Connect with us

Arkitekturë

Prania e padëshiruar e NEOM në Venecia përforcon nevojën për ndryshime rrënjësore

Published

on

Bienalja e Arkitekturës së Venecias këtë vit ishte një moment domethënës – një moment entuziazmi, një moment rinie, një moment për të festuar të ardhmen. Por krahas ngjarjes kryesore, një vizion konkurrues i së ardhmes u prezantua në Venecia, një vizion që kërcënoi të errësojë shkëndijën e Ekspozitës së 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës.

Pothuajse në vijën e syrit të zonës kryesore të bienales, pikërisht përtej Kanalit të Madh, ekspozita e Urbanizmit Zero Gravity e Neom-it shfaqi një “vizion” konkurrues, bombastik për të ardhmen e qyteteve.

E quajtur Laboratori i së Ardhmes, bienalja e arkitekturës e këtij viti synoi të ndriçojë në qendër të vëmendjes temat e dekolonizimit dhe dekarbonizimit duke e vendosur kontinentin e Afrikës në qendër të shfaqjes për herë të parë. Kuratorja Lesley Lokko, gruaja e parë me ngjyrë që drejtoi mbledhjen më të rëndësishme globale të arkitekturës, mblodhi së bashku një shumëllojshmëri qasjesh dhe pjesëmarrësish të pa parë më parë në bienale.

Në mënyrë të përshtatshme, mbi gjysma e 89 pjesëmarrësve në ekspozitën kryesore të Lokkos ishin nga Afrika ose diaspora e saj. Për më tepër, 43 ishte mosha mesatare e të gjithë të përfshirëve dhe ky numër ra më tej – në një mesatare prej 37 – në seksionin e projekteve speciale të kuratorit.

Ekspozita Neom, nga ana tjetër, shfaqi një kontrast të fortë.

Ky etikë thelbësore kuratoriale u përsërit në ekipet që projektuan shumë nga pavionet kombëtare – pavijoni britanik, për shembull, u kurua nga një ekip prej katër personash, të rinj, me ngjyrë – Jayden Ali, Joseph Henry, Meneesha Kellay dhe Sumitra Upham.

Kjo solli një energji rinore në bienale, pasi kontribuuesit synuan të tërhiqnin vëmendjen ndaj çështjeve të shumta, shpesh të rënda, me të cilat përballet bota dhe t’i përballonin ato duke parashikuar shtigje alternative.

Ekspozita Neom, nga ana tjetër, shfaqi një kontrast të fortë. Edhe pse nuk ishte pjesë e programit zyrtar të bienales, shfaqja u caktua për t’u përshtatur me të, duke u hapur për publikun në të njëjtën ditë në një suitë marketingu super të përmasave kushtuar mega-projektit saudit.

Ndërsa Patrik Schumacher, studioja e të cilit Zaha Hadid Architects po punon gjithashtu në Neom, u ankua për mungesën e arkitekturës tradicionale në bienale, ekspozita ishte e mbushur plot me modele në shkallë të gjerë dhe vizualizime të zhvillimit të planifikuar.

Një fotografi zyrtare e shpërndarë gjerësisht e kontribuesve në ekspozitë (sipër) ishte mbresëlënëse në homogjenitetin e saj. Ndërsa vetë Neom është shumë i diskutueshëm për shkak të dëbimeve të raportuara me forcë dhe dënimeve me vdekje të lidhura me projektin që janë kritikuar nga grupet e të drejtave të njeriut, Amnesty International dhe OKB-ja, fotografia shtron pyetje të mëtejshme se kush po e projekton këtë qytet të së ardhmes.

Pra, duhet shtruar pyetja: në cilën anë të linjës do të zbresim? A janë stabilimentet e vjetëruara më të mirat për të dizajnuar qytetet tona të ardhshme? Apo duam një gamë të gjerë zërash të rinj, të shtyrë dhe të larmishëm që formësojnë hapësirat që do të vijnë?

Asgjë nuk e bën rastin për një ndryshim rrënjësor të rojes arkitekturore më mirë se prania e padëshiruar e Neom në Venecia. Kjo është një e ardhme e ndërtuar mbi idetë nga e kaluara – një turmë e fundit për epokën e mjeshtrit, ku forma gjeometrike të paqëndrueshme, fjalë për fjalë përçarëse realizohen në një shkallë të paparë më parë.

Ai kontraston kaq thellë, dhe duke e bërë këtë, thekson pikat e forta të vizionit të Lokkos. Ëndrrat e saj për një të nesërme të pasur dhe vërtet të frymëzuar – një të nesërme që sjell trashëgimi të reja, krijuese nga një grup i gjerë kujdestarësh kulturorë dhe ekologjikë – që të gjithë duhet të shpresojmë ta shohim të realizuar.

Shkruar nga Tom Ravenscroft, redaktori i revistës për arkitekturë dhe dizajn ‘Dezeen’.

 

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Çfarë fshihet nën strukturat komplekse sipas arkitektit japonez Sou Fujimoto

Published

on

Në fillim të kohës, arkitektura ishte projektuar në bazë të nevojave njerëzore. Megjithatë, me rritjen dhe evolucionin e vazhdueshëm të botës, ndërtesat filluan të projektohen duke marrë parasysh kulturën dhe sjelljen njerëzore. Kjo është arsyeja pse ju shihni stile të ndryshme arkitekturore në vende dhe rajone të ndryshme. Nëse udhëtojmë 100,000 vjet më parë, arkitektura ishte popullore, duke përdorur materialet lokale dhe burimet e disponueshme për të krijuar strehimore. Shpejt përpara sot, dhe koncepti i arkitekturës popullore mbetet i fortë. Arkitektët si Sou Fujimoto besojnë fuqimisht në ndikimin e sjelljes njerëzore në arkitekturë, duke formuar të gjitha planet e tij rreth këtij koncepti themelor.

Sou Fujimoto u rrit në një ishull të quajtur Hokkaido në Japoninë e Veriut, ku ai ishte i rrethuar nga natyra dhe pyjet gjatë gjithë kohës. Interesi i tij për sjelljen njerëzore në lidhje me botën natyrore rritej dita-ditës dhe e frymëzoi atë të bëhej arkitekti i famshëm që është sot. Që në fëmijëri, ai ishte mahnitur nga shpellat dhe pyjet dhe ideja se funksionet e këtyre hapësirave përcaktoheshin dhe përcaktoheshin në bazë të sjelljes njerëzore. Për të, pyjet ishin më shumë se vetëm pemë; ato ishin të ngjashme me strukturat, duke mbrojtur njerëzit, njësoj si shpellat që shërbenin si strehë për njerëzit në të kaluarën. Fujimoto besonte në diversitetin dhe faktin se njerëzit duhet të formësojnë përvojën e tyre në çdo vend; ky besim e bëri atë ta shikonte arkitekturën nga një këndvështrim më i ndjeshëm dhe më respektues, duke imagjinuar ndjenjat e tij të lirisë kur u rrit mes pyjeve si fëmijë, dhe të rrënjoste të njëjtën ndjenjë të saktë tek përdoruesit e çdo hapësire të ndërtuar.

Fujimoto u frymëzua nga kontrasti midis Hokkaidos, ku u rrit, dhe Tokios, ku përfundoi studimet e tij arkitektonike. Në Tokio, rrugët e vogla të rrethuara me elementë artificialë dhe kabllo i kujtonin atij si një fëmijë që ecte nëpër gjethe, degë dhe pyje. Për Fujimoto, ishte i njëjti koncept, vetëm me kontekst të ndryshëm; Që nga ai moment e tutje, ai filloi të bënte ndryshime në botë me dizajnet e tij të bazuara në një koncept që ai doli – Ardhmëria primitive.

Koncepti Primitive Future bazohet në arritjen e arkitekturës ideale duke përdorur tre strategji kryesore: gradim, marrëdhënie dhe eksperimentale/aksidentale. Gradimi përfaqëson mundësitë dhe sfidat që ndodhin në jetën reale dhe përshtatjen me ato ndryshime në përputhje me rrethanat. Marrëdhëniet përfaqësojnë funksionalitetin në arkitekturë dhe se si çdo hapësirë ka një kuptim të ndryshëm në vende ose shoqëri të ndryshme. Është aftësia për të krijuar diçka të ndryshueshme dhe të adaptueshme për sjelljen njerëzore në lidhje me mjedisin përreth.

Së fundi, Fujimoto besonte se arkitektura duhet të jetë eksperimentale dhe aksidentale, duke i lejuar përdoruesit e një ndërtese të ndërveprojnë me hapësirat brenda në një mënyrë intuitive. Njerëzit krijojnë marrëdhënie me njerëzit e tjerë dhe në të njëjtën kohë me mjediset e tyre, besonte ai. Ai donte që njerëzit të ndërtonin marrëdhëniet e tyre me hapësirën në të cilën ndodhen; ky besim i ka rrënjët që në fëmijërinë e tij në pyjet e Japonisë së Veriut, duke krijuar jetën që ai imagjinonte dhe duke e përjetuar atë në mënyrën e tij. Në thelb, “E ardhmja primitive” inkurajon arkitektët të dizajnojnë hapësira që janë jo vetëm funksionale, por edhe të adaptueshme, spontane dhe të ndryshme, duke reflektuar natyrën në zhvillim të zakoneve njerëzore dhe ndërveprimeve me mjedisin e tyre.

Sou Fujimoto u diplomua në Fakultetin e Inxhinierisë, Universiteti i Tokios, në 1994 dhe hapi firmën e tij të arkitekturës në 2000 – Sou Fujimoto Architects. Me hapjen e firmës së tij, ai fitoi Çmimin e Rishikimit Arkitekturor për arkitektë në zhvillim për tre vjet radhazi, gjë që e bëri atë të fitonte njohje në mbarë botën. Më vonë, në vitin 2007, ai u bë pedagog në Universitetin e Kiotos, ku filloi të ndante njohuritë dhe këndvështrimin e tij mbi arkitekturën dhe sjelljen njerëzore me botën.

Continue Reading

Trending