Connect with us

Infrastrukturë

Për shkak të gabimeve në paramasë anulohet tenderi për asfaltimin e dy rrugëve të Podujevës

Published

on

Komuna e Podujevës ka njoftuar se ka anuluar procedurat e prokurimit për asfaltimin e rrugëve në dy fshatra të saj, shkruan LLapi.info

Sipas njoftimit, bëhet fjalë për fshatin Llugë dhe Konushec.

“Ky aktivitet anulohet për shkak gabimeve në paramasë në tri pozicione të cilat kanë qenë pa sasi vetëm përshkrimi i punëve”, thuhet në njoftim./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Energji e pastër dhe e sigurt falë reformave të reja të tregut

Published

on

Konsumatorët në të gjithë BE-në tani do të jenë në gjendje të kenë çmime më të qëndrueshme të energjisë dhe më pak varësi nga çmimi i karburanteve fosile, falë reformave të mëdha në tregjet e energjisë elektrike dhe gazit të BE-së. Në të njëjtën kohë, BE do të nxisë zhvillimin e hidrogjenit dhe gazrave të tjerë të dekarbonizuar. Këto reforma do të ndihmojnë drejt garantimit të kalimit tonë drejt energjisë së pastër, duke rritur gjithashtu sigurinë e furnizimit dhe mbrojtjen e konsumatorëve.

Me reformat në tregun e energjisë elektrike, konsumatorët tani do të kenë:

zgjedhje më të gjerë të kontratave dhe informacione më të qarta përpara nënshkrimit të kontratave

një opsion për të bllokuar çmimet e sigurta dhe afatgjata

kontrata dinamike të çmimeve, nëse është e nevojshme, për të përfituar nga ndryshueshmëria e çmimeve për të përdorur energjinë elektrike kur është më e lirë

mbrojtje nga të qenit pa energji elektrike nëpërmjet vendosjes së furnizuesve të mundësisë së fundit

mbrojtje nga shkyçja për ata që janë të cenueshëm ose të varfër me energji

më shumë mundësi për ndarjen e energjisë, për shembull, qiramarrësit do të jenë në gjendje të ndajnë energjinë diellore të tepërt në çati me një fqinj

Bizneset evropiane do të kenë gjithashtu akses në kosto më të parashikueshme të energjisë, duke i ndihmuar ata të qëndrojnë më konkurrues. Si familjet ashtu edhe kompanitë do të jenë në gjendje të përfitojnë nga kostot më të ulëta të burimeve të rinovueshme dhe vendet e BE-së do të jenë në gjendje të zgjerojnë çmimet e rregulluara me pakicë për të dyja në rast krize.

Kuadri i ri për tregun e gazit do të çojë në krijimin e një tregu për hidrogjenin, i cili do të jetë kyç për të frenuar emetimet nga industritë e rënda dhe transporti. Për konsumatorët, reformat do të nënkuptojnë se ata mund të ndërrojnë më lehtë furnizuesit e gazit, të përdorin mjete efektive të krahasimit të çmimeve dhe të marrin informacion të saktë, të drejtë dhe transparent të faturimit. Kuadri i përditësuar gjithashtu u jep vendeve të BE-së mundësinë për të ndaluar ose kufizuar importet e gazit me tubacione dhe gazit natyror të lëngshëm (LNG) nga Rusia dhe Bjellorusia./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Turqia bëhet prodhuesi më i madh në Evropë i energjisë elektrike me qymyr

Published

on

Turqia ka kaluar Gjermaninë duke u bërë prodhuesi më i madh në Evropë i energjisë elektrike me qymyr gjatë katër muajve të parë të vitit 2024, tregojnë të dhënat nga grupi i ekspertëve të energjinë, Ember.

Prodhimi i energjisë elektrike nga qymyri prej 36 teravat (TWh) në Turqi deri në prill tejkaloi 34.6 TWh të prodhuar nga shërbimet komunale të Gjermanisë gjatë së njëjtës periudhë, si dhe 31.3 TWh të energjisë nga përdoruesi i tretë më i madh i qymyrit në Evropë, Polonia.

Arsyeja kryesore e rritjes së Turqisë në renditjen rajonale të qymyrit ishte një rënie e madhe e përdorimit të qymyrit në Gjermani gjatë periudhës janar-prill, e cila ishte 32% më e ulët se e njëjta periudhë në 2023 dhe më e ulëta për atë periudhë kohore, raporton SCAN.

Totali i prodhimit të qymyrit të Turqisë ishte afërsisht 3% më pak se gjatë të njëjtës periudhë në 2023, por ishte numri i dytë më i lartë për atë periudhë dhe shënoi një rritje afërsisht 6% në raport me katër muajt e parë të 2019-ës.

Në të kundërt, prodhimi i qymyrit gjerman dhe polak deri në prill u ul përkatësisht me 42% dhe 19.4%, nga të njëjtët muaj në 2019, duke treguar një përpjekje të qëndrueshme brenda ekonomive kryesore të Evropës veriore për të zvogëluar përdorimin e qymyrit në prodhimin e energjisë gjatë pesë viteve të fundit.

Nëse ndërmarrjet në Gjermani dhe Poloni bëjnë shkurtime të mëtejshme në përdorimin e qymyrit këtë vit, viti 2024 mund të shënojë një pikë kthese në përpjekjet e tranzicionit energjetik të Evropës duke zhvendosur fokusin e emetimeve larg nga ekonomitë industriale të krijuara në tregjet rajonale në zhvillim, ku qymyri mbetet një lëndë djegëse kryesore e energjisë.

Zgjerimet e shpejta të kohëve të fundit në kapacitetin e prodhimit të energjisë së pastër në Gjermani, Poloni dhe ekonomi të tjera të pasura në Evropën veriore dhe perëndimore kanë qenë të rëndësishme për statusin e reduktuar të qymyrit në ato sisteme energjetike.

Ndërmjet viteve 2022 dhe 2023, kapaciteti gjenerues i pastër u zgjerua me 9% në Gjermani, 21.4% në Poloni, 21% në Holandë, 9.6% në Itali dhe me 8% në Spanjë, sipas Ember, pjesërisht falë subvencioneve të mëdha të qeverisë të krijuara për të ndihmuar tranzicionin e energjisë larg lëndëve djegëse fosile. Në të kundërt, kapaciteti gjenerues i pastër në Turqi u zgjerua me 4.5% nga viti 2022 në 2023, ku një deficit buxhetor në rritje i qeverisë ka kufizuar shpenzimet e subvencioneve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

BERZH financon projektin më të madh të infrastrukturës rrugore në Armeni

Published

on

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) po i jep Armenisë një kredi prej 236 milionë eurosh për ndërtimin e seksionit jugor të rrugës Sisian-Kajaran.

Ky shënon projektin më të madh të infrastrukturës rrugore të financuar ndonjëherë nga BERZH në Armeni.

Projekti mori financim për bashkëpunim teknik nga Bashkimi Evropian (BE) për të kryer studimin e fizibilitetit dhe vlerësimin e ndikimit mjedisor dhe social.

Marrëveshja e huasë u nënshkrua nga Ministri i Financave i Armenisë, Vahe Hovhannisyan, dhe Drejtoresha Menaxhuese e Grupit të Infrastrukturës së Qëndrueshme të BERZH, Nandita Parshad, gjatë Takimit Vjetor të BERZH dhe Forumit të Biznesit në Jerevan.

Financimi do t’i mundësojë Qeverisë së Armenisë të ndërtojë 24 kilometra të një seksioni të ri rrugor jugor midis Sisian dhe Kajaran, që do të jetë pjesë e Korridorit Rrugor Veri-Jug.

Rruga e re thuhet se përmirëson lidhjen lokale, rajonale dhe ndërkombëtare të Armenisë, duke ofruar akses më të mirë në tregjet ndërkombëtare nëpërmjet Detit të Zi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending