Connect with us

Aktuale

Plehu organik u shpërnda në tavolinat e 120 deputetëve kosovar

Published

on

Fondacioni Jeshil, me rastin e shënimit të 5 Dhjetorit, Ditës Botërore të Dheut, plehun organik vendor të prodhuar nga pilot projekti Ari i Zi – Pleh Organik Superior e ka shpërnda në tavolinat e 120 deputeteve të Kosovës për të rritur ndërgjegjësimin e ligjvënësve mbi praktikat miqësore ndaj mjedisit të kujdesit për dheun.

“Urojmë për vazhdimin e këtij dialogu dinamik me institucionet e vendit në zhvillimin e reformave të nevojshme të sistemeve ushqimore në Kosovë dhe adoptimin e politikave progresive të drejtuara nga natyra dhe qytetari.

Sipas të dhënave të Tregtisë së Jashtme nga Agjencia e Statistikave të Kosovës, nga viti 2010 deri 2019 janë importuar në Kosovë plehërues në vlerë totale rreth 255 milion euro (krahasuar me eksportin, në vlerë prej pak më shumë se 1 milion euro). Shumicë dërmuese e plehërueseve të importuar është plehu artificial/kimik.

Dy çështje vihen në pah këtu, ndër tjerash. E para, ekziston një treg në Kosovë për plehërues dhe në të njëjtën kohë po ashtu edhe një çekuilibër tregtar në këtë sektor.

Dita Botërore e Dheut, e cila shënohet me 5 Dhjetor, këtë vit u shënua nën temën e Ndalimit të Kripëzimit të Dheut dhe Rritjen e Produktivitetit, si njëra nga sfidat kryesore për sigurinë ushqimore. Fondacioni Jeshil e shënoj këtë ditë duke lansuar publikisht pilot projektin e kompostimit përmes rritjes komerciale të skrajave në Lipjan, mbështetur nga programi SMS, GIZ Kosovo dhe zbatuar në partneritet me NTP Parajsa dhe Komunën e Lipjanit.

Ky pilot model bazohet në parimet e ekonomisë qarkore, ku qëllimi kryesor është prodhimi i plehut organik cilësor nga skrajat duke i ushqyer me mbeturina bujqësorë, shtazore, letër dhe ato nga përpunimi i ushqimit.

Praktikimi i përdorimit të plehrave organike në mënyrë direkte ndikon në ndalimin e kripëzimit të dheut. Edhe me e rëndësishme, nga nisma të tilla krijohen lidhje sinergjitike lokale që mbështesin zhvillimin rural dhe ndërgjegjësimin mjedisor.

Zhvillimi i kapaciteteve lokale për prodhimin e plehrave organike mundëson zhvillim ekonomik, shëndet publik të përmirësuar dhe mjedis më të pastërt.

Çdo vit Kosova humb nga 800 deri në 1000 hektarë tokë bujqësore. Vit pas viti buxhetet e qeverive qendrore dhe lokale janë derdhur në beton si dhe është lejuar tjetërsimi i tokës bujqësore në tokë ndërtimore.

Mijëra haktarë tokë është dëmtuar dhe rigjenerimi do të jetë shumë i vështirë e në shumë raste i pamundur.

Kosova aktualisht ka vetëm 15 ari për kokë banori, që do të thotë jemi nën limitin ekzistencial.

“Çfarë është e mirë për dheun, është e mirë për atdheun”/.Media Ndërtimi.

Aktuale

Ndërroi jetë arkitekti modernist Zvi Hecker

Published

on

Zvi Hecker, një arkitekt me origjinë polako-izraelite, ndërroi jetë më 25 shtator 2023.

Ai ishte i mirënjohur për qasjen e tij arkitekturore që i kushtoi rëndësi të madhe përdorimit të gjeometrisë dhe asimetrisë.

Nga viti 1955 deri në vitin 1957, Zvi Hecker ndoqi një kurs studimi për pikturë në Institutin e Artit dhe Dizajnit Avni, pasi filloi një kurs profesional si arkitekt. Hecker ishte banor i Berlinit dhe Tel Avivit. Ai mori pjesë aktive në zhvillimin strategjik të iniciativave për komunitetin hebre gjerman, përveç angazhimit në disa projekte ndërkombëtare.

Zvi Hecker ka mbajtur pozicione mësimdhënëse në disa institucione akademike të respektuara në vende të ndryshme, duke përfshirë Kanadanë, Shtetet e Bashkuara, Izraelin dhe Austrinë. Këto institucione përfshijnë Universitetin Laval në Kanada, Universitetin e Teksasit në Arlington dhe Universitetin e Uashingtonit në St./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritet nafta ne tregjet globale, çmimi arrin gati 100 dollarë për fuçi

Published

on

Çmimi i naftës po i afrohet 100 dollarë për fuçi.

Të hënën kontratat feature te naftës brent u rritën duke arritur ne 93.9 dollarë për fuçi. Ky shtrenjtim në tregjet ndërkombëtare ka ardhur për shkak të shkurtimeve të prodhimit të naftës nga dy prodhuesit kryesore, Rusia dhe Arabia Saudite.

Çmimet janë rritur me rreth 10% në javët e fundit ndërsa pikëpyetjet janë të mëdha se si do të vijojnë më tej, në një kohë që dy vendet kanë zgjatur shkurtimet e furnizimit deri në fund të vitit, transmeton abcnews.al.

Javën e kaluar, Moska ndaloi përkohësisht eksportet e benzinës dhe naftës në shumicën e vendeve me qëllim stabilizimin e tregut të brendshëm, duke nxitur shqetësimet për furnizimin me këto lëndë.

Megjithatë, çmimet e larta të naftës kanë favorizuar Rusinë e cila ka rritur të ardhurat. Kremlini mblodhi 17.1 miliardë dollarë nga eksportet e naftës së papërpunuar gjatë gushtit, nga 15.3 miliardë dollarë që arkëtoi në korrik sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

65 euro një metër dru në tregun e Prishtinës

Published

on

Qytetarët i shohin drutë si alternativë për ngrohje gjatë dimrit.

Ministria e Ekonomisë ka lansuar thirrjen për subvencionimin e pajisjeve efiçiente për ngrohje për shtëpi dhe banesa. Përmes kësaj thirrjeje, qytetarët do të subvencionohen deri në 2 mijë euro. Afati do të jetë i hapur për aplikim deri më 22 nëntor të këtij viti. Ndërkaq, përmes kësaj thirrjeje po synohet që të kursehet energjia elektrike. Por, ka qytetarë që ngrohjen për dimër kanë vendosur ta bëjnë me dru.

Familja Demolli ka vendosur që edhe këtë vit të ngrohet me dru, pavarësisht që brenda në shtëpi i kanë të vendosura edhe nxehëset.

Ngrohjen me dru ata po e shohin si alternativën më të lirë e më të mirë.

Ngrohjen me dru Vesel Demolli e sheh si alternativë edhe për vitet e ardhshme.

Në Prishtinë, një metër dru, aktualisht po kushton 65 euro.

E, prapa kamerave të RTK-së, shitësit kanë treguar se interesimi i qytetarëve për të blerë dru ka qenë shumë i madh. Ndërsa, një metër dru kushton nga 60 deri në 65 euro.

Për të kursyer energjinë elektrike, e për të mos ndotur ajrin, Ministria e Ekonomisë ka lansuar thirrjen për subvencionimin e pajisjeve efiçiente për ngrohje.

Por cilat janë pajisjet që do të subvencionohen?

Pompa termike – 30% e vlerës investive apo deri në 2 mijë euro

Kondicioneri – 40 për qind apo deri në 400 euro Kaldaja me biomasë – 70 për qind, apo deri në 1 mijë e 200 euro

Stufa individuale me biomasë – 70 për qind apo deri në 435 euro

Ministrja e Ekonimise Artane Rizvanolli, dhe Alessandro Bianciardi nga Zyra e BE-së në Kosovë, kanë thënë se janë duke besuar se është duke u ngritur vetëdija e qytetarëve për rëndësinë për të kursyer energjinë që të ketë një të ardhme më të qëndrueshme.

Ndërsa për njohësin e energjetikës, Fatos Aliun, subvencionimet e efiçiencës konsiderohen si të pamjaftueshme.

Në lidhje me këtë, e pyetur nga RTK, ministrja Rizvanolli ka thënë se janë duke investuar edhe në ngritjen e kapaciteteve prodhuese./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending