Connect with us

Arkitekturë

Pavijoni i Holandës në Bienalen e Arkitekturës shndërrohet në muze ekologjik

Published

on

Studio Barman Architects “ricikloi” instalacionin The Port and the Fall of Icarus, i prezantuar në pavijonin holandez në Bienalen e 16-të të Arkitekturës në 2018, duke e shndërruar atë në një muzeum ekologjik.

Programi MePart harton ripërdorimin e instalimeve dhe strukturave të përkohshme të prodhuara nga ngjarje të mëdha kulturore përmes një platforme rrjeti.

Qëllimi i tij, në përputhje me Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane, është të promovojë kalimin në ekonominë rrethore duke u fokusuar në një segment të veçantë të sektorit të ndërtimit, atë të instalimeve të përkohshme, të lidhura me botën e ekspozitave të mëdha kulturore serike. Në veçanti, MePart merret me ri-futjen e mbetjeve nga instalimet e ekspozitave të përkohshme që u zhvilluan në qendrën historike të Venecias në programet e rigjenerimit urban që synojnë përmirësimin e cilësisë së hapësirës publike.

Projekti pilot, i zhvilluar nga arkitektët Roberta Bartolone dhe Giulio Mangano nga Barman Architects, i financuar nga linja kërkimore LAB1 “Turizmi dhe Trashëgimia Kulturore”, përfshinte ripërdorimin e instalimit Porti dhe Rënia e Icarusit, të bërë nga panele çeliku korten ( të patinuara çeliku) me teknologji vetëmbështetëse.

Në marrëveshje me Bashkinë e Corbola (RO), struktura e pavijonit Porti dhe Rënia e Icarus u rifunksionalizua si një muze ekologjik në ajër të hapur, për të përmirësuar rrugën arkeologjike të Via Popilia, një rrugë e rëndësishme romake që nga Kolonia romake e Ariminum (Riminit) kaloi nëpër Ravenna dhe vazhdoi deri në Aquileia.

Riciklimi i punës përfshiu një sistem të ri planimetrik, duke filluar nga ripërdorimi total i paneleve. Procesi i riciklimit (i ndryshëm nga riciklimi, sepse është i orientuar në ripërdorimin e objekteve për të krijuar një produkt më cilësor) ndërhyri në fund të jetës së instalimit, pjesët e të cilit, në fund të Bienales, u çmontuan, u kataloguan dhe u ruajtën në vendi i destinacionit.

Edhe pse eksperimental, rasti i pavijonit holandez tregon se si është e mundur të gjesh artikulacione dhe mënyra të reja për të kombinuar prodhimin dhe zhvillimin kulturor për të gjeneruar dinamika të rritjes “të qëndrueshme” për territorin./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Pavarësisht se gjendet mes shkretëtirës, mënyra e ndërtimit të kësaj shkolle bën që ajo të mbajë temperatura të ulëta

Published

on

Në qytetin verior të Indisë, Jaisamler, i cili njihet edhe si “Qyteti i artë”, shkaku i ndërtimeve me rërë dhe që marrin ngjyrën e verdhë, në kulmin e verës temperaturat mund të arrijnë deri në 49 gradë Celsius.

Këtu, ndërtesat janë projektuar prej kohësh për t’iu përshtatur të nxehtit, një traditë që arkitektja njujorkeze Diana Kellogg e ka ndjekur me punën e saj në shkollën e vajzave Rajkumari Ratnavati.

Projekti, i cili synon të fuqizojë gratë dhe vajzat përmes arsimimit në një rajon ku shkalla e shkrim-leximit të femrave është më e ulëta në Indi, u autorizua nga CITTA, një organizatë jofitimprurëse amerikane që ofron mbështetje ekonomike dhe arsimore për gratë në zonat e largëta dhe të margjinalizuara.

Është hapi i parë në një projekt arkitekturor tre-pjesësh që do të përfshijë gjithashtu një qendër kooperativë të grave dhe një hapësirë ​​ekspozite.

E quajtur “Ndërtesa e Vitit” e vitit 2020 nga Architectural Digest India, shkolla ekologjike e gurëve ranor u hap në nëntor 2021 dhe 120 vajza janë aktualisht të regjistruara në kurrikulën e saj, sipas Kellogg.

Projektimi i një hapësire të rehatshme mësimi mund të jetë sfidues në zemër të shkretëtirës Thar, ku ndryshimet klimatike po i bëjnë periudhat e thatësirës më të gjata dhe më intensive.

Kellogg, i cili zakonisht harton projekte banimi të nivelit të lartë, u motivua nga një udhëtim në Jaisalmer në vitin 2014 dhe donte që ndërtesa të simbolizonte shpresën dhe qëndrueshmërinë e shkretëtirës duke bashkuar aspektet e arkitekturës tradicionale Jaisalmer me një dizajn modern.

“Ka metoda për të ftohur hapësirat që janë përdorur me shekuj. Ajo që bëra është që i bashkova në një kombinim që funksionoi,” tha Kellogg, duke shtuar se temperaturat e brendshme në shkollë janë afërsisht 20-30 gradë Fahrenheit më të ulëta se ato të jashtme.

Për strukturë ndërtimi, ajo zgjodhi të përdorte gur ranor me burim lokal – një material rezistent ndaj klimës që është përdorur prej kohësh për ndërtesat në zonë, duke përfshirë Fortimin Jaisalmer, një pjesë e qytetit ku banon një e katërta e popullsisë së tij dhe është pjesë e trashëgimisë së UNESCO.

“Është kaq e bollshme në këtë zonë. Është shumë e arsyeshme (në çmim) dhe gurgdhendës jashtëzakonisht të talentuar janë thjesht magjistarë me gurin,” tha Kellogg. “Në fakt e mban jashtë nxehtësinë dhe gjithashtu mban jashtë freskinë gjatë natës.”

Ndër teknikat tradicionale që Kellogg ka përfshirë në dizajn është rreshtimi i mureve të brendshme me suva gëlqereje, një material ftohës poroz dhe natyral që ndihmon në çlirimin e çdo lagështie të bllokuar që vjen nga lagështia.

E frymëzuar nga ndërtesat e tjera në rajon, ajo instaloi gjithashtu një mur jali – një rrjet gur ranor që mundëson që era të përshpejtohet në një fenomen të quajtur efekti venturi, duke ftohur hapësirën e oborrit duke siguruar gjithashtu hije nga dielli.

Tavanet dhe dritaret e larta lëshojnë nxehtësi në rritje në klasa, ndërsa një tendë e paneleve diellore ofron hije dhe energji.

Kondicioneri nuk përdoret askund në ndërtesë, jo vetëm për shkak të ndikimit të tij mjedisor, por sepse nuk është i zakonshëm në zonë. Në vend të kësaj, duke adoptuar mekanizma ftohjeje tradicionale dhe natyrore me të cilat studentët janë njohur, ajo beson se ata mund të marrin ndjenjën e rehatisë nga mjedisi i tyre, duke çuar në besim më të madh./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

10 projektet arkitekturore që u përshtatën me terrenin që i rrethon

Published

on

Si pikënisje për projektet arkitekturore, terreni dhe topografia e tij janë shumë të rëndësishme për nxjerrjen në pah të të një projekti madhështor arkitekturor.

Ndër to spikat një zgjidhje për vazhdimësinë mes topografisë dhe arkitekturës: ulja e nivelit të ndërtimit dhe avancimi i tokës mbi çati.

Nga kjo mënyrë e të  krijuarit me të njëjtat karakteristika si mjedisi rrethues, rezultati të jep përshtypjen e një ndërhyrjeje thuajse inekzistente.

Përfshirja e tokës si një element arkitektonik merr, në një farë mënyre, konceptin e shpellave, duke përforcuar një ide të strehimit përmes hibridizimit midis konfigurimit fillestar dhe natyror dhe ndërhyrjes arkitekturore.

Në vazhdim po ju prezentojmë dhjetë projekte arkitekturore të cilat janë komponuar me terrenin që i rrethon:

Ncaved House – Agios Sostis, Greqi

Aguacates HouseValle de Bravo, Meksikë

.

Residência GN Itaipava, Brazil

Ktima House– Antiparos, Greqi

Encaved Stone Villa Antiparos, Greqi

House in RibelaRibela, Spanjë

The Lap Pool HouseTinos, Greqi

House in MonsarazMonsaraz, Portugali

Subterranean Private Villa in AntiparosAntiparos, Greqi

Aloni – Antiparos, Greqi

Continue Reading

Arkitekturë

Në kryeqytetin e Teksasit projektohet të ndërtohet një ndër rrokaqiejt më të lartë në SHBA

Published

on

Njihet si kryeqyteti i një prej shteteve më të mëdha të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Teksasit.

Por pavarësisht se është një qytet i madh, Austin nuk njihet për rrokaqiej të cilëve nuk u shihet fundi.

Por kjo mund të ndryshojë shumë shpejtë.

Kjo pasi firma arkitekturore HKS po planifikon ndërtimin e një rrokaqielli banimi të lartë rreth 1 kilometër.

Lajmin për ndërtimin e këtij rrokaqielli e dha Brad Wilkins nga kjo kompani, arkitekt ky i cili ka punuar edhe në disa nga qendrat më të larta në botë si Burj Khalifa në Dubai apo edhe Greenland Center në Wuhan të Kinës.

Wilkins njoftoi se kjo ndërtesë pritet të hapet verën e ardhshme, pavarësisht se ajo nuk ka kaluar ende edhe në procesin e marrjes së lejes.

Firma HKS beson se kjo ndërtesë do të jetë më e larta në Teksas, dhe ndërtesa më e lartë në të gjithë SHBA-në, përjashtuar Nju Jorkun.

Por sipas Wilkins, qyteti Austin është një zonë e lakmueshme për ndërtimin e rrokaqiejve dhe nuk është çudi nëse shumë shpejtë ky qytet vërshohet nga ndërtesat shumëkatëshe.

Por qëllimi nuk ishte që kjo ndërtesë të jetë më e larta në Teksas.

“Ne nuk pretenduam të ndërtonim rrokaqiellin më të lartë në Teksas, kjo thjeshtë erdhi nga dizajni më i mirë i prezantuar”, thotë Wilkins.

Ndërtesa pritet të ketë 450 apartamente, ku variojnë ato me 3 dhe 4 dhoma gjumi.

Ajo poashtu pritet të ketë restorantin, kinemanë, hapësira pune dhe kate të dedikuara për kujdesin ndaj kafshëve shtëpiake./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending