Connect with us

Auto

Përfitimet dhe sfidat nga trendi i rritjes së përdorimit të makinave elektrike në tregun shqiptar

Published

on

Automjetet elektrike janë teknologjia kryesore për dekarbonizimin e transportit rrugor, një sektor që përbën mbi 15% të emetimeve globale të lidhura me energjinë. Numri i makinave elektrike sipas DPSHTRR në Shqipëri, është rritur 13 herë më shumë se viti 2019 kur nisi fillimisht ky trend.

Pak fusha në botën e energjisë së pastër janë aq dinamike sa tregu i makinave elektrike. Vitet e fundit kanë shënuar rritje të konsiderueshme në shitje, së bashku me përmirësimin e gamës, disponueshmëri më të gjerë të modeleve dhe rritje të performancës. Politikat ambicioze vazhdojnë të jenë kritike për zgjerimin e tregjeve të automjeteve elektrike në mbarë botën.

Më shumë se një në pesë makina të reja të shitura në 2024 do të jenë elektrike në nivel global. Sipas DPSHTRR, numri i makinave elektrike të regjistruara për periudhën Janar-Qershor 2024 është 1277, të cilat janë makina 100% elektrike. Kjo shifër është 99% më e lartë krahasuar me periudhën Janar-Qershor 2023. Në fund të prillit, flota e mjeteve elektrike ishte 8,574 mjete, ose mbi 13 herë më e madhe në raport me vitin 2019, thuhet në statistikat e DPSHTRR, shkruan Mjedisi Sot.

Me ritme po kaq të shpejta po rriten edhe stacionet e karikimit për makinat elektrike. Gjatë vitit 2023, sipas të dhënave, janë instaluar 26 pika të reja për njësi të karikimit të makinave elektrike. Përkatësisht, në Durrës janë instaluar 2 pika me fuqi 250 kW, ndërsa në Tiranë janë në total 26 kontrata me fuqi të instaluar 2565 kW.

Edhe pse makinat elektrike priren të kenë një gjurmë më të ulët karboni sesa makinat me benzinë ose naftë gjatë jetëgjatësisë së tyre, më shumë karbon emetohet në fazën e prodhimit. Megjithatë, ky “borxh karboni” priret të shlyhet shpejt sapo ato vihen në punë.

Nëse rritja e shitjeve të automjeteve elektrike gjatë viteve të fundit është e qëndrueshme, emetimet e CO2 nga makinat mund të vendosen në një trajektore në përputhje me Skenarin e Emetimeve Neto Zero deri në vitin 2050. Shitjet në disa vende, veçanërisht në ato në zhvillim, kanë qenë të ngadalta për shkak të kostove zakonisht më të larta të blerjes krahasuar me automjetet konvencionale dhe mungesës së infrastrukturës së karikimit.

Sipas inventarit kombëtar të përgatitur në kuadër të Komunikimit të 4-t Kombëtar dhe të draftit përfundimtar të RDP-së së parë, në periudhën 2009-2016, niveli mesatar vjetor i emetimeve të gazeve me efekt serrë (GES) në Shqipëri arrinte në 10,8 Mt CO2e/vit. Nga këto emetime, 46,0% vijnë nga sektori i energjisë. Sektori i transportit konsumon pjesën më të madhe të energjisë finale, rreth 40,2% në vitin 2016, krahasuar me 37,53% që ishte në vitin 2009. Edhe në rastin e efiçencës së energjisë, transporti është një nga nënsektorët me kontributin më të lartë (31%).

Adoptimi masiv i automjeteve elektrike ka potencialin të ndryshojë ndjeshëm modelet e kërkesës për energji elektrike. Ky ndryshim mund të paraqesë sfida dhe mundësi për menaxhimin e rrjetit dhe integrimin e burimeve të rinovueshme të energjisë. Për të akomoduar këto ndryshime në mënyrë efektive, mund të jenë të nevojshme strategji inteligjente tarifimi dhe përmirësime të rrjetit.

Efektet shumëdimensionale të makinave elektrike:
Ndikimi në jetën e egër:
Funksionimi pothuajse i heshtur i automjeteve elektrike paraqet dy anët e medaljes. Nga njëra anë, ai mund të reduktojë ndjeshëm ndotjen akustike pranë rrugëve, duke sjellë përfitime potenciale për ekosistemet dhe habitatet e kafshëve. Nga ana tjetër, mungesa e zhurmës së motorit ngre shqetësime për sigurinë, si të këmbësorëve ashtu edhe të kafshëve, të cilët mund të mos i dëgjojnë mjetet që po afrohen.

Ndikimi në modelet e kërkesës për energji elektrike:
Adoptimi masiv i automjeteve elektrike ka potencialin të ndryshojë ndjeshëm modelet e kërkesës për energji elektrike. Ky ndryshim paraqet njëkohësisht sfida dhe mundësi për menaxhimin e rrjetit dhe integrimin e burimeve të rinovueshme të energjisë. Për të akomoduar këto ndryshime në mënyrë efektive, mund të jenë të nevojshme strategji inteligjente tarifimi dhe përmirësime të infrastrukturës së rrjetit.

Ndikimi në infrastrukturën e karikimit:
Përdorimi i gjerë i automjeteve elektrike kërkon një rrjet të gjerë stacionesh karikimi. Ndonëse është thelbësore për qëndrueshmërinë e automjeteve elektrike, ndërtimi dhe funksionimi i kësaj infrastrukture sjellin kostot e tyre mjedisore. Këto përfshijnë ndryshimet në përdorimin e tokës, konsumin e materialeve dhe kërkesat potenciale për energji. Të gjitha këto aspekte duhet të merren parasysh në vlerësimin e përgjithshëm mjedisor të adoptimit të automjeteve elektrike.

Jetëgjatësia e dytë e baterisë:
Koncepti i jetëgjatësisë së dytë të baterisë ofron një zgjidhje inovative për të zgjeruar përdorimin e baterive të automjeteve elektrike. Kur këto bateri nuk i plotësojnë më standardet e larta të kërkuara për përdorimin në automobila, ato mund të gjejnë një qëllim të ri në aplikacionet stacionare të ruajtjes së energjisë. Ky ripërdorim jo vetëm që redukton mbetjet, por gjithashtu mbështet sektorin e energjisë së rinovueshme duke ofruar zgjidhje të përballueshme për magazinimin e energjisë./Media Ndërtimi

Auto

Mercedes vjen me një plan të veçantë për karikimin e veturës

Published

on

Mercedes-Benz ka në mendje një lloj tjetër skenari për karikimin e veturës.

Ndërsa jeni duke shijuar një kafe në pikat e Starbucks, ju mund edhe të karikoni veturën në parking.

Nëse gjërat shkojnë sipas planit, përfundimisht do të gjeni karikues të shpejtë Mercedes në mbi 100 lokacione të Starbucks në Shtetet e Bashkuara.

Dhe gjithçka fillon në Bregun Perëndimor me Interstate 5, duke kaluar në veri dhe në jug përmes Kalifornisë, Oregonit dhe Uashingtonit, përcjell Telegrafi.

Duke marrë parasysh se Starbucks u themelua në Seattle, është një vend i përshtatshëm për fillimin e këtij partneriteti.

Bëhet e ditur se karikimi me fuqi të lartë është forca shtytëse e këtij bashkëpunimi.

“Bashkëpunimi midis dy markave kryesore si Mercedes-Benz dhe Starbucks do të përmirësojë përvojën e karikimit për të gjithë drejtuesit e EV”, tha Andrew Cornelia nga Mercedes-Benz.

“Ne parashikojmë një të ardhme ku karikimi i automjetit tuaj është po aq i lehtë sa të shijoni Starbucks-in tuaj të preferuar”, shtoi ai.

Ky partneritet fillon në Bregun Perëndimor, por është një përpjekje mbarëkombëtare që do të shohë rrjetin e karikimit të mbështetur nga Mercedes të zgjerohet gjatë 12 deri në 18 muajt e ardhshëm.

Sa i përket kohës kur karikuesi i parë Starbucks do të fillojë ose ku do të ndodhë, ky informacion nuk është bërë i ditur./Media Ndërtimi

Continue Reading

Auto

Audi A4 ‘bëhet’ A5?

Published

on

Gjenerata e re e modelit të njohur tani ka emër të ri, i cili sjell një karakter sportiv më të theksuar, por edhe veturën e parë hibride në gamë.

Që nga lansimi i tij tre dekada më parë, Audi A4 ka evoluar në një limuzinë ideale për aspiratat e biznesit dhe familjes, së bashku me një model karavan që, me versionin Allroad, përmbushi dëshirat e aventurierëve.

Tashmë me elektrifikimin ka pasur ndryshime edhe në nomenklaturën e modelit, kështu që A4 e ardhshme do të jetë model elektrik, transmeton Telegrafi.

Në të njëjtën kohë, A5 coupe dhe kabriolet hyjnë në histori, ashtu si A5 Sportback i mëparshëm. Nga ana tjetër, ka limuzina dhe karavan të cilët me rritjen e shkallës (emrave) të modeleve kanë marrë një karakter mjaft sportiv.

Ai do të ofrohet në katër variante: si A5 dhe S5 dhe si karavan  A5 dhe S5 Avant. Këto janë edhe modelet e para që do të prezantohen në platformën PPC (Premium Platform Combustion).

Më i madh se paraardhësi i tij, A5 i ri hyn në segmentin e klasës së mesme, sipas njoftimit zyrtar. Nuk ka dyshim, pamja e të dy versioneve të trupit është mbresëlënëse, me një karakter të theksuar sportiv, duke ndjekur në mënyrë progresive trendet aktuale në formën e rrotave me diametër më të madh dhe dritave LED të përshtatura në mënyrë tërheqëse.

Motorët ofrohen në një version të butë hibrid MHEV, i cili sjell një reduktim deri në 10 g CO2/km ose 0,38 l/100 km në 2.0 TDI (150 kW, me rrota të përparme/quattro) dhe deri në 17 g CO2 /km ose 0,74 l/100 km në V6 3,0 TFSI (270 kW, quattro), sipas ciklit WLTP./Media Ndërtimi

Continue Reading

Auto

Çmimet e veturave elektrike po barazohen me ato të benzinës

Published

on

Ajo që u paralajmërua në industrinë e automobilave po ndodh, por më shpejt se sa parashikimet.

Gjegjësisht, çmimet e baterive po bien me shpejtësi, gjë që ul edhe çmimet e veturave elektrike.

Faktorët që nxisin rënien prej 51 për qind të çmimeve të baterive përfshijnë rënien e çmimeve për lëndët e para si litiumi dhe kërkesa më e ulët se sa pritej për vetura elektrike. Rezultati tashmë po ndihet në Kinë – veturat elektrike tashmë kanë çmime në nivelin e makinave me benzinë ose edhe më të ulëta se ato, dhe ulje të ndjeshme të çmimeve të makinave elektrike po shkojnë edhe në kontinentin evropian. Përkatësisht, shumë automobila elektrik më të lirë do të shfaqen në treg në vitin 2025 dhe 2026.

Kërkesa globale për bateritë litium-jon në vitin 2023 u vlerësua kohët e fundit në rreth 950 gigavat orë, ndërsa kapaciteti global i prodhimit, kryesisht në Kinë, është dyfishi i kësaj shifre. Analistët parashikojnë se përpjekjet në Perëndim për të zhvilluar kapacitetin e prodhimit të baterive në përputhje me Kinën vetëm sa do të përkeqësojnë problemin e mbikapacitetit.

Ky është një lajm i mirë për konsumatorët, raporton BloombergNEF, i cili llogarit se çmimet më të ulëta do të reflektohen në modelet më të lira të makinave elektrike, prodhimi i të cilave është planifikuar për vitet e ardhshme.

Ndërsa çmimet më të ulëta për automjetet elektrike zakonisht mendohet se po rrisin kërkesën dhe për këtë arsye çojnë në një rikuperim të çmimeve globale të baterive, analiza e Bloomberg sugjeron se ka faktorë të tjerë në punë që tregojnë uljen e çmimeve për disa kohë në vijim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending