Connect with us

Infrastrukturë

Ndotja e lumit në Graçanicë bëhet me kimikatet e fabrikës së pronarit të panjohur nga Hajvalia!

Published

on

Ndotja e lumit Graçanka me kimikatet nga fabrika e pronarit të panjohur nga vendi i afërt, Hajvalia, është bërë një problem madhor për banorët e Komunës së Graçanicës, i cili duket se nuk ka zgjidhje.

Qytetarët e Graçanicës, me të cilët biseduam, si dhe ekspertët e fushës të mbrojtjes së mjedisit konsiderojnë se edhe qytetarët e pandërgjegjshëm janë ndotës, të cilët hedhin mbeturinat skaj lumit dhe rrugëve lokale.

Përveç metaleve të rënda dhe helmeve që pas shirave të rrëmbyeshëm derdhen nga llumi në lumin Graçanka, sipas ekspertëve më eminent nga fusha e mbrojtjes së mjedisit, për vite më radhë në të derdhen edhe mbetjet kimike me përbërje të panjohur nga një fabrikë po ashtu e panjohur nga vendi i afërt, Hajvalia, shkruan Kallxo.com.

Për vite më radhë në Graçankë derdhet uji me një ngjyrë të çuditshme, ndërsa me paraqitjen e temperaturave të larta skaj lumit nëpër Laplasellë dhe Preocë ndjehet një erë e pakëndshme.

Banorët e Komunës së Graçanicës: Era nga Graçanka, e padurueshmePër shkak të bashkëpunimit të pamjaftueshëm të Komunës së Prishtinës dhe Ministrisë për Mbrojtjen e Mjedisit të Qeverisë së Kosovës, problemi vetëm po rritet.

Shërbimi i inspektoratit i Komunës së Graçanicës nuk mund të bëjë kontrollim në Hajvali, e cila i takon Komunës së Prishtinës, ndërsa qytetarët më nuk e dinë ku të drejtohen.

“Në vend të zhurmës së ujit dhe freskisë nga ky “ish lum”, tash shpërndahet vetëm një erë e tmerrshme.

Parcelat që shtriheshin përgjatë brigjeve të lumit dikur ishin më të mirat, tani janë të pamundura për një jetesë normale.

Takimet në oborre me një filxhan kafe dhe bisedat në orët e mbrëmjes janë të pamundura për shkak të erës së pakëndshme që të zë frymën.

Dikur banorët e Laplasellës dhe Preocit i ujitnin bahçet, pemishtet dhe arat nga Graçanka, gjë që sot është e paimagjinueshme.

Lumi, shtrati i të cilit nuk mund të dallohet për shkak të ngjyrës së ujit, që nganjëherë është krejt i bardhë, e nganjëherë ngjyrë hiri ose kafe, në rrjedhën e saj sjell rrezik, shëmti dhe erë të pakëndshme në vend të jetës”, thotë për Graçanica Online, Dragana Karaxhiq nga Laplasella, shtëpia e së cilës gjendet në afërsi të lumit./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending