Connect with us

Infrastrukturë

Prezantohet Printimi 3D i mureve duke përdorur shkumë minerale pa çimento

Published

on

Duke shfrytëzuar fuqinë e prodhimit pa kallëp përmes printimit robotik 3D në shkallë të gjerë, kërkimi në ETH Zürich në bashkëpunim me FenX AG hulumton në përdorimin e shkumës minerale pa çimento të bërë nga mbetjet e ricikluara.

Objektivi është ndërtimi i sistemeve të mureve që janë monolite, të lehta dhe të izoluara menjëherë, duke minimizuar përdorimin e materialit, kërkesat e punës dhe kostot përkatëse.

Shkuma minerale pa çimento është një material poroz që mund të aplikohet në dendësi të ndryshme, duke shpërndarë në mënyrë strategjike izolimin dhe forcën aty ku nevojitet. Kjo teknikë optimizon performancën termike dhe konsumin e energjisë të nevojshme për ngrohjen e hapësirave të brendshme. Për më tepër, duke përdorur një material të vetëm me dendësi të ndryshme, ai lehtëson ripërdorimin dhe riciklimin e pjesëve të tij në të ardhmen, të cilat tashmë kanë një gjurmë më të ulët karboni sesa shkumat plastike ose të betonit të gazuar.

Projekti specifik quhet Airlements. Me një lartësi prej 2 metrash, Airlements është një prototip i një muri të përbërë nga montimi i katër pjesëve të printuara 3D. Çdo segment i zbrazët peshon 25 kg dhe u printua në më pak se një orë, më pas u lejua të ngurtësohej gjatë një jave në një mjedis të kontrolluar. Duke funksionuar në një interval temperaturash nga 20 deri në 28 gradë Celsius dhe një lagështi relative prej 20 deri në 70%, ky konfigurim eliminon nevojën për përpunim intensiv të energjisë, një përparim i rëndësishëm në krahasim me studimet e mëparshme që përfshijnë shkume minerale pa çimento. Tekstura e valëzuar e secilës pjesë siguron forcë më të madhe dhe integritet strukturor në strukturën përfundimtare.

Për ta transformuar atë në një sistem koheziv monolit, bërthama e zbrazët mund të mbushet me shkumë minerale dhe të mbyllet me një mbulesë mbrojtëse prej suvaje pa çimento. Në këtë mënyrë, ato mund të përdoren si mure të jashtme jo strukturore.

Për më tepër, procesi i derdhjes lejon integrimin pa probleme të përforcimeve dhe objekteve të infrastrukturës, duke zgjeruar aplikimet e mundshme të kësaj teknologjie. Ndërsa kërkimi përparon, theksi do të vendoset në përmirësimin e kapacitetit të ngarkesës së elementeve që rezultojnë dhe në rafinimin e saktësisë së prodhimit të sistemit të printimit 3D./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Tuneli spirale i ndërtuar në Kinë, njihet zyrtarisht si më i gjati në botë

Published

on

Një tunel spirale në Kinë, i ndërtuar nga gjigandi kinez i ndërtimit China State Construction (CSCEC), është njohur si më i gjati në botë.

Guinness World Records ka lëshuar një certifikatë për të konfirmuar statusin e tunelit Hankou në autostradën Xinxiang-Jincheng, e cila është 4,457 metra e gjatë, si pjesa më e gjatë e tunelit rrugor spirale në botë.

Autostrada Xinxiang-Jincheng përfshin 69.8 km që lidh provincat Henan dhe Shanxi nëpërmjet maleve Taihang.

Sistemi spirale i tunelit të autostradës së shpejtë përbëhet nga nëntë tunele që kalojnë nëpër vargmalin malor, me një gjatësi totale prej 28 km.

Tuneli Hanko varion në lartësi nga 784m deri në 893m, me një diferencë maksimale në lartësi ndërmjet hyrjes dhe daljes së tunelit prej 109m, dhe ka një rreze minimale prej 70m.

CSCEC përdori BIM për projektin, si dhe kodet e identifikimit për materialet në kantierin e ndërtimit për të minimizuar humbjet. Ai përdori gjithashtu sensorë IoT në të gjithë vendin e ndërtimit për të mbledhur të dhëna në kohë reale mbi vendosjen e tokës, uljen e harkut dhe matje të tjera.

Autostrada e shpejtë u hap në vitin 2022./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Marrëveshje prej 302 milion € për ndërtimin e fabrikës hekurudhore zvicerane

Published

on

Një konsorcium i udhëhequr nga kompania zvicerane e ndërtimit CSC Costruzioni ka fituar një kontratë me vlerë 302 milionë euro (327 milionë dollarë amerikanë) për të ndërtuar një fabrikë të re hekurudhore në Zvicër.

CSC Costruzioni, një degë e Webuild, mban një aksion prej 67% në konsorciumin që do të ndërtojë projektin Nuovo Stabilimento Industriale Ferroviario (NSIF) në Ticino, Zvicër.

Konsorciumi i quajtur Consorzio Officine Ticinesi OFT do të zbatojë punimet përgatitore dhe punimet e gërmimit për FFS (Ferrovie Federali Svizzere) përpara se të ndërtojë godinën kryesore, ndërtesat teknike pranë dhe të gjitha punimet për zonat e jashtme.

Puna pritet të nisë në korrik të këtij viti, përpara përfundimit në vitin 2027./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Korsi për autobusët dhe rehabilitimi i stacioneve në Tiranë, lidhet kontrata

Published

on

Projekti për ndërhyrjen në disa rrugë në Tiranë për të mundësuar korsi të dedikuar për autobusët si dhe rehabilitimin e disa stacioneve ka tashmë një kontratë të finalizuar.

Bashkia e Tiranës njoftoi në sistemin e prokurimeve se procedura që ka këtë objekt është fituar nga kompania “Liqeni VII” për një vlerë 95.2 milionë lekë me TVSH dhe punimet do të kryhen në harkun kohor të 9 muajve.

Referuar dokumenteve të bëra publikë në fazën e parë të prokurimit parashikohen ndërhyrje në disa segmente. Kështu projekt zbatimi i korsive të dedikuara për autobus përfshin rrugët:

– Unaza e mesme (nga kryqëzimi i “Brrylit” deri te ura “Vasil Shanto” në të dyja anët e lumit “Lana”).

– E “Kavajës” (segmenti nga sheshi “Mustafa Qemal Ataturku” – kryqëzimi me “Ibrahim Rugova”)

– “Muhamet Gjollesha” (segmenti nga ura “Vasil Shanto” – sheshi “Karl Topia”)” thuhet në dokument.

Të njëjtat dokumente parashikojnë edhe rehabilitim të stacioneve ku përfshihen 3 korridoret e linjave të transportit publik qytetës si dhe zonën përreth qendrës ku dhe përqendrimi i udhëtarëve dhe kërkesa për transit është më e madhe:

– Linja “Kinostudio Kombinat”

– Linja “Tirana e Re”

– Linja “Unaza,

“Rrugët janë kryesisht në gjendje të mirë. Ka dëmtime të riparueshme në pjesën e asfaltit në disa segmente ku aktualisht janë vend parkime për automjete.

Sipas detyrës së projektimit rrjeti i kanalizimeve te ujërave dhe bardha dhe te zeza është funksional dhe ne gjendje te mire.

Në stacionet e urbaneve mungojnë tabelat informuese për qytetarët. Në mungesë të një korsie të dedikuar autobusëve kemi vonesa në frekuencën e tyre, trafik, tejmbushje e tyre.

Gjithashtu është i nevojshëm rehabilitim i kurorave të gjelbërta përgjatë segmenteve të projektit, vend grumbullim të mbetjeve urbane dhe elementit ndarës/mbrojtës të kësaj korsie të përshtatshme për evitimin e “kërcimit të gomave” nënvizonte dokumenti./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending