Connect with us

Kosovo Architecture Festival

Për ndërtimin e qytetit ligjëron sonte Jan Liesegang në Festivalin e Arkitekturës

Published

on

Sonte nga ora 19:00 ne Kino ARMATA mbahet ligjërata nga Jan Liesegang raumlaborberlin

Që nga viti 1999, ‘raumlaborberlin’ punon në ekipe të ndryshme ndërdisiplinore mbi dizajnin urban, arkitekturën, ndërtimin eksperimental dhe hulumtim.

Partnerët e sotëm janë Francesco Apuzzo, Markus Bader, Benjamin Foerster-Baldenius, Frauke Gerstenberg, Andrea Hofmann, Jan Liesegang, Christof Mayer, Florian Stirnemann, Axel Timm.

Jan Liesegang ka lindur në Këln 1968, ai studioi Arkitekturë në Berlin, Kopenhagë dhe në ‘Cooper Union School of Architecture’, Nju Jork.

Pas diplomimit në Berlin ai punoi për 3 vjet si arkitekt për ‘Sauerbruch Hutton Architects’, Berlin. Në vitin 1999 ai bashkëthemeloi ‘raumlaborberlin’.

Sot raumlabor punon në mbarë botën në arkitekturën bashkëkohore, urbanizmin, artin dhe hulumtimin.

Nga viti 2001-07 ka dhënë mësim arkitekturë dhe urbanistikë në Akademinë e Arteve, Shtutgart. Në vitin 2010 ai u shpërblye me një bursë kërkimore njëvjeçare për Akademinë Gjermane ‘Villa Massimo’ në Romë. 2014/16 ka ligjëruar klasa master në ‘Bergen School of Architecture’.

Që nga viti 2017 është profesor për arkitekturë në ‘Bergen School of Architecture’.

Në vitin 2015 ai bashkë botoi librin “building the city together” – ndërtimi i qytetit së bashku, mbi arkitekturën eksperimentale dhe hapësirat e reja publike të vetëorganizuara./Media Ndërtimi.

Kosovo Architecture Festival

Arkitekti italian Luca Molonari ligjëron sonte në Kino Armata

Published

on

Arkitekt, kritik, kurator, profesor i rregullt  i Teorisë dhe Dizajnit Arkitekturor në Universitetin e Kompanisë “Luigi Vanvitelli”.

Drejtor redaktues i revistës ‘Platform Architecture and Design’, ai bashkëpunon si autor i pavarur me gazeta dhe revista italiane dhe të huaja, duke përfshirë ‘Corriere della Sera’, ‘La Stampa’, ‘L’Espresso’, ‘Domani’, ‘Domus’, ‘Lotus’.

Nga viti 1995 deri në vitin 2019 ka qenë menaxher redaktues i Arkitekturës dhe Dizajnit për botimin Skira. Aktualisht bashkëpunon për arkitekturë dhe projekte të posaçme me Marsilio Group. Në tetor 2020 Luca Molinari është emëruar drejtor shkencor i ‘M9 Museum’.

Në vitin 2014 ai themeloi firmën e tij ‘Luca Molinari Studio’ në Milano, e cila ofron shërbime të integruara të kuratorit, konsulencës dhe menaxhimit të projekteve brenda fushave të arkitekturës dhe menaxhimit të muzeut.

Ai mori çmimin ‘Ernesto Nathan Rogers’ për kritikë arkitekturore dhe komunikim në kuadrin e Ekspozitës së 10-të Ndërkombëtare të Arkitekturës – ‘La Biennale di Venezia’ dhe Çmimin ‘UIA Jean Tschumi’ për Kritikën Arkitekturore.

Ndër botimet e tij të fundit ‘Dismisura (Skira, 2019)’ dhe ‘Le case che siamo’ (2016).

Ndër projektet më të fundit kuratoriale: koordinatori i arkitekturës për ‘ADI ‘Design Museum’(Milano, 2019);‘Master of the Net Garden (Suzhou, 2019); ‘The far / o / other, (Istanbul, 2019)’ ; ‘Divine Section. Italian architecture for the Divine Comedy (Reggia di Caserta, 2018)’; kuratori shkencor për ‘Museum of the History of the City of Istanbul (Istanbul, 2016 – 2019)’; koordinimi shkencor i nëntë ekspozitave ‘Cluster, Expo Milano 2015’/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Kosovo Architecture Festival

Arkitekti Joni Baboçi sonte nga ora 19:00 mbanë ligjëratë në Festivalin e Arkitekturës

Published

on

Sonte nga ora 19:00 në Kino Armata fillojmë me programin e ligjëratave publike nga Joni Baboçi

Joni Baboci është arkitekt, planer dhe entuziast urban i gjithanshëm.

Ai është themeluesi i ‘Layer’ (https://getlayer.xyz), një platformë orkestrimi hapësinor me mbulim global të të dhënave që fuqizon ekipet të qeverisin përmes taktikave dhe modeleve duke përdorur mësimin e makinerive dhe inteligjencën artificiale.

Ai ka shërbyer më parë si Drejtor i Përgjithshëm i Planifikimit dhe Zhvillimit Urban për qytetin e Tiranës dhe drejtor i ‘Atelier Albania’, një strukturë e qeverisë shqiptare që merret me planifikimin strategjik kombëtar dhe rajonal; Joni ka realizuar projekte planifikimi, projektimi dhe zhvillimi në shkallë të ndryshme në nivel kombëtar, rajonal dhe vendor.

Ai konsultohet për urbanizëm dhe planifikim për institucione të ndryshme kulturore dhe shumëpalëshe. Joni ka një Bachelor të Arteve në Arkitekturë nga ‘University of Toronto’ dhe një diplomë Master Shkencor në Qytete nga ‘London School of Economics’. Mund të gjeni më shumë rreth tij në faqen e tij të internetit (https://joni.baboci.net) dhe gazetën (https://thinkthinkthink.substack.com).

Rreth ligjerates / Planifikimi për Kompleksitet: Paradigma e planifikimit urban po ndryshon me shpejtësi. Nga qeverisja e bazuar në ‘blockchain’ përmes një organizate autonome të decentralizuar në shkencën intensive të të dhënave gjeohapësinore; nga organizimi i komunitetit nga ‘bottom-up’ tek ndërhyrjet individuale lokale në shkallë të vogël: e ardhmja e planifikimit të qytetit do të jetë më komplekse se kurrë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Kosovo Architecture Festival

Përparim Rama hap sonte Festivalin e Arkitekturës në Prishtinë

Published

on

Sonte nga ora 20:30 e përmbyllim ditën e parë në Kino Armata me ligjëratën e kryetarit të Komuna e Prishtinës Përparim Rama.

Përparim Rama – Kryetar i Komunës së Prishtinës.

Përparim Rama është arkitekt dhe urbanist i njohur shqiptar, i cili është vlerësuar me çmime ndërkombëtare.

Ai u lind në Prishtinë më 20 janar të vitit 1976. Në moshën 16 vjeçare u shpërngul në Britani të Madhe. Pjesën e parë të studimeve universitare Bachelor i ka filluar në vitin 1995, në SBU London Bank University për Arkitekturë dhe i ka përfunduar në vitin 1998. Nga viti 2001 deri në vitin 2003 vazhdoi pjesën e dytë të studimeve në Institutin Mbretëror të Arkitektëve Britanik. Pas studimeve bachelor, nga viti 2003 vazhdoi studimet për Master DipArch në “University of East London”. Nga CECA (Centre for Evolutionary Computing in Architecture) u shpall Master i dalluar.

Në vitin 2012, në Bienalen e Arkitekturës në Venecia, Rama përfaqësoi Kosovën për herë të parë në histori me Pavilionin ‘’Punuesi i filigranit’’

Përparim Rama njihet për angazhimin e tij në planifikim hapësinor të Lojërave Olimpike në Londër, në vitin 2012; për angazhimin e tij në ndërtimin e vizionit të Doha’s, kryeqytetit të Katarit; për projekte madhore në New York, Dublin, Bazel, Pragë e deri në Damask të Sirisë.

Në vitin 2013 Përparim Rama bashkë me ekipin e tij në “World Interiors News Annual Award 2013” morën çmimin e parë duke mposhtur 1,600 kandidatë nga mbarë bota.

Përparim Rama fitoi zgjedhjet për kryetar komune të Prishtinës në vitin 2021, dhe aktualisht është kryetar i kryeqytetit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending