Connect with us

Infrastrukturë

Paralajmërohen vendet evropiane për mbylljen totale të eksporteve të gazit rus

Published

on

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) ka paralajmëruar se Evropa duhet të përgatitet menjëherë për ndërprerjen e plotë të eksporteve të gazit rus këtë dimër.

Ajo u ka kërkuar qeverive të marrin masa për të ulur kërkesën dhe për t’i mbajtur të hapura centralet bërthamore të vjetruara.

Fatih Birol, kreu i IEA-së, tha se vendimi i Rusisë për të reduktuar furnizimet me gaz në vendet evropiane javën e kaluar, mund të jetë një pararendës i shkurtimeve të mëtejshme, pasi Moska do të fitojë “terren” gjatë luftës së saj me Ukrainën.

“Evropa duhet të jetë gati në rast se gazi rus ndërpritet plotësisht”, tha Birol për Financial Times.

“Besoj se shkurtimet janë të orientuara drejt shmangies së mbushjes së depozitave nga Evropa dhe rritjes së presionit të Rusisë në muajt e dimrit”.

IEA, e cila financohet kryesisht nga anëtarët e Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), vitin e kaluar ishte një nga organet e para zyrtare që akuzoi Rusinë publikisht për manipulimin e furnizimeve me gaz në Evropë, si rezultat i pushtimit të Ukrainës nga Moska.

Birol tha se masat emergjente të marra nga vendet evropiane këtë javë për të reduktuar kërkesën për gaz, të tilla si ndezja e termocentraleve të vjetra me qymyr, justifikoheshin nga shkalla e krizës, pavarësisht shqetësimeve për rritjen e emetimeve të karbonit, raporton Kosovo.Energy.

Ai tha se rritja e prodhimit me qymyr ishte “e përkohshme” dhe do të ndihmonte në ruajtjen e furnizimeve me gaz për ngrohje në dimër.

Çdo emetim shtesë i CO₂ nga djegia e qymyrit shumë ndotës do të kompensohej nga një përshpejtim në planet e Evropës për të reduktuar varësinë e saj nga karburantet fosile të importuara dhe për të ndërtuar kapacitetin e prodhimit të rinovueshëm, shtoi ai.

Por Birol paralajmëroi se hapat e ndërmarrë nga qeveritë evropiane deri më tani ndoshta nuk kanë shkuar aq larg, nëse eksportet ruse ndërpriten plotësisht dhe tha se vendet duhet të bëjnë gjithçka që është e mundur për të ruajtur furnizimet tani që magazinimi të mbushet përpara muajve të dimrit.

“Unë besoj se, me afrimin e dimrit, do të ketë masa më të thella të kërkesës të marra nga qeveritë në Evropë”, tha Birol, i cili shtoi se racionimi i furnizimeve me gaz mbetet një mundësi reale nëse Rusia redukton më tej eksportet.

Suedia dhe Danimarka ndoqën të martën Gjermaninë, Austrinë dhe Holandën në shpalljen e fazës së parë të planeve emergjente për të ruajtur furnizimet me gaz, por asnjë nga këto plane kombëtare nuk përfshin ende racionimin.

Evropa e ka reduktuar varësinë e saj nga gazi rus në rreth 20 për qind të furnizimeve totale që nga pushtimi i Ukrainës./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending