadalë në Lindje në vitet 1990 dhe 2000.

Sot, shumë klube dhe galeri të hipit ndodhen në Berlinin Lindor. Prenzlauer Berg, Friedrichshain dhe Mitte, të treja janë në lindje të qytetit, janë ndër lagjet më hippe./Media Ndërtimi.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending