Connect with us

Ndërtim

Prezantohet një pajisje e re sigurie për ndërtim, redukton incidentet e punëtorëve

Published

on

Tenty, një kompani e re e teknologjisë së ndërtimit, ka lançuar një sistem sigurie telematike në pritje të patentës për industrinë e ndërtimit në SHBA.

Kompania thotë se do të reduktojë incidentet e punëtorëve dhe do të ndihmojë kompanitë e ndërtimit dhe firmat e konsulencës së biznesit të menaxhojnë vendet e punës në mënyrë më efikase.

Tenty Rover, lidh punëtorët dhe pajisjet për të siguruar kushte të sigurta pune dhe për të rritur produktivitetin duke përdorur teknologjinë e pozicionimit në nivel inç të bazuar në GPS.

Duke u mbështetur në një pozicion shumë të saktë të punonjësit dhe në një mori sensorësh fizikë dhe mjedisorë, ai mund t’i paralajmërojë punëtorët për rreziqet e mundshme, të tilla si pajisjet celulare në hyrje, ngarkesat e sipërme, kushtet mjedisore dhe më shumë.

“Tenty është një sistem i lehtë për t’u instaluar që rrit sigurinë e punëtorëve dhe paralajmëron punëtorët për rreziqet e mundshme në të gjithë vendin e punës,” tha Gustavo A. Anzola, Bashkëthemelues i Tenty.

“Tenty gjithashtu rrit produktivitetin e vendit të punës me mjete unike për të komunikuar me punëtorët, duke pasur njohuri për performancën e vendit dhe duke siguruar pajtueshmërinë me rregulloret. Së fundi, ne do të përmirësojmë reagimin e vendit ndaj emergjencave duke u dhënë punonjësve mundësinë për të dërguar një sinjal shqetësimi te personeli aty pranë dhe duke ofruar menaxhim në kohë reale të pikave të grumbullimit dhe procedurave të evakuimit.

Tenty Rover është një pajisje me peshë të lehtë e pajisur me dy butona: një buton konfirmimi dhe një buton SOS. Butoni i Konfirmimit i lejon punonjësit të pranojnë dhe regjistrojnë automatikisht kur dëgjohen dhe kuptohen informimet e sigurisë, duke eliminuar procesin që kërkon kohë të organizimit si grup dhe kalimit të fletëve të nënshkrimit.

Butoni SOS do t’i ndihmojë punëtorët të thërrasin për ndihmë gjatë një emergjence ose incidenti dhe do t’i lejojë menaxherët të gjejnë dhe ndihmojnë punëtorët e përfshirë në një emergjencë shumë më shpejt.

Tenty Rover pritet të dalë në treg në tremujorin e parë të 2023./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Qeveria jep 6 milionë euro shtesë për punimet e rrugës Prishtinë-Podujevë

Published

on

‘Punët me intensitet të lartë’ në rrugën Prishtinë – Podujevë kanë bërë që Qeveria e Kosovës të ndajë edhe 6 milionë euro shtesë për këtë projekt infrastrukturor.

Më 3 korrik 2023, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, ka bërë të ditur inauguruar fillimi i punimeve në rrugën Prishtinë-Podujevë.

Kompanitë që kanë fituar kontrata nga Ministria e Infrastrukturës për të ndërtuar rrugën Prishtinë – Podujevë, rezultojnë se në të kaluarën kanë pasur gjoba të shqiptuara nga Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), për nxjerrje ilegale të mineraleve.

Të dhënat e siguruara nga KPMM tregojnë se kompanitë ndër vite janë gjobitur për nxjerrje ilegale të zhavorrit, gurit të fortë, rërës apo të reshpes.KPMM ka bërë të ditur për KALLXO.com se kompanitë e gjobitura e që janë duke punuar rrugën Prishtinë – Podujevë janë ‘Pro&Co Group’, ‘2A Group’, ‘Bageri-1’, ‘Bageri’, ‘Kosova Aslfalt’ dhe ‘Beni-com’.

Konsorciumi i organizatave të shoqërisë civile i përberë nga Group for Legal and Political Studies, Institute for Development Policy (INDEP) dhe Instituti GAP, në kuadër të projektit: “Mbështetje për Shoqërinë Civile për të Rritur Mbikëqyrjen Publike dhe Llogaridhënien e Institucioneve Publike të Kosovës”, shpreh shqetësimin e thellë për shkeljet e njëpasnjëshme ligjore në procesin e prokurimit “Zgjerimi i rrugës nacionale Prishtinë – Besi – Podujevë” nga Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

Edhe përkundër rekomandimeve të KRPP-së, si dhe shkeljeve të evidentuara, MMPHI ka vazhduar jashtëligjshëm me nënshkrim të kontratave dhe operatorët ekonomik kanë filluar punën. Ne kërkojmë që të rishqyrtohen dhe të anulohen vendimet e marra në mënyrë të jashtëligjshme, si dhe ju bëjmë thirrje organeve kompetente ta hetojnë këtë aktivitet të prokurimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Vazhdon ndërtimi dhe renovimi i shtëpive të shqiptarëve në Veri të Kosovës

Published

on

Në Mbledhjen e 162-të të Qeverisë, miratuam vendimin për vazhdimin e mëtutjeshëm të Rindëritimit dhe Renovimit të Shtëpive individuale të familjeve, të cilëve u janë dëmtuar shtëpitë gjatë periudhës kohore 1998/1999.

Gjatë luftës së fundit, vendit tonë i janë shkaktuar dëme masive shkatërruese nga Serbia, që vazhdojmë t’i vuajmë ende edhe sot.

Bazuar në situatën e gjendjes faktike të familjeve në Veriun e Republikës se Kosovës, dhe sipas Raportit të Komisionit Vlerësues të Komunës së Mitrovicës mbi dëmet e shkaktuara të luftës gjatë viteve 1998/99, në kuadër të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkëpunim me organin kompetent komunal, është marrë vendimin për vazhdimin e projektit për rindërtimin dhe renovimin e shtëpive të dëmtuara gjatë asaj periudhe kohore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Pezullohet ndërtimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd

Published

on

Puna e ndërtimit në linjën hekurudhore Budapest-Beograd është pezulluar pasi konsorciumi kontraktor kinezo-hungarez përpiqet të përmbushë standardet e sigurisë të Bashkimit Evropian (BE).

Konsorciumi, i udhëhequr nga konstruktorët kinezë dhe homologët e tyre hungarezë, po përballet gjithashtu me tejkalime buxhetore, vonesa të projektit dhe negociata politike mbi projektin, i cili shihet si një komponent kryesor i Iniciativës së Rripit dhe Rrugës së Kinës.

Fillimisht i nisur me një buxhet prej 2.1 miliardë euro, projekti është goditur me një sërë pengesash, më e fundit prej të cilave është dështimi për të siguruar një sistem sigurie që përputhet me standardet e BE-së. Kjo ka ngecur aktivitetet e ndërtimit në linjën hekurudhore.

Një nga kërkesat kryesore për projektin është të mundësojë që trenat të udhëtojnë me shpejtësi deri në 160 km në orë. Për ta arritur këtë, linja hekurudhore duhet të jetë në përputhje me sistemin e sigurisë të standardizuar nga BE, i njohur si Sistemi Evropian i Kontrollit të Trenit (ETCS).

Përpjekjet e konsorciumit për të përmbushur këto kërkesa thuhet se kanë rezultuar të pasuksesshme deri në këtë pikë.

Sipas raporteve nga rrjeti lokal i gazetarëve Telex, projekti gjithashtu tani ka nevojë për fonde shtesë, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të ndërtimit.

Kompania hungareze në konsorcium, RM International, ka tërhequr fuqinë punëtore dhe makineritë e saj nga kantieri.

Raportohet se ata janë ricaktuar për rinovimin e linjës kryesore hekurudhore të Hungarisë midis Budapestit, Gyor dhe Vjenës.

Përmirësimi i linjës hekurudhore Budapest-Beograd është një projekt hekurudhor me shpejtësi të lartë prej 350 km i financuar kryesisht nga Exim Bank e Kinës, e cila po kontribuon me 85% të investimit total të projektit.

Continue Reading

Trending