Connect with us

Dizajn

Një divan mund të kufizojë lëvizjen dhe ngurtësoj hapësirën e një dhome  

Published

on

Pranë një muri ose në cep të një dhome, shumica e divaneve duket se janë të mbështetur në murin e vetëm të disponueshëm në një hapësirë, mundësisht me një televizor përpara.

Duke qenë se zakonisht janë pjesë shumë të mëdha mobiljesh, ato mund të jenë pjesë të ndërlikuara për t’u integruar në një dhomë.

Si pasojë, një divan mund të përfundojë duke “ngurtësuar” një hapësirë, duke kufizuar lëvizjen dhe duke kompromentuar fleksibilitetin – një aspekt gjithnjë e më i rëndësishëm për ambientet e brendshme – në një dhomë.

Kjo është arsyeja pse divani mund të konsiderohet një pjesë e ankorimit në dizajnin e brendshëm; një element, vendosja e të cilit ndoshta nuk do të ndryshojë me kalimin e kohës, dhe që sigurisht do të ketë ndikim në elementët e tjerë brenda një hapësire.

Sidoqoftë, divanet modulare i japin fleksibilitet dhe shkathtësi një pjese të ngurtë. Të krijuara nga pjesë të veçanta, ato mund të adoptojnë disa forma dhe madhësi, duke krijuar ambiente të ndryshme dhe duke ndryshuar tërësisht paraqitjen dhe shpërndarjen e një mjedisi.

Këndet 90 gradë janë më të zakonshmet në arkitekturë për shkak të racionalitetit dhe lehtësisë së ndërtimit.

Natyrisht, divanët modularë që kombinojnë kënde të drejta janë gjithashtu më tradicionalët, që përshtaten lehtësisht në shumicën e hapësirave të brendshme.

Modulet mund të grupohen ose ndahen; me seksione me ose pa mbështetje të shpinës; drejtkëndëshe ose katrore. Rregullimi i tyre në një rrjet të thjeshtë mund të lejojë paraqitje praktikisht të pafundme, duke u dhënë njerëzve lirinë për t’u bërë krijues.

Vëllimet amorfe nuk janë saktësisht gjeometrike, por mund të shtojnë një ndjenjë të çuditshme dhe të pazakontë në një dhomë.

Në të njëjtën kohë, ata mund të organizojnë pa probleme dhe organikisht rrjedhën e njerëzve.

Përveç formave që gjenden në një plan dy-dimensionale, mund të luani edhe me dimensione të tjera, si lartësi të ndryshme, konkavitete dhe konveksitete, si dhe shkallët dhe valët – të gjitha këto ofrojnë lëvizje në një hapësirë./Media Ndërtimi.

Dizajn

Metaverse në praktikë: Si të ndërtoni në hapësirën dixhitale

Published

on

“Të gjitha hapësirat fizike që arkitektët projektojnë – ndërtesat, ambientet e brendshme dhe qytetet lindin si metahapësira dhe ne i quajmë modele 3D”. Me këtë deklaratë Brian Jencek, drejtor i planifikimit në firmën e arkitekturës HOK me qendër në San Francisko, ngushton kufijtë midis mënyrës aktuale të projektimit dhe të ardhmes së arkitekturës në metaverse.

Sipas tij, arkitektët nuk janë aq larg kësaj teknologjie, pasi tashmë përdorim të njëjtat mjete që përdorin dizajnerët vizualë për të krijuar mjedise realiste, si Unity, Twin motion dhe Blender.

Megjithatë, pavarësisht nga këto të përbashkëta, ndërtimi në metavers do të kërkojë aftësi të reja dhe, më e rëndësishmja, një ndryshim në perspektivë.

Përveç modelimit 3D, do të jetë e nevojshme të përfshihen funksione të tjera si përmbajtja, karakteri dhe dizajni i lojës. Me këtë, bota e arkitekturës do të hapet për profesionistë të ndryshëm, duke rezultuar në një ekip edhe më multidisiplinar, të fokusuar në procesin e projektimit të epokës së re.

Kapërcimi i kufijve të të ashtuquajturës arkitekturë tradicionale, dizajnimi në metaverse nënkupton, pra, eksplorimin e një fushe ende të panjohur që varion nga dialogu me disiplina të tjera deri te zotërimi i softuerit të ri. Me këtë në mendje, ky artikull kërkon të paraqesë disa konsiderata të rëndësishme për arkitektët që synojnë të hyjnë në botën e metaverses.

Brenda metaverses ekzistojnë dy degë produktesh që duhen krijuar: pajisjet e veshura dhe skenat. E para, siç nënkupton edhe emri i saj, pajisjet e veshjes lidhen me mallra të dixhitalizuara si veshje, objekte dizajni dhe produkte të tjera që nuk hyjnë në fushën arkitekturore.

Në rastin e arkitekturës, krijimi në metaverse lidhet me skenat, të konsideruara struktura arkitekturore apo peizazhe.

Për të ndërtuar një skenë ju duhet së pari akses në një platformë metaverse. Në ditët e sotme më të njohurat janë Sandbox, Cryptovoxels dhe Decentraland. E para është një platformë lojërash më miqësore dhe intuitive, e cila i lejon përdoruesit të krijojnë, përdorin dhe shesin veprat e tyre duke përdorur tregun e vetë platformës.

Për krijimin në Sandbox, përdoret një redaktues i thjeshtë i quajtur VoxEdit. Cryptovoxels, nga ana tjetër, është një botë virtuale e frymëzuar nga loja e famshme Minecraft, ku mund të blini tokë virtuale, të ndërtoni dyqane në atë tokë, të krijoni avatarë dhe të mbushni galeritë tuaja të artit me NFT.

Ndërsa opsioni më i mirë për të ndërtuar brenda kësaj platforme është të zotëroni tokën tuaj, Cryptovoxels ofron gjithashtu opsionin e Hapësirës së Lirë për ata që nuk zotërojnë tokë, por duan të testojnë aftësitë e tyre. Në këtë rast, arkitektura nuk është ndërtuar pikërisht në metaversin Cryptovoxels, por në një lloj kopjeje të kufizuar të tij.

Këto deklarata nxjerrin në pah rëndësinë e arkitektëve në krijimin e kësaj epoke të re teknologjike, sepse, si në jetën reale, nuk mjafton të projektohen struktura estetikisht të këndshme, është e nevojshme të jemi të vetëdijshëm për subjektivitetet që i përbëjnë ato, qoftë në botën fizike apo dixhitale.

Për ta bërë këtë, ne duhet të përgatitemi dhe të përshtatemi me softuerët dhe teknologjitë e reja në mënyrë që profesioni ynë të rishpiket, por pa humbur thelbin e tij “njerëzor”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Dizajni i urës për këmbësorë dhe çiklizëm në Sydney, i frymëzuar nga kafshët e detit

Published

on

Dizajni i një ure të re për këmbësorë dhe çiklizëm në Sydney, Australi, u frymëzua nga forma e ngjalave baracuda dhe migrimi i tyre në Oqeanin Paqësor nga pellgu që përshkon.

Forma e lakuar e përdredhur e urës 40 metra kujton lëvizjen e ngjalave të cilat notojnë ngadalë me anë të lëvizjeve anësore të trupit, sipas Sam Crawford Architects, kompania që e projektoi atë.

Porta e re e aksesueshme zëvendëson një urë këmbësore të kalbur dhe të paarritshme. Ai lidh parkun me një stacion të ri hekurudhor të lehtë, rrjete më të gjera për këmbësorët/ciklistët dhe periferitë përreth.

Sam Crawford, tha: “Forma, lëvizja dhe ngjyra e ngjalave me pendë të gjata reflektohet në formën dhe materialitetin e dizajnit të urës. Ura feston kulturën e lashtë indigjene dhe është një shtesë e ndjeshme ndaj mjedisit në parqet e mëdha Centennial, duke i lidhur ato me zonat përreth në brendësi të Sidneit.

Ura zgjerohet në qendër për të formuar një platformë shikimi. Materialet u zgjodhën me kujdes për mirëmbajtjen e ulët, qëndrueshmërinë dhe riciklimin 100%.

Çamçakëzi me njolla lokale përdoret për parmakë dhe bordurë, gur ranor për shtrimin dhe blloqet mbajtëse. Për kuvertën e urës u zgjodh rrjetë plastike e përforcuar me tekstil me fije qelqi të lehtë dhe jo rrëshqitëse (FRP).

Për të minimizuar shqetësimet në ekosistemin e pellgut, vetëm tre grumbuj u futën në shtratin e pellgut. Një strukturë prej çeliku kryq me katër këmbë nga çdo grumbull mbështet urën dhe siguron stabilitet si anësor ashtu edhe gjatësor.

Për të siguruar saktësinë dhe për të minimizuar mbetjet, e gjithë struktura dhe balustrada u montuan jashtë vendit dhe u rimontuan në vend. Vizatimet e dyqaneve 3D siguruan saktësinë e çdo lidhjeje dhe komponenti përpara fabrikimit.

Continue Reading

Dizajn

E ardhmja e dizajnit amerikan është rishpikja, ripërdorimi dhe rinovimi

Published

on

Rishpikja është një nga mitet themeluese të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Për ata që kishin fatin të vinin këtu në kuvertën e anijeve dhe jo të lidhur me zinxhirë në stallë, ky vend u ofroi një shans për të qenë dikush tjetër, diku tjetër.

Për ta dhe për brezat e emigrantëve që pasuan, Amerika dukej se vendosi një distancë të sigurt midis të kaluarës së tyre dhe një të ardhmeje të pakufishme.

Por iluzioni përfundimisht u kthye në kokë. Rreth fundit të mijëvjeçarit, rishpikja ishte një temë mbizotëruese për personazhet e filmave që synonin të dilnin nga qyteti i vogël i Amerikës; në arkitekturë, kjo ndjenjë mori formën e ndërtimit të qyteteve të ëndrrave kudo, por këtu.

Në Dubai dhe Shangai, mendjet tona më të ndritura të dizajnit krijuan kulla, qendra tregtare dhe muze të mbyllura hermetikisht, kryesisht të shkëputura nga historia, komuniteti dhe klima.

Një llogaritje e përhapur me historinë, megjithatë, ka qenë një nga dhuratat e mëdha të kësaj dekade të re, pasi ne dalim nga hija e një pandemie me një ndjenjë urgjence si për veprimin klimatik ashtu edhe për drejtësinë sociale.

Pasojat e veprimeve tona të së kaluarës si shoqëri është e pamundur të injorohen, dhe në të gjithë Shtetet e Bashkuara, projektuesit, arkitektët dhe planifikuesit po reagojnë duke kërkuar të riparojnë ndërtesat ekzistuese.

Pasioni amerikan për rishpikjen po moderohet në diçka më të bazuar dhe më të lidhur me nevojat e shumë njerëzve. Nëse ky lloj rinovimi i përgjegjshëm është shenja dalluese e arkitekturës dhe dizajnit amerikan sot, ne jemi në një dekadë shumë emocionuese përpara.

Shkruar nga dizajneri amerikan Avinash Rajagopal./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending