Connect with us

Aktuale

Potenciali i bambusë dhe drurit gjithnjë më kërkues në industrinë e ndërtimit

Published

on

Pablo van der Lugt është një arkitekt holandez ku hulumtimi i tij fokusohet në potencialin e materialeve të tilla si bambu dhe druri masiv për sektorin e ndërtimit, dhe ndikimet e tyre pozitive në botë.

“Gjatë gjithë karrierës sime profesionale si në universitet (duke përfshirë studimin tim të doktoraturës mbi gjurmën e karbonit të bambusë dhe drurit të projektuar) dhe industrisë në 15 vitet e fundit kam gjetur se ka shumë keqkuptime rreth këtyre materialeve që pengojnë adoptimin e tyre në shkallë të gjerë.

Për këtë arsye unë i ‘përktheva’ gjetjet e mia të kërkimit në dy libra bashkëkohorë për dizajnerë dhe arkitektë në lidhje me potencialin e bambusë:

Bambu që lulëzon dhe druri i inxhinieruar: Lënda e nesërme. Ata synojnë të shpërndajnë këto mite dhe të tregojnë potencialin e jashtëzakonshëm të gjeneratës së fundit të materialeve të ndërtimit me bazë biologjike në tranzicionin e kërkuar drejt një mjedisi ndërtimi neutral, të shëndetshëm dhe rrethor me karbon.”

Ekzistojnë mbi 1600 lloje bambuje nga të cilat speciet gjigante të bambusë (deri në 30-40 metra të larta, me diametër 10-20 cm) si Guadua (Amerika Latine), Asper dhe Moso (Azia Juglindore), të cilat janë më interesante për të krijuar inxhinieri produkte bambuje.

Për më tepër, disa bambu janë shumë të përshtatshme për ripyllëzim edhe në toka shumë të degraduara/margjinale. Në kombinim me rritjen e tij të shpejtë, kjo i bën disa bambu gjigante një bimë pioniere shumë të përshtatshme për të ndaluar erozionin dhe për të rivendosur tabelat e ujit dhe biodiversitetin në tokat e degraduara.

Sigurisht që kultivimi i bambusë nuk duhet të bëhet kurrë në kurriz të pyjeve vendase (shih tragjedinë e vajit të palmës), por ky nuk është rasti për 40 milionë hektarë bambu në mbarë botën (me vetëm në Kinë tashmë mbi 7 milionë hektarë, duke u shtrirë përmes ripyllëzimit çdo vit).

Pasi bambuja është në fakt një specie bari gjigant; bima është e ndërlidhur përmes rrënjëve dhe çdo vit kërcejnë të rinj. Pas 4-5 vjetësh kërcelli janë gati për korrje.

Ndërsa çdo vit rriten kërcell të rinj, kjo do të thotë se pyjet e prodhimit të bambusë korrren si një kulture bujqësore; çdo vit mblidhen rreth 20-25% e kërcelleve të pjekura, duke përshpejtuar në fakt rritjen e bimës amë. Kjo do të thotë që bambu si parazgjedhje nuk është i ndjeshëm ndaj shpyllëzimit (prerja do të thotë se bima vdes dhe nuk ka të ardhura të qëndrueshme për fermerin)./Media Ndërtimi.

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending