Connect with us

Arkitekturë

Përmes inteligjencës artificiale, arkitekti meksikan Eetov i jep pamje ndryshe ndërtesave ikonike të Nju Jorkut

Published

on

Fotografi dhe arkitekti meksikan Eetov ka eksploruar një realitet alternativ arkitekturor në Nju Jork, duke ndërthurur fotografi të strukturave ikonike me ndërhyrjet e inteligjencws artificiale.

E titulluar “Ndërtesat AI”, seria eksploron aplikimin e mjetit të projektimit të inteligjencës artificiale DALL·E 2 përmes hibridizimit me imazhet e peizazheve të rrugëve dhe arkitekturës në të gjithë qytetin.

Nëpërmjet kompozimeve rezultuese të ikonave të njohura urbane të riimagjinuara në pamje tw reja, projekti heton se si metropolet e zhurmshme si Nju Jorku mund të ishin adoptuar nëse, për një arsye ose një tjetër, nuk do të ishin projektuar siç i njohim ne sot.

Si rezultat, seria zbulon fotografi të realitetit duke u ndërhyrë përmes propozimeve, premisa kryesore e të cilave janë variacionet e elementeve specifike të imazhit – në këtë rast, vetë ndërtesa.

Qytetet aq të mëdha sa Nju Jorku janë ideale për këtë ushtrim, vëren Eetov, për shkak të diversitetit të parametrave estetikë dhe morfologjikë që duhen marrë parasysh, në interpretimin për të gjeneruar variantet.

Me kalimin e viteve dhe përmes mutacioneve të vazhdueshme, këto qytete kanë mjegulluar në mënyrë elegante elemente të së shkuarës dhe kanë lartësuar ato ndërtesa që vazhdojnë të formësojnë dëshirat, nën kureshtjen e një zbuluesi.

Ngjashëm me shkrimet e Ítalo Calvinos në romanin “Qytetet e padukshme”, seria fotografike “Ndërtesat AI” paraqet elemente utopike të një qyteti që nuk do të ekzistojë kurrë.

Edhe pse në kundërshtim me punën e Calvinos, këtu ato nuk janë produkt i imagjinatës njerëzore. Në vend të kësaj, fotografi dhe arkitekti shton dilemën nëse inteligjenca artificiale mund të zhvillojë kreativitetin apo jo – një cilësi që është e rezervuar për speciet njerëzore dhe që aplikohet gjerësisht në dizajn dhe arkitekturë.

Eetov lidh ushtrime të tilla me precedentë historikë, si kur artisti Jean-Marc Côté së bashku me artistë të tjerë francezë imagjinuan skenarë futuristikë për vitin 2000 dhe i prezantuan ato përmes kartolinave për Panairin Botëror të Parisit 1900.

Vite më vonë, ekspozita Futurama në Panairin Botëror të Nju Jorkut 1939, projektuar nga Norman Bel Geddes, prezantoi modele që imagjinonin qytetet e Amerikës së Veriut 20 vjet në të ardhmen, ku, sipas ideologjisë së kohës, makina përfaqësonte një bosht udhëzues për zhvillimin e qyteteve./Media Ndërtimi

Arkitekturë

Stili brutalist i AMC Multimedia, fitues i Çmimit të Arkitekturës BIG SEE 2023

Published

on

AMC MULTIMEDIA është fituese e Çmimit Grand Prix në kategorinë e ndërtesave kulturore.

Arkitektura e ndërtesës së projektuar nga Maden Group karakterizohet nga një stil brutalist, duke përdorur materiale që karakterizohen në vend si blloqe betoni dhe balte.

Materialet si betoni dhe blloku përfaqësojnë kulturën e ndërtimit në vendin tonë ndër vite.

Trajtimi i materialeve në objekt bëhet duke lënë ngjyrën natyrale të vetë materialit dhe në këtë mënyrë krijohet një ritëm dhe harmoni midis formës së objektit dhe ngjyrës së tij.

Karakteristikë e objektit është se modulet janë krijuar në atë mënyrë që loja hije-dritë të zhvillohet si brenda dhe jashtë objektit.

Çmimet BIG SEE që jepen në kryeqytetin slloven, kontribuojnë në promovimin e arritjeve unike dhe origjinale krijuese në arkitekturë, interier, dru, turizëm, produkte dhe dizajn të modës globalisht./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Arkitekturë

“Infrastruktura utopike: Gjykata e Basketbollit”, Pavioni meksikan në Bienalen e Arkitekturës së Venecias 2023

Published

on

Të enjten, më 18 maj, Qeveria e Meksikës, përmes Sekretariatit të Kulturës, festoi inaugurimin e Pavijonit Meksikan në Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës të Bienales së Venecias 2023, me propozimin “Infrastruktura utopike: Fusha e Basketbollit Campesino”.

Pavijoni, synon të ftojë dialog dhe lojë për t’u përfshirë në biseda rreth temave që shqetësojnë botën e arkitekturës në lidhje me aspekte të ndryshme të jetës shoqërore, kulturore dhe politike.

Pavijoni Meksikan do të jetë i hapur për publikun nga data 20 maj deri më 26 nëntor në Bienalen e Arkitekturës së Venecias 2023./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Qytetet si laboratorë të gjallë: Projektet e qytetit të zgjuar të Amsterdamit, Singaporit dhe Barcelonës

Published

on

Qytetet janë zona për krijimtarinë arkitekturore dhe dinamizmin e jetës urbane. Vitet e fundit, ata kanë marrë një rol shtesë: atë të laboratorëve të gjallë për arkitekturë inovative dhe dizajn urban. Qytetet ndërkombëtare janë bërë baza eksperimentale për testimin dhe rafinimin e teknologjisë arkitekturore, praktikave të qëndrueshme dhe parimeve të projektimit me në qendër njeriun.

Ky ndryshim i paradigmës jo vetëm që ka transformuar aspektet fizike të mjediseve urbane, por gjithashtu ka ripërcaktuar marrëdhënien midis arkitekturës, komunitetit dhe mjedisit të ndërtuar.

Qytetet janë qendra të produktivitetit dhe rritjes ekonomike – me qytetarët më afër njëri-tjetrit, qeveritë mund të arrijnë më shumë njerëz me shërbime dhe infrastrukturë. Kjo mundësi sjell çështje po aq të mëdha ekonomike, sociale dhe mjedisore.

Përderisa dendësia e popullsisë rritet dhe burimet bëhen më të pakta, sfidat me të cilat përballen mjediset urbane bëhen më komplekse. Si përgjigje, metropolet kanë marrë rolin e “laboratorëve të gjallë” – hapësira ku mund të eksplorohen dhe vlerësohen idetë e reja arkitekturore dhe urbane nga poshtë-lart në mjedise të botës reale.

Ajo që kanë të përbashkët projektet e qytetit të zgjuar të Amsterdamit, Singaporit dhe Barcelonës është qasja e tyre me në qendër qytetarin. Programi Smart Nation Fellowship i Singaporit dhe Platforma Smart Nation Sensor kanë ofruar mundësi për qytetarët që të kontribuojnë në nismat e qytetit të zgjuar. Qeveria e Barcelonës ka krijuar platforma dixhitale si Decidim Barcelona për t’u mundësuar banorëve të marrin pjesë në proceset vendimmarrëse.

Plani Dixhital i Qytetit të Barcelonës – një udhërrëfyes strategjik për transformimin dixhital të qytetit – u krijua përmes një procesi bashkëpunues që përfshin qytetarët, bizneset dhe palët e ndryshme të interesit. Smart Citizens Lab dhe Komuniteti Smart City përfshijnë “Amsterdammers” në të ardhmen e mjedisit të tyre të ndërtuar.

Qytetet si laboratorë të gjallë nxisin një kulturë të bashkë-krijimit dhe bashkëpunimit. Arkitektura dhe dizajni urban, larg nga të qenit vetëm domeni i profesionistëve, formojnë thellësisht përvojat kolektive të qytetarëve.

Duke përfshirë banorët në procesin e projektimit, qytetet fuqizojnë individët që të kontribuojnë në lagjet dhe komunitetet e tyre. Dizajni pjesëmarrës me në qendër njeriun siguron që mjedisi i ndërtuar të pasqyrojë nevojat dhe aspiratat e banorëve të tij të ndryshëm.

Ndërsa metropolet vazhdojnë të rriten dhe përballen me sfida komplekse, roli i arkitekturës dhe dizajnit urban bëhet gjithnjë e më jetik.

Qytetet si laboratorë të gjallë ofrojnë një rrugë premtuese përpara, ku idetë novatore mund të testohen, rafinohen dhe përfundimisht të integrohen në strukturën e jetës urbane. Duke shfrytëzuar fuqinë e bashkëpunimit dhe angazhimit të komunitetit, qytetet mund të bëhen mjedise të gjalla, gjithëpërfshirëse dhe elastike që rrisin cilësinë e jetës për brezat që vijnë.

Continue Reading

Trending