Connect with us

Infrastrukturë

Nuk dihet se kur do të nisë së ndërtuari rruga Deçan-Plavë

Published

on

Një nga projektet e rëndësishme dhe e përbashkët infrastrukturore që lidhi Kosovën dhe Malin e Zi, ende nuk ka datë se kur pritet të nisë së realizuari.

Në kuadër të mbledhjes së 96-të të Qeverisë së Republikës së Kosovës, është miratuar nisma e negocimit të Memorandumit të Mirëkuptimit dhe Bashkëpunimit për zbatimin e projekteve infrastrukturore të Republikës së Kosovës dhe Republikës së Malit të Zi.

“Jemi plotësisht të përkushtuar për zhvillim ekonomik, në një fqinjësi sa më të mirë dhe afrimin mes dy vendeve. Kjo nismë hap rrugët komunikuese, me theks të veçantë për rrugën Rozhajë – Pejë si dhe rrugën Deçan – Plavë, për të cilat projekte, ndajmë bindjen që t’i shtyjmë përpara e t’i konkretizojmë në bashkëpunime dypalëshe.”, ka deklaruar ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu.

Për këtë projekt muaj më parë kishin biseduar edhe dy kryeministrat Albin Kurti dhe Dritan Abazoviq, i cili aktualisht është kryeministër në detyrë i Malit të Zi.

“U veçuan projektet e përbashkëta infrastrukturore që lidhin Kosovën dhe Malin e Zi, siç janë rruga Deçan-Plavë dhe Pejë-Rozhajë, e që do të afrojnë qytetarët dhe do të ndihmojnë ekonominë e të dy vendeve.

U bisedua për thellimin e bashkëpunimit dhe bashkërendimit të aktiviteteve të Qeverisë së Republikës së Kosovës me Qeverinë e Republikës së Malit të Zi, si dhe për organizimin e një mbledhje G2G ndërmjet të dy qeverive brenda këtij viti.”, shkruan në njoftimin nga ky takim.

Nga ana tjetër, Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu ka thënë asnjë dokument nuk e ka gjetur në zyrën e tij sa i përket projektit të ndërtimit të rrugës Deçan-Plavë.

“Ma gjeni dokumentin ku keni marrëveshje me Malin e zi për këtë rrugë. Pra, ajo nuk është rruga Deçan-Plavë, por Deçan-Bjeshkë. I kam kërkuar të gjitha dokumentet dhe nuk ka asnjë letër të vetme që ju jeni marr vesh me Malin e Zi ose me qu atë rrugë deri në Plavë. Pse na keni mashtruar për këtë projekt. Ju lutem ma gjeni letrën. Ju keni bërë marrëveshje që rruga të jetë anësore dhe jo direkt ka Manastiri i Deçanit ”, deklaroi në Kuvendin e Kosovës, ministri Aliu, kur u pyet nga deputeti Ramush Haradinaj rreth këtij projekti infrastrukturor./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Turbulenca të vazhdueshme në tregun e shitjes së pajisjeve të ndërtimit

Published

on

Duke përjashtuar Kinën, shitjet e pajisjeve do të kenë një ulje të butë dhe do të bien vetëm 5% këtë vit, dhe ky parashikim mbetet i pandryshuar nga fillimi i vitit.

Pas dy vitesh shitjesh anormalisht të larta në 2020 dhe 2021 falë shpenzimeve stimuluese, tregu kinez ra në vitin 2022 me një rënie prej 39%. Kjo nuk ishte vetëm për shkak të mbarimit të parave të stimulit, por ndikimi u ndërlikua nga turbulencat në sektorin kinez të pasurive të paluajtshme së bashku me vështirësitë e vendit për t’u përballur me COVID.

E vetmja pikë e ndritshme në Kinë gjatë një ose dy viteve të fundit ka qenë miniera, e cila ka investuar në kamionë hale dhe ekskavatorë të mëdhenj për të përfituar nga çmimet e larta globale të mallrave.

Përtej Kinës

Diku tjetër në botë, industria e pajisjeve të ndërtimit duket mjaft mirë këtë vit. Shumica e tregjeve po qetësohen nga nivelet më të larta të vitit të kaluar, por rëniet duken të vogla dhe vëllimet janë ende shumë të mira në terma historikë.

Ka gjithashtu një pjesë të vogël të tregjeve që pritet të rriten këtë vit, më i rëndësishmi në terma vëllimi është India.

Duke parë pak më tej, ka më shumë pasiguri rreth perspektivave për vitin 2024. OEM-të raportojnë se marrja e porosive të tyre po bie dhe kjo mund të nënkuptojë një rënie të mëtejshme më të keqe se sa pritej në shitjet globale vitin e ardhshëm.

Parashikimi aktual i kërkimit jashtë autostradës është për një rënie prej 7% në përgjithësi në 2024. Nëse ka ndonjë rishikim për këtë, ato ka të ngjarë të jenë në rënie, jo lart./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Kjo shtëpi është 4 vjet më e vjetër se sa vetë Zvicra si shtet

Published

on

Kjo shtëpi është 4 vjet më e vjetër se sa vetë Zvicra, e cila është themeluar në vitin 1291

Shtëpia e Betlehemit në Schwyz është ndërtuar në vitin 1287, e cila jo vetëm që e bën një ndër shtëpitë më të vjetra të banimit në Evropë, por edhe 4 vjet më të vjetër se vetë Zvicra, e cila është themeluar në vitin 1291, përcjell albinfo.ch.

Pjesa e jashtme përfshin panele prej druri të errët, me çati të pjerrëta. Shtëpia ka një sërë hyrjesh. Ambientet e brendshme janë një pamje e vërtetë e mrekullueshme që mund të shihet pasi tavani është i gdhendur nga druri si dhe ka disa relikte prej druri./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Përfundon me sukses matja e rrugëve të reja në teren, Sistemi i Adresave në Kosovë drejt kompletimit

Published

on

Në kuadër të projektit REGIP të Bankës Botërore, Agjencia Kadastrale e Kosovës ka paraparë edhe komponentin për kompletimin e Sistemit të Adresave në Republikën e Kosovës.

Në kuadër të këtij komponenti janë paraparë disa aktivitetet si: Matja e rrugëve të reja në teren, mbledhja dhe përditësimi i të dhënave të adresave, prodhimi dhe instalimi i tabelave të emrave të rrugëve dhe numrave të adresave për komunat e ku mungojnë, ndërlidhja e qytetarëve me Adresa zyrtare dhe zhvillimi i aplikacionit ARIS mobile.

Aktiviteti për matjen e rrugëve të reja në teren ka përfunduar me sukses.

Ky aktivitet ka filluar në maj dhe ka përfunduar në gusht të vitit 2023.

Ky aktivitet ka pasur për qëllim matjen e rrugëve të reja të cilat kanë qenë të skicuara paraprakisht nga ana e komunave dhe më pastaj përmes GPS është bërë matja e rrugëve.

Gjatësia e rrugëve të skicuara nga komunat ka qenë rreth 635.628 metra, kurse rrugë të matura në fund të projektit ishin rreth 7.977.165 metra.

Ky aktivitet ka qenë shumë i rëndësishëm për faktin që komunave iu është dhënë mundësia që të dhënat e adresave të jenë sa më të përditësuara.

Përditësimi i të dhënave të adresave është shumë i rëndësishëm për faktin që Sistemi paraqet një gjendje më reale për numrin e tabelave të emrave të rrugëve dhe numrave të adresave që kanë nevojë për prodhim dhe instalim, e më pastaj është i rëndësishëm edhe për pajisjen e qytetarëve me adresë zyrtare./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending