Connect with us

Trashëgimia Kulturore

Promovimi i Lokalitetit Arkeologjik në Prizren synon vlerat kulturore nëpërmjet zhvillimit të turizmit

Published

on

Procesi i hartimit të projektit është zhvilluar nga grupi i mandatuar punues i përbërë nga Instituti Arkeologjik i Kosovës, Qendra Rajonale për Trashëgimi Kulturore në Prizren dhe Departamenti për Trashëgimi Kulturore i Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Komuna e Prizrenit dhe është udhëhequr nga zyra e UN-Habitat-it në Kosovë.

Në procesin e hartimit të projektit, përmes analizave të zonës dhe diskutimeve publike janë përfshirë banorët, komuniteti i biznesit dhe komuniteti profesionist, në mënyrë që prezantimi final i Lokalitetit Arkeologjik të jetë reflektim i një zgjidhjeje të përbashkët.

Gjatë muajit tetor lokaliteti arkeologjik është pastruar nga vegjetacioni dhe aktualisht po pastrohet dhe bëhet gati për konservim.

Pjesa e parë e konservimit do të bëhet gjatë muajit nëntor kurse pjesa përfundimtare konservuese për prezantim do të bëhet në fillim të pranverës. Zbatimi i dizajnit të hapësirë së lokalitetit arkeologjik do të filloj të zbatohet gjatë muajit Dhjetor dhe do të ekzekutohet në tri faza, pjesa e strukturës mbajtëse të lokalitetit në muajin Dhjetor, pjesa e materializimit dhe shtrimit të hapësirës në linjë të njejtë me sheshin e lidhjes gjatë muajit Janar-Shkurt.

Prezantimi dhe promovimi i Lokalitetit Arkeologjik si një lokalitet me rëndësi historike, shkencore, kulturore dhe edukative, synon që të ngre vetëdijen për rëndësinë e këtij lokaliteti si dhe të promovojë vlerat kulturore nëpërmjet zhvillimit të turizmit kulturor.

Ky projekt i financuar nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, dhe i mbështetur nga UN-Habitat Kosovë, përmes Programit të Zhvillimit Gjithëpërfshirës të financuar nga Qeveria e Suedisë, synon integrimin e trashëgimisë kulturore në kuadër të planifikimit hapësinor për zhvillim të qëndrueshëm, të gjelbër dhe gjithëpërfshirës./Media Ndërtimi.

Trashëgimia Kulturore

Personat me aftësi të kufizuara duan qasjes gjithëpërfshirëse në trashëgimi kulturore

Published

on

Në kuadër të projektit “Nuk ka trashëgimi kulturore pa ne”, u mbajt seminari rreth krijimit të qasjes gjithëpërfshirëse për persona me aftësi të kufizuara në trashëgimi kulturore.

Qëllimi i seminarit ishte që t’u jipet mundësi personave me aftësi të kufizuara të shprehin nevojat dhe domosdoshmërinë në përfshirjen e tyre në zhvillimin e politikave strategjike të institucioneve në fushën e trashëgimisë kulturore.

Ky projekt financohet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe zbatohet nga #CHwBKosova në bashkëpunim me HANDIKOS./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Brenda thesareve të qytetit të Beratit

Published

on

Nuk ka ardhur askush në Berat dhe mos të jetë mahnitur me fasadat dhe arkitekturën e banesave monument kulture të qytetit, por pak kush e di dhe i njeh se brenda fshihen vlera të paçmuara të Trashëgimisë Kulturore.

Ky është rasti i banesës së familjes Qako në lagjen “Goricë”, arkitektura dhe dekoracioni i së cilës është me vlera të veçanta jo vetëm për arkitekturën e banesës së qytetit të Beratit, por për mbarë banesën qytetare shqiptare.\

 

Objeki ka pikturë murale në brendësi, e cila ka pësuar tre faza pikturimi në kohë të ndryshme. Në pikturën e fazës së tretë shënohet edhe data 1869 me shifra latine./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Rikonceptohet ekspozita ‘Cikli i jetës’ në Muzeun Etnologjik

Published

on

Restaurimi i objektit-shtëpisë kryesore të Muzeut Etnologjik që funksionon në Kompleksin “Emin Gjiku” në Prishtinë, ka përfunduar në qershor të viti të kaluar. Por, brenda kësaj shtëpi nuk janë rikthyer artefaktet etnologjike të cilat ishin pjesë e ekspozitës “Cikli i jetës”.

Ekspozita “Cikli i jetës” ishte hapur si ekspozite e përhershme pas themelimit të këtij muzeu. Ajo është larguar nga aty për t’i hapur rrugë restaurimit të objekti që nisi në 2017.

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit nuk ka treguar kohë se kur do të rihapet kjo ekspozitë. Puna për restaurimin dhe konservimin e artefakteve, vendosja e vitrinave dhe inventari të nevojshme, janë tregues se rikthimi i ekspozitës “Cikli i jetës” do të marrë goxha kohë.

Muzeu Etnologjik numëron deri në 1500 artefakte, ku pjesa dërmuese ishin ekspozuar në kuadër të ekspozitës “Cikli i jetës”,  të cilat i janë nënshtruar restaurimit, para se të riekspozohen.

Etnologu Bekim Xhemili, kustos në Muzeun Etnologjik tha për Kallxo.com se restaurimi i artefakteve është i domosdoshëm dhe do të marrë kohë.

“Rihapja e ekspozitës ‘Cikli i jetës’ është planifikuar që tek pas përfundimit të trajtimit të përgjithshëm të eksponateve, proces që do të merr kohë, do të bëhet planifikimi i kthimit të ekspozitës bazë, me konceptin e njëjtë – Cikli i jetës, por me rifreskime të eksponateve në kuadër të prezantimit, interpretimit, edukimit dhe promovimit multimedial”- tha ai.

Xhemili thotë se pas restaurimit, hapësira e objektit duhet të kompletohen me inventarin e nevojshëm më vendosjen e artefakteve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending