Connect with us

Infrastrukturë

Pretendimi i Kupës Botërore të Katarit për neutralitetin e karbonit është jo i besueshëm

Published

on

Organizatorët e Kupës së Botës FIFA 2022 në Katar janë akuzuar se kanë bërë premtime mashtruese në lidhje me neutralitetin e karbonit të ngjarjes duke nënvlerësuar ndjeshëm emetimet e lidhura me stadiumet e saj të sapondërtuara.

Pretendimet se turneu do të jetë “Kupa e parë e FIFA-s me karbon neutral në histori” janë “të largëta” dhe mbështeten në “kontabilitetin krijues”, sipas një raporti të lëshuar nga grupi jofitimprurës i avokimit Carbon Market Watch.

Raporti zbuloi se emetimet nga vendet e reja të Kupës së Botës, duke përfshirë stadiumin Al Wakrah të Zaha Hadid dhe Stadiumin Lusail nga Foster + Partners, janë deri në tetë herë më të larta se sa përshkruhen në llogaritjet e karbonit të ngjarjes, duke i bërë ata kontribuesin më të madh në botë.

Përveç kësaj, skemat e kompensimit që po përdoren për të kompensuar këto emetime kanë një “nivel të ulët të integritetit mjedisor”, thuhet në raport.

“Pretendimi i neutralitetit të karbonit që po bëhet nuk është thjesht i besueshëm,” tha autori i raportit, analisti i politikave Gilles Dufrasne.

“Dëshmitë sugjerojnë se emetimet nga ky Botëror do të jenë dukshëm më të larta se sa pritej nga organizatorët, dhe kreditë e karbonit që blihen për të kompensuar këto emetime nuk kanë gjasa të kenë një ndikim mjaft pozitiv në klimën.”

“Kupa e Botës më kompakte në historinë moderne”

Katar 2022, i cili do të nisë në nëntor, shënon herën e parë që FIFA ka zhvilluar një strategji të përbashkët të qëndrueshmërisë në bashkëpunim me një vend pritës, me synimin për “të ofruar një turne plotësisht neutral ndaj karbonit”.

Me këtë qëllim, organizatorët kanë miratuar një sërë masash për të reduktuar emetimet, së pari duke e bërë atë “Kupën Botërore më kompakte në historinë moderne” dhe duke i vendosur të gjitha vendet brenda 50 kilometrave nga qendra e qytetit në kryeqytetin e Katarit, Doha.

Kjo eliminon nevojën për lojtarët, vizitorët dhe zyrtarët për të marrë fluturime të brendshme dhe i lejon ata të qëndrojnë në të njëjtin akomodim gjatë gjithë turneut në një përpjekje për të ulur emetimet e udhëtimit./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending