Connect with us

Aktuale

Për ide frymëzuese globale ekspozohen 17 projekte të shtëpive nga druri

Published

on

Shtatëmbëdhjetë projekte të qëndrueshme, duke përfshirë një qendër kulturore druri në Suedi, një shkollë të ndërtuar nga bambu dhe shtëpi prej balte të printuara në 3D, do të ekspozohen në pavionin virtual në Glasgow.

Ekspozita synon të demonstrojë mundësi për të trajtuar urgjencën klimatike dhe për të kufizuar ndikimin e mjedisit të ndërtuar, i cili mendohet të jetë përgjegjës për rreth 40 për qind të emetimeve globale të CO2.

Ai drejtohet nga Këshilli i Ndërtimit të Gjelbër të Mbretërisë së Bashkuar (UKGBC) me mbështetjen e 100 organizatave partnere nga industria e mjedisit të ndërtuar.

Ekspozita virtuale do të shfaqë “ide frymëzuese, globale” se si të krijohet një mjedis i ndërtuar më i qëndrueshëm.

“Me COP26 në nëntor, bota është gati të trajtojë ndryshimet klimatike dhe mjedisi i ndërtuar ka një rol vendimtar për të luajtur,” tha CEO në Këshillin e Ndërtimit të Gjelbër në Mbretërinë e Bashkuar, Julie Hirigoyen.

“Ne e dimë pse duhet të përshpejtojmë veprimet klimatike dhe Build Better Now tregon se si mund të arrijmë atje,” shtoi ajo.

“Të gjithë në planet kanë një aksion në ndërtesat dhe qytetet tona. Unë i ftoj të gjithë të marrin frymëzim nga Build Better Now si një ekspozitë globale e zgjidhjeve pioniere ndaj ndryshimeve klimatike dhe shpresoj se ajo mbështet industrinë për të krijuar ndërtesa, vende dhe qytete më të qëndrueshme të së ardhmes “.

Ky program synon të ndërtojë sot shtëpi sipas standardeve të vitit 2030, duke përfshirë vlerat e kulturës indigjene të Zelandës së Re. Ajo drejtohet nga Autoriteti i Zhvillimit Urban të vendit dhe do të zhvillojë pesë pallate apartamentesh në total.

Këto do të kenë sisteme të ndryshme strukturore: çelik, beton, lëndë druri me kornizë të lehtë, lëndë drusore të laminuar në masë/të kryqëzuar (CLT) dhe një hibrid druri i lehtë/masë. Të gjithë do të kenë panele diellore për t’u dhënë qiramarrësve energji elektrike falas, dhe shtëpitë do të marrin gjithashtu certifikimin Passivhaus.

“Ne mund të ndërtojmë shtëpi të shëndetshme me energji zero neto për njerëzit e cenueshëm dhe mund ta bëjmë këtë duke rritur industrinë,” tha Brian Berg MBSc, Menaxher i Strehimit Neutral të Karbonit, Kāinga Ora.

“Ne kemi vërtetuar se trifecta e lëndës drusore masive, Passivhaus dhe gjenerimi i energjisë lokale mund të përfitojë njerëzit dhe planetin për vitet në vijim.”/ Media Ndërtimi.

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending