Connect with us

Aktuale

Ndryshimet klimatike po rrezikojnë vërshimin e shtëpive të miliona amerikanëve përgjatë vijave bregdetare.

Published

on

Derisa po vizitonte viktimat e stuhive, zjarreve dhe vërshimeve gjithandej Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Presidenti Joe Biden tha se ndryshimet klimatike janë një krizë që i prek të gjithë.

Por me fjalën të gjithë nënkuptoi edhe veten e tij.

Kjo pasi nga ndryshimet klimatike nuk do të shpëtoj pa u prekur edhe ai, pasi shtëpia e tij e pushimeve afër plazhit Rehoboth në Delaëare është në një zonë e cila rrezikon të goditet nga vërshimet.

Vërshime këto të cilat sipas ekspertëve rrezikojnë të bëhen më të shpeshta dhe më të mëdha përgjatë kohës.

Por i pari i shtetit Amerikan është në mesin e miliona amerikanëve të cilëve u rrezikohen pronat shkaku i ndryshimeve klimatike.

Por Biden dhe shumë si ai të cilët jetojnë në lagje të pasura janë shumë më të mbrojtur se lagjet rurale që gjenden përgjatë bregdetit.

“Kur bie shiu, bie si për të pasurit e po ashtu edhe për të varfërit” thotë Daniel Gilford nga organizata “Qendra Klimatike”, mirëpo ai shton se “ ndryshimet klimatike po vijnë për të gjithë, mirëpo të pasurit e kanë mundësinë të mbrohen nga këto ndryshime.”

Shtëpia e Biden është vetëm njëra nga qindra mijëra shtëpi që rrezikohen nga vëshimet që mund të ndodhin në të ardhmen shkaku i ndryshimeve klimatike.

Por përpos të tijës, Biden ka ndërmarrë hapa për të mbrojtur edhe shtëpitë e miliona amerikanëve, siç janë investimi në infrastrukturë për mbrojtje nga vërshimet apo edhe përditësimi i informacioneve për zonat e reshjeve.

Mirëpo se a do të jenë efektive këto masa mbetet të shihet, ndonëse ekspertët shprehen skeptik./Media Ndërtimi

Aktuale

Rritet çmimi i faturës së mbeturinave nga 4.70 euro në 6.20 euro

Published

on

Çmimi i faturave të mbeturinave do të rritet nga 4.70 euro në 6 euro e 20 cent. Kjo pasi Kuvendi Komunal i Prishtinës votoi rregulloren e re.

Kryeshefi i kompanisë Pastrimi, Petrit Reçica tha për Radio Kosovën se kjo nuk është ndonjë rritje e madhe pasi që kompania ka shpenzime të mëdha. Ndërkohë që Radio Kosova merr vesh se faturat do të rriten nga janari  2024.

Kuvendi Komunal i Prishtinës ka miratuar të enjten rregulloren e re për menaxhimin e mbeturinave, e cila parasheh ndryshime në fatura të mbeturinave. Kryeshefi i ndërmarrjes “Pastrimi”, Petrit Rreçica, tha për Radio Kosovën se në rregulloren e re përfshihet edhe rritja e çmimit të faturave nga 4.70 cent në 6.20 cent.

“Në mesin e ndryshimeve në rregullore të re përfshihet edhe ndryshimi i çmimit të tarifës për shërbime të qytetarëve. Nuk është ndonjë rritje e madhe nga 4.70 euro është diku 6.20 cent”, tha ai.

Reçica, tha se si kompani e kanë mirëpritur këtë rritje për shkak të shpenzimeve jashtëzakonisht të mëdha, siç thotë ai të kompanisë. Ai shtoi se këto çmime do të ndikojnë në sigurim të makinave të reja dhe shërbime sa më cilësore për qytetarët.

“Kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha duke përfshirë derivatet, pjesëve, mirëmbajtjes së kamionëve dhe duke shtuar faktin se ka ndryshime edhe të çmimeve kanë prekur edhe operimin tonë çdo ditë. Ne si kompani kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha edhe në deponi, ku ne kemi një vendim të qeverisë i cili rritë me automatizëm çdo 1 janar të vitit për një euro në ton. Prandaj kjo rritje e faturave do të ndikojë sadopak që si kompani të arrijmë të sigurojmë makineri të reja dhe të ofrojmë shërbim sa më cilësor edhe për qytetarët”, shtoi ai.

Reçica, nuk bëri të ditur se prej cilës datë do të zbatohet rritja, mirëpo Radio Kosova merr vesh se kjo do të ndodhë në janar 2024./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tregu i Fundvitit në Prishtinë, bizneset do të përzgjidhen me short

Published

on

Komuna e Prishtinës ka thënë se për arsye të numrit të lartë të bizneseve të cilat i kanë përmbushur kriteret e thirrjes publike për Tregun e Fundvitit dhe numrit të kufizuar të shtëpizave, është vendosur që përzgjedhja të bëhet përmes procedurës së shortit.

Ata kanë ftuar të gjitha bizneset të cilat i kanë plotësuar kriteret dhe emrat i gjejnë në listën që sot në ora 10:00 në sallën e Kuvendit Komunal të jenë të pranishëm në zhvillimin e procedurës së përzgjedhjes me short.

Tutje është thënë se bizneset të cilat nuk i kanë përmbushur kriteret, rrjedhimisht nuk janë ftuar në procesin e shortit, kanë të drejtë ankese tri ditë.

Ankesa u tha se duhet të drejtohet në Komisionin për Ankesa dhe Parashtresa./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Targat KM gati po zhduken nga veriu i Kosovës

Published

on

Targat me shkurtesën KM (Mitrovicë e Kosovës) dikur përbënin shumicën e targave të automjeteve që qarkullonin në veriun e Kosovës të banuar me shumicë serbe. Mirëpo, vetëm gjatë javëve të fundit, mijëra serbë të Kosovës i kanë konvertuar ato në targa RKS, nën frikën se do t’iu ndalohet qarkullimi.

https://www.evropaelire.org/a/veriu-pa-targat-km-/32708694.html

Continue Reading

Trending