Connect with us

Aktuale

Nga Turqia dhe Bangladeshi, kërkesat më së shumti për leje-qëndrime për të punuar në Kosovë?

Published

on

Vitin që lamë mbrapa numri i shtetasve të huaj që aplikuan për të marrë leje-qëndrim për të punuar në Kosovë ishte 4 mijë e 439, por nga institucionet e Kosovës pas trajtimit të këtyre aplikimeve, ishin pranuar 3 mijë e 645 prej tyre.

Këto të dhëna janë nxjerrur nga një raport të Ministrisë së Punëve të Brendshme për periudhën janar – dhjetor 2023 dhe janë krahasuar me të raportit paraprak të tremujorit të fundit të vitit 2022.

Për të punuar në Kosovë, një nga procedurat kryesore është pajisja me dokumentin e leje-qëndrimit që lëshohet nga Ministria e Punëve të Brendshme (MPB), qoftë të përhershëm apo të përkohshëm.

Në një raport të publikuar nga MPB më 22 janar, listën e kërkesave për leje-qëndrim për punë e kryesojnë qytetarët turk, serb, shqiptarë, bengal, të Maqedonisë së Veriut dhe 958 të tjerë, për të cilët MPB nuk ka ofruar të dhëna për shtetësisë e tyre.

Sipas këtij raporti, gjatë periudhës kohore janar-dhjetor 2023, MPB ka lëshuar 722 leje-qëndrime të përkohshme për qytetarët e Bangladeshit me qëllim që të punojnë në Kosovë nga gjithsej 1 mijë e 62 kërkesa nga ta.

Ndërsa në raportin tetor-dhjetor 2022 asnjë kërkesë për leje-qëndrim nga qytetarë nga Bangladeshi as nuk është kërkuar, e as nuk ishte fituar.

Numrin e qytetarëve bengalë të interesuar për të punuar në Kosovë i kalojnë qytetarët turq, ku sipas raportit të MPB-së, 3 mijë e 646 dokumente leje-qëndrim janë lëshuar përkohësisht për qytetarët turk që të punojnë në Kosovë, ndërsa 22 të përhershme. Ndërkaq, gjithsej ishin 1,217 aplikime vetëm për leje-qëndrim pune.

Ndryshe nga viti 2023,  në raportin e Ministrisë së Punëve të Brednshme për periudhën tetor – dhjetor 2022, për shtetasit e Turqisë ishin lëshuar 224 leje-qëndrime për punë.

Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës për Kallxo.com është përgjigjur që në Ambasadën e Kosovës në Bangladesh ka pasur 1,285 aplikime për viza.  Në periudhën kohore tetor 2022- dhjetor 2023. Prej tyre, 907 janë aprovuar, ndërsa 378 janë refuzuar.

Kallxo.com një javë më parë kishte raportuar që Ambasada e Kosovës në Bangladesh është bllokuar nga numri i madh i kërkesave për viza pune, dhe se nuk ka të lira deri në mars.

Në listë janë edhe shtetasit serbë me 515 kërkesa për leje-qëndrim për punë, ndërkaq janë lëshuar për 465 prej tyre. Ndryshe nga viti 2023, në tre-mujorin tetor-dhjetor 2022, ishin lëshuar 136 leje për qëndrim për shtetasit serbë.

Në vitin e kaluar janë lëshuar gjithsej 4 mijë e 439 leje-qëndrimi për punë, nga gjithsej 6 mijë e 785 të lëshuara, ku këto tjerat janë për bashkim familjar, studime, qëndrim autonom, e çështje humanitare.

Në po të njëjtën periudhë kohore janar – dhjetor 2023, numri i kërkesave për të gjitha llojet e lejeve të qëndrimit ishte 7 mijë e 924, sipas këtij raporti.

Kërkesat për leje qëndrim të përkohshme ishin gjithsej 7 mijë e 682. Prej këtyre, shtetasit e huaj që për herë të parë kishin kërkuar leje qëndrim ishte 4 mijë e 6 shtetas. Ndërsa 3 mijë e 676 kërkesat e tjera ishin për vazhdim të lejes së qëndrimit.

Ndërkaq, kërkesat për leje-qëndrime të përhershme ishin 242, ku 92 prej tyre kishin kërkuar për herë të parë leje-qëndrim të përhershëm, ndërsa 150 kishin kërkuar vazhdimin e lejes së qëndrimit./Media Ndërtimi

Aktuale

Amerika dhe Turqia, partnerë kryesorë të Kosovës për eksport dhe import

Published

on

Kosova vazhdon të këtë deficitin e lartë tregtar. Në muajin janar 2024 deficiti ka shkuar në 319,7 milionë euro, krahasuar me deficitin prej 291,5 milionë euro në vitin 2023. Eksporti i mallrave në muajin janar ishe 60,3 milionë euro, ndërsa importi 380,0 milionë euro.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbeten partneri më i rëndësishëm për raporte tregtare me Kosovën.

Amerika përveç si aleat strategjik është edhe partneri kryesor për eksport të mallrave të Kosovës, raporton Revista Monitor.

Në janar të këtij viti, vlera e mallrave të eksportuara me vendet e botës arritën në 20.1 milionë euro, ose 33.4 për qind.

Eksportet e mallrave me këto shtete kanë një shifër simbolike, mirëpo siç bën të ditur Agjencia e Statistikave të Kosovë, partnerë më të rëndësishëm me vendet e botës për eksport ishin SHBA-të me 14,6 për qind dhe Zvicra me 9,3 për qind në muajin janar 2024.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme të Mallrave në Kosovë tregojnë se eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 18,4 milionë euro, ose rreth 30,5% e eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej 6,9%.

“Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE ishin: Gjermania (8,8%), Italia (4,7%), Holanda (3,1%), etj”.

Ndërsa, importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 164,4 milionë euro, ose 43,3% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 10,1%.

“Importet me pjesëmarrje me të lartë ishin nga: Gjermania (12,8%), Greqia (7,2%), Italia (3,7%), etj.”.

Ndërsa, Turqia edhe këtë vit vazhdon të mbetet partner kryesor për import të mallrave.

Vetëm gjatë muajit janar 2024, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 158 milionë euro, ose 41.6 për qind.

“Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (15,4%) dhe Kina (11,3%)”, thuhet në raportin ASK-së për Tregti me jashtë.

Ndërsa, eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s arritën në 21.8 milionë euro, ose 36,1 për qind të eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej 16,2 për qind.

“Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Maqedonia e Veriut (12,4%), Shqipëria (11,8%), Serbia (6,3%), Mali i Zi (3,9%)”, thuhet në raportin e ASK-së për muajin janar.

Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s arritën në 57,7 milionë euro, ose 15,2% të importeve të përgjithshme, me një rënie prej 5,8 për qind.

“Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Shqipëria (7,6%), Maqedonia e Veriut (4,7%), Serbia (1,9%)”, thuhet në raport.

Ndërkaq, ajo që mbetët shqetësues është se edhe këtë vit ka nis një rënie e vlerës së mallrave të eksportuara në vend.

Eksporti i mallrave në muajin janar të këtij viti kishte vlerën 60.3 milionë euro, ndërsa importi 380 milionë euro, që është një rënie prej 3 për qind për eksport, si dhe një rritje prej 7.4 për qind për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2023.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 25,4% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 19,3% e përbëjnë artikuj të ndryshëm të prodhuar; 13,1% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 8,3% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 6,2% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike, etj”, thuhet në raportin “Statistikat e Tregtisë së Jashtme (STJ), Janar 2024”.

Sipas raportit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, të dhënat nga Tregtia e Jashtme të Mallrave në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të lartë për 9.9 për qind në muajin janar 2024, në raport me periudhën e njëjtët të vitit 2023, gjegjësisht në vlerë prej 319,7 milionë euro, krahasuar me deficitin prej 291,5 milionë euro në vitin 2023. Sipas ASK-së, eksporti mbulon importin me 15.9 për qind.

Sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 17,2% e përbëjnë produktet minerale; 11,6% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 11,6% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike; 11,2% e përbëjnë mjetet e transportit; 9,3% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre, etj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Suedia interesohet për fushën e minierave të Kosovës

Published

on

Suedia interesohet për fushën e minierave të Kosovës

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli ka pritur sot në takim ambasadorin e Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund dhe zëvendësshefin e Misionit, Henrik Riby.

Gjatë takimit, Ministrja Rizvanolli dhe përfaqësuesit e ambasadës suedeze, kanë diskutuan për zhvillimin ekonomik të Kosovës dhe rritjen e bashkëpunimit ekonomik mes dy vendeve.

Me theks të veçantë diskutuan për potencialin ekonomik që ofron Kosova në fushën e minierave dhe forcimin e lidhjeve të Kosovës dhe Suedisë në këtë sektor.

Republika e Kosovës qysh nga kohët më të vjetra ka qenë e njohur për pasuritë e saj të nëntokës. Pasuritë minerale të Republikës së Kosovës janë te shumëllojshme në sasi dhe në cilësi dhe kanë rëndësi të madhe ekonomike.

Rezervat e resurseve minerale kryesore janë linjiti me 12.5 miliardë ton,plumbi dhe zinku 59 milionë ton, nikeli 13 milionë ton, boksitet 2.7 milionë ton, magnezitet 4.1 milion ton./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Asahi Glass Company, fabrika më e madhe në botë e qelqit, zgjedh Kosovën për samitin e saj në nivel ballkanik

Published

on

E njohur si AGC, prodhuesi kryesor i xhamit në botë, Asahi Glass Company rrallë zgjedh Kosovën si mikpritëse për Samitin e nivelit ballkanik. Selia evropiane e kompanisë është e vendosur në Belgjikë dhe është e njohur për projektet e rëndësishme globale që përfshijnë xhamin e saj, që shtrihen nga Nju Jorku në Tokio. Z. Ivan Zaykov, menaxher për tregjet ballkanike në AGC Flat Glass në Evropë, e thekson samitin si një nga takimet më të rëndësishme dhe më të vlefshme për fabrikën në lidhje me marrëdhëniet me klientët.

Ai thekson se Kosova tradicionalisht nuk është konsideruar si vend stabil për takime të tilla të nivelit të lartë. Duke marrë parasysh shitjet mbresëlënëse prej 12 miliardë dollarësh të AGC në treg, rëndësia e ngjarjes është parësore, duke inkurajuar pjesëmarrjen e të gjithë aktorëve në biznesin e ndërtimit. Z. Zaykov thekson se zgjedhja e vendit pritës luan një rol të rëndësishëm në suksesin e takimit. Duke e njohur këtë arritje, z. Zaykov ia atribuon suksesin bashkëpunimit efektiv ndërmjet AGC dhe partnerit të tyre GITOR LLC në Kosovë. Ai pranon rezultatet e paparashikuara të tregut të dy viteve të mëparshme, duke ia vlerësuar arritjen e përpjekjeve të përbashkëta me Bledianin, një sipërmarrës vizionar dhe një biznesmen shumë i aftë, si dhe motrën e tij Bleonën.

  1. Zaykov thekson, “Unë angazhohem shpesh në diskutime me Bledin, duke e njohur atë si një biznesmen të frikshëm në kuptimin më pozitiv të termit dhe një sipërmarrës vizionar,” ndërsa shton njohuri për pronarin e kompanisë me bazë në Kosovë. Z. Zaykov thotë se takimi i ardhshëm synon të kapërcejë ngjarjen e një viti më parë duke prezantuar teknologjinë më të fundit globale në ndërtim, veçanërisht në xhami. Fokusi do të shtrihet në diskutimin e politikave të gjelbra evropiane dhe mbarëbotërore, duke shfaqur prezantime mbi ndërtimin e shtëpive pasive dhe qytetet me energji pozitive.

Duke parashikuar mbi 200 të ftuar specialë nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Bullgaria, Serbia dhe Mali i Zi, z. Zaykov përmend profilet e ndryshme, duke përfshirë biznesmenë, përpunues xhami, arkitektë, inxhinierë, përfaqësues të shtetit dhe stafin drejtues të AGC në Evropë.

 

Continue Reading

Trending